Bilgisayar üzerinden pek çok işlem gerçekleştirilir. Kimi bilgisayarı, işlerini halletmek için kullanırken kimide oyun oynamak için kullanabilir. Bilgisayarların kullanım şekilleri zaman içerisinde tasarım ve özelliklerini de değiştiren bir unsur olmuştur. Bilgisayarda oynanan oyunları akıcı bir şekilde oynamak için yüksek bir FPS değerine sahip olmak şarttır. Peki FPS nedir, nasıl ölçülür, ideal FPS kaçtır, FPS nasıl yükseltilir? Bu ve bunun gibi soruların yanıtları pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Çünkü FPS, akıcı ve kaliteli bir görüntü için olmazsa olmazdır. Bilgisayarlarda oyun oynarken karşınıza çıkan bir kavram olan FPS, özellikle rekabetçi ve nişancı tarzındaki oyunlarda online oynanan oyunlarda daha önemli bir hal alır. Çünkü, bu gibi oyunlarda, her detayın net bir şekilde görülmesi ile zafer kazanılabilir. Tahmin edilebileceği gibi yüksek FPS değerleri almak oyunları akıcı oynamayı sağladığı için rekabette bir adım öne geçmenize ve hatta oyunu kazanmanıza yardımcı olur. Peki önemli olduğu bilinen FPS ne anlama gelir? Sizler için bu ve bunun gibi pek çok soruyu yazımızda yanıtladık. Yazıyı okumaya devam ederek, merak ettiğiniz sorulara kolaylıkla yanıt bulabilir ve daha iyi bir FPS için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
FPS Nedir? Ne İşe Yarar?
İngilizce “Frame Per Second’’ dilimizde ‘’Saniyelik Görüntü Sayısı” anlamına gelir. FPS kavramını kısaca tanımlayacak olursak tek saniyede ekrana aktarılan kare anlamına geldiğini söylemek yanlış olmaz. Bir bilgisayar oyununda oyuncu için en önemli özellik ses, görüntü ve görüntünün hızıdır. Ses daha çok bilgisayarın sahip olduğu ses sistemine bağlı bir olgu iken görüntü ve hız bilgisayarın sahip olduğu ana donanım birimlerine bağlı değişken özelliklerdir. İşte FPS tam bu noktada öne plana çıkar. Çünkü FPS, bilgisayarın işlemci, ram ve ekran kartı performansınızı ölçen birime verilen addır. Örneğin, grafik özelliklerine göre saniyedeki yakalamış oldukları kare sayısı 30 FPS saniyede 30 kare yakalıyor anlamını taşır. FPS değerinin yüksek olması, ekrandaki görüntünün daha akıcı bir şekilde oynatılmasını mümkün kılar. Bu şekilde ekran başında oturan kişi görüntüyü çok daha akıcı ve net bir şekilde görme imkanı yakalar. Bu nedenle de yüksek FPS değeri hem daha kaliteli bir görüntü sunar, hem de oyunlarda daha iyi performans sergilemenize olanak sunar.
FPS Kaç Olmalıdır?
Oyunlarda aldığınız FPS değeri bilgisayarın performansına göre farklılık gösterebilmektedir. Fakat, bir oyun için en az olması gereken FPS değeri 25’dir. FPS 25 olduğunda bu oyunu rahatlıkla oynayabileceğiniz anlamına gelse de, bu bilgi her oyun için geçerlilik gçstermez Bazı online şekilde oynanan oyunlarda akıcı bir oyun deneyimi yaşamak için daha yüksek FPS değerine sahip olmak gerekir. Aksi halde, oyun sırasında, donmalar veya takılmalar meydana gelecektir. Peki, FPS kaç olmalıdır? Oyunlar için genellikle istenen FPS değeri 30’dur. Bilimsel verilere göre insan gözü saniyede 10 ila 12 görüntüyü gerekli yere işleyebilir. Sinemada izlenilen filmler ise daha çok 24 FPS şeklindedir. Yani bir oyunda 50-60 FPS değerini almanız aslında görsel açıdan çok önemli olmasa da oyun akıcılığı için büyük önem taşır. Kısaca, 30 FPS civarlarında değer aldığınız müddetçe herhangi bir sorunla karşılaşmanız pek de olası değildir. 24 FPS’in altına düşülmesi durumunda ise, takılmalar, donmalar ve kesik görüntüler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 30 ile 60 FPS değeri arasında gidip gelmek ise daha keyifli ve akıcı bir oyun deneyimi yaşamanıza olanak sağlar. 60 FPS’in üstüne çıkmak için ise kaliteli bir ekran kartı ve monitör almanız gerekir. Ekran kartı tek başına yüksek FPS değeri için yeterli bir donanım olarak görülmez. Bilgisayarın monitörü, RAM’i, işlemcisi, anakartı bir bütün olarak değerlendirilerek, satın alımlar yapılmalıdır.
FPS Nasıl Ölçülür?
FPS hakkında yapılan araştırmaların büyük bir bölümü, FPS nasıl ölçülür yönündedir. FPS’i ölçmek için bazı adımların izlenmesi gerekir. FPS ölçümünde ihtiyaç duyacağınız adımlar aşağıdaki gibi listelenebilir;
1. Öncelikle FRAPS programını indirerek işleme başlayabilirsiniz.
2. Ardından pratik şekilde programın kurulumunu gerçekleştirmelisiniz.
3. Programı kurduktan sonra açarak ve karşınıza açılacak sayfanın üst tarafında gördüğünüz FPS kısmına tıklayabilirsiniz,
4. Ekranın sağ kısmında yer alan Overlay Corner kısmından FPS değerinin nerede gözükmesini istediğinizi belirleyebilirsiniz.
5. Overlay Hotkey kısmına FPS göstergesini açıp kapatmanızı sağlayacak tuşu kaydederek erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.
FRAPS aslında bilgisayarınızın ekranını fotoğraf ve video olarak kaydetmek için kullanmanıza yarayan bir program olarak kişilere sunulmuştur. Fakat, bunun haricinde FPS değeri ölçümü için de aktif olarak kullanılabilir. Eğer oyununuzu Steam üzerinden veya GeForce Experience üzerinden değil de farklı bir yerden oyunuyorsanız FPS değerlerinizi gösterecek bir programa ihtiyaç duyabilirsiniz. bahsi geçen sitelerde oynanan oyunlar içerisinde FPS değeriniz anlık olarak sizinle paylaşılır. Fakat farklı yerden oynanan oyunlarda bu durum geçerliliğini kaybeder. Bu nedenle de farklı bir programa ihtiyaç duyabilirsiniz.
FPS Arttırmanın Yolları
Eğer oyunlarda veya bilgisayar kullanımı sırasında düşük FPS sorunu ile karşılaşırsanız, yapmanız gereken ilk şey ekran kartı sürücülerinizi kontrol etmek olmalıdır. Çünkü, güncellenmemiş bir sürücü kartı oyunlarda sıkıntı çıkmasına neden olabilir. Sürücüleri iyileştirmek, güç ayarlarını düzeltmek ve Windows’un görsel efektlerini kapatmak da basit bir işlem gibi görünebilir fakat bilgisayar performansını doğrudan etkiler. Mevcut FPS değerinden memnun değilseniz, FPS arttırmanın yolları vardır. FPS değerini artırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;
1. Görüntü kartınızı yenileyin,
2. Arka planda açık kalan kullanmadığınız tüm uygulamaları kapatın,
3. Bilgisayarınızın güç ayarlarını yeniden düzenleyin,
4. Oyunun mevcut grafik ayarlarını güncelleyin,
5. Tam ekran modunu kullanmaya başlayın,
6. Donanımınızı yenileyin ve kullandığınız modelin bir üst seviyesi olan parçaları tercih edin.
Yüksek FPS’in Video Kalitesine Etkileri
Kameralarda çekilen görüntüler ister sabit ister video formatında olsun temelde aynı prensibe sahiptir. Kameralarda bulunan mercek belirli bir süre açık kalır, ışık açığa çıkar ve bunun sonucunda da görüntü elde edilir. Bu sayede, bir çerçeve yakalanmış farklı bir deyişle kaydedilmiş olur. Hareketli resimler söz konusu olduğunda, insan gözünün film olarak algılayacağı art arda alınmış karelerin daha yumuşak geçişlere sahip olması gerekir. Bu nedenle de görüntüler, 23 ila 60 FPS arasında kaydedilir. 1 FPS, 1 Hz’e eşittir ve hertz, 1 saniyedeki değişen yenileme hızını ifade eder. Bilgisayar monitörünün Hz değeri ne kadar yüksek ise, monitör paneli kişilere maksimum Hz değeri kadar FPS sunabilir. İnsan gözü 60 FPS ve yukarısında, düşük kare hızlarındaki fark kadar hissedilir bir farkındalık içerisinde bulunmaz. Fakat, saniye başına daha yüksek kare hızına sahip olmanın avantajları kolaylıkla fark edilebilir.
Vodafone ile oyun dünyasında avantajlı hissedebilirsiniz. Vodafone tarifeleri arasında yer alan fiber internet paketlerinden birini tercih ederek kullanmaya başlayabilirsiniz. Vodafone aracılığı ile internet kullanımınızı verimli bir hale getirebilir ve Vodafone ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz. İdeal internet paketi önerileri ile internet kullanım alışkanlıklarınıza uyacak paketi kolayca tercih edebilirsiniz. ADSL internet nedir, alan adı nedir gibi sorularınıza yanıt bulmak için yine Vodafone içeriklerinden yararlanabilirsiniz.