Fiber ve VDSL İnternetin Farkları Nelerdir?

22 Ekim 2024

Fiber ve VDSL İnternetin Farkları Nelerdir?

 

Günlük hayatta yapılan pek çok işlemde internete ihtiyaç duyuluyor. Günümüzde haberleşme dahi artık internet üzerinden yapılıyor. Bu da hızlı ve kesintisiz internete duyulan ihtiyacı artırıyor. Bu amaçla şirketler de farklı özellikteki geniş bant internet sağlayıcıları ile kişilerin beklentilerini karşılamaya odaklanıyor.

 

Bu kapsamda sunulan ev interneti seçenekleri; ADSL, VDSL, fiber ve VDSL2 şeklinde oluyor. Bahsettiğimiz bağlantı alternatifleri, kişilerin kendileri için ideal seçimi yapmasını kolaylaştırıyor. İnternette en önemli kriterin  hız olduğu çağımızda, kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de ‘’VDSL ile fiber farkı’’. Yazımızda sizler için söz konusu bağlantı seçeneklerini ve aralarındaki farkları detaylı şekilde inceledik.

 

Fiber İnternet Nedir?

 

Mevzu bahis hızlı internet olunca, akla ilk gelen teknolojilerden biri fiber internet oluyor. Fiber vs VDSL arasında doğru bir karar verebilmek için, bu iki teknolojiye de hakim olmak gerekiyor. Fiber internet, internet bağlantısı sağlayan yeni nesil bir iletişim teknolojisi şeklinde kabul görülüyor. Fiber internetin aktarımında, fiber optik adı verilen özel üretim kablolar kullanılıyor. Dünyanın en hızlı internet bağlantısı olarak günümüzde fiber internet gösteriliyor. Fiber optik kablolardan yardım alan fiber internet, 1000 Mbps gibi oldukça yüksek bir hıza çıkabiliyor.

 

VDSL Nedir?

 

VDSL’in Türkçe açılımı; ‘’Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı’’. Yani VDSL kullanarak, oldukça yüksek bir hızda internete erişilebilir. Günümüzde kesintisiz internet kadar, hızlı internet beklentisi de yüksek. VDSL teknolojisi de sahip olduğu özellikler ile bu beklentiyi eksiksiz şekilde karşılayabiliyor. VDSL ile 100 Mbps hıza kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bu da izlemek istenilen videoların takılma olmaksızın izlenmesi ve indirmek istenilen dosyaların dakikalar içerisinde inmesi demek. Yüksek hızda internet erişim hizmeti sunan  VDSL fiber farkı, kişileri hangi interneti seçmesi gerektiği konusunda kararsız bırakıyor.

 

Fiber ve VDSL Arasındaki Farklar

 

Fiber ve VDSL teknolojileri, pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Gün geçtikçe yaygınlığını artıran internet kullanımı, kişileri daha hızlı, daha güvenli ve kesintisiz bir internet hizmeti arayışına itiyor. Hızlı internet denilince akla gelen VDSL ve fiber farkı da geniş kitlelerin merakını uyandırıyor.

 

Fiber ile VDSL farkı, tek bir temele dayanmıyor. Fiber ile VDSL teknolojisi arasındaki ilk fark, dağıtıcı kabloları. VDSL internetin, ev ve iş yerlerine iletiminde bakır kablolar kullanılıyor. Bakır kabloların oluşturduğu sistemlerde, çıkabilecek problemlerin önlenmesi adına farklı sistemlere ihtiyaç duyuluyor. Fiber internet ise fiber optik kablolar aracılığı ile kullanıcılara ulaştırılıyor. Fiber optik kablolar içerisinde saç kadar ince teller ve cam yer alıyor. Fiber ve VDSL farkı incelenirken, sinyallerin ne şekilde gönderildiği de önem kazanıyor. Fiber optik kablolar içerisinde sinyaller, VDSL teknolojisindeki gibi elektrik ile veri göndermez. Fiber optik kablolar ışık sinyalleri ile veri gönderimi yapar. Kabloların cam olması da ışığın minimum kayıpla ilerlemesini sağlar.

 

Hız da fiber ile VDSL farkı arasında. Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar. Fiber internette santrale yakınlık önem teşkil etmediği için bu konu da fiber VDSL farkı arasında gösterilebilir.

 

Vodafone tarifeleri ile evinizdeki hızlı interneti, 5G teknolojisi aracılığıyla telefonunuza da taşıyabilirsiniz. Vodafone’un yer verdiği ev interneti seçenekleri ile hızlı ve kesintisiz  internetin yanında, sunulan diğer avantajlardan da yararlanabilirsiniz. İnternetinizi maksimum verimde kullandığınızdan emin olmak için dilediğiniz her an Vodafone üzerinden kolaylıkla hız testi yapabilirsiniz.

 

 

Vodafone Ev İnternet avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur