Farklı Oyun Mekanikleriyle Oyuncuların Yeni Gözdesi Oyun: Viewfinder

28 Eylül 2023

Farklı Oyun Mekanikleriyle Oyuncuların Yeni Gözdesi Oyun: Viewfinder

Oyun oynamak birçok kişi için hem rahatlamak hem de eğlenmek için en iyi yollardan biri. Kimileri de var ki oyun oynamak onlar için bu iki amacın çok ötesinde bir tutku ve yaşam biçimi. Hangi tarafta olursanız olun oyun oynamanın eğlenceli olduğu ve güzel zaman geçirmek için en ideal aktivitelerden biri olduğu kesin. Her oyun sever için farklı bir oyun türü favoridir. Kimi oyuncular savaş oyunlarından hoşlanırken kimi oyuncular ise strateji oyunlarını tercih eder. Kimi oyuncular için ise bulmaca oyunlarının yeri her zaman başkadır. Bu içeriğimizde oynarken bile “bu mekanikler nasıl kodlanmış?” diye düşünmekten kendini alamayacağınız bir bulmaca oyunu olan Viewfinderoyununun tüm detaylarını inceleyeceğiz. Eğer siz de bulmaca oyunlarını oynamaktan keyif alıyorsanız ve etkileyici grafiklerle tasarlanmış bir oyun arıyorsanız bu içerik tam size göre.

 

Viewfinder Nasıl Bir Oyun?

 

Bulmaca oyunları oynayanlar için en önemli kriterler arasında oyunun yaratıcı ortamlara sahip olması ve bulmacaları çözmek için akılcı şekilde düşünmeye teşvik etmesi yer alır. Öyle ki bir bulmaca oyunu oyuncusunun ne kadar zorlarsa o kadar eğlenceli ve vazgeçilmez hale gelir. İşte tam da bu kriterlere sahip olan Viewfinder oyun dünyasına 2023 yılında giriş yapmış harika bir bulmaca oyunu. Tek oyunculu şekilde oynanan oyun ilginç bulmaca oyunlarının yanı sıra olağanüstü grafikleri ile de oldukça olumlu değerlendirmeler almış. Temel olarak gerçeklik algısını değiştirmek üzere kurgulanmış Viewfinder bu anlamda oldukça etkileyici grafiklere sahip. Oyunun temel amacı birden fazla çözüm yolu olan bulmacaları çözerek portal olarak isimlendirilen labirentlerden çıkış yapmak. Bu şekilde ifade edildiğinde her ne kadar basit gibi gözükse de Viewfinder’ı farklı kılan şey kesinlikle oyunun oynanma şekli ve oyun içerisindeki mekanikleri. Ek olarak oyun, oyuncuları bulmaca çözerken farklı şekillerde düşünmeye zorluyor ve bu da oyunu daha eğlenceli hale getiriyor. Sad Owl Studios tarafından geliştirilen ve Thunderful Publishing tarafından yayınlanan Viewfinder hiç şüphesiz 2023 yılında piyasaya çıkan en ilgi çekici oyunlardan biri. Şimdi hep birlikte Viewfinder’ın nasıl oynandığına biraz daha yakından bakalım.

 

Viewfinder Nasıl Oynanır?

 

Viewfinder’ın bir bulmaca oyunu olduğundan bahsettik ama bunu klasik anlamda bir bulmaca oyunu olarak düşünürseniz kesinlikle oyuna haksızlık etmiş olursunuz. Çünkü bu oyun oyuncularına bir bulmaca çözümünden çok daha farklı ve eğlenceli bir deneyim sunuyor. Viewfinder oynarken karakterinizin elinde bir adet analog fotoğraf makinesi bulunuyor ve bu makine tıpkı bir polaroid makine gibi çektiğiniz fotoğrafı anında çıktı olarak size veriyor. Sihirli fotoğraf makinesi olarak da isimlendirebileceğimiz bu makine oyun karakterinize gerçeklik algısını değiştirme gücünü sağlıyor. Oyun boyunca bu makine ile çeşitli fotoğraflar çekiyorsunuz. Aynı zamanda farklı tablolar, eskizler ve kartpostallar gibi farklı görselleri de yine bu makine ile yakalıyorsunuz. Peki bu yakaladığınız görseller ne işe yarıyor? Viewfinder’ı bu denli etkileyici yapan kısım tam olarak burası. Çektiğiniz fotoğrafları ve yakaladığınız görselleri oyun dünyası içerisinde dilediğiniz yere yerleştirebiliyorsunuz. Ancak yerleştirdiğiniz bu fotoğraflar yalnızca bir duvara görsel asmaktan ibaret değil. Yerleştirdiğiniz bu görseller oyun dünyası içerisine mükemmel şekilde entegre oluyor ve böylece hem gerçeklik hem de perspektif algısını tamamen alt üst edebiliyorsunuz. Bu şekilde anlattığımızda gözünüzde canlandıramamış olabilirsiniz o yüzden hemen basit bir örnekle anlatalım. Diyelim ki oyun sırasında bir köprü fotoğrafı çektiniz ve yolunuzun üzerinde geçemeyeceğiniz büyüklükte bir çukur var. İşte o köprü fotoğrafını çukurun üzerine yerleştirdiğinizde fotoğrafta yer alan köprü sizin çukurdan geçmenizi sağlayan gerçek bir köprüye dönüşüyor! Oyunun grafik anlamda en etkileyici kısmı da kesinlikle bu aşamada 2 boyutlu ve 3 boyutlu perspektifleri kusursuz düzeyde harmanlaması. Perspektif demişken, eğer bahsettiğimiz gibi bir senaryoda elinizde bir köprü fotoğrafı yoksa ya da etrafınızda köprü olarak kullanmak için çekebileceğiniz herhangi bir görsel yer almıyorsa elinizdeki kamerayı doğru açıda tutmayı başarırsanız perspektif etkisiyle o çukurun üzerinden geçebiliyorsunuz.

 

Oyun ilerledikçe çok daha etkileyici manzaralar ile karşılaşıyorsunuz. Seviyeler ilerledikçe karmaşıklaşan ve zekice kurgulanmış bulmacalar heyecanı ve oyuna olan ilgiyi oldukça artırıyor. Oyun süresince fotoğrafladığınız tüm manzaraları birbiri ile birleştirebiliyor ve sonuçta mükemmel optik illüzyonlar oluşturabiliyorsunuz. Bu illüzyonlar sayesinde gerçeklik algısı ile oldukça etkileyici bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Viewfinder’ı farklı kılan özelliklerinden biri de tüm bunları yaparken yaratıcılığın keyfine varabilmeniz. Sonuç olarak elinizde bir fotoğraf makinesi var ve çektiğiniz o fotoğraflarla birkaç adım sonra bambaşka bir dünya oluşturabiliyorsunuz.

 

Viewfinder oynarken bulmacaları çözmek için oldukça akılcı bir şekilde düşünmeniz gerekiyor. Ancak akıllıca düşünmek oyunu başarılı şekilde tamamlayabilmek için yeterli değil. Bunun yanında aynı zamanda da hayal gücünüzün sınırlarını da zorlamanız gerekiyor. Oyunun her sahnesi oldukça kolay anlaşılır bir şekilde tasarlanmış. Yine he seviye oyuncuya birbirinden farklı zorluk seviyeleri de sunuyor. Bu da oyunun heyecanının ve temposunun sürekli yüksek kalmasını sağlıyor. Yani oyunu oynarken hiç ama hiç sıkılmıyorsunuz. Yine kamera ile çektiğiniz tüm fotoğraflardaki nesneler bulmacaları çözmeniz için birer materyal olarak kullanılıyor. Fotoğrafların içerisindeki tüm nesneleri oyun evrenine fiziksel nesneler olarak kazandırabiliyorsunuz.

 

Viewfinder’ın etkileyici grafiklerinin yanı sıra bulmacalarının zekice ve ilgi çekici şekilde tasarlanmış olması oyuncunun bir süre grafiklere hayran kaldıktan sonra kendisini bulmacaları çözmek için odaklanırken bulmasına neden oluyor. Bulmacaların birden fazla çözüm yolu bulunuyor. Ancak eğer çektiğiniz fotoğrafları bulmacayı çözmek için yanlış yere yerleştirirseniz bulmaca çözülmez bir hale geliyor. Oyun sırasında çıkış kapısını yok etmediğiniz sürece bir şeyleri yanlış yaptığınızı anlamak çok da kolay değil. Bu nedenle oyun sırasında kendinizi oyun evreninde amaçsızca dolaşırken bulabilirsiniz. Eğer fotoğrafları yanlış yerleştirdiğinizi anlarsanız üzülmeyin çünkü Viewfinder’da zamanı geri alma imkânınız da bulunuyor. Yani parçaları yanlış yerleştirdiğinizde bölümü başta oynamanıza gerek yok ki bu da oyunun artılarından biri.

 

Eğer kedileri seviyorsanız Viewfinder bu konuda da sizden artı bir puan alacak çünkü oyunun içerisinde “Cat” isimli sanal bir kedi bulunuyor. Bu kedi birçok seviyede karşınıza çıkıyor ve kediyi sevebiliyorsunuz. Kediyi sevdiğinizde kedinin sizi rahatlatan mırıldanmalarını da duyabiliyorsunuz.

 

Viewfinder Sistem Gereksinimleri Neler?

 

Başarılı grafiklerinin yanı sıra oldukça etkileyici arka plan müzikleri de olan Viewfinder, oyunculara akıcı bir oyun deneyimi sunuyor. Özellikle de fotoğrafların oyun evreni içerisine farklı biçimlere dönüşmesi ve yeni sahneler oluşturulması sırasındaki akıcılık oldukça başarılı. Viewfinder oyun deneyimini en keyifli şekilde yaşamak için ise belli sistem gereksinimlerine ihtiyacınız var. Peki Viewfinder’ın sistem gereksinimleri neler? Öncelikle Viewfinder oynayabilmek için minimum 64- bit işlemci ve işletim sistemine ihtiyacınız var. İşletim sistemi olarak ise yine minimum Windows 10 kullanıyor olmalısınız. Intel i5-9600K ya da AMD Ryzen 5 işlemci, 8 GB RAM, GeForce GTX 970 ekran kartı, DirectX Sürüm 11 de minimum düzeyde ihtiyaç duyacağınız diğer sistem gereksinimleri arasında yer alıyor. Son olarak Viewfinder oynayabilmek için minimum 20 GB kullanılabilir depolama alanınız olmalı.

 

Vodafone ile internetsiz kalmadan doyasıya oyun keyfi için ev interneti hizmetinden yararlanın ve sınırlı süreli fırsatları keşfedin. ADSL ya da fiber internet paketlerini inceleyin, internet aboneliği başlatacağınız adresin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunualtyapı sorgulama ile öğrenin. Adresinizde uygun altyapı olması halinde Vodafone ile görüşerek fiber hızında internete geçiş yapabilir ve bu geçişi sağladıktan sonra hız testi ve ping testi gerçekleştirerek aradaki farkı direkt olarak görebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!