Eve İnternet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

28 Eylül 2023

Eve İnternet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evden çalışanlar ve genel olarak evde internete ihtiyaç duyanlar için verimli internet bağlantısı önemlidir. Bu nedenle ev interneti, evde yaşamın konforunu arttıran öğelerden biri olarak karşımıza çıkar. Evde internet kullanımı için farklı hizmet sağlayıcılardan destek alınır. Diğer yandan ev interneti hizmeti alırken dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunur. Bu konuda dikkat edilecekleri bilmek, nasıl bir hizmetin tercih edileceği konusunda rehberlik sunabilir. Peki, ev interneti alırken nelere dikkat edilmeli?

 

Evde internet verimliliği, özellikle evde yoğun zaman geçiren kullanıcılar için çok önemli. Evde dizi ya da film keyfi yapmak, online oyunların keyfini çıkarmak, evden çalışmak ve sosyal medya araçlarını kullanarak sosyalleşmek için ev internetinin kalitesi dikkate alınmalı. Hızlı verilen yanlış bir karar, evde verimsiz internet kullanımına yol açabilir. Bunun sonucunda da heyecanla beklediğiniz diziyi izleme keyfi yarım kalabilir, oyun keyfini ertelemek gerekebilir ya da çalışmanız sekteye uğrayabilir. Eve internet paketi alırken dikkat edilecek bazı noktaları gözden geçirerek daha sağlıklı bir karar verebilirsiniz.

 

Ev İnterneti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

 

Ev interneti kullanımında tüm kullanıcılar kesintisiz ve kaliteli bir internet hizmeti almak isterler. Evlerde geçirdiğimiz zaman göz önüne alındığında ev internetinin önemi de ortaya çıkar. Özellikle de evden çalışma sisteminin giderek yaygınlaşması ev internetinin önemini daha da arttırmıştır. Aynı zamanda online dizi/ film platformlarının yaygınlaşması, ev internetinin öneminin artmasındaki bir başka etkendir. Eğer siz de bu gibi nedenlerle kaliteli bir ev interneti almak istiyorsanız şu noktalara mutlaka dikkat etmelisiniz;

 

●      İnternet Hızı

 

Ev interneti alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusuna verilecek ilk ve en önemli cevap kesinlikle internet hızıdır. Mbps olarak ifade edilen bu kavram, saniyede aktarılan veri hızını ifade eder. Evinizde sık vakit geçirmeyen ve evde internet kullanımını e-postaları kontrol etmek gibi basit işlemlerle sınırlandırıyorsanız size 16 Mbps hızında bir internet yeterli olacaktır. Ancak evde sık vakit geçiren hatta evden çalışan, internetten dizi/film izlemek gibi yüksek veri ihtiyacı olan işlemler gerçekleştiren bir kullanıcı iseniz en az 50 Mbps hızında bir internet hizmetine ihtiyacınız var demektir. Hatta böyle yoğun veri kullanımı gerektiren işler için ev internetini özellikle tercih edecekseniz fiber internet seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

 

●     Adresinizdeki Altyapı

 

Eve internet bağlatırken nelere dikkat edilmeli konusundaki bir diğer önemli konu da evinize kurmak istediğiniz bağlantı türüne uygun bir altyapının olup olmadığıdır. Ev interneti için genellikle iki tür bağlantı tercih edilir. Bunlardan biri DSL bağlantılar diğeri ise fiber bağlantıdır. ADSL internet altyapıları genellikle daha yaygın olarak bulunur. Ancak yine de ev interneti almadan önce adresinizin hangi bağlantıya uygun bir altyapıya sahip olduğunu öğrenmek için altyapı sorgulama işlemi yapmanız gerekir.

 

●     Fiyatlandırma

 

Kullanıcılar, ev interneti hizmeti almadan önce, kafasındaki tüm sorulara cevap bulabilmek için internet alırken nelere dikkat edilmeli sorusunu sık sık araştırıyor. Kaliteli bir internet hizmeti almak için satın alacağınız hizmetin fiyatlandırmasını da dikkatle incelemeniz gerekir. En pahalı internet paketi her zaman en iyi seçenek demek değildir. Pahalı olan internet paketlerinde ihtiyacınız olmayan ya da kullanmayacağınız birçok özellik bulunabilir. Bu nedenle çok daha uygun fiyata internet hizmeti kullanabilecekken gereksiz yere para ödemiş olursunuz. Bu nedenle internet paketlerini incelerken hem fiyatlarını hem de bunun karşılığında sunduğu hizmetleri detaylı şekilde incelemeniz gerekir.

 

●     Kota Seçenekleri

 

Ülkemizde adil kullanım kotası denilen uygulamaya 2019 yılında son verilmişti. Bu nedenle sınırsız internet kullanımlarında herhangi bir GB sınırlaması bulunmuyor. Ancak bazı internet sağlayıcıları sınırsız internet paketlerinde, belirli bir GB sınırına ulaşıldığında hız düşürme uygulaması yapabiliyor. Bu nedenle de internet bağlatırken nelere dikkat edilmeli konusundaki en önemli maddelerden bir diğeri de kota seçeneklerinin iyi değerlendirilmesi olacaktır. Öncelikle sınırsız mı yoksa kotalı bir tarife mi seçeceğinize karar vermelisiniz. Ardından seçtiğiniz bu paketlerin kota seçeneklerini en iyi şekilde değerlendirmeniz gerekir. Sınırsız internet kullanmak istiyor ve herhangi bir hız düşürme uygulamasına da maruz kalmak istemiyorsanız bunu abonelik işlemleri sırasında mutlaka belirtmelisiniz. Kotalı internet tercih edecekseniz de limit aşımında ödenecek tutarları en doğru şekilde öğrenmeniz gerekir.

 

●     Taahhüt Şartları

 

İnternet aboneliklerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da taahhüt süresi ve şartlarının öğrenilmesidir. Taahhüdünüzün ne kadar süreceği, verdiğiniz taahhütten vazgeçmeniz halinde uygulanacak cayma bedelleri mutlaka dikkate alınmalı. Bunlara ek olarak taahhüt süreniz bittiğinde kullanmakta olduğunuz hizmetin fiyatında herhangi bir değişiklik olup olmayacağı gibi konuları en detaylı şekilde öğrenmeniz gerekir.

 

●     Kullanıcı Yorumları

 

Bir hizmet hakkında fikir edinmenin en kestirme yollarından biri kullanıcı yorumlarını incelemektir. Hizmet satın almayı düşündüğünüz servis sağlayıcısı ile merak ettiklerinizi bu servis sağlayıcısından hizmet almış kullanıcıların yorumlarına bakarak öğrenmeniz mümkündür. Aynı zamanda yakın çevrenizde satın almayı düşündüğünüz hizmeti kullanan başkaları varsa, bu hizmeti onlar aracılığı ile de deneyimleyebilirsiniz. Örneğin en yoğun kullanım saatlerinde cihazınız ile internet ağına bağlanarak hız testi gerçekleştirebilirsiniz. Bu test sayesinde aynı zamanda ping testi verilerine de ulaşabilir ve böylece servis sağlayıcısının en yoğun kullanım saatlerinde sağladığı hız kendiniz görebilirsiniz. Bu verilerin güvenilir olması için sizinle aynı adresi paylaşan bir komşunuzdan bu hız testini yapmak için izin isteyebilirsiniz. Böylece adresinizdeki altyapıyı ve internet hızını kontrol edebilirsiniz.