Dünya Dans Gününe Özel Kültleşmiş 12 Online Dans Akımı

28 Eylül 2023

Dünya Dans Gününe Özel Kültleşmiş 12 Online Dans Akımı

Dans, tarih boyunca insanların yaşamında var olan bir kavram. Farkı kültürlerde, farklı şekillerde kendini göstermiş olsa da dans her zaman insanların düşüncelerini, duygularını ve fikirlerini ifade etme aracı olarak karşımıza çıkar. Farklı müzikler, farklı ritimler ve farklı hareketler ile gördüğümüz birçok farklı dans türü mevcuttur. Flamenko, tango, halay ya da oryantal gibi birçok farklı kültüre ait dansları dünyanın her yerinde görmek mümkün. Günümüzde internetin ve sosyal medyanın yoğun kullanımı ile dünyanın her yerindeki dans türlerini izlemek ve öğrenmek mümkün. Bu nedenle dans çok daha evrensel ve birleştirici bir hale de gelmiştir. Hatta dansın bu özellikleri nedeniyle, tüm dünyada kutlanan Dünya Dans Günü adında bir gün bile bulunuyor. Peki Dünya Dans Günü nedir ve en sevilen dans akımları nelerdir gelin hep birlikte bakalım.

 

Dünya Dans Günü

 

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü ve Uluslararası Dans Komitesi tarafından 1982 yılında alınan ortak bir kararla Dünya Dans Günü ilan edilmiştir. Uluslararası Dans Günü olarak da bilinen bu günün amacı bütün kültürel, etnik ve siyasi kavramların dışında kalan ve ortak bir dil olan dans aracılığı ile insanları bir araya getirmek ve bu birleştirici sanat dalının ahengi ile eğlenmek ve kültürlerarası bir köprü oluşturmaktır.

 

Dünya Dans Günü Ne Zaman?

 

Dünya Dans Günü’nü kutlamak isteyen ya da bugünde gerçekleşen etkinlikleri kaçırmak istemeyen kişiler Dünya Dans Günü ne zaman diye sorarak bugünün tarihini öğrenmek istiyor. Uluslararası Dans Komitesi tarafından Dünya Dans Günü’nün, modern balenin kurucusu olarak kabul edilen Jean-Georges Noverre’nin doğum günü olan 29 Nisan’da kutlanmasına karar verilmiştir. 1982 yılından beri her 29 Nisan günü tüm dünyada Dünya Dans Günü olarak kutlanır. Bu günde dünyanın dört bir yanındaki dans toplulukları, sanat evleri ve dansçılar Dünya Dans Günü’ne özel performanslar sergileyerek kutlamalar yapar.

 

Kültleşmiş 12 Dans Akımı

 

İnternet kullanımının yaygınlaşması ve buna bağlı olarak sosyal ağların gelişmesi, dünyanın dört bir yanındaki insanların birbirleri ile çok daha kolay iletişime geçmesine olanak sağladı. Özellikle son birkaç yıldır sosyal medya ağları üzerinden yayılan “akımlar” ile dünyanın herhangi bir yerinde başlayan bir sosyal medya hareketi çok kısa süre içerisinde dünyaya yayılabiliyor. Örneğin 2013 yılında ALS hastalığına dikkat çekmek için başlatılan “Ice Bucket Challenge” kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayılmış olan en dikkat çekici internet akımlarından biriydi. Elbette bu internet akımları yalnızca bu tür meydan okumalarla sınırlı değil. Dünyanın herhangi bir yerinde sosyal medya üzerinde yapılan bir yemek, çekilen bir video ya da fotoğraf çok hızlı bir şekilde akım olarak tüm dünyayı etkisi altına alınabiliyor. Özellikle de popüler ya da popüler hale getirilmiş eski şarkılarla yapılan danslar son dönemde sosyal medya platformlarının gözde akımlarından. Gelin hep birlikte online platformlarda ortaya çıkmış en iyi 12 dans akımını birlikte hatırlayalım.

 

1.    Gangnam Style

2012 yılında Koreli müzisyen PSY'nin piyasaya çıkardığı Gangnam Style şarkısı çok kısa sürede tüm dünyada en fenomen şarkılardan biri haline geldi. Üstelik yalnızca şarkı değil, şarkının klibinde yapılan dans da o dönemin en popüler dansı oldu. Dünyanın dört bir yanından insanlar Gangnam Style dansı yaparak videolar çekti ve sadece internette değil televizyon kanallarında, yarışma programlarında ve hatta o dönemin bazı dizilerinde bile bu dans kullanıldı. Bu nedenle Gangnam Style kültleşmiş bir dans akımı olarak listemizdeki yerini aldı.

 

2.    Bad Boy

Futbolcu Mason Mount’un gol sevinci sırasında yaptığı dansın “Bad Boy” şarkısı ile sosyal medya üzerinde yayılması ile başlayan Bad Boy akımı kısa süre içerisinde tüm dünyada taklit edilen bir dans akımı haline geldi ve fenomen danslar arasında yerini aldı. TikTok platformunda hızla yayılan bu dansı yapmak isteyen herkes kameranın karşısına geçip hareketleri taklit etmeye ve kendi Bad Boy danslarını yapmaya başladı. Akım kısa süre içerisinde milyonlarca kişi tarafından paylaşıldı.

 

3.    Perry The Platypus

TikTok videoları içerisinde oldukça popüler olan dans akımlarından biri de Perry The Platypus oldu. Genellikle kalabalık gruplar halinde gerçekleştirilen bu dans sırasında kişiler öncelikle farklı dans figürleri yapmaya başlıyor ve ardından kameranın görüş açısından çıkıyor ve bir iki saniye sonra da yunus sesi eşliğinde yunus taklidi yaparak yeniden kamera açısına giriyor. Bu akımla ilgili birçok eğlenceli video bulmanız mümkün.

 

4.    Rake It Up

TikTok platformunda ortaya çıkan dans akımları genellikle TikTok fenomenlerinin çektiği videolarla yayılıyor. Bu akımlardan biri de TikTok’ta çok fazla etkileşim alan fenomenlerden biri olan Charli Damelio’nun başlattığı Rake it Up akımı oldu. Bu şarkı ile bir dans videosu çeken Çarli sayesinde yüzbinlerce kişi bu akıma dahil oldu.

 

5.    My Bestie and Your Bestie

Yine TikTok üzerinde popüler bir akım haline gelen danslardan biri de “My Bestie and Your Bestie”. Bu şarkı ile en yakın arkadaşları ile yan yana ya da aynı ekranı paylaşarak dans eden kişiler kısa sürede bu akımı oldukça popüler hale getirdiler.

 

6.    Harlem Shake

Bir anda herkesi etkisi altına alan ve dünyada hızla yayılmış olan dans akımlarından biri de Harlem Shake’ti. Bir grup insanın kontrolsüzce dans ettiği videolarla hızlı şekilde yayıldı ve hemen herkes bir Harlem Shake videosu çekti.

 

7.    Apaçi Dansı

Tek kuralı kuralsızlık olan bir dans akımı da Apaçi dansıydı. Kızılderililerden ilham alan bu dans ülkemizde de hızlı şekilde yayılmış ve oldukça popüler bir dans akımı haline gelmişti.

 

8.    Calm Down

TikTok yeni akım dans türleri içerisinde son yılların en popüler olanlarından biri de Calm Down şarkısı ile çekilen videolar. Sokakta, evde, tarihi bir binanın önünde kısacası aklınıza gelebilecek her yerde bu şarkı ile video çeken birilerine rastlamanız mümkün.

 

9.    Despacito

Despacito, bir dönemin çok popüler olan şarkılarından biriydi. Şarkının popüler olması ile birlikte birçok sosyal medya platformunda bu şarkı ile dans eden insanların videoları da hızla yayılmaya başladı ve bu da popüler dans akımları arasına girdi.

 

10.    One Dance

Yeni dans akımı olarak sayılabilecek akımlardan biri de 2022 yılında popüler olan One Dance şarkısı ile çekilen dans videolarıydı. Bu akımda kameranın karşısında tek kişi ya da birkaç kişi dans akımının hareketlerini yaparak videolarını internete yükledi ve böylece yeni bir akım başlamış oldu.

11.    Shape Of You

Yine yeni dönem akımlarından sayılabilecek danslardan biri de Shape of You dans akımı. Instagram'da ve TikTok’ta sık sık rastlayabileceğiniz bu dans akımı oldukça hareketli ve eğlenceli figürler içeriyor.

12.    Martılar

Dans akımlarına bir örnek de ülkemizden. Edis’in martılar şarkısı ve şarkının klibinde yer alan koreografi TikTok’ta fenomen bir dans akımı haline geldi. Kısa sürede birçok sosyal medya platformunda bu şarkı ile çekilmiş dans videoları görmeye başladık.

 

Eğer siz de bu ve bunun gibi eğlenceli dans akım videolarını rahatça izlemek istiyorsanız Vodafone Ev İnterneti abonesi olabilirsiniz. Abonelik işlemlerini başlatmak için Vodafone online kanalları üzerinden adrese bağlı altyapı sorgulaması yaparak, adresinizde fiber mi yoksa DSL bağlantı mı olduğunu öğrenebilirsiniz. Altyapı sorgulaması yapmak en doğru bağlantı türüne başvuru yapmanız ve ev internetinizi en verimli şekilde kullanmanız açısından önemlidir. Altyapınızı öğrendikten sonra, DSL ve fiber paketlerini ve fiyatlarını inceleyerek kendinize en uygun paketi seçip aboneliğinizi başlatabilirsiniz.