Dünya Çevre Gününde Çevre Dostu İnternet Kullanımı için İpuçları

28 Eylül 2023

Dünya Çevre Gününde Çevre Dostu İnternet Kullanımı için İpuçları

Yaşadığımız bu dünya hepimizin evi. Dünyamıza iyi bakmak yani çevreyi korumak aslında yaşadığımız evi korumakla yanı anlama geliyor. Bu nedenle hepimizin çevreye karşı daha duyarlı olması ve çevreyi koruyacak küçük önlemler alması insanlığın devamı açısından oldukça önemli. Bu önemli konuyu hatırlatmak için dünya genelinde her yıl Dünya Çevre Günü kutlanıyor. Gelin hep birlikte Dünya Çevre Günü’ne biraz daha yakından bakalım.

 

Dünya Çevre Günü

 

Dünya Çevre Günü sadece özel bir gün değil aynı zamanda hayatımızın her gününde sürdürülebilir bir dünya için mücadele etmek anlamına gelir. Her bireyi çevre sorunlarına karşı daha duyarlı olmaya ve doğal kaynakları korumaya davet eden Dünya Çevre Günü nedir, nasıl ortaya çıktı ve bu özel günün amacı nedir merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

Dünya Çevre Günü Nedir?

İnsanların doğal kaynakların korunması ve çevre konularındaki farkındalıklarının artması amacı ile düzenlenen etkinliklerle kutlanan Dünya Çevre Günü; çevre konuları arasında yer alan atmosfer, su kaynakları, toprak ve biyoçeşitlilik gibi konularda insanları bilinçlendirmek ve bu konularla ilgili sorunların çözümü için insanları daha duyarlı olmaya çağırmak amacıyla kutlanan bir gündür. Her yıl farklı bir etkinlik teması ile kutlanan Dünya Çevre Günü, daha sürdürülebilir bir dünya için mesajlar içerir. Dünya çevre günü ve çevre koruma haftası kapsamında, Dünya çapında 143 ülkenin katılımı ile gerçekleşen bu etkinliklerde çevre aktivistlerinin de destekleri ile plastik atık toplama, hava kirliliği ile mücadele etme, biyoçeşitliliği koruma gibi bazı etkinlikler gerçekleştirilir.

 

Dünya Çevre Günü Ne Zaman?

Çevre sorunları ile ilgilenen her duyarlı birey çevre için elinden geldiği kadar adım atmaya çalışıyor. Çevre Günü etkinliklerine katılmak isteyen kişiler ise Dünya Çevre Günü ne zaman? diye merak ediyor.1972 yılında Stockholm şehrinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda, 5 Haziran tarihinin Dünya Çevre Günü olması kabul edildi. Bu kararın ardından her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kutlanmaya başlandı.

 

Dünya Çevre Günü Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünya Çevre Günü 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı sırasında ortaya çıktı. Çevre sorunları, iklim değişikliği, su kaynaklarının ve biyoçeşitliliğin hızla azalması gibi dünyayı ilgilendiren sorunların giderek artması, 5 Haziran Çevre Günü’nün ortaya çıkmasındaki en büyük etken olmuştur. Dünya Çevre Günü ile insanların çevre sorunlarına karşı daha duyarlı olmasını ve bu sorunların çözümüne aktif olarak katılmasını sağlamaktır.

 

Çevre Dostu İnternet Kullanımı İçin İpuçları

 

Çevreye karşı duyarlı olmak hepimizin görevi. Günlük yaşam içerisinde atacağımız küçük adımlar içe çevre sorunlarına karşı büyük hamleler yapmak mümkün. Plastik kullanımını azaltmak, su tüketimini sınırlandırmak, enerji tasarrufunda bulunmak, geri dönüşümlü ürünler kullanmak gibi minik adımlarla çevreye karşı sorumluluğumuzu yerine getirebiliriz. Bunun dışında gün içerisinde hiç farkında olmadan yaptığımız işleri de çevre dostu hale dönüştürmek mümkün. Örneğin her gün kullandığımız interneti çevre dostu bir şekilde kullanarak çevreye ve dünyaya katkı sağlayabiliriz. Peki çevre dostu bir internet kullanımı için yapılması gerekenler neler?

 

1.    Enerji Tasarruflu Cihazlar Kullanın:

Hepimiz internete girmek için bilgisayar, tablet ya da modem gibi cihazlar kullanıyoruz. İnternete girerken kullandığınız bu cihazları enerji tasarruflu olanlardan tercih etmek, elektrik faturalarınızı düşürür ve böylece daha az enerji kullanarak çevreye daha az zarar vermiş olursunuz.

 

2.    Geri Dönüşüme Yönelin:

Her elektronik cihazın bir ömrü olduğu kesin. İnternete bağlanırken kullandığınız bilgisayar, tablet, modem gibi ömrü dolan elektronik cihazlarını geri dönüşüme vererek bu cihazların bir atık haline gelmesinin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda kullanmadığınız ama çalışır durumda olan elektronik cihazlarınızı da çöpe atmak yerine ihtiyacı olan kişilerle paylaşarak çevreyi korumak için bir adım da atabilirsiniz.

 

3.    Bulut Depolama Kullanın:

Fiziksel flash disk ya da hard disk gibi araçlar kullanmak yerine verilerinizi depolamak için bulut depolama uygulamalarını kullanabilirsiniz. Böylece fiziksel depolama cihazlarının bir süre sonra atık olmasının önüne geçmiş olursunuz. Aynı zamanda bulut depolama uygulamaları ne kadar yaygınlaşırsa fiziksel cihazlara ihtiyaç o kadar azalacak ve bu cihazların üretimi sırasındaki enerji ve hammadde gibi tüketimlerle çevreye zarar vermenin önüne geçilmiş olacak.

 

4.    Tarayıcı ve Yazıcılarla Aranıza Mesafe Koyun:

İnternet kullanırken ihtiyaç duyduğunuz dosyaları yazdırmak çok fazla kağıt ve toner kullanımına neden olur. Tabi bu da çevreye büyük oranda zarar verir. Kağıt üretiminde ağaç kullanıldığını düşünürsek fiziksel olarak çıktı almak çok da çevreci bir eylem gibi gözükmüyor. Bu nedenle çok gerekmedikçe çıktı almayın ve dosyalarınızı dijital şekilde saklayın.

 

5.    Doğa Dostu Uygulamalar Kullanın:

Çevre dostu internet kullanımı için yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri de çevre dostu uygulamalar kullanmak. Çevre için yapabileceğiniz günlük adımları size hatırlatacak, çevre ile ilgili bilinçlenmenizi sağlayacak uygulamaları kullanarak çevre için bir adım atabilirsiniz. Aynı zamanda bu uygulamalar ile çevre sorunları ile ilgili bilmediğiniz şeyleri de öğrenebilirsiniz. Çevre dostu uygulamalar hakkında daha fazla bilgi almak için uygulama marketlerini ziyaret edebilirsiniz. 

 

6.    Sosyal Medyayı Kullanın:

Sosyal medyanın kişiler ve hatta kitleler üzerindeki etkisi büyük. Çevre sorunları ile ilgili ya da çevreyi korumak için attığınız adımlarla ilgili küçük videolar çekerek sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz. Bu videoların illa büyük kitlelere yayılmasına gerek yok. Yani fenomen olup milyonlara ulaşmanız şart değil. Sadece kendi çevrenizi ve arkadaşlarınızı bile bu konu hakkında bilinçlendirseniz, büyük bir etkinin başlamasını sağlayabilirsiniz.

 

7.    Online Alışverişe Yönelin:

Çevre dostu internet kullanımı için yapılabilecek şeylerden biri de online alışverişe yönelmek. Kulağa biraz tuhaf gelse de aslında çok mantıklı bir açıklaması var. Fiziksel olarak alışverişe çıktığınızda aradığınız ürünü bulmak için saatlerce hatta bazen günlerce farklı yerleri gezmeniz gerekebilir. Bu da hem enerji hem de yakıt harcamanız anlamına gelir ki bu çevreyi olumsuz etkileyen bir durum. İnternette satın almak istediğiniz ürünü bulduktan sonra sipariş vererek çevreyi olumsuz etkilerden bir nebze olsun koruyabilirsiniz.

 

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin görevi. Çevreye ve çevre sorunlarına duyarlı olabilmek için hazırladığımız çevre dostu internet kullanım ipuçlarını derlediğimiz listemizdeki adımları uygulayarak çevre için küçük de olsa adımlar atabilirsiniz. Çevre ile ilgili daha fazla araştırma yapmak ve yapılabilecek daha çok adım bulabilmek için ihtiyacınız olan tek şey internet. Tüm bu araştırmaları evinizin konforunda yapmak için siz de hemen Vodafone Ev İnterneti abonesi olabilirsiniz. Abonelik işlemlerini başlatmak için Vodafone online kanalları üzerinden adrese bağlı altyapı sorgulaması yaparak, adresinizde fiber mi yoksa DSL bağlantı mı olduğunu öğrenebilirsiniz. Altyapı sorgulaması yapmak en doğru bağlantı türüne başvuru yapmanız ve ev internetinizi en verimli şekilde kullanmanız açısından önemlidir. Adrese bağlı altyapı sorgulaması sonucuna göre DSL ve fiber paketlerinin detaylarını ve fiyatlarını inceleyerek kendinize en uygun paketi seçip aboneliğinizi başlatabilirsiniz. İnternet aboneliğinizi başlattıktan sonra çevreye duyarlı olmayı ve çevre için bir şeyler yapmayı unutmayın.