DSL Nedir?

28 Eylül 2023

DSL Nedir?

 

 

İnternet kullanımı günümüzde oldukça yaygın. Okul, hastane, ofis, ev ve farklı iş yerlerinin çalışma rutinleri internet çerçevesinde gerçekleşiyor. Geniş kullanım alanı ile dikkat çeken internetin ana sağlayıcıları ise modemler. Modemler üzerinde kişilerin, bağlantılarını kontrol edebilecekleri ve aldıkları hizmeti görebilecekleri ibareler ve ışıklar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de DSL. ‘’DSL ne demek?’’ sorusunun cevabı pek çok kişi tarafından bir merak konusu. İngilizce ‘’Digital Subscriber Line’’ açılımı ile bilinen DSL’in Türkçe çevirisi ise ‘’Dijital Abone Hattı’’. Modem üzerinde yer alan DSL ışığı, internetin olup olmadığını gösteren ana ışık olarak konumlanıyor. Yazımızda özellikle ev interneti için epey mühim olan DSL’i detaylı şekilde inceledik. Yazıyı okumaya devam ederek; ‘’DSL internet nedir?’’ ya da ’’DSL ışığı neden yanmaz?’’ gibi soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

 

 

DSL Teknolojisi Nedir?

 

Birçok çeşidi bulunan DSL için bir iletişim teknolojisi de denilebilir. DSL teknolojisinin günümüzde, farklı standartları mevcut. Peki DSL internet ne demek? DSL aslında internet kullanımını sağlayan temel hattır. İnternet sağlayıcılar tarafından, kişilere hizmet sunmak adına DSL hatlarından yararlanılıyor. DSL, kişilerin bilgisayarlarına bakır kablolar aracılığı ile ulaştırılıyor. DSL hizmetini kişilere ulaştırmak için telefon veya uydu bağlantılarından yardım alınıyor. DSL internet, önceki yıllarda analog bağlantı ile sunulabiliyordu. Günümüzde ise, analog bağlantı kurulumu yerini dijital bağlantıya bıraktı. Bu da kişilerin daha hızlı ve kesintisiz bir internet hizmeti almasını sağlıyor. Veri alım ve gönderim hızlarını doğrudan etkileyen DSL teknolojisi çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

- ADSL

- VDSL

- VDSL2

- SHDSL

 

 

DSL Işığı Yanmıyorsa Ne Yapmalı?

 

Modemler üzerinde, internet bağlantısını ifade eden birçok ışık yer alıyor. Bu ışıklardan bir tanesi de DSL ışığı. Işıkların eksiksiz şekilde yanması, internetinizin ideal şekilde çalıştığının en büyük göstergesi. Işıklardan birinin yanmaması, internet sağlayıcısında bir problem olduğunu ifade ediyor. DSL ışığı tüm modemlerin üzerinde yer alıyor. DSL ışığının yanması için telefon hattından gelen kablonun modemin genellikle arka kısmında yer alan boşluğa takılması gerekiyor. DSL bağlantısındaki problemin iki belirtisi bulunuyor. İlki DSL ışığının tamamen sönmesi, ikincisi ise sürekli yanıp sönen bir modda olması. DSL ışığının yanmamasının nedenleri aşağıdaki gibi listelenebilir;

  1. DSL kablosunun doğru yere takılmadığında, beklenilen hizmet alınamaz. DSL kablosunun, modem üzerinde DSL ibaresi olan yere takılması gerekiyor. DSL kablosu doğru yere takılsa da temassızlık problemi ile karşılaşılabiliyor. Temassızlık sorunu, DSL kablosunun yerine iyi şekilde oturtulması ile kolaylıkla aşılabiliyor.
  2. DSL ışığının yanmamasının veya yanıp sönmesinin bir nedeni de internet ana hattında oluşan bir problemden kaynaklanabiliyor. İnternet; kablolar aracılığı ile sağlayıcılardan, ev ve işyerlerine ulaştırılıyor. Ana hatta veya ana hat üzerinde oluşmuş bir sıkıntı, aldığınız interneti doğrudan etkileyebiliyor.

 

Pek çok kişi ‘’DSL ışığı yanmıyorsa ne yapmalı?’’ sorusunun cevabını merak ediyor. Bu gibi bir durumda, kablonun doğru şekilde bağlandığına eminseniz, hizmet aldığınız servisi aramalısınız. Teknik destek yardımı alarak, bu problemi kolaylıkla çözebilirsiniz.

 

Vodafone farklı istek ve ihtiyaçları karşılayacak, pek çok tarifeyi sizlere sunuyor. Dilediğiniz hızdaki interneti farklı avantajlar eşliğinde seçerek, memnun kalacağınız bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yararlandığınız tarifedeki internet hızını, hız testi yaparak ölçebilirsiniz. Ayrıca ‘’Ping nasıl düşürülür?’’ ya da ‘’İnternet hızı nasıl arttırılır?’’ gibi sorularınıza da yine Vodafone üzerinden kısa süre içerisinde yanıt bulabilirsiniz.

 

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur