DSL Işığı Yanıyor, Ancak İnternet Yoksa Ne Yapmalısınız?

28 Eylül 2023

DSL Işığı Yanıyor, Ancak İnternet Yoksa Ne Yapmalısınız?

 

İnternet; iş, eğlence ve haberleşme gibi pek çok farklı alanda kullanılıyor. İnternet kullanımının bu kadar yaygınlaşması ve farklı sahalarda etkin rol oynaması, internetle alakalı problemlerin büyük bir sorun haline dönüşmesine neden oluyor. İnternet kullanımı sırasında karşılaşılan en büyük sorunlardan birini de DSL hataları oluşturuyor. DSL, ideal bant genişliğini kullanarak, ek sinyaller oluşturuyor. Bu da mevcut internetten verimli şekilde yararlanmasını sağlıyor. DSL’de bir sorun olması, kişilerin internet erişimini engelleyebiliyor. Bu durum birçok kişinin, ‘’DSL yanıyor internet yok’’ ya da ‘’DSL ışığı yanmıyor’’ gibi problemlerle karşılaşmasına neden oluyor. Yazımızda, ‘’Modemde DSL nedir?’’ ve ‘’DSL ile ilgili sıkıntılar nasıl giderilir?’’ gibi soruları sizin için yanıtladık.

 

DSL Nedir?

 

DSL kısaca, sayısal abone hattı olarak tanımlanabilir. Bakır kablolar yardımıyla ev veya işyerlerine ulaştırılan DSL hattı, internetten yararlanılmasında önemli bir görev üstleniyor. DSL bant genişliğine bağlı olarak kendi içinde çeşitlilik gösteriyor. Bu noktada ADSL ve VDSL, DSL standartlarına örnek gösterilebilir.

 

DSL İle İlgili Karşılaşılabilecek Problemler

 

Temel bağlantı hattı olan DSL, neredeyse her modem üzerinde yer alıyor. DSL bağlantısında bir problem varsa modem üzerindeki ışıktan veya internete bağlı olan cihazın verdiği hatalardan kolaylıkla anlaşılabiliyor. DSL ile ilgili oluşabilecek problemler ise çeşitlilik gösteriyor. Bunların başında da ‘’DSL ve internet ışığı yanıyor ama internet yok.’’ sorunu geliyor.

 

Yeni nesil modemler üzerinde DSL dışında dört adet ışık bulunur. Diğer ışıklar sabit yansa da internet DSL ışığı yanıp sönüyor olabilir. Diğer ışıkların yanıp sönmesinin sorun oluşturmadığı durumlar, DSL ışığı için geçerli değildir. DSL ile ilgili karşılaşılabilecek problemler ve olası çözümleri aşağıdaki gibi listelenebilir;

 

-  DSL Işığı Yanıp Sönüyor İnternet Yok

DSL ışığının yanıp sönmesi, bir bağlantı hatasından kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple ilk olarak bağlantı kabloları kontrol edilmeli. DSL ibaresi bulunan yerde farklı bir kablo takılı olabilir veya aynı noktada kablo yerinden çıkmış olabilir. Bunlar doğru şekilde takılmışsa, problem DSL kablosunun fazla uzun olması olabilir. Kablonun fazla uzun olması, zaman zaman sinyal kaybına neden olabiliyor.

-  DSL Işığı Yanmıyor

DSL ışığı yanmıyorsa, bağlantı hatalı yapılmış olabilir. Aynı durumda bağlantının hiç sağlanmamış olması da mümkün. Işık yanmıyorsa, modem kontrol edilmeli. Modemin hat kablosu takılmamış veya çıkmış olabilir. Bu gibi bir durumda, modemin fazla ısınması veya alınan hizmet için uygun olmaması gibi durumlarla da karşılaşılabiliyor.

 

DSL Işığı Yanıyor Ama İnternet Yoksa Ne Yapmalı?

 

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan internetin, kesintisiz ve hatasız şekilde çalışması herkes için oldukça önemli. Fakat bazı durumlar, bu beklenti ve isteği sekteye uğratabiliyor. Örneğin; ‘’DSL ışığı yanıyor ama internet yok’’ gibi problemlerle, gün içerisinde pek çok kişi karşılaşabiliyor. Bu gibi bir problemle karşı karşıya kaldığınızda yapmanız gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

 

  1. - Öncelikli olarak, hatanın kullanılan cihazdan kaynaklanabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bu sebeple başka cihazlarla internete bağlanmayı deneyebilirsiniz.
  2. - Hizmet aldığınız şirketi arayarak, modem sinyalinin olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz.
  3. - Hizmet alıcınız, bir problem olmadığını teyit ediyorsa; tarama verilerini temizleme ekranını açın. Bu ekranda ‘’tarama verilerini temizle’’ butonuna tıklayın. Ardından tekrar internete bağlanmayı deneyin. Bu durum internet sağlayan şirketin; ‘’İnternet erişiminizde problem gözükmüyor.’’ dediği durumlar için geçerlidir.

 

Vodafone ev interneti tarifeleri pek çok farklı hız seçeneği ve avantaj sunuyor. Vodafone verdiği destek ile sizi satın alım sonrası da yalnız bırakmıyor. Vodafone üzerinden ‘’Ping nedir?’’ veya ‘’Ping nasıl düşürülür?’’ gibi sorulara kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz. Aynı zamanda tarifenizden en iyi şekilde yararlandığınıza emin olmak için dilediğiniz zaman internetizi hız testine tabii tutabilirsiniz.

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur