Domain (Alan Adı) Nedir?

28 Eylül 2023

Domain (Alan Adı) Nedir?

İnternet artık herkesin kullandığı ve ihtiyaç duyduğu bir teknoloji. Farklı alanlarda iş süreçlerinin takibi, araştırma ve daha fazlası için internet büyük bir kolaylık sunuyor ve zaman kazandırıyor. Aslında uluslararası bir elektronik ağ olan internet, iletişimi kişilerarası olan yapıdan toplumlar arası, topluluklar arası, bunların bireyle olanı ve veriler arası gibi farklı dikeylerde yataylarda tekrar tekrar yeniden işliyor. Peki, herkes interneti yeterince verimli kullanıyor mu?

 

Aslında internetin verimli kullanımı ancak bazı bilgilere sahip olmakla mümkün. Örneğin, web üzerinde aktif çalışma sürdüren siteleri ziyaret etmek için Google Chrome, Opera, Internet Explorer gibi tarayıcılardan yararlanılır. Herhangi bir siteyi ziyaret etmek için bu tarayıcıların “adres çubuğu” adı verilen kısmına yazılan, “http” ya da “https” ile başlayan ve .com, .net gibi bir uzantıyla biten site adresine ise “domain” veya günümüzde kullanılan tanımı ile “alan adı” denmektedir.

 

Bu kısa anlatımdan sonra teknik olarak da domain kavramını detaylandıralım. Çünkü verimli bir internet kullanımı için bu çok temel kavramları bilmek önemli.  İnternet üzerinde yayın yapan her site rakamlardan oluşan benzersiz ve kendine has bir adrese sahiptir.  Mesela, arama çubuğuna https’nin ardından farklı numaralar girilmesi sonucunda çeşitli siteye ulaşılabilir. Farklı bir deyişle herhangi bir web sitesini ziyaret etmek için aslında domain adresine ihtiyaç duyulmaz. Ancak günde yüzlerce siteyi ziyaret ettiğinizi ve bu sitelerden birçoğuna da arama motorlarını kullanmadan, tarayıcıya yalnızca adres yazarak ziyaret gerçekleştirdiğinizi varsayarsak; zaten her adrese ait sayı grubunu aklınızda tutmanız mümkün olmayacaktır.

 

Bu nedenle “DNS” kısaltması ile tabir edilen ve açılımı “Domain Name System” olan teknoloji üretilmiş ve kullanıcıya sunulmuştur. Kısa bir tabirle anlatmak gerekirse, bu teknoloji; ziyaret edilmek istenilen sitenin IP adresini, domain adreslerine çevirir. Peki, tam olarak domain ne işe yarar?

 

Domain Ne İşe Yarar?

 

Domain nedir sorusunun yanıtını bilmek, başarılı bir site oluşturma konusunda konunun meraklılarına oldukça yardımcı olacaktır. İnterneti kullanma biçimi, kişilerin araştırma konularını da değiştirir. Eğer, internet üzerinden satış yapıyor veya bir hizmet sunuyorsanız, domain kavramına hakim olmanız size avantaj sağlar. Domain ya da alan adı  kişilerin veya işletmelerin dijital varlığının temelini oluşturur. Alan adı sitenizi ziyaret eden kişilerin  bilmesi ve hatırlaması gereken en önemli şeylerden biridir. Bunun yanı sıra, çok kanallı bir pazarlama stratejisi yürütmenin de bel kemiğidir. Bir domain yalnızca o domainin sahibi tarafından erişilebilir ve kullanılabilir formdadır. Domain, birinin doğrudan belirli bir web adresine erişmek için tarayıcıya yazdığı harf, sayı ve sembollerin birleşimi olarak da ifade edilebilir.  Örneğin, Vodafone’un web sitesini ziyaret etmek istiyorsunuz, bu durumda tarayıcıya “Vodafone” yazmanız yetmez, bu sizi web sitesine değil, “Vodafone” için yapılan arama sonuçlarına götürür. Siteye direkt erişmek için tarayıcınıza “Vodafone.com” domainini girmeniz gerekir.

 

Alan adları, insanların interneti taraması ve belirli bir web sitesine erişmek kullandığı pratik bir yoldur. Alan adları olmasaydı, herkes bilgisayarların web sitelerini tanımak için kullandıkları sayı ve harf dizelerinden oluşan IP adreslerini kullanarak internette gezinmek zorunda kalırdı. Domain, kişilerin web sitelerini ziyaret etmelerini kolaylaştırmak amacıyla kullanılır. Bu da domain adının, basit ve akılda tutulabilir olması gerektiği anlamına gelir. Alan adının iyi seçilmiş olması ve alındıktan sonra değiştirilemiyor olmaları, domain pazarında talebi artıran bir unsurdur. Sonuç olarak her domainin parasal bir değeri mevcuttur.

 

Alan Adı Tescili Nedir?

 

Web sitesi tasarımı ya da bu alanda benzer konulara meraklı olmanız durumunda, öğrenmeniz gereken ilk bilgi alan adı tescilidir. Alan adı tescili terimi, alan adını kullanırken bunu kayıt altına aldırmanızı ve kiralamanızı ifade etmek için kullanılır. Alan adı tescili, alan adını satın almanın yanı sıra yıllık kiralamayı da ifade eder. Bu nedenle domain tescilinin belirli süreler arasında yenilenmesi önemlidir. Domain kayıt işlemini yenilediğiniz sürece alan adının kullanım hakkı tamamen size aittir. Alan adının kayıt işleminin yenilenmemesi durumunda bu süreden itibaren isteyen herkesin boşta kalan alan adını alma hakkı meydana gelir. Bu da web sitesine yaptığınız müşteri yatırımının boşa gitmesi ve siteye harcadığınız emeklerin kaybolması anlamına gelebilir. Özellikle de ticari alanda faaliyet gösteren web sitelerinin bu konuya hassasiyet göstererek alan adı yenileme işlemlerini ötelemeden yenilemesi gerekir.  Alan adı kayıt işlemi, domain düzenleme ve denetleme hakkı bulunan yetkili kurumlar tarafından gerçekleştirilen bir eylemdir. Ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren birçok kurum ve kuruluş mevcut. Siz de bahsi geçen kuruluş ve kurumlara başvurarak domain sorgulamasını ya da alan adı tescilini de hızlı şekilde yapabilirsiniz.

 

Alan Adı Neden Önemlidir?

 

İnternet evreninde domain, web sitesi ziyaretçilerinin siteyi nasıl arayacağı ve bulacağı ile ilgili bir kılavuz görevi görür.Bu bilgi dahilinde  web sitenizle ilgili insanlara sunacağınız ilk izlenim domain ile oluşturulabilir. Bu nedenle domain seçimi ve takibinin oldukça önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yaşanılan durum ve edinilen bilgiler kişileri alan adı nedir sorusuna yanıt aramaya iter. Kısaca alan adı, web sitenizin faaliyetleri hakkında ve yaptığınız işle ilgili sitenizi ziyaret eden kişilere fikir sunar. Özellikle de pazarlama stratejisi açısından konuyla ilgili kelimeleri içeren alan adı çok önemlidir.

 

Alan adının sunduğu avantajlardan biri de , marka bilinirliğini artırmasıdır. Satın alacağınız hosting paketleri, domain adınıza özgü Google, Yahoo ve Hotmail gibi mail adresleri için e-posta hesaplarını da içerisinde barındırır. Bu da pazarlama stratejisinin doğru ve etkin şekilde yürütülmesi için atılması gereken büyük ve önemli bir adımdır. Domain, yalnızca marka bilinirliğine katkıda bulunmaz. Alan adları Google sıralama algoritması bakımından da epey önemli olarak kabul edilir. Domain ve uzantısında ilgili anahtar kelimelerin kullanılması, Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanızda da büyük önem taşır.

 

Domain Uzantıları ve Özellikleri

 

Domain uzantısı seçimi konusunda birçok  fikir ve sav ortaya atılmıştır. Kimi alanında uzman web çalışanları domain uzantısı seçiminde ülke uzantılarının tercih edilmesi gerektiği fikrini ileri atarken kimileri de projeye uygun uzantı seçiminin önemini vurgulamaktadır. Alan adı seçimi yaparken farklı fikirlerin ideal şekilde değerlendirilmesi ve domain çeşitleri hakkında bilgi edinilmesi önemlidir. Bu anlayış ile sizler için domain uzantı ve özelliklerini listeledir;

  1. 1. .COM: İngilizce “commercial” sözcüğünün kısaltılması ile dilimize yerleşen alan adı uzantısıdır. Şirketler tarafından kullanılması için piyasaya sunulan alan adı ilk talep edene satılır.
  2. 2. .NET: İngilizce “network” sözcüğünün kısaltmasıdır. İletişim işi ile uğraşan kurum, kuruluş ve şirketlerin kullanımı düşünülerek hazırlanan alan adı uzantısıdır.
  3. 3. .ORG: İngilizce “organization” sözcüğünün kısaltmasıdır. Burada organizasyon ile kastedilen, sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu nedenle de dernek, vakıf, siyasi parti gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılması için özel olarak oluşturulmuştur.
  4. 4. .BIZ: İngilizce “business” sözcüğünün kısaltmasıdır. Business,  Türkçe’de “iş” anlamına gelir. .COM uzantılı alan adına alternatif olarak piyasaya sürülmüş ve ticari işletmeler tarafından kullanılsın diye özel olarak tasarlanmıştır.

 

Vodafone ile ayrıcalıklı hizmetlerden yararlanmanın yanı sıra, merak ettiğiniz konulara kolaylıkla yanıt da bulabilirsiniz. İnternet kullanımında kişilerin karşısına pek çok farklı terim ve nosyon çıkar. Vodafone üzerinden, ADSL internet hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz gibi çeşitli internet teknolojisi kavramına da hakim olabilirsiniz. Bunun yanı sıra daha verimli internet kullanımı için fiber internet paketlerini inceleyebilirsiniz.

 

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!

Başvur