DNS, en genel işlevi ile internet sitelerinin bulunmasını kolaylaştıran bir yapı olarak biliniyor. İngilizce açılımı, Domain Name System olan DNS sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki web sitesine sorunsuz şekilde ulaşmak mümkün oluyor. Türkçe açılımı ise “alan adı sistemi” şeklinde ifade ediliyor.
Peki, sıklıkla duyduğumuz teknik bir kavram olan DNS nedir? DNS ayarları, DNS’in ne işe yaradığı gibi soruların yanıtları için okumaya devam edebilirsiniz.
DNS Ne İşe Yarar?
Her ne kadar günlük bilgisayar kullanımı sırasında ihtiyaç olmasa da DNS ne işe yarar sorusunun yanıtını bilmekte yarar var. DNS, en genel anlamı ile bir dönüştürme sistemi. Alan adlarını, web sitelerinin IP adreslerine çeviriyor. Bu bağlantıyı sağlayan sistem DNS’i tanımlıyor. DNS, 256 karaktere varana kadar büyüyebiliyor. Web ağına bağlı olan cihazların IP’leri, DNS ile çözülüyor ve bu sayede ağa bağlı cihazlar birbiri ile iletişim kurabiliyor.
DNS sistemi sayesinde, ulaşmak istediğiniz web sitesinin IP adresini hatırlamak zorunda değilsiniz. DNS, sizin için bu adresleri çözüyor ve sayesinde istediğiniz web sitesine kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Örneğin, en çok tercih ettiğiniz online satış sitesine girmek için IP adresine ihtiyaç duymamanızın ve sadece web sitesinin ismini yazmanızın yeterli olmasının sebebi DNS. DNS, sizin için bu bağlantıyı yapıyor ve istediğiniz site saniyeler içinde ekranınızda açılıyor.
DNS Ayarı Ne Olmalı?
DNS ayarları, sık sık değiştirilmesi gereken ayarlar değil. Ancak kimi zaman, bazı tarayıcılar görüntülenemeyebiliyor. Bu gibi durumlarda istenilen web sitesine ulaşmak için DNS ayarlarını değiştirmek gerekiyor. Sadece istenilen internet sayfasına ulaşılamadığında değil, bağlantı hızından memnun olmadığınız durumlarda da DNS ayarlarını değiştirmeyi deneyebilirsiniz. İşletim sistemi ya da modem aracılığı ile DNS ayarlarını değiştirmek mümkün.
DNS değiştirirken, çok tercih edilen sunucuları tercih edebilirsiniz. Popüler DNS sunucularının yanı sıra güncel sunucu alternatifleri de bulunuyor. İhtiyaçlarınız çerçevesinde, 8.8.8.8 ya da 8.8.4.4 gibi sıklıkla kullanılan Google sunucularını seçebilirsiniz.
DNS Ayarları İnternet Hızını Etkiler mi?
DNS sistemi görevi gereği, internet hızını direkt olarak etkilemiyor. Ancak bununla beraber; internete hızlı bağlanma söz konusu olduğunda dolaylı bir etkisi bulunuyor. Evlerde kullanılan bilgisayarlarda, tanımlı olan belli DNS sunucuları var. Bağlantı sırasında da bu sunucular kullanılıyor. DNS sisteminin bağlantı hızına olan etkisi bu noktada ortaya çıkıyor, çünkü tüm DNS sunucuları aynı hızda olmuyor.
DNS sunucularının farklı hızlarda olmasının sebebini şu şekilde açıklamak mümkün. Bağlanmak istediğiniz web sitesinin IP adresi öncelikli olarak sizin aktif olarak kullandığınız bilgisayarında tanımlı olan IP adresleri arasından araştırılıyor. Bu durum, IP adresine geç ulaşılmasına neden olabiliyor. Sonuç olarak DNS sunucularının hızlı olması, internet hızına de etki ediyor.
DNS Ayarı Nasıl Değiştirilir?
Günlük kullanım sırasında bazı sitelere mevcut DNS ayarları ile ulaşılamadığında, DNS ayarı değiştirilmeli mi sorusu akla geliyor. İstediğiniz web sitesinde ulaşmak için DNS ayarlarını değiştirebilirsiniz. DNS ayarlarının değiştirilmesi, işletim sistemine göre farklılık gösteriyor.
Windows cihazlarında DNS değişimi için; “Denetim Masası” üzerinden “Ağ ve İnternet” ikonuna tıklıyorsunuz. Ardından karşınıza çıkan “Ağ Bağlantıları” sayfasına ulaşıyorsunuz. Bu aşamada aktif olan bağlantı aracına sağ tıklayarak, özellikleri seçin. Karşınıza çıkan menüde İnternet Protokolü Sürüm 4 yazdığını göreceksiniz. Bunu seçerek, özelliklere tıklayın. Açılan bölümde, tercih ettiğiniz DNS sunucusunun adresini girerek, işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Vodafone’un sunduğu özel tarife seçenekleri ile evinizde fiber internetin keyfini sürebilirsiniz. Güvenli ve hızlı bağlantı sunan Vodafone Ev İnterneti online’a özel tarife seçenekleri ve fırsatlarla karşınızda! İlk 6 ay %50 indirimli tarife seçenekleri ile yüksek hızda internetten faydalanabilirsiniz.
Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!
Başvur