ChatGPT Nedir ve Nasıl Kullanılır?

28 Eylül 2023

ChatGPT Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza hemen her gün başka bir yenilik getiriyor. Özellikle de bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler son on yıl içinde kullanıcıların hayatını önemli ölçüde etkilemiş durumda. Yapay zekâ da bu gelişmeler sonucunda ortaya çıkmış ve birçok kişinin günlük yaşamını etkileyen bir teknoloji. Yapay zekâyı her ne kadar filmlerde dünyayı ele geçiren robot tasvirleri ile tanımış olsak da yapay zekâ aslında bundan çok daha fazlası. Bugün yapay zekâ; kişiselleştirilmiş reklamlardan kullandığımız günlük uygulamalara kadar birçok şey ile hayatımıza entegre edilmiş durumda. Yapay zekânın hayatımıza kattığı uygulamalardan biri de akıllı sohbet robotları. Son dönemde adını çok sık duyduğumuz ChatGPT de bu akıllı sohbet robotlarından biri. Peki ChatGPT nedir ve nasıl kullanılır? Oldukça kullanışlı olan bu yapay zekâ uygulaması hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar içeriğimizde.

 

ChatGPT Nedir?

 

Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ChatGPT; Amerika merkezli bir yapay zekâ şirketi olan OpenAI tarafından geliştirilmiş, yapay zekâya dayalı bir sohbet robotu olarak tanımlanabilir. ChatGPT, yine OpenAI tarafından geliştirilen ve doğal bir dil işleme modeli olan GPT-3.5 ile geliştirilmiştir. Bu da ChatGPT’yi diğer chat robotlarından ayıran en önemli özelliktir. Çünkü ChatGPT kendisine sorulan sorulara bu özellik sayesinde tıpkı insan gibi cevaplar verebilmektedir. Aynı zamanda yine bu özelliği ile ChatGPT, sizin için dilediğiniz şekilde metinler oluşturabilir, farklı programlama dillerinde programlar yazabilir ve dilediğiniz konular hakkında bilgi verebilir. ChatGPT tüm bu işlemleri elbette ki internet üzerinden öğrendiği bilgileri derleyerek yapar. Temel olarak bakıldığında ChatGPT üzerinden elde ettiğiniz tüm bilgi ve metinler Google üzerinden erişebileceğiniz bilgiler. Peki ChatGPT’nin Google’dan farkı ne? Google üzerinden herhangi bir konu hakkında arama yaptığınızda Google size araştırdığınız konu ile ilgili tüm seçenekleri birbirinden farklı kaynaklar olarak sunar. Ancak ChatGPT sorduğunuz soru bazında tahminlerde bulunur ve ulaştığı tek bir cevabı en hızlı şekilde verir. Ancak ChatGPT kullanıcılarına sunduğu cevapların kaynaklarını belirtmez. Google üzerinden gerçekleştirdiğiniz tüm araştırmaların kaynaklarını ise görebilirsiniz. Google size herhangi bir metin oluşturmaz. Yalnızca sorduğunuz soru ile ilgili daha önce yapılmış araştırmaları ve oluşturulmuş metinleri sonuçlar halinde size sunar. ChatGPT ise merak ettiğiniz konu hakkındaki sonuçları ister bilimsel veri olarak isterseniz bir blog yazısı olarak isterseniz de hikayeleştirilmiş bir senaryo formatında size sunabilir. Bu noktada ChatGPT’den nasıl bir metin istediğinizi söylemeniz yeterli. Kullanıcılar için büyük avantajları olan ve hayatı kolaylaştıran son dönemin en popüler uygulamalarından biri olan ChatGPT’yi kullanabilmeniz için gereken adımlar nelermiş biraz daha yakından bakalım.

 

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

 

İnternet üzerinden bir konu hakkında araştırma yapmak istiyorsunuz ancak tüm sonuçları inceleyecek ve derleyecek vaktiniz yok. Böyle bir durumda size yardımcı olacak en iyi uygulama kesinlikle ChatGPT. Peki ChatGPT nasıl kullanılır? Uygulamayı kullanmak için şu adımları izlemelisiniz;

 

  • 1. OpenAI’nin internet sitesini ziyaret edin. Burada kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapmanız istenir. Eğer kullanıcı adı ve şifreniz yoksa yeni bir OpenAI hesabı oluşturun.
  • 2. Hesap oluşturmak için kayıt bölümüne e-posta adresinizi yazarak şifrenizi oluşturmanız yeterli. Şifre belirledikten sonra ekranda yer alan kısma telefon numaranızı da girmeniz istenir.
  • 3. Telefon numaranızı girdikten sonra OpenAI tarafından size bir doğrulama kodu gönderilecek. Bu kodu ilgili alana girdikten sonra üyelik işleminiz tamamlanmış olur.
  • 4. Üyeliğinizi tamamladıktan sonra e-posta adresiniz ve şifrenizle giriş yaparak sitede yer alan ChatGPT sekmesine tıklayıp uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

 

ChatGPT’ye üye olduktan sonra karşınıza bir chat alanı çıkar. Buraya dilediğiniz her şeyi yazarak yapay zekâdan size cevap vermesini beklersiniz. Peki ChatGPT ile neler yapılabilir? ChatGPT soru-cevap konusunda oldukça başarılıdır. Sorduğunuz hemen her soruya mutlaka bir cevap verecektir. Ancak ChatGPT’nin sorduğunuz soruların yanıtları için internet üzerinden elde ettiği bilgileri kullandığını ve cevapların yüzde yüz doğru olmayabileceğini unutmamalısınız. ChatGPT’den aynı zamanda matematik denklemlerini çözmesini de isteyebilirsiniz. ChatGPT’nin en sık kullanıldığı alanlardan biri de akademik makaleler, edebi metinler ya da film senaryosu gibi içeriklerin oluşturulmasıdır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken konu yazılan metin içeriklerinin internet üzerinde yer alan başka metinlerden derlenmiş olabileceğidir. ChatGPT’den özgün içerikler oluşturmasını istemiş olsanız bile, tüm bilgileri internetten derleyeceğini unutmamalısınız. ChatGPT, yazılmış herhangi bir kod bloğundaki hataları ayıklayıp düzeltebilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir dilde yazılmış olan metni istediğiniz dile çevirebilir. Son olarak ChatGPT’den herhangi bir konuda tavsiye de alabilirsiniz.

 

ChatGPT Ücretli mi?

 

Kullanıma sunulduğu günden itibaren yüz binlerce kullanıcıya ulaşan ChatGPT ilk etapta ücretsiz şekilde kullanılabilen bir uygulamaydı. Ancak yakın bir dönemde ChatGPT’den daha fazla özellik talep eden kullanıcılar için OpenAI ChatGPT Plus hizmetini de devreye soktu. Bununla birlikte herkesin kullanmaya alışık olduğu ChatGPT hala ücretsiz. Peki ChatGPT Plus ve ChatGPT arasında ne gibi farklar var? ChatGPT kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği saatlerde kimi zaman hata verebiliyor. Böyle durumlarda chat butonuna erişim sağlayamayan kullanıcılardan bir süre beklemesi isteniyor. ChatGPT Plus aboneleri ise bu gibi yoğunluklarda uygulamaya öncelikli olarak erişme imkânı elde edebilirler. ChatGPT Plus’ın bir diğer farkı da daha hızlı tepki sürelerine sahip olması. Aynı zamanda Plus kullanıcıları ChatGPT’ye yeni gelecek tüm özelliklere ve güncellemelere diğer kullanıcılardan daha önce erişim sağlayabilecek.

 

ChatGPT Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

ChatGPT, son yıllarda oldukça popüler hale gelmiş bir yapay zekâ chat uygulaması. Matematiksel işlemlerin çözülmesinden akademik içerikli metinler oluşturmaya, farklı dillerdeki metinlerin çevrilmesinden kod yazmaya kadar birçok farklı işlem için kullanılabilen ChatGPT’yi daha sağlıklı şekilde kullanabilmek için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.

 

  • 1. Öncelikle ChatGPT’nin yanlış bilgi verme potansiyelini her seferinde aklınızda bulundurmanız gerekir. Çünkü ChatGPT size sunduğu tüm bilgileri internet ortamından elde eder ve bu nedenle verilerinin yüzde yüz doğru olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu nedenle özellikle akademik makaleler ya da iş konularında hazırladığınız metinlerde aldığınız bilgilerin doğruluğunu da başka kaynaklardan kontrol edebilirsiniz.

  • 2. ChatGPT ile ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da intihaldir. ChatGPT genellikle özgün ve orijinal içerikler oluştursa da bu her zaman için geçerli olmayabilir. Yine tüm kaynaklarını internetten alması nedeniyle ChatGPT ile oluşturacağınız metinlerin başka metinler ile benzerlik göstermesi mümkün olabilir.

  • 3. Son olarak yine ChatGPT’nin yine tüm verilerini internet üzerinden elde etmesi nedeniyle dikkat etmeniz gereken bir konu da hassas veri paylaşımı konusunda dikkatli olmanızdır. ChatGPT ile gerçekleştireceğiniz tüm konuşmalarda ilettiğiniz metinlerin ChatGPT tarafından veri olarak kullanılabilme ihtimali vardır. Bu nedenle de özel verilerinizi, kimlik bilgilerinizi ve şifrelerinizi ChatGPT ile paylaşmamanız önerilmektedir.

 

Bu noktalara dikkat ettiğinizde hem günümüzün hem de geleceğin en etkili yapay zekâ araçlarından olan ChatGPT’den çok daha etkili ve verimli sonuçlar alabilirsiniz.

 

ChatGPT’den yararlanmak için internet hizmeti almak istiyorsanız Vodafone’un sunmuş olduğu ADSL internet ya da fiber internet paketlerini inceleyip, internet aboneliği başlatacağınız adresin hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenebilirsiniz. Adresinizde uygun altyapı olması halinde Vodafone ile görüşerek fiber hızında internete geçiş yapabilirsiniz. Bu geçişi sağladıktan sonra hız testi ve ping testi gerçekleştirerek aradaki farkı direkt olarak görebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!