Cat 5,6,7 Kablo Nedir?

28 Eylül 2023

Cat 5,6,7 Kablo Nedir?

İnternet kullanımı hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri haline geldi. Hal böyle olunca da kullanıcılar daha kaliteli bir internet hizmetine sahip olabilmek için internet hakkındaki tüm detaylara hâkim olmak istiyor. Bu içeriğimizde cat kabloları, bir diğer adıyla ethernet kabloları hakkında merak edilen soruları yanıtlayacağız. Eğer siz de bu konu hakkında bilgi almak istiyorsanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

 

Cat 5, 6, 7 Kablo Nedir?

 

Cat kablolar özellikle endüstride, bilgisayar teknolojilerinde ve haberleşme ağlarında veri transferi için kullanılan kablolardır. 8 telli ve 4 çift kablodan oluşan cat kabloların farklı teknik özelliklere sahip çeşitleri bulunur. Şimdi bu çeşitlere biraz daha yakından bakalım.

 

Cat 5 Kablo Nedir?

 

Cat 5 kablogünümüzde en yaygın kullanılan cat kablosudur. Veri transferlerinin yoğun olmadığı ve kablo mesafesinin kısa olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Cat 5 kabloları 100 MHz bant genişliğindedir. Genellikle 10 / 100 Mbps hızları karşılar ve mesafeleri 100 metreyi aşmamalıdır. Ancak 70 metreden sonra veri akışı yavaşlayabilmektedir. Cat 5 kablonun bir gelişmiş versiyonu da cat 5E kablodur. Bu tür kablo genellikle ev ve ofis gibi ortamlarda oldukça sık kullanılır.

 

Cat 6 Kablo Nedir?

 

Hızı 1 gigabit ve 250 MHz’e kadar performans sağlayabilen cat 6 kablo maksimum 55 mesafede kullanıldığında 10 gigabit bağlantı hızlarını destekleyebilir. Cat 6 ethernet kablosu daha kısa mesafede iyi bir performans sergiler. Cat 6 kablo özellikleri arasında parazitleri en aza indiren ekranlı kablo da yer alır. Ayrıca bu kablo 4 çift tellidir ve alüminyum folyo ve polyester ile kaplanmış, kalaylı bakır saç ile güçlendirilmiştir. Cat 6 kablonun gelişmiş versiyonu olan cat 6A kablosu 250 ila 500 MHz bant genişliğine sahiptir ve 100 metre mesafede 10 gigabit bağlantı hızını desteklemektedir. Aynı zamanda cat 6A bant genişliğini arttırdığı gibi çapraz karışmayı önlemek için son derece kalın bir plastik kasaya da sahiptir.

 

Cat 7 Kablo Nedir?

 

Cat 5 ve cat 6 kabloya göre daha yüksek veri hızını destekleyen cat 7 kablo 600 - 900 MHz’e kadar veri iletimi sağlamaktadır. Cat 7 ethernet kablosu diğer kablolara göre daha kalın bir yapıdadır. Bu da parazitlerden etkilenmemesi içindir. Cat 7 kablo 10 gigabayt veri transfer hızına sahiptir ve aynı zamanda diğer kategorideki kablolara göre elektromanyetik dalgalara karşı daha dayanıklıdır. Her kablo çifti folyo ile kaplandığından bu dayanıklılığı kazanmıştır.

 

Cat 5, 6 ve 7 Arasındaki Farklar Nedir?

 

1- Cat 5 kablo cat 6 kabloya göre daha ince ve yumuşak tellere sahiptir.

 

2- Cat 5 kablonun veri iletimi, cat 6 kablo ve cat 7 kabloya göre daha kısadır.

 

3- Cat 6 kablo, cat 5 kabloya göre daha yüksek veri akışı sağlar ve parazitlerden daha az etkilenir.

 

4- Cat 7 kablo, cat 5 ve cat 6’ya göre çok daha yüksek bir veri akışı sağlar.

 

5- Cat 7 kablo cat 5 ve cat6 kabloya göre daha sert ve kalın bir yapıya sahiptir. Bu nedenle parazitlerden etkilenmesi minimum düzeydedir. Cat 7 kablonun folyo ile kaplı olması onu diğer seçeneklere göre daha dayanıklı hale getirir.

 

 

İnternet bağlantı hızı hepimiz için oldukça önemli bir konu. Eğer siz de internetinizin yavaşlamasından şikayetçiyseniz ve sürekli hız testi yaparak hızınızı ölçmek zorunda kalıyorsanız sizi Vodafone ev interneti abonesi olmaya davet ediyoruz. Vodafone ev interneti düşük ping ve yüksek hız seçenekleri ile kullanıcılarına kaliteli bir internet deneyimi sunar. Ev interneti için netleştirmeniz gereken bir konu daha vardır. Bağlantınızın ADSL mi yoksa fiber mi olacağı. Bu konuda karar vermek için öncelikle adresinizde ne tür bir bağlantı altyapısı olduğunu öğrenmeniz gerekir. Bunun için sadece birkaç dakika süren altyapı sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer altyapınız uygunsa ve yüksek hızda internet kullanmak istiyorsanız fiber internet paketlerini tercih edebilirsiniz. Size uygun internet paketini öğrenmek ve Vodafone ev interneti kullanıcısı olmak için hemen Vodafone web sitesi üzerinden ya da Vodafone mağazalarını ziyaret ederek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak Vodafone web sitesi üzerinden kullanıcıların sıklıkla merak ettiği IP sorgulamaişlemini de gerçekleştirebilirsiniz.