Dünya genelinde en çok tercih edilen arama motoru yapılan araştırmalar sonucu Google olarak belirlenmiştir. Bu nedenle birçok şahsi ya da ticari amaçlı web sitesi de bu arama motoru üzerinde yer almak için ciddi optimizasyonlar yapıyor. Gerek web site sahipleri gerek internet kullanan kişiler için büyük bir ağ oluşturmayı başaran Google sayesinde 7/24 dilediğiniz her türlü bilgi, ürün, hizmet ve çok daha fazlasına kolaylıkla ulaşabilir. Fakat, hem web site sahipleri hem de internet kullanıcıları açısından negatif bir algı oluşturan “güvenli değil” uyarısı önemli. Böyle bir uyarıyla karşılaşıldığında özellikle de bu tarz uyarılar hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler büyük bir tedirginlik yaşayabiliyor. Peki, “bu site güvenli değil uyarısı” tam olarak ne demek istiyor?
İnternette sörf yaparken güvenli değil ibaresi ile karşılaşmak, korkutucu olabilir. Peki, bu siteye bağlantınız güvenli değil hatası ve çözümü nedir? Kullanıcı, böyle bir uyarı ile karşılaşıldığında ne yapmalı? Yazımızda bu siteye bağlantınız güvenli değil hatası ve çözümü üzerine merak edilen tüm soruları yanıtladık.
Bu Site Güvenli Değil Uyarısı Neden Çıkar?
Şahsi ya da ticari amaçlarla kurulmuş olan bir web sitesinde “güvenli değil” uyarısının ortaya çıkışı aslında kişileri adından da anlaşılabileceği gibi uyarmaktır. Söz konusu web sitesi eğer hala HTTP protokolü kullanıyor ise bu tip bir uyarı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durum, panik sebebi değildir.
Ekranda uyarı görüldüğü anda sitenin saldırı altında olduğu, bilgilerin ele geçirildiği veya virüs bulaştığı şeklinde düşüncelere kapılmaya gerek yok. Yapılacak işlemler oldukça pratik olduğu için uyarıyı görür görmez güvenlik önlemleri hızlı şekilde devreye sokulabilir. Böyle bir uyarı ile karşı karşıyaysanız, bu ibare web sitenin SSL sertifikasının eksik olduğu ve bir an önce bu sertifikanın edinilmesi gerektiği anlamına geliyor olabilir. Bu sertifikanın eksikliği web site kapsamındaki verilerin tehlikeye girebileceği anlamını taşır. Bunun yanı sıra, kullanıcılara ait başta kredi kartı bilgileri olmak üzere adres, kişisel bilgiler ve daha pek çok bilginin saldırıya müsait olduğunun da önemli bir göstergesidir. Dolayısıyla ilgili site gerekli sertifikayı edindiği anda sorun hızlı bir şekilde ortadan kalkacaktır.
Bu sitenin “giriş güvenli değil uyarısı” almamasının farklı yolları da var. “Güvenli değil” uyarısının kullanıcılar tarafından şüphe uyandıran bir faktör olduğu için ortadan kaldırılması önemli. Uyarının kaldırılmaması, kişilerin siteye veya bu uyarı ile karşılaştıkları markaya karşı güven kaybı yaşamasına neden olur. Bu da siteye olan ziyareti olumsuz etkiler.
Bu Siteye Bağlantınız Güvenli Değil Hatası Alan Kullanıcılar
Bu siteye bağlantınız güvenli değildir uyarısını beklemediğiniz anlarda alabilirsiniz. bu durumda site ile alakalı sorgulama başlar. Sitede ne problem vardı veya sıkıntı benim bilgisayarımda mı gibi. Fakat, bu siteye bağlantınız güvenli değil gibi uyarıların alınmaması için alınabilecek önlemler mevcuttur. Örneğin; Google Chrome için kullanıcılardan kişisel veri toplayan web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olması gerekir. bu durumda, mevcut hata ortadan kalkar ve siteye giriş yapmak isteyen kişilerin karşısına çıkmaz. Şayet web sitesinin bu sertifikası mevcut değil ise Google tarafından hızlı bir şekilde “bağlantınız güvenli değil” gibi uyarılar almaya başlarsınız. Bu da internet kullanıcılarının web sitesine olan güvenini büyük ölçüde azaltan bir olgudur. Bu tür sorunların çözülmesi ve online itibarın kaybedilmemesi için alt yapının güncellenmesi yapmak avantaj sağlar. Bu tür bir uyarı almasa dahi, interneti kullanan kişiler herhangi bir siteye girdiklerinde sitenin sertifikası olup olmadığını kolaylıkla anlayabilir. Siteyi bu yönden denetlemek için yapılması gereken, tek birşey vardır. O da; URL uzantısının başında http mi yoksa https mi yazıldığının kontrol edilmesidir. Böylelikle bir web sitesinde kişisel bilgiler paylaşılmadan önce, sitenin güvenilirliği onaylanabilir. Ne yazık ki günümüzde neredeyse çok az kişi bu tür kontrolleri yapmayı tercih ediyor. Bilgi eksikliği nedeniyle de pek çok kişi kişisel bilgilerini güvenilir olmayan yerlerde de paylaşarak istenmeyen sonuçlar ile karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle Google Chrome da kişilerin korunması adına bu siteye bağlantı güvenli değil uyarısını yürürlüğe sokmuştur.
Bağlantı Güvenli Değil Hatası İçin Çözüm Önerileri
Bu siteye bağlantınız güvenli değil hatası, herkesin başına bir defa gelmiştir. Bu noktada, uygulanabilecek ve hatanın alınmasını engelleyecek farklı alternatif yollar bulunur. Bağlantı güvenli değil hatası ile karşılaştığınızda yapabileceğiniz işlemler aşağıdaki gibi listelenebilir;
- - Sayfayı yenilemek
- - Web sitesine girmek için gizli modu kullanmak
- - Bağlı olduğunuz ağı kontrol ederek siteye tekrar giriş yapmak
- - Geçmişinize giderek, tarama verilerini temizlemek
- - Virüs koruma yazılımını bir süre için devre dışı bırakmak
Yukarıda listelenen önerileri yerine getirerek, bu siteye bağlantı güvenli değil hatasını kolaylıkla çözüme ulaştırabilirsiniz. Bahsi geçen işlemleri kolaylıkla yerine getirebilmeniz için aşağıda sizler için detaylandırdık.
1. Sayfa Yenileme
Hata bazen internet bağlantısında yaşanan aksaklık, web sitesinin adresini yanlış yazma, tarayıcının zaman aşımına uğraması gibi sorunlar sebebiyle kişilerin karşına gelebiliyor. Web sitesinin adresini kontrol ederek sayfayı yenilemek bu nedenle etkili bir yöntem olabilmekte.
2. Web Sitesini Gizli Modda Açma
Gizli mod, arama geçmişinizi kaydetmeden internette gezinmenizi sağlayan bir yöntemdir. Bir web sitesinde güvenlik sorunu olmadığı sürece o web sitesine gizli pencereden kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. Bunun için; Ctrl + Shift + N tuşlarına basıp bir gizli pencere açın ve ardından web sitesine tekrar girmeye çalışın.
3. Ağı Kontrol Etme
Herkese açık bir Wi-Fi ağına bağlıysanız ve bu ağın yapılandırması oldukça kötü ise bağlantı güvenli hatası almanız mümkündür. Bu gibi bir durumda mobil verinizden yararlanarak siteye tekrar giriş yapmayı deneyebilir veya farklı bir ağ üzerinden bağlantınızı yineleyebilirsiniz. Bu tip durumlarda VPN kullanımı da etkili bir çözüm oluşturabilir.
4. Tarama Verilerini Temizleme
Tarama verilerini temizlemek başvurmanız gereken son çözüm yolu olmalı. Web sitesine diğer ağlardan ve cihazlardan da bağlanamıyorsanız ve siteye erişmeniz önemli ise uygulanması gereken bir yöntemdir. Tarama verilerini temizlemek için Google Chrome’da Ctrl + Shift + Delete tuş kombinasyonunu yapabilirsiniz. İşlem sonrası siteye girmeyi tekrar denemeniz yeterli.
5. Virüsten Koruma Yazılımını Kapatma
Bu siteye bağlantınız güvenli değil hatası ile karşılaşmanızın nedeni kullandığınız virüsten koruma yazılımı olabilir. Sorunun kullandığınız virüs koruma programı kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için antivirüs yazılımını geçici olarak devre dışı bırakabilirsiniz. Bu zaman zarfı içerisinde siteye tekrar girmeye çalışabilirsiniz. Eğer siteye başarılı bir şekilde giriş yapabilirseniz o zaman mevcut olan virüs koruma programınızı değerlendirmeye almalısınız. Bu sayede hata virüs barındıran sitede mi yoksa virüs koruma programınızda mı kolaylıkla öğrenebilir ve edindiğiniz bilgiler dahilinde bir adım atabilirsiniz.
Vodafone aracılığı ile internetle alakalı merak ettiğiniz pek çok soruya yanıt ve çözüm bulabilirsiniz. Fiber internet ve ADSL internet arasındaki farkları öğrenmek istiyor veya kendiniz için avantajlı bir internet paketi araştırıyor olabilirsiniz. Tüm bu farklı ihtiyaç ve araştırmalarınız için Vodafone resmi sitesini ziyaret edebilir ve sizin için ideal olan alternatifi kolaylıkla belirleyebilirsiniz.
Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun!
Başvur