Bant Genişliği Nedir?

28 Eylül 2023

Bant Genişliği Nedir?

 

Günlük hayatın sürdürülmesinde internet önemli bir yere sahip. Günümüzde internet kavramı kadar önemli olan bir diğer unsur ise haberleşme. Haberleşme, internet üzerinden sağlandığı gibi telekomünikasyon şirketleri üzerinden de gerçekleştiriliyor. Bu iki önemli kavramı birleştiren de bant genişliği oluyor. Peki, bant genişliği nedir? Bant genişliği kısaca, belirli bir süre içerisinde gerçekleşen ağ aktarımı miktarı olarak tanımlanabilir. Bir ağın kalitesini belirlemede bant genişliği önemli rol oynuyor. Kişilerin şahsi kullanımında dikkat edilen bant genişliği, şirketler açısından da büyük önem taşıyor. Yazımızda, bant genişliği ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdik.

 

Bant Genişliği Neyi İfade Eder?

 

Bant genişliği İngilizce; ‘’Bandwidth’’ olarak biliniyor. İletim kapasitesini ifade eden bandwidth, bir ağ veya internet bağlantısının hızının ölçülmesinde kullanılıyor. Hız yanında, kalitede de belirleyici bir faktör olan bant genişliği, söz konusu bağlantının iletim kapasitesini ifade ediyor. ‘’B’’ harfi ile sembolize edilen bant genişliğini tanımlamada ‘’bit’’ kelimesi de kullanılıyor. Bant genişliği, saniyede bir bit ile gösteriliyor. Bu durum yalnızca mevcut bant genişlikleri ile sınırlandırılabilir. Çünkü, modern bant genişlikleri de bulunuyor. Bant genişliği ölçümleri aşağıdaki gibi örneklendirilebilir;

  • 1 Kilobayt = 1.000 bit
  • 1 Megabayt = 1.000.000 bit
  • 1 Terabayt = 1.000.000.000.000 bit

 

Bant genişliği, kullanılacak ağ ile verinin eksiksiz şekilde iletilmesini sağlıyor. İletmenin yanında taşıma işleminde de görev yapan bant genişliğinin miktarı ve hızı doğru orantıda ilerliyor. Sonuç olarak bant genişliği arttıkça, veri aktarım hızı da o kadar artıyor.

 

Bant Genişliği Hesaplama?

 

Veri aktarımının temelini oluşturan bant genişliği hakkında merak edilen pek çok konu bulunuyor. Bunlardan biri de ‘’Bant genişliği nasıl öğrenilir?’’ sorusunun cevabı. Bant genişliğini öğrenmek için, bant genişliği testi uygulanabilir. Bant genişliği testi ile istenilen dosyanın ne kadar sürede indirildiği değerlendirilebiliyor. Ancak bant genişliği testi yanında farklı faktörlerin de değerlendirilmesi gerekiyor. Örneğin, tek seferde aynı ağ bağlantısını en fazla kaç kişinin kullanabileceği gibi. Bu hesaplama özellikle büyük şirketler için oldukça önemli. Maksimum kullanacak insan kapasitesi belirlendikten sonra kullanılacak uygulamaların gerektirdiği bant kapasitesi hesaplanmalı. İdeal bir sonuca, bu iki netice birbiri ile çarpılarak varılabilir. Mevcut bant genişliğini arttırmak için, birden fazla sunucudan yararlanılabiliyor.

 

Bant Genişliği Neden Önemli?

 

Bant genişliği, yerine getirdiği görev açısından büyük önem taşıyor. Bant genişliğinin büyümesi, belirlenen süre içerisinde aktarılacak verinin hem hacmini hem de hızını arttırır. Bu duruma örnek vermek için gün içinde ziyaret edilen farklı web sitelerine göz atalım. Girilen her web sitesinde, kişilerin önüne çıkan veriler, şahsi cihazlarına indiriliyor. Bant genişliğinin büyük olması, kişilerin girdiği web sitesinde sunulan verilerin hızlı ve kolay şekilde indirilmesini yani görüntülenebilmesini sağlıyor.

 

Vodafone farklı hız seçenekleri ve çeşitli avantajları birleştirdiği ev interneti tarifelerini sizlere sunuyor. Seçeceğiniz paketteki internet hızını ne kadar verimli kullanabildiğinizi Vodafone üzerinden yapacağınız hız testi ile kolaylıkla ölçebilirsiniz. Bant genişliğinin yanı sıra, ‘’DNS nedir?’’ ya da ‘’Mbps ve MB nedir?’’ gibi sorularınıza yine site üzerinden açıklayıcı yanıtlar bulabilirsiniz.

 

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur