Bağlantınız Gizli Değildir Hatası ve Çözümü

28 Eylül 2023

Bağlantınız Gizli Değildir Hatası ve Çözümü

İnternet, günümüzde temel ihtiyaç kategorisinde değerlendirebileceğimiz bir hizmet. Tüm internet kullanıcıları, aldıkları internet hizmetinin en iyi kalitede olmasını önemserler. Hiçbir kullanıcı internette gezinirken yavaş bir bağlantıdan ya da internet hizmetinde yaşanan kopmaların meydana gelmesinden hoşlanmaz. Bu gibi sorunlar genellikle internet servis sağlayıcısı tarafından kaynaklanan ve çözümü teknik destek gerektiren sorunlardır. Ancak bu gibi sorunların dışında kimi zaman internette gezinirken tarayıcınızdan da bağlantınız ile ilgili bazı uyarılar alabilirsiniz. Kullanıcıların aldığı bu hatalardan biri de bağlantınız gizli değildir hatası. Bu hatanın nedenleri ve çözüm önerileri ile ilgili tüm detaylara içeriğimizden erişebilirsiniz.

 

Bağlantınız Gizli Değildir Hatası Nedir?

 

İnternet her ne kadar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olsa da internet dünyasının tehlikelerle dolu olduğunu da unutmamak gerekir. İnternet ortamı kişisel bilgilerinizi ele geçirmeye çalışan binlerce farklı tuzakla dolu. İnternette gezinmek için kullandığımız tarayıcıların en temel görevlerinden biri de kullanıcılarını bu tuzaklara karşı korumak. Bağlanmak istediğiniz internet sitesi yeterince güvenli değilse tarayıcınız sizi “Bağlantınız Gizli Değil” uyarısı vererek tehlikeli durumlara karşı korumaya çalışır. Peki bağlantınız gizli değil hatası nedir? En kısa şekilde açıklamak gerekirse, internet tarayıcınız bağlanmak istediğiniz web sitesinin HTTP protokolü üzerinden sunmuş olduğu SSL güvenlik sertifikalarını kontrol eder ve eğer bu sertifikalarda bir sorun görürse size bağlantınız gizli değil hatasını gösterir. Bu hatayı aldığınızda bağlanmak istediğiniz web sitesini açamazsınız. Bu hatayı aldığınız web sitesinin SSL sertifikası bulunmuyor olabilir ya da bu sertifikaya sahipse bile tarayıcı tarafından okunamıyor olabilir. Bu hatayı aldığınızda genellikle sorun bağlanmaya çalıştığınız web sitesinden kaynaklıdır. Ancak bu hata her zaman internet sitesi kaynaklı değil kimi zaman internete bağlanmaya çalıştığınız cihaz ile de alakalı olabilir.

 

Bağlantınız Gizli Değil Hatası Nasıl Düzeltilir?

 

Bağlantınız gizli değil hatası, internet kullanıcılarının zaman zaman karşılaşabileceği ve can sıkıcı bir durum olabilir. Bu hatanın nedeni genellikle bağlanılmaya çalışılan web sitesinin SSL sertifikası ile ilgili sorunlardır. Site geçersiz bir SSL sertifikasına sahip olduğunda bu hata ile karşılaşılır. Hatanın diğer olası nedenleri ise Wi-Fi ağ hataları, tarayıcı sorunları ve kullanılan cihazdan kaynaklı işletim sistemi sorunlarıdır. Peki bağlantınız gizli değil hatası nasıl çözülür? Bu hatanın çözümü ile ilgili sunacağımız maddeler ile karşılaştığınız bu sorunu kısa süre içerisinde çözebilirsiniz.

 

1.    Sayfayı Yenileyin

Bağlantınız gizli değil uyarısı aldığınızda yapabileceğiniz ilk adım tarayıcınızın sayfasını yenilemek olabilir. Sayfayı yeniden yüklemeyi denediğinizde genellikle bu çözüm adımı işe yarayacaktır. Çünkü genellikle bu hatayı aldığınızda bağlanmaya çalıştığınız web sitesinin SSL sertifikası yeniden yayınlanıyordur ve tarayıcınız böyle bir durumda sertifikayı okuyamamış olabilir. Bu nedenle de sayfayı yenilemek tarayıcınızın web sunucusu ile yeniden güvenli bağlantı kurmasını dolayısıyla da bu hatayı kaldırarak istediğiniz siteye bağlanmanızı sağlar.

 

2.    Ortak Wi-Fi Kullanmayın

Havaalanı, kafe, kütüphane gibi ortak alanlarda halka açık Wi-Fi ağları kullanılır. Bu ağlar da bağlantınız gizli değil hatasını almanıza neden olur. Eğer bu şekilde bir ortak ağ ile internete bağlanıyorsanız, girdiğiniz bilgiler HTTPS’deki gibi şifrelenemez ve düz bir metin olarak aktarılır. Bu da aynı ağı kullanan herkesin kişisel verilerinizi çalabileceği anlamına gelir. Bu gibi durumlarda da bu hatayı almanız oldukça normaldir. Bu nedenle bu hatayı aldığınızı düşünüyorsanız halka açık alanlardaki ortak Wi-Fi ağlarına bağlanmak yerine mobil veri kullanarak internete bağlanmayı deneyebilirsiniz.

 

3.    Gizli Modu Aktif Edin

Eğer bağlantınız gizli değil hatasını almanıza tarayıcı önbelleğinizin ve çerezlerin neden olduğunu düşünüyor ancak bunları temizlemek istemiyorsanız gizli modu aktif ederek soruna bunların neden olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Gizli modu kullanırken tarayıcınız bilgisayarınızda herhangi bir web sitesi verisi depolamaz. Ancak bu adıma rağmen aynı hatayı almaya devam ediyorsanız tarayıcı verilerini temizlemeniz gerekebilir.

 

4.    Tarama Verilerini Temizleyin

Tarayıcı verilerinin temizlenmesi, tarayıcınızın depoladığı tüm tanımlama bilgilerinin, resimlerin ve dosyaların silinmesi anlamına gelir. Genellikle bu işlem bağlantınız gizli değil hatasının çözümü konusunda kullanıcılara oldukça yardımcı olur.

 

5.    Cihazınızın Saat ve Tarihini Kontrol Edin

Bağlantınız gizli değil hatasına cihaz kaynaklı işletim sistemi sorunlarının da neden olabileceğinden bahsetmiştik. Bu sorunlardan biri de cihazınızın saat ve tarihinin yanlış olması olabilir. Böyle bir durumda da bu hatayı almanız oldukça normaldir. Çünkü tarayıcınız bağlanmak istediğiniz web sitesinin SSL sertifikasının güncelliğini kontrol etmek için bilgisayarınızın tarih ve saat verilerine güvenir. Eğer bilgisayarınızın saat ve tarih ayarları yanlış ise SSL sertifikası geçersiz gibi görüntülenebilir. Bu nedenle saat ve tarihinizin doğru olduğundan emin olmalısınız.

 

6.    VPN’inizi Geçici Süre Devre Dışı Bırakın

VPN’ler IP adresinizi gizleyen ve web gizliliğinizi artıran sistemlerdir. Ancak VPN ile bağlantınıza eklenen bu güvenlik katmanları bazı SSL sertifikalarının engellenmesine de neden olabilir. VPN’inizi geçici olarak devre dışı bırakarak bu hataya VPN’in neden olup olmadığını kontrol edebilir ve hatayı çözebilirsiniz.

 

7.    Antivirüs Programınızı Kontrol Edin

Bazı antivirüs programları olağandışı SSL sertifikalarını engelleyebilir. Bu gibi bir durumda antivirüs programınızın SSL tarama özelliğini devre dışı bırakarak yeniden bağlanmayı deneyebilirsiniz. Aynı zamanda antivirüs programını tamamen devre dışı bırakarak da sorunun bu nedenle kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol edebilirsiniz.

 

8.    Wi-Fi Yönlendiricinizi Resetleyin

Yaygın ağ sorunlarını çözmenin en basit yolu Wi-Fi yönlendiricinizi yani modeminizi resetlemek ya da yeniden başlatmaktır. Modemlerin kendi CPU’ları, belleği ve işletim sistemleri bulunur. Ağ sorunlarına ise genellikle aşırı ısınan bu işletim sistemleri neden olabilir. Bu nedenle de Wi-Fi yönlendiricinizi kapatıp yeniden açmak için birkaç dakika bekleyerek yeniden çalıştırarak bu sorunu çözebilirsiniz.

 

9.    Güvenli Olmayan Bağlantıya İlerle

Yukarıdaki tüm çözüm önerilerini denemenize rağmen aynı hatayı almaya devam ediyorsanız hatayı aldığınız sayfa üzerinde yer alan “bağlantıya ilerle” seçeneğini seçebilirsiniz. Bu seçenek güvenli değildir ve tüm riskler size aittir. Böyle bir durumda bağlandığınız web sitesinin tüm kişisel bilgilerinizi çalabileceğini unutmayın. Bu nedenle de böyle bir siteye bağlandığınızda site içerisinde herhangi bir bağlantıya tıklamamaya ya da online ödeme gerçekleştirmemeye dikkat etmelisiniz.

 

Yukarıda belirttiğimiz tüm çözüm önerileri bir internet kullanıcısı için yani bir web sitesini ziyaret etmeye çalışan kullanıcıların bağlantınız gizli değil hatası aldığında uygulayabileceği adımlardır. Diğer taraftan bir web sitesi sahibi olan kişilerin bu uyarıyı aldıklarında da uygulayabileceği bazı çözüm adımları bulunur. Eğer bir web siteniz varsa ve bu hatayı alıyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz;

 

●      SSL Sertifikanızın Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin

Sahip olduğunuz web sitesinin SSL sertifikasının geçerlilik tarihini kontrol edin. Eğer sertifika süresi dolmuşsa sertifikanızı yenileyebilirsiniz.

 

●      Sertifikanızın Uygunluğunu Onaylayın

 Eğer web sitenizin sahip olduğu SSL sertifikası doğru şekilde düzenlenmiş ise bu hatayı almanız oldukça normaldir. Bu nedenle de SSL sertifikanızın doğru şekilde düzenlenip düzenlenmediğini kontrol ederek bir hata olması durumunda gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.

 

●      SSL Sunucu Testi Yapın

SSL sunucu testleri web sitenizin SSL sertifika geçerliliğini kontrol edebilir. Bazı testler de SSL sorunlarını belirlemenize de yardımcı olur. Bu testi gerçekleştirerek SSL sertifikanızın kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz.

 

●      Hosting Sağlayıcınızdan Destek Alın

Tüm bu işlemler işe yaramadıysa ana makine ile ilgili sorunların olabilme ihtimaline karşı hosting sağlayıcınızla iletişime geçerek destek talebinde bulunabilirsiniz.

 

Bağlantınız güvenli değil hatası ve çözümü için belirttiğimiz detayları gözden geçirebilirsiniz. Bunlara rağmen sonuç alamazsanız mutlaka teknik destek isteyin. Ev ve iş yeriniz için güvenli internet hizmeti almak istiyorsanız da Vodafone’un sunmuş olduğu ADSL internet ya da fiber internet paketlerini inceleyip, internet aboneliği başlatacağınız adreste hangi internet bağlantı türüne uygun olduğunu altyapı sorgulama ile öğrenebilirsiniz. Vodafone Ev İnterneti'ne gelin, sınırlı süreli fırsatları keşfedin. Üstelik taahhüdünüz boyunca zam yok!