ADSL vs VDSL Arasındaki Farklar Nelerdir?

28 Eylül 2023

ADSL vs VDSL Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Gün geçtikçe internet rutin hayat içerisinde daha büyük bir rol oynuyor. İş, eğlence ve haberleşme gibi eylemlerin internet aracılığı ile yapıldığı günümüzde, beklenti; hızlı ve kesintisiz internet.

 

İnternet hızını etkileyen en önemli faktör ise ağ yapıları. Bu noktada ön plana DSL teknolojisi çıkıyor. DSL teknolojisinin, ADSL, VDSL, VDSL2 gibi farklı standartları mevcut. Bu çeşitlilik kişilerde ‘’ADSL mi VDSL mi kullanıyorum?’’ sorusunu doğuruyor.

 

İnternet sağlayıcısı ile iletişime geçerek, modeme bakarak ya da hız testi yaparak, internet  ADSL mi VDSL mi kolaylıkla anlaşılabiliyor. Yazının devamında, ADSL mi VDSL mi daha iyi karar verebilmeniz için, konuyu detaylı şekilde inceledik. ‘’ADSL VDSL fiber farkı neler?’’ ve ‘’ADSL VDSL özellikleri nasıl?’’ gibi pek çok sorunun yanıtı aşağıda sizleri bekliyor. 

 

ADSL Nedir?

 

ADSL için kısaca, yüksek bant genişliğinde, hızlı şekilde veri aktarımını sağlayan teknoloji denilebilir. ADSL kullanımı için mevcut altyapı oldukça yeterli. Bu sebeple temel telefon ağı üzerinden veri iletmeyi sağlayan ADSL’in kullanımı oldukça yaygın. ADSL sayesinde birçok işlemi gerçekleştirebilir hatta çoklu işlemleri aynı anda yapabilirsiniz. Ses ve verileri ayrı bantlarda çalıştıran ADSL, sunduğu bu imkanlar sayesinde dünya çapındaki pek çok internet sağlayıcı tarafından tercih ediliyor. 

 

VDSL Nedir?

 

VDSL’in Türkçe açılımı, ‘’Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı’’. VDSL, internet kullanıcılarına daha hızlı ve kesintisiz hizmet sunabilmek adına özel olarak üretilen bir teknoloji. VDSL; iletişim, haberleşme, oyun ve eğlence gibi birçok farklı alanda hızlı veri iletimi sağlıyor. VDSL’in sunduğu internet kalitesi, santrale yaklaştıkça artıyor. Uygun altyapı sayesinde, VDSL teknolojisi ile 150 Mbps’e hıza kadar internete ulaşılabiliyor. 

 

ADSL ve VDSL Farkı Nedir?

 

ADSL ve VDSL, aynı amaç için üretilen iki DSL standardı. Fakat kullanım ve özellik açısından birçok konuda ayrılıyorlar. Bu da geniş kitlelerin; “ADSL mi VDSL mi?’’ sorusunun cevabını merak etmesine yol açıyor. ADSL söz konusu olduğunda alt yapının yaygın olması ön plana çıkarken, konu VDSL olduğunda; sunduğu sistemin maksimum orandaki verimi ön plana çıkıyor.

 

ADSL ve VDSL arasındaki farklar, sağladıkları internet hızı noktasında kendini gösteriyor. Bu farkın kaynağı ise internetin santrale geliş şekli. ADSL  VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor. ADSL mevcut altyapıdan yararlandığı için daha istikrarlı bir bağlantı sunabiliyor. ADSL ve VDSL farkı incelendiğinde, VDSL teknolojisinden ideal şekilde yararlanmak mevcut konumun santrale yakın olması önemli. Yani, santrale ne kadar yakınsanız, internet hızı da o kadar yüksek oluyor. Her iki hizmetten faydalanmak için ayrı özellikler taşıyan modemler kullanma gereksinimi ise yine VDSL ve ADSL farkı arasında yer alıyor. Günümüzde iki teknolojiye birden yer veren modem alternatifleri bulunuyor.

 

Vodafone DSL tarifelerini inceleyerek, sizin için ideal özellikleri taşıyan ev interneti paketini keşfedebilirsiniz. İnternet kullanımında karşılaşabileceğiniz ping ve hız sorunlarına yine Vodafone üzerinden kolaylıkla çözüm bulabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Vodafone Ev İnterneti avantajlarından faydalanmak için hemen başvurun.

Başvur