Siber Güvenlikte İnsan Faktörü

Siber Güvenlikte İnsan Faktörü

Daha önce “bir zincir, en zayıf halkası kadar güçlüdür” sözünü duymuş muydunuz? Siber güvenlikte bu en zayıf halka her zaman güvenlik duvarınız ya da şifrelemeniz değildir, genellikle çalışanlarınızdır. Teknoloji, işletmenizin güvenliğini sağlamakta büyük bir rol oynasa da insan faktörünün siber güvenlik risklerine etkisi düşündüğünüzden çok daha fazladır. Veri ihlallerinin neredeyse yüzde 90’ı birilerinin hatasından kaynaklanır. Ekibinizin siber güvenlik açısından neden önemli bir anahtar olduğunu, küçük alışkanlıkların nasıl büyük sorunlara yol açtığını ve ekibinizi potansiyel bir risk olmaktan en iyi savunmanız olmaya nasıl dönüştürebileceğinizi açıklıyoruz.

 

Davranışlar Siber Güvenlik Riskine Nasıl Yol Açabilir?

 

Günlük alışkanlıklarımızın siber tehditlere davetiye çıkarabileceğini bazen unuturuz. Ekibinizin gönderdiği tüm e-postaları, bölümler arası paylaşılan dosyaları ve kolaylık olması için tekrar tekrar kullanılan parolaları düşünün. Bu basit davranışlar kimse fark etmeden siber suçlulara bir kapı açabilir. Örneğin çalışanlar özellikle de streslilerse ya da zaman baskısı hissediyorlarsa, hiç düşünmeden hassas bilgileri cep telefonlarından ya da güvenli olmayan ağlar üzerinden e-posta ile gönderebilirler. Bu onlara çok kolay ve hızlı gelir ama aynı zamanda veri ihlaline yol açabilir.

Bir de parola sorunu var. Her bir hesap için benzersiz bir parolayı hatırlamak zor gelebilir, o nedenle bir parolayı çeşitli platformlarda yeniden kullanma eğilimi vardır, çünkü insanların kolayına gelir. Ancak sistemlerden biri hacklenirse, saldırganlar onu işletmenin diğer alanlarına girmek için de kullanabilirler. Ayrıca kazara meydana gelen veri sızıntılarını da unutmayın. Hepimiz yanlışlıkla yanlış kişiye gönderdiğimiz bir e-postanın yarattığı sıkıntılı duyguyu biliriz, ancak hassas bilgiler içeren günlük e-postalar, ekipler arasında gönderilmiş olsa bile, gizli bilgileri açığa çıkarabilir, size finansal zararlar verebilir, itibarınızı zedeleyebilir.    

Her zaman hata yapılabilir, ancak doğru bir eğitimle ekibiniz potansiyel hataları çığ gibi büyümeden fark etmeyi ve engellemeyi öğrenebilir.

Konu hakkında detaylı bilgiyi “Çalışanların sık yaptığı siber güvenlik hataları nelerdir (ve nasıl  engellenir)?” yazısında bulabilirsiniz. Link

 

İşletmenizde Siber Güvenlik Eğitimi

 

Güvenlik duvarınız ne kadar güçlü olursa olsun, ekibiniz çeşitli tehditleri fark etmiyorsa veya nasıl tespit edebileceklerini bilmiyorsa, işe yaramayacaktır. Bu noktada iyi bir siber güvenlik eğitimi devreye girer. Ekibinizin kimlik avı e-postası gibi şüpheli bir durum fark ettiğinde ne yapması gerektiğini bilmesi önemlidir. Dolandırıcılık giderek daha sinsi ve gelişmiş bir hal alıyor ve e-posta filtreleri her şeyi yakalayamıyor. Ancak, insanların olağandışı bir durumu başkalarının sorunu olarak görüp geçiştirmek yerine işaretlemeye teşvik edildiği bir kültür oluşturarak, potansiyel tehditleri sorun yaratmadan önce durdurabilirsiniz. Ayrıca işler ters giderse uygulayabileceğiniz net bir müdahale prosedürünüz olduğundan emin olun. Siber saldırılarda hız her şeydir, o nedenle herkesin bir ihlal tespit ettiğinde ne yapacağını tam olarak bilmesi gerekir. Bir olay planı, kriz yönetimi veya proaktif ağ izleme gibi unsurları içeren bir savunma stratejisi, güvende kalmanıza yardımcı olabilir.

 

 

Çalışan Sorumluluğu

 

Siber güvenlik sadece IT’nin sorunu değildir, herkesin sorumluluğudur. Teknoloji, perde arkasında en ağır işleri yapıyor olsa da tek başına bir işe yaramaz. Eğer insanlar dikkatli olmazlarsa, gönderilen her e-posta, paylaşılan her dosya ve tıklanan her bağlantı sistemleri zayıflatabilir.

  

Olay sadece teknolojiyi bilmekle ilgili değildir, her küçük hareketin önemli bir etkisinin olabileceğini fark etmek gerekir. Hem işletme hem de ekibiniz için gerçek sonuçları net bir şekilde ortaya koyarak, uzak ve soyutmuş gibi görünen bir durumun aslında ciddiye alınması gereken gerçek bir tehdit olduğunun anlaşılmasını sağlayabilirsiniz.

 

Ancak şunu unutmayın ki, bu bir korkutma taktiği değildir. Burada önemli olan, ekibinize akıllıca seçimler yapmaları için bilinç, güven ve güvence sağlamaktır. İnsanlar siber güvenliğin arkasındaki “neden”i anladıklarında konuyu daha fazla sahiplenir ve bağlantı kurarlar. Ve bu kollektif sorumluluk devreye girdiğinde en güçlü güvenlik varlıklarınızdan biri haline gelir.

 

Genellikle bir siber güvenlik stratejisindeki eksik parça insanlardır. Dosya paylaşımından parola kullanımına kadar her bir davranış fark yaratabilir. Siber güvenlik eğitimi sadece bir önlem değildir; ekibinizin işletmenizi güvende tutmaya yardımcı olacak proaktif bir güvenlik hattına dönüştürülmesini sağlar.

İşletmenizde siber güvenliği geliştirme konusunda daha fazla bilgi edinmek için, V-Hub danışmanlarımızla iletişime geçerek birebir destek alabilirsiniz.