Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
İnsanlık için teknolojiyi geliştirme vizyonuyla faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük teknik profesyonel organizasyonu olan IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers-Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü), yakın zaman önce Brezilya, Çin, Hindistan, İngiltere ve ABD'den küresel teknoloji liderlerinin katılımıyla gerçekleşen "Teknolojinin 2025 ve Sonrasındaki Etkisi: IEEE Küresel Araştırması"nın sonuçlarını yayınladı. Bu araştırma, 2025'teki en önemli teknolojilere ve yapay zekânın pazar büyümesi, faydaları, kullanımları ve beceri setleri için beklentiler dahil olmak üzere gelecekteki teknoloji trendlerine odaklanıyor.
Bu yıl listenin ilk sırasında yapay zekâ geliyor. Önümüzdeki yılın en önemli teknolojisi olması beklenen yapay zekâ, bu araştırmayla birlikte IEEE'nin Teknoloji Etkisi yıllık anketinde üst üste ikinci kez zirveye yerleşiyor. Peki yapay zekânın en çok hangi sektörü etkilemesi bekleniyor? Bu sorunun yanıtı ise telekomünikasyon oluyor.
Bu yılın Eylül ayında Brezilya, Çin, Hindistan, İngiltere ve ABD’de 350’den fazla CIO, CTO, IT yöneticisi ve diğer teknoloji liderleri arasında gerçekleştirilen teknoloji trendleri anketine katılanlardan, 2025’te en çok önem kazanması beklenen ilk üç teknolojiyi seçmeleri istendi.
Katılımcıların yaklaşık yüzde 60'ı yapay zekâ (öngörücü, üretken veya doğal dil gibi çeşitli biçimleriyle), yüzde 26'sı bulut bilişim ve yüzde 24'ü robotik yanıtlarını verdi.
Ancak ilginç bir şekilde, yüzde 91 gibi yüksek orandaki katılımcı 2025'in üretken yapay zekâ (GenAI) için bir hesaplaşma yılı olacağını belirtiyor ve IEEE’deki ifadelere göre, bunun ardında “kamuoyunun hayranlığı ve algısının, sonuçların doğruluğu, deepfake'ler hakkında şeffaflık ve daha fazla konuda teknolojinin ne yapabileceği ve yapması gerektiği konusunda daha fazla anlayış ve beklentiye doğru yönelmiş olması” var.
Ankete katılanların çoğu şirketlerinde üretken yapay zekânın daha fazla yaygınlaşmasını beklerken, yaklaşık yüzde 20'si üretken yapay zekânın yaygınlaşmasında zorluklarla karşılaştıklarını ve teknolojiye yaklaşımlarını yeniden düşüneceklerini belirtti.
AI'dan en çok hangi endüstrilerin etkileneceği sorulduğunda, ankete katılanlar arasında en çok belirtilen sektör yüzde 45 ile telekomünikasyon oldu; bu geçen yılki ankete göre yüzde 4’lük bir artış olduğunu gösteriyor. Bankacılık ve finansal hizmetler, medya & eğlence ve üretim, AI'dan en çok etkilenmesi beklenen diğer önemli sektörler arasında yer alıyor.
Bu konuda, katılımcıların yaklaşık yarısına göre (yüzde 48) ilk sırada gerçek zamanlı siber güvenlik kullanımları geliyor. Bunu özelleştirilmiş öğrenme ve akıllı eğitim gibi öğretici faaliyetler izlerken ve yüzde 35 oranında katılımcı yapay zekânın yazılım teknolojisini hızlandırmak veya desteklemek için kullanıldığını ifade ediyor.
Araştırma ayrıca insan iş gücünün AI ile ilgili rollerde hangi becerilere ihtiyaç duyduğunu da ele alıyor. Bu konuda en güçlü dört yanıt ise sırasıyla yazılım geliştirme becerileri, AI etik uygulamalarının anlaşılması, veri analizi becerileri ve veri modelleme/işleme becerileri oluyor.
Teknoloji trendleri araştırması, ayrıca AI ile birlikte temizlik ve teslimat gibi görevler için insansı robotlar geliştirme ve görevlendirme konusunda yoğun bir ilgi olduğuna işaret ediyor. IEEE’deki ifadelere göre “2025'te teknoloji liderlerinin yüzde 37'si operasyonlarında insansı robotlar kullanmayı düşünürken, yüzde 35'i insansı robotların uygulanmasının başlatılmasını ve yüzde 18'i de operasyonların tamamen insansı robotlara teslim edilmesini bekliyor.”
Diğer taraftan, kuantum bilişiminin 2025 yılında önemli bir yeni teknoloji olacağı öngörülüyor. IEEE açıklamasına göre katılımcıların üçte birinden fazlası, şirketlerinin önümüzdeki yıl kuantum bilişiminin operasyonlara entegrasyonunu ve uygulamalarının başlatılmasını bekliyor. Diğer üçte biri, kuantumun 2025 yılında operasyonlarda tam olarak uygulanacağını, yüzde yirmi sekiz oranında katılımcı ise bunu düşündüklerini ifade ediyor. 2025'ten sonrasına bakıldığında ise IEEE araştırması katılımcıları, işletmelerin yüzde 40'ından fazlasının önümüzdeki üç yıl içinde kuantum bilgisayarları kullanacağını tahmin ediyor.
Teknolojinin 2025 ve sonrasına etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmaya buradan ulaşabilirsiniz.
Kullandığı ürünler
Diğer haberler