Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Dijital Tarım, içinde bulunan sensör ve modüller aracılığı ile kurulu olduğu alana özel havadan ve topraktan aldığı verileri analiz ederek size ‘en iyi zamanlama’ önerileri sunar ve erken uyarı sistemisayesinde ürün zaiyatını en aza indirir.
Sahadaki motorlarınıza takılacak motor takip sistemi sayesinde araçlarınızın lokasyon bilgilerini kolayca takip edin, filo optimizasyonu ile yakıt tasarrufu sağlayın!
Endüstri 4.0 ve dijitalleşme eğitimimize tekrar hoş geldiniz. Bu küçük video eğitimimizin üçüncüsünü sunacağım. Üçüncü bölümde Endüstri 4.0 ve dokuz aracı tanıtacağız. Bu dokuz araç çok önemli. Dokuz araç sizin üretim, hizmet, rekabet yolculuğunuzda diğer eğitimlerimizde size avantajlar sağlayacağından bahsettik. Gelin, bu araçlara yakından bakalım. Endüstri 4.0'ün kapsamı neydi? İletişimi güçlendirmek, makinelerin, araçların ve insanların birbirleri ile olan iletişimlerini hızlandırmak. Bunu nasıl yapacağız?
Sensörler ile yapacağız. Bu sensörler; sıcaklık sensörü, basınç sensörü, iletişim sensörü, yani iletişim sağlayan sistemler olacak. Bunun dışında müşterilerimizin kendini özel hissedecekleri kişiselleştirilmiş ürünlere dönük Endüstri 4.0 araçlarını kullanacağız. Diğer taraftan internet her şeyin içerisinde, belki de yapacağımız ürünler internet üzerinden haberleşebilecek, internet üzerinden bakımını yapabileceğiz, internet üzerinden arızasını keşfedebileceğiz, kullanıcılar internet üzerinden ürünlerini ve sistemlerini takip etme fırsatı bulacaklar. Bunları yaparken işin temelinde hala veri var. Veri analizi planlaması, veri protokolleri, veri paylaşımı, Endüstri 4.0'ı kapsamanın son derece önemli konu başlıkları. Bunu yaparken maliyetlerimizi düşürmek için yapacağız. Endüstri 4.0 Almanya'da çıkış için yapılmıştı. Çin'le rekabet edemiyorduk, düşük maliyetli sistemler yaparsak rekabet yapabilirdik.
Sadece düşük maliyetli sistemler değil, aynı zamanda kaliteli sistemler yapacağız. Ne demiştik? Önümüzdeki 10 yıl içinde yeni nesil yapay zekalı ürünleri tercih edecekler. Çünkü onları daha kaliteli, daha inovatif görecekler. Daha düşük maliyetli üretimi sağlayacaklar. Zaman içerisinde insan kaynağımızı daha nitelikli hale dönüştüreceğiz. Zaman içerisinde oluşan veri tabanını, müşteri bilgileri, adresler, tedarik zincirindeki veriler, üretim bilgileri, sıcaklık, enerji tüketimi, basınç gibi aklınıza ne geliyorsa işletmenizin uğraştığı alanlara baktığımız zaman, ki bunları birazdan tekrar geleceğiz, veri yönetimini geliştireceksiniz.
Birincisi, bu kadar veriyi arşivleyeceksiniz. Arşivlediğiniz için ileride bunlar size yapay zeka olarak geri dönecek ve büyük bir değer zincirinde katma değer sağlayan bir yapıya dönüşeceksiniz. Bunları nasıl yapacağız? Değerli arkadaşlar, bunları yapmamız için Endüstri 4.0'ı ortaya koyarsak etrafında birçok teknoloji olacak. İlk olarak robotlar ve robot teknolojisi, ikinci olarak simülasyon yani bir işi yapmadan önce sanal ortamlarda deneyerek olup olmayacağını anlamak ve ardından gerçek üretime geçmek, diğer önemli konu sistem entegrasyonu, yani bütün üretimde ve hizmetteki sistemleri birbirleriyle iletişim halinde olacak şekilde entegre etmek. Ayrıca, Big Data, Cloud, zenginleştirilmiş gerçeklik, gerçek ile aramıza koyacağımız video benzeri sistemlerle ilgili teknolojileri kullanacağız. Bu sayede nasıl gözükeceğini gösterebileceğiz. Örneğin, müşterimin ürünü satın aldığında nasıl gözükeceğini gösterebileceğimiz gibi, arabamın içine oturduğumda nasıl kullanacağımı gösteren önceden yapılmış görselleri kullanacağız. Bunun yanı sıra, üç boyutlu yazıcılar ve dijitalleşmeyle birlikte verilerin kaybolmaması için sıkı bir siber güvenlik teknolojisi de kullanacağız.
Tüm bu teknolojileri bir fabrikanın içine yerleştirirsek, bölgede bir Endüstri 4.0 ekosistemi oluşturmuş olacağız. Cloud ve siber güvenlik yapısıyla birlikte üç boyutlu yazıcılar, nano teknoloji malzemeleri, robotlar, otonom araçlar, tedarikçilerden gelen hizmetler ve hammadde alımları, algılayıcı sensörler ve üretimin lojistiği için hızlı bir şekilde müşterilere ulaşılması ve müşterilerden gelen geri bildirimlere göre yeni üretimler yapılması gibi faktörler, yeşil enerjinin kullanılmasıyla birlikte Endüstri 4.0 doğası ve ekosistemi yaratacaktır.
Şimdi, bu dokuz farklı teknolojiye bakalım. Bundan sonraki adımlarda kendinizi bir KOBİ sahibi olarak düşünün ve beni öyle dinleyin. Birinci aracımız "Büyük Veri Analizi". Bu ne demek? İşletmenizde yaptığınız üretim ve hizmet süreçlerinde değişik noktalarda, değişik zamanlarda ne kadar çok veri toplayıp bu verileri analiz edip, bu verilerden bir enformasyon ve bir bilgi çıkararak maliyetlerinizi düşürmek, üretim hızını yükseltmek, üretim zamanını azaltmak istiyorsanız, Endüstri 4.0 bunun karşılığıymış. Yani verilerin toplanması, kapsamlı bir biçimde değerlendirilmesi, bunların bir yere depolanması ve bu verilerden hikâyenin çıkarılması. Zaten toplam kalite yönetiminde de bu verileri topluyordunuz, 5S olsun, Galato analizi olsun. Toplam verimli bakımda bir Endüstri 4.0 aracıydı, 5S'te Endüstri 4.0'da bir araçtı. Yani veri toplayacak sistemler kuracağız: sensörler, bilgisayarlar, basınç sensörleri, kuvvet sensörleri, sıcaklık sensörleri, ivme sensörleri, hız sensörleri vasıtasıyla verileri toplayacağız ve bunları analiz edeceğiz.
Amacımız ne israfı azaltmak ne de işimizi hızlandırmak. Birinci teknolojimiz buymuş: iki robotlar. Zaten üçüncü devrenin sonunda başlayan robotlar yavaş yavaş devreye girmeye başlamıştı. Tek kollu robotlar, kaynak robotu, konveyörler üzerindeki bitmiş parçaları alıp bir yere depolayan robotlar, yanlış üretilmiş parçaları gözlemleyip onları elemine eden robotlar, görsel robotlar, robot gözleri zaten yapıyorduk. Ama günümüzde bunları daha üst seviyeye çıkaracağız. Hatta bu robotların öğrenme kabiliyetleri olacak, buna makine öğrenme diyeceğiz ve bunları yapay zekaya katınca robotlar daha akıllı olacaklar. Belki de bizlerin zor yaptığı işleri onlara yaptırmaya devam edeceğiz. Bunu kalıpçılıkta da kullanacağız, seri üretimde kullanacağız, dövmede kullanacağız, talaşlı imalatta da kullanacağız. Her yerde robotlar devreye girecek, birazdan örneklerini göstereceğim.
Üçüncü araç simülasyon, yani üretimi yapmadan önce prototipini yaparak özellikle bilgisayar ortamında dijital ortamda prototipini denemek, sanal ortamda test etmek. Zaten bunu çok yoğun yapıyorsunuz, bazı yazılımlar kullanıyorsunuz, mukavemet analizleri yapıyorsunuz, veri transferi analizi yapıyorsunuz. İşte bunların hepsi simülasyon mühendisliği adıyla daha da önemli olmaya başlayacak. Yani böylelikle tasarruf edeceksiniz, yanlış deneme yanılma ile ürün yapmak değil önceden çalışan ürünler yapacaksınız, kalitesiz ürünleri önceden kaliteli yapmayı öğreneceğiz.
Günümüzde Endüstri 4.0 dediğimiz zaman aklımıza gelen en önemli şey bütün sistemlerin birbiriyle konuşmaları. Zaten veri toplayacağız, sistem konuşacak; üretim yapacağız, sistem konuşacak; şirketlerin tüm birimlerinin birbiriyle konuşmaları gerekiyor. Biz buna dikey ve yatay sistem organizasyonu diyoruz. Hatta bu organizasyonu büyüten tedarikçileri de buraya katacağız. Çin'deki tedarikçimiz girecek, İtalya'daki tedarikçimiz girecek. Onlar da bizim sistemimizi görecekler, onlar da bizim üretimimizi izleyecekler, beraber bu işi yapacağız. Buna biz dikey ve yatay sistem organizasyonu diyoruz. Endüstri 4.0'ın son derece önemli bir kısmı M2M konuşmada bunun içerisine giriyor.
Beşinci olarak, her şey internete bağlanacak. Önümüzdeki yıllarda trilyonlarca cihazın, trilyonlarca ekipmanın internete bağlı olduğunu göreceğiz. Böylelikle kullandığınız her şey internete bağlı olacak; sadece cep telefonlarımız değil, makinelerimiz, tornamız, tezgahımız, freezimiz, kombimiz, güvenlik sistematiğimiz, çalışma odalarımız, servislerimiz, bayilerimiz. Zaten bunların çoğunu yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Buna biz Internet of Things veya Internet of Business diyoruz. Önümüzdeki yılların son derece önemli konusu, artık analiz yapmak, karar vermek gibi bütün süreçleri internet üzerinden yönetebileceğiz. Enerji üretimi ve diğer sistemlerimde de bu kapsam içerisinde değerlendireceğiz.