Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Çevresel konular, sosyal konular ve yönetim-denetim alanlarında belli kriterlerle sosyal sorumluluk ilkelerini ifade eden “environmental, social, governance” kelimelerinin kısaltması olan ESG kavramı, şirketlerin bu alanlardaki etkilerini değerlendirebilmeleri için bir çerçeve sunuyor. ESG kapsamındaki kriterler, özellikle son yıllarda yatırımcılar tarafından şirketlerin sosyal sorumluluk performansının değerlendirilmesi ve yatırım kararlarının alınmasında giderek daha önemli bir rol oynuyor. Hem müşterilerin hem de yatırımcıların sürdürülebilirlik konusundaki beklentileri, yaptıkları tercihlerde güç geçtikçe daha fazla ağırlık kazanırken sürdürebilirlik hedefleri, buna bağlı olarak artık şirketlerin rutin hedefleri halini alıyor.
Sürdürülebilirlik, etik ve kurumsal yönetişim genellikle finansal olmayan performans göstergeleri olarak kabul edilirken, bir ESG programının rolü, bir şirketin hesap verebilirlik, karbon ayak izi, çalışanlarına, tedarikçilerine ve diğer paydaşlarına olan etkilerini yönetmek için sistem ve süreçlerin uygulanmasını sağlamak oluyor. ESG girişimleri ayrıca, şirketleri sorumlu kurumsal yönetim ve iş stratejilerine dayalı olarak uzun vadeli başarıya konumlandırmayı amaçlayan daha geniş iş sürdürülebilirliği çabalarına da katkıda bulunuyor.
Ancak sürdürülebilirlik, eskiden olduğu gibi kurumsal şirketlerin artık sadece itibar için benimsedikleri bir yaklaşım değil; sürdürülebilirliğin şirket değerleri üzerinde oldukça pozitif bir etkisi olduğu ve önemli geri dönüşler sağladığı görülüyor. Buna bağlı olarak da örneğin, FTSE 100 şirketlerinin neredeyse yarısının CEO'ları için ölçülebilir Çevresel, Sosyal ve (Kurumsal) Yönetişim (ESG) hedefleri belirlediğini ve ESG hedeflerinin üs düzey yönetici ücretlerinin belirlenmesinde bir kriter olarak yer aldığı görülüyor. Buna paralel olarak, Willis Towers Watson tarafından yakın zamanda yapılan bir küresel ankete göre yönetim kurulu üyelerinin ve üst düzey yöneticilerin dörtte üçünden fazlası, güçlü bir ESG performansının finansal performansa önemli bir katkıda bulunduğunu belirtiyor.
Birçok bileşeni olan kurumsal sürdürülebilirlik stratejilerinde, şirketlerin ESG hedeflerine ulaşmak için atabilecekleri somut ve en önemli adımların başında enerji tüketimini iyileştirmek geliyor. Enerji tüketimini kontrol altına almak ve iyileştirmek çevresel olduğu kadar finansal açıdan da şirketlere önemli kazanımlar sağlıyor. Bunun ilk aşamasını ise enerji tüketimini ölçmek ve izlemek oluşturuyor.
Şirketler için verimliliği artırmanın ve sürdürülebilirliği iyileştirmenin çok çeşitli yolları bulunuyor. Bunların en öne çıkanlarından biri ise inovasyon, verimlilik ve tasarruf gibi avantajlarıyla IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisi oluyor. IoT teknolojisinin sınırsız imkanlarını işletmelere özel çözümlere dönüştüren Vodafone Business Red Enerji de karbon emisyonlarını ölçmeyi, potansiyel tasarrufları sağlayacak uygulamaları ve stratejileri hayata geçirmeyi sağlayarak şirketlere ESG hedefleri için güçlü bir destek sunuyor.
İşletmelerin ölçeklerinden ve faaliyet gösterdikleri sektörden bağımsız olarak faydalanabildikleri Red Enerji çözümleri sürdürülebilirliğe katkı sağlayan somut adımlarla enerji tasarrufu yapmaya, enerji verimliliğini artırmaya, gezegenimizin geleceğine ve şirketlerin başarısını artırmaya yardımcı oluyor. Red Enerji, anlık raporlama, reaktif enerji kontrolü ve uzaktan denetim ile doğru kaynak yönetimi yapmayı, gereksiz tüketimin yol açtığı faturaları düşürmeyi, tasarruf ve verimlilik kazanmayı sağlıyor.
Elektrik tüketiminizi yüzde 30’a kadar azaltabilen Red Enerji’den faydalanmanız için öncelikle işletmenize kurulan enerji analizörü, sensörler ve yönetim modülleri ile elektrik tüketiminin ve ortam koşullarının izlenmesi sağlanıyor.
İşletmenize yerleştirilen donanımlarla enerji verilerinin alınmasını, anlık olarak izlenmesini ve bu verilerin tek bir platform üzerinden yönetilip raporlanmasını sağlayan uçtan uca IoT çözümü Red Enerji ile analiz edilip anlamlı hale getirilen verilerinizle anlık ve geçmişe yönelik raporlamalar yapılarak işletmenizin enerji tüketim envanteri hazırlanıyor. Bu kapsamda örneğin geçmiş faturalarınız inceleniyor, tüketim değerleriniz analiz ediliyor, benzer sektörler ve ölçeklerdeki işletmelerle yapılan karşılaştırmalar sonucu belirlenen ideal tüketim miktarlarıyla karşılaştırılıyor. Hangi sistemlerinizin ne zaman ve ne kadar enerji tüketmesi gerektiği belirleniyor; enerji tüketiminiz yıllık, aylık, haftalık, günlük hatta saatlik, mesai içi veya mesai dışı incelenebiliyor. Enerji tüketiminiz belirlenen sınırların üzerinde olduğunda ya da kaçak, arıza, reaktif enerji kullanımı gibi sorunlarda merkeze gönderilen alarmlar sayesinde gerekli önlemler zamanında alınabiliyor.
Vodafone Business’ın Red Enerji çözümü kapsamında sunduğu Sürdürülebilirlik Raporu ise karbon emisyonunuzu hesaplamak, şirketinizin operasyon sürecinde doğayı nasıl etkilediğini öğrenmek, gerekli alanlarda iyileştirme yapmanıza yardımcı olacak içgörülere ulaşmanıza yardımcı oluyor. Bu da karbon emisyonu hedeflerinize daha kolay ulaşmanızı sağlıyor.
Sürdürülebilirlik Raporunuz için ilk aşamada enerji tüketim envanteriniz çıkarılıyor. Sonrasında ise bu envanter Sürdürülebilirlik Raporlaması modeli üzerinden tüketimlerinizin karbon salımını ve karbon ayak izini gösteriyor. Bu sayede tasarruf fırsatları belirleniyor. Aynı zamanda geçmiş ve mevcut karbon ayak izi arasındaki fark ölçülerek sürdürülebilirlik katkısı belirlenebiliyor.
Kullandığı ürünler