Ticaret yapan kişilerin ve şirketlerin kullanmakla yükümlü olduğu belgelerden biri olan sevk irsaliyesi, satıcının alıcıya gönderdiği malın teslimini gösteren resmi bir belgedir. Faturadan farklı ve kullanımı zorunlu bir olan bu belgenin düzenlenmemesi, yanlış ya da eksik düzenlenmesi halinde, belge başına 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir. Peki, sevk irsaliyesi nedir, sevk irsaliyesi nasıl kesilir ve sevk irsaliyesini kim düzenler? Bu soruların ve daha fazlasının yanıtını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Ürün veya hizmet satışı yapan işletmeler için önemli belgelerden irsaliye nedir? Satılacak ve satılmış malların bir yerden başka bir yere taşınması için kullanılması zorunlu olan ve mali onaylı kağıtlar üzerinde düzenlenen belgelere sevk irsaliyesi denir. Satılmış ya da satılacak bir malın aynı işletmeye ait olan ya da olmayan iki adres arasında nakledilirken bu naklin; malın konusu, birimi ve malın kime ait olduğu bilgileri sevk irsaliyesinde kayıt altına alınır.
Bir sevk irsaliyesi düzenlerken üzerinde yer alması gereken bilgiler aşağıdaki şekilde sıralanıyor:
Sevk irsaliyesi, mal sevkiyatının söz konusu olduğu her durumda hazırlanması zorunlu olan bir belgedir. Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şartı bulunuyor.
Ticari bir değeri olan her işlemin faturalandırılması zorunludur. Sevk irsaliyesi ise sadece malın taşınma durumlarında oluşturulur. Başka bir ifadeyle sevk irsaliyesi ürünün bir adresten farklı bir adrese taşınma işlemi için satıcı firma tarafından düzenlenirken fatura o ürünün satışı için düzenlenir. Ticari işlemlerde sıklıkla kullanılan bu iki işlem, bazı noktalarda birbirine benzese de temelde son derece farklıdır. Peki, sevk irsaliyesi ve fatura arasındaki fark nedir? Sevk irsaliyesi ile ürün faturası arasındaki en temel fark, faturanın üzerinde yer alan bilgilerdir. Faturayı hazırlayan satıcının kim olduğu, yapılan ödeme tutarı, bu ödeme karşılığında ne satıldığı/sunulduğu, satın almanın gerçekleştiği tarih, satılan mal adeti gibi bilgilerin yer alması gerekir. Peki, sevk irsaliyesinde fiyat yazılır mı? Hayır, sevk irsaliyesinde fiyat yazılmaz. Faturada bulunan fiyat veya diğer bilgiler sevk irsaliyesinde yer almaz. Dolayısıyla irsaliye fatura yerine kullanılamaz.
Satılan mal satıcı tarafından taşınırsa, sevk irsaliyesi satıcı tarafından, alıcı tarafından taşınması halinde de alıcı tarafından düzenlenir. Sevk irsaliyesi en az üç nüsha olarak düzenlenir ve iki nüshası mutlaka ürünün taşındığı araçta bulundurulur.
Bu başlıkta ise sevk irsaliyesi nasıl kesilir ve irsaliye kaç nüsha olmalı sorularını ele alıyoruz. Öncelikle irsaliyeler, mutlaka tarih, seri ve sıra numarasını takip ederek düzenlenmelidir. İrsaliyenin düzenlenmesinin ardından 7 gün içinde faturasının da kesilmesinin zorunlu olduğu unutulmamalıdır. İrsaliyeye bağlı olarak düzenleyeceğiniz fatura irsaliyenin düzenlendiği ile aynı ay ve yıla sahip olmak zorundadır. Sevk irsaliyesinin geçerli olması için en az üç nüsha olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Düzenlenen nüshalardan ikisi mutlaka malı taşıyan araçta bulunmalıdır.
Vodafone Business çözümleriyle işletmenizdeki fatura süreçlerini kolayca, güvenle ve verimlilikle yönetin!
Kullandığı ürünler