Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Vodafone Business olarak, Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşümünü mercek altına alan yeni bir rapor yayınladık. “Vodafone Business Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu” ile ülkemizin yeşil dijital dönüşüm yolculuğunda attığı ve atması gereken adımları ele alarak, gelecekteki politika geliştirme süreçleri için de bir rehber sunuyoruz.
Yeşil dijital dönüşümü destekleyen dijital enerji çözümlerinin kullanılmasıyla Türkiye’de 21 milyar TL’yi aşkın elektrik tasarrufu ve karbon salımında 3 milyon tonu aşkın azalma sağlanabilecek. Ayrıca dijital tarım ürünlerinin kullanılmasıyla ülke GSYH’si 36 milyar TL’den fazla artırılabilecek.
Raporun tanıtımı için düzenlenen toplantıda, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcımız Hasan Süel şu açıklamada bulundu: “Raporun çizdiği tablo bize yeşil ve dijital dönüşümü hızlandırmanın Türkiye için sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsuru olabileceğini gösteriyor. Türkiye'nin dijital teknolojilere yönelik altyapı yatırımı, teşvik ve destek politikalarını artırması gerekiyor. Bu politikalar, özellikle yenilikçi dijital çözümlerin geliştirilmesi ve uygulanması, dijital altyapının güçlendirilmesi ve dijital yeteneklerin geliştirilmesi gibi alanlara odaklanmalı. Türkiye’nin yeşil dijital dönüşüm sürecini başarıyla yürütebilmesi için gerekli politika ve stratejilerin oluşturulması, ulusal ve küresel düzeyde sürdürülebilir gelecek için kritik öneme sahip.”
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcımız Özlem Kestioğlu ise konuşmasında şu sözleri ifade etti: “Vodafone Business olarak sunduğumuz dijital çözümlerin yanında, yeşil dönüşümde sağladığımız olumlu etkiler ve rekabet avantajları sayesinde, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında çok önemli katkılar sağlıyoruz. İşletmelerin, özellikle KOBİ’lerimizin, yeşil dijital dönüşüm süreçlerinde onların en güvenilir iş ortağı olmaya devam ederken şirketlerimizin yeşil dijital dönüşümlerini hızlı ve güvenilir şekilde sağlayabilmelerini mümkün kılacağız.”
Raporda ikiz dönüşüm, Türkiye’ye sağlayacağı avantaj ve dijital dönüşümün Türkiye’nin yeşil dönüşümünü nasıl hızlandıracağı değerlendirilirken küresel düzlemde ikiz dönüşümün nasıl ele alındığı, politika ve iyi uygulama örneklerine yer veriliyor.
Raporun ilk kısmında, ikiz dönüşüm kavramı ve sürdürülebilirlik stratejilerindeki yeri ve küresel yaklaşım, politika ve uygulama örnekleri inceleniyor. Dijital dönüşümün yeşil dönüşüm için bir katalizör görevi görebileceği ve adil bir geçişi destekleyebileceği yaklaşımı “ikiz dönüşüm” stratejisini oluşturuyor. İkiz dönüşüm, dijital ve yeşil dönüşümün eş zamanlı ve birbirini destekleyecek şekilde yürütülmesini ifade ediyor. Dijitalleşmeden yararlanarak karbon emisyonlarını azaltmak başta olmak üzere yeşil dönüşümün nasıl hızlandırılabileceği ele alınıyor. Rapor, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) verilerine değinerek, dijitalleşmenin küresel emisyonları yüzde 20 düşürebileceğine dikkat çekerken, dijital sektörün büyük bir enerji tüketicisi olması edeniyle sektörde yeşil dönüşümün de ikiz dönüşümde önemli bir bileşen olduğunu belirtiyor.
Raporuna devamında Türkiye’de dijital ve yeşil dönüşümü destekleyen politika ve uygulamalar özetlenerek dünya genelinde yeşil ve dijital dönüşüme yönelik yaklaşımlar ile ülkelerin bu konudaki politikaları ele alınıyor. Kültürel, ekonomik ve siyasi faktörlerin farklı olması sebebiyle, bu dönüşümün tüm toplumlar için eşit şartlarda ve zorluk seviyesinde olmadığı, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme amacıyla, çeşitli ülkelerin ikiz dönüşüm için benimsediği stratejiler ve uygulamaların yerel ihtiyaçlar ışığında nasıl değiştiğine dair bilgiler sunuluyor.
Raporun ikinci kısmında, Vodafone Türkiye’nin ikiz dönüşümün gerçekleşmesinde etkili olabilecek ürünleri ile bu ürünlerin kullanıcılarına finansmana erişim ve uyum konularında sağladığı avantajlar incelenirken son kısımda ise politika geliştiriciler için önemli noktalar vurgulanıyor ve ikiz dönüşümün hızlandırılması için geliştirilebilecek yeni mekanizmalara dair örnekler paylaşılıyor.
Rapora göre iklim değişikliği kaynaklı risklerden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye, iklim değişikliği kırılganlığına dair 10 kriterden 9’unda yüksek riskli grupta değerlendiriliyor. Türkiye’nin önemli geçiş riskleri de bulunuyor. AB’nin 2030 ve 2050 iklim hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki standartlar ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) gibi uygulamalar, Türkiye’nin ihracattaki rekabet gücünü etkileyecek seviyede bulunuyor. SKDM, yıllık 1,8 milyar Avro’ya kadar ek maliyet yaratabilecek. Dolayısıyla, Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandırması, sürdürülebilir kalkınmasının en önemli unsuru olabilecek.
Öte yandan, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nda verdiği taahhüdü yerine getirmek, geçiş risklerini yönetmek ve rekabet gücünü korumak için yeşil dijital dönüşümünü gerçekleştirmesi gerekiyor. Özellikle AB’deki gelişmelere uyum sağlamak, Türkiye’nin ihracat hacmini ve rekabet gücünü koruması için önem taşıyor. Dünya Bankası’nın raporuna göre, Türkiye’nin net sıfır için 20 yıl içinde 165 milyar dolar yatırım yapması gerekiyor. Yeşil dönüşüm, Türkiye’nin rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artırıp enerji maliyetlerini düşürerek 20 yılda 146 milyar dolar net ekonomik kazanç sağlayabilecek. Bu bağlamda, yeşil ve dijital dönüşümlerin beraber yürütülmesi Türkiye için büyük bir potansiyel barındırıyor.
Vodafone Business’da sunduğumuz dijital çözümlerin yanında, yeşil dönüşüme sağladığımız olumlu etkiler ve rekabet avantajları sayesinde, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında çok önemli katkılar sağlıyoruz. Red Enerji ürünümüz aylık yüzde 30’a kadar enerji tasarruf imkânı sunarak elektrik tüketim maliyetlerini ve karbon ayak izini düşürürken, Akıllı Fabrika ile makine verimliliğinde yüzde 45’e varan artışlar sağlayabiliyoruz. Dijital Tarım çözümümüz üretimde kullanılan enerji ve suda yüzde 40’a, ilaç ve gübrede ise yüzde 30’a varan tasarruf sağlayabiliyor, kaynak verimliliğine önemli katkılarda bulunuyor. Araç Takip Sistemimiz, filo optimizasyonu ile rölanti sürelerini kısaltarak yüzde 15’e varan yakıt tasarrufunu mümkün kılıyor. Sunduğumuz ürün ve hizmetler, Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandırarak rekabet gücünü artırırken, enerji ve kaynak verimliliği, karbon ayak izi azaltımı, optimizasyon gibi unsurlarla yeşil dönüşümü de destekliyor.
Türkiye’nin sürdürülebilir geleceğine ışık tutması hedefiyle hazırladığımız raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Kullandığı ürünler