Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Ekonomist Kate Raworth tarafından geliştirilen ‘Donut Ekonomisi’ temel insan ihtiyaçları ile gezegenin sınırları arasında denge kuran ekonomik modeli ifade ediyor. İçten dışa sıralanan beş halka ile modellenen donut teorisinin, dış halkasını ekolojik tavan, yani yaşamı destekleyen doğal dünyada dengeyi korumak oluşturuyor. Donutun iç halkasında ise sosyal temel, başka bir ifadeyle sağlıklı bir hayat yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz asgari standartlar yer alıyor. Teorideki tatlı nokta yani donutun kendisi ise toplumsal ihtiyaçlarımızın karşılandığı ve doğanın sınırlarına saygı duyulan halkalar arasındaki alanda bulunuyor.
Bu modelin örnek alınmasıyla geliştirilen Dijital Donut ise Donut Ekonomisi modelini dijital teknoloji sektörüne uygulayan yenilikçi bir fikir sunuyor. Hannah Smith ve Alistair Alexander tarafından geliştirilen Dijital Donut 3 temel alanı ele alıyor. Bunların alanların ilkini BM’nin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na dayanan 12 sosyal temel, ikincisini Stockholm Enstitüsü tarafından geliştirilen ve gezegensel sınırları ifade eden 9 ekolojik tavan, üçüncüsünü ise Kate Raeworth tarafından geliştirilen, düşüncemizi ve hayal gücümüzü dönüştürmenin 7 yolu oluşturuyor.
Hannah Smith ve Alistair Alexander, 2022 yılında gerçekleştirdikleri pilot atölyelerinde;
için dijital teknoloji profesyonelleriyle birlikte çalıştılar.
Atölye tartışmaları ve ulaşılan içgörüler Dijital Teknoloji Endüstrisi Donut Çiçeği modelinin geliştirilmesiyle sonuçlandı. Bu model, hangi sosyal temellerin ve ekolojik tavanların dijital teknoloji endüstrisiyle en çok ilişkili olduğunu gösteriyor.
Donut Çiçeği şeması, tüm sosyal temel boyutlarının katılımcılar için, özellikle gelir ve iş, ağlar, barış ve adalet ile sosyal eşitlik açısından alakalı olduğunu görmemize yardımcı oluyor. Şema, ayrıca eğitim, enerji, cinsiyet eşitliği, sağlık ve siyasi ses konuları öne çıkarken, yiyecek, barınma ve su konularının da diğer konular kadar olmasa da tartışıldığını gösteriyor.
Ekolojik tavan temasında, beklendiği üzere, iklim değişikliği ekolojik sınırlar arasında çok güçlü bir tartışma konusu oldu. Hava kirliliği ve arazi dönüşümü en çok ilgi gören bir sonraki boyutlardı.
Atölyelerde üç ana tema gündeme getirildi. Bu temalar gerçekleştirilen tüm tartışmalar boyunca işlendi.
Atölyeler daha sonra olası çözümleri tartışmaya geçti. Bu çözümler, dijital teknoloji sektörünün zorluklarını nasıl hafifletebileceği ve daha sürdürülebilir bir dünyaya nasıl katkıda bulunabileceğine dair dört çözümü sergiliyor: