SD-WAN Nedir? SD-WAN Teknolojisi ve Kurumlar İçin Gerekliliği

SD-WAN Nedir? SD-WAN Teknolojisi ve Kurumlar İçin Gerekliliği

Şirketler uzun yıllardır farklı lokasyonda bulunan ofis ve çalışanlarını bir arada iş yapabilir hale getirebilmek için WAN teknolojisinden faydalanır. Fiziki olarak aralarında fazla mesafe bulunan sistemleri birbirine bağlamak için oldukça avantajlı bir çözüm olan ve geniş alan ağı anlamına gelen WAN teknolojisi, belirli teknoloji ve donanım kısıtlamalarına sahip olmasından dolayı günümüzde yerini daha verimli ve esnek bir ağ teknolojisi olan SD-WAN uygulamalarına bırakmıştır.

SD-WAN Nedir?

Yazılım tanımlı geniş alan ağı (Software Defined Wide Area Networking) anlamına gelen SD-WAN teknolojisi, günümüzde her ölçekte işletme için en avantajlı ağ uygulamalarından biridir. WAN yani geniş alan ağları, yerel alan ağlarını uzun mesafelerde birbirine bağlayarak ortak bir ağ oluşturulmasını sağlar. SD-WAN teknolojisi ise kurumların LTE, 4G, 5G, MPLS ve WAN teknolojilerini bir arada kullanarak geniş alan ağları oluşturmasını mümkün kılar.

Geçmişte kullanılan WAN teknolojileri çoğunlukla aynı sağlayıcıdan temin edilmiş donanım ve yazılım kombinasyonu kullanılarak ağ oluşturulması üzerine kuruluydu. SD-WAN teknolojisi ise farklı donanım, bağlantı teknolojilerini bir arada kullanmayı mümkün hale getirir. Bu sebeple yazılım tanımlı WAN yani SD-WAN teknolojisi kurumların daha düşük maliyetler ile esnek ve ölçeklenebilir geniş alan ağları oluşturmasını sağlar.

Sağladığı esneklik ve düşük maliyetlerin yanı sıra SD-WAN teknolojisinin günümüzde ilk tercih konumuna gelmesinde artan bulut çözümleri kullanımı ve SaaS uygulamaların kullanımındaki artışın payı büyüktür. SD-WAN teknolojisi bulut tabanlı servis ve uygulamaların güvenli ve etkili kullanımı konusundaki avantajlarıyla da öne çıkar. SD-WAN ile geniş bir coğrafyaya yayılmış olan her ölçekten ağ yapısı, basit bir şekilde yönetilebilir.

SD-WAN Nasıl Çalışır?

SD-WAN teknolojisi ile yazılım destekli geniş alan ağları oluşturulur. Fiziki olarak birbirinden uzak mesafelerde bulunan farklı yerel ağları birbirine bağlama, bulut ve ağ erişimi sağlamak için kullanılır. Bunu gerçekleştirirken farklı ağ donanımlarını ve bağlantı teknolojilerini tek bir noktadan basit ve hızlı bir şekilde yapılandırmaya imkan verir. Üstelik oluşturulan geniş alan ağının güvenliği sağlanırken aynı zamanda ağın yakından izlenmesi ve ölçeklendirilmesi mümkündür.

SD-WAN çözümleri ağın en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak için ağdaki trafiği yönetir. Ortaya çıkan ihtiyaçlara göre ağ trafiğini şekillendirir. Bunu gerçekleştirirken ise erişim önceliği, güvenlik politikaları gibi durumları da hesaba katar. Ağda yürütülmesi gereken iki farklı görev içerisinden kritik önceliğe sahip olan görev için öncelik tanır.

Ağın gerçek zamanlı olarak takip edilmesine yardımcı olan SD-WAN çözümleri aynı zamanda veriler toplayarak bu verileri analiz edip en doğru kullanım şeklini belirler. Ağın verimli şekilde çalışmasını sağlarken yük dengeleme ile ağdaki isteklerin en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlamak için bant genişliğini kontrol eder. Ağdaki yük artığı ile başa çıkabilmek için farklı, yedek bağlantıları kullanır. Tüm bunları gerçekleştirirken ise ağın güvenlik protokollerine uygun olarak hareket eder.

SD-WAN Teknolojisi Neden Tercih Edilmelidir? Kurumlar İçin Neden Gereklidir?

Geleneksel WAN’ı hayata geçirmek ve yönetimini gerçekleştirmek, BT alanında en maliyetli süreçler arasında yer alır. Yazılım ve donanım yatırımlarının yanı sıra bakım ve yönetim harcanan iş gücünün maliyeti ve ek masraflar bir araya gelince geniş alan ağlarını geleneksel olarak yönetmek kurumlar için giderek daha da ağır bir yük haline gelir.

SD-WAN ile esnek, ölçeklenebilir ve geleneksel olarak bir WAN oluşturmanın yanında oldukça uygun maliyetlerle ihtiyaçlara yanıt bulunabilir. SD-WAN, gerçek zamanlı olarak izlenebilir ve gerektiğinde aksiyon alınarak ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendirilebilir. Özellikle farklı lokasyonlarda şubeleri ve ofisleri bulunan kurumların BT altyapılarının olmazsa olmazı olan geniş alan ağlarının uygun maliyetler ile en hızlı ve en basit şekilde oluşturulmasını sağlar. Şirketler SD-WAN kullanımı için yönetilen IT hizmetleri yönünde tercih kullanabileceği gibi bu altyapıyı kendi bünyelerinde de oluşturmayı tercih edebilir.

Günümüzde bulut hizmetlerin şirketlerde daha aktif olarak kullanılmaya başlamasıyla SD-WAN kullanımı giderek daha fazla gereklilik haline gelir. SD-WAN, bulut erişimini kolaylaştırmaya ve güvenli hale getirmeye yardımcı olan birçok avantaja sahiptir. SD-WAN, tüm veri trafiğini uçtan uca şifreleyerek buluta yapılan tüm bağlantıları güvenli hale getirir. Aynı zamanda buluta erişimi kontrol etmek için güvenlik duvarları ve izin listeleri kullanır. Bu sayede yetkisiz kullanıcıların ve uygulamaların erişimini engellemeye yardımcı olur. Konteyner ağ mimarisi çözümü ve SD-WAN çözümleri beraber kullanılarak dağıtımı ve yönetimi kolay, verimli ve ölçeklenebilir kurumsal ağların oluşturulması mümkün hale geldi.

Doğru SD-WAN çözümü seçmek kurumsal altyapı oluşturma için en önemli adımlardan biridir. Kurumlar kendileri için en doğru SD-WAN çözümünü seçebilmek için bazı değerlendirmeler gerçekleştirmelidir. Ağ altyapısı oluşturulurken kurumun ihtiyaçlar ve hedefleri açık ve detaylı bir şekilde belirlenmelidir. Ağa bağlanacak kullanıcı sayısı, gerçekleştirilecek işlem yoğunluğu ve ağ trafiği oranları göz önüne alınarak değerlendirme yapılmalıdır. Bunlarla birlikte mevcut ağ yapısı ile uyumlu şekilde çalışabilecek, güvenilir bir sağlayıcı tarafından sunulan SD-WAN çözümleri tercih edilmelidir.

Kurumlar İçin SD-WAN Kullanımının Avantajları Nelerdir?

SD-WAN, günümüzde kurumlar için bir seçenekten ziyade adeta bir gereklilik haline gelmiştir. Bu durumda SD-WAN kullanımının şirketlere sağladığı avantajların da rolü oldukça büyüktür. SD-WAN kullanımının işletmelere sağladığı avantajlar ise şunlardır:

Esnek Hibrit Yapı

SD-WAN oluştururken farklı yönlendirme yaklaşımları, bağlantı türleri, ağ donanımları bir arada uyumlu şekilde kullanılabilir. WAN oluşturmak için aynı sağlayıcı tarafından sunulan donanım ve yazılıma ihtiyaç duyulmaz. Kurumlar ellerinde yer alan geleneksel WAN yapılarında kullandıkları donanım ve bağlantı yöntemlerini de SD-WAN oluşturmada kullanabilir ve sahip oldukları kaynakları minimum çaba ile modern bir yapının parçası haline getirebilir.

Ölçeklenebilirlik

SD-WAN’lar esnek yapıları sayesinde birlikte kurumlara ölçeklenebilir ağ yapıları sunar. SD-WAN’ların sahip olduğu nitelikler, ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden şekillendirilebilir. Örneğin yoğun kullanım dönemlerinde bant genişliği ve diğer özellikler arttırılabilir veya düşük kullanım dönemlerinde azaltılarak tasarruf edilebilir.

Güvenli Ağ Altyapısı

Yaygın olarak tercih edilen birçok SD-WAN çözümü, işletmelerin ihtiyaç duyduğu güvenlik çözümlerini de içerisinde barındırır. Böylelikle siber güvenliğin sağlanmasında SD-WAN kullanımının rolü oldukça büyüktür. SD-WAN çözümleri ile beraber sunulan güvenlik duvarı (firewall), VPN gibi özellikler ağın güvenliğini artırır. Aynı zamanda SD-WAN’lar ile sunulan güvenlik ve yedekleme özellikleri, ağ yönetimi ve verilerin dijital ortamda saklanması ile ilgili resmi kurumlar tarafından oluşturulmuş yasal düzenlemelere de uyumluluk kazanılmasını yardımcı olur. SD-WAN, uçtan uca şifreleme sağlayarak ağ üzerinden iletişimi güvenli hale getirir.

Dinamik Ağ Yapısı

SD-WAN mimarisinin sahip olduğu esneklik ağın kesintisiz ve yüksek verim ile hizmet vermesini sağlar. Ortaya çıkan ihtiyaçlar ve karşılaşılan durumlar neticesinde dinamik olarak yeniden şekillendirilebilen SD-WAN, bağlantı konusunda yaşanan herhangi bir yavaşlık söz konusu olduğunda kullanıcıların farklı bağlantı seçenekleri ile iletişim kurmasını sağlayarak ağı çalışır halde tutar. Örneğin MPLS üzerinden gerçekleştirilen iletişimde herhangi bir aksaklık yaşandığı durumda iletişimin genel internet bağlantısı üzerinden sürdürülmesi sağlanır. Böylelikle ağın çalışmasında aksama yaşanmaz. Bu özellik sayesinde iş sürekliliği sağlanırken bağlantı kaybı sonucu oluşabilecek zararların önüne geçilir.

Merkezi Yönetim İmkanı

SD-WAN çözümleri, ağ yöneticilerine tüm ağı tek bir merkezi noktada izleme ve yönetme imkanı sağlayan kontrol panelleri sunar. Ağ üzerinde gerçekleştirilen işlemler, bant genişlikleri ve ağ iletişiminde gerçekleşen problemler anlık olarak takip edilerek hızlı bir şekilde aksiyon alınabilir. Merkezi yönetim, özellikle geniş coğrafyaya yayılan ve oldukça fazla cihazın bağlı olduğu ağların yönetimini basitleştirir. Aynı zamanda merkezi yönetim, ağ kullanımı konusunda veri toplanmasını kolaylaştırır. Böylelikle ağın hangi dönemlerde daha yoğun kullanıldığı gibi veriler ışığında en verimli kullanımın sağlanması için iyileştirmeler hayata geçirilebilir.

Düşük Maliyetler

SD-WAN kullanımının geleneksel WAN kullanımından farklı olarak sağladığı en büyük avantaj, düşük maliyetlere sahip olmasıdır. SD-WAN, ağ trafiğini dinamik olarak optimize ederek mevcut bant genişliğini daha verimli kullanır. Bu, kuruluşların pahalı ek bant genişliği satın almalarına gerek kalmadan ağ performansını artırmalarına yardımcı olur. Ayrıca sağladığı otomatik olarak başka bir bağlantıya geçiş ile kesinti süresinden kaynaklanan üretkenlik kayıplarını önler ve işletme maliyetlerini düşürür. Üstelik SD-WAN’ın en verimli kullanım için hızlı bir biçimde ölçeklenebilir olması gereksiz harcamaların önüne geçilmesine yardımcı olur.

Vodafone’un sunduğu yenilikçi çözümler ile işinizi ileriye taşıyın. Vodafone Red Bulut çözümleri ile en yeni teknolojileri kullanarak iş süreçlerinizi dönüştürmek, işinize değer katacak çözümlerimizle tanışmak için hemen alanında uzman dijital danışmanlarımıza ulaşın.

 

Vodafone Business ile işletmeniz geleceğin dünyasına hazırlansın!