Privileged Access Management (PAM) Nedir?

Privileged Access Management (PAM) Nedir?

Siber güvenlik, modern iş dünyasında en önemli konulardan biridir. Gelişen teknolojilerle birlikte siber saldırılar da çeşitlendiği için kuruluşların güvenlik açıklarını en aza indirmeleri hayati önem taşır. Ancak saldırılar her geçen gün artsa da korunmanızı sağlayacak pek çok yöntem de geliştirilmeye devam eder. Bunlardan biri de siber güvenlik çözümleri merkezinde yer alan Privileged Access Management (PAM), yani Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi'dir.

 

PAM, genel olarak modern iş dünyasında siber güvenlik stratejilerinin vazgeçilmez parçasıdır ve şirketlerin kritik verilerini koruma altına alarak güvenliklerini sağlar, iş sürekliliğini artırır. PAM'in doğru şekilde uygulanması ise veri ihlallerinin, yetkisiz erişim girişimlerinin önlenmesine yardımcı olur, böylece şirketlerin güvenlik seviyesini en üst düzeye çıkarır. Peki, PAM nedir, neden bu kadar önemlidir ve nasıl çalışır? Gelin, PAM ile sunulan uygulamalara ve sizin için doğru olan çözümü nasıl seçeceğinize birlikte bakalım.

 

PAM Nedir?

Privileged Access Management (PAM), yüksek düzeyde erişim yetkisi olan kullanıcıların kontrol edilmesi ve izlenmesini sağlayan siber güvenlik çözümüdür. PAM, genellikle sistem yöneticileri, BT yöneticileri ve diğer kritik rollerdeki kullanıcıların erişim haklarını yönetir. Sistemin temel amacı, ayrıcalıklı hesapların kötüye kullanılmasını, yetkisiz erişimlerin önlenmesini sağlamaktır. Ayrıcalıklı erişim yönetimi, kurumların önemli verilerine ulaşan kullanıcıların kimlik doğrulamasını ve yetkilendirilmesini sıkı bir şekilde kontrol eder.

PAM ne demek? sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse "kullanıcıların kimlik doğrulama süreçlerini, erişim yetkilerini yöneterek güvenliği artıran çözüm" diyebiliriz. Çünkü sistem, veri ihlallerini önlemeye yardımcı olarak şirketlerin güvenlik stratejilerini güçlendirmeye yarar.

PAM'in Çalışma Şekli

Çalışma prensibi, ayrıcalıklı kullanıcıların erişim haklarını yönetmek ve izlemek üzerine kuruludur. Yani kullanıcıların kimlik doğrulama ve yetkilendirme süreçlerini yöneten birkaç temel bileşen üzerinden çalışır. Örneğin; ilk bileşen kimlik doğrulama ve yetkilendirme süreçleridir. Bu süreçte, kullanıcıların kimliklerinin doğrulanması, yalnızca yetkili kişilere erişim izni verilmesi tamamlanır. Örneğin; sistem yöneticisi bir sunucuya erişmek istediğinde PAM devreye girerek kişinin kimliğini doğrular, erişim yetkilerini kontrol eder.

Bir diğer önemli bileşen ise oturum yönetimidir. Oturum yönetimi, ayrıcalıklı kullanıcıların oturumlarını kontrol eder ve izler. Oturum açma sürelerinin sınırlandırılması, gerektiğinde oturumların sonlandırılmasını sağlar. Ayrıca, ayrıcalıklı kullanıcıların gerçekleştirdiği tüm işlemleri kaydeder. Kayıtlar ise herhangi bir güvenlik ihlali durumunda incelenmek üzere saklanacağı için siber güvenlik operasyon merkezi tarafından analiz edilebilir.

Parola yönetimi de PAM'in önemli bir parçasıdır. PAM, ayrıcalıklı hesaplar için güçlü parolalar oluşturarak güvenli şekilde saklanmasını sağlar. Şifrelerin güvenli şekilde depolandığı yerler ise parola kasaları olarak adlandırılır. Kasalar, yalnızca yetkili kullanıcıların erişimine açık olduğundan parolaların güvenliğini en üst düzeye çıkarır.

Privileged Access Management'ın Sistem Güvenliğindeki Önemi

Privileged Access Management, kurumların siber güvenlik stratejilerinin merkezinde yer alır. Veri ihlallerini ve yetkisiz erişim girişimlerini önleyerek şirketlerin güvenliğini artırır. Peki, PAM neden önemlidir? Güvenlik üzerindeki etkisi nasıl bu kadar büyük olabilir?

Veri ihlalleri ve yetkisiz erişim girişimleri, birçok şirket için büyük bir tehdit oluşturur. Ayrıcalıklı erişim yönetimi, benzer tehditleri önleyerek şirketinizin güvenlik seviyesini artırır. PAM, özellikle iç tehditlerin minimize edilmesine yardımcı olur.

İç tehditler, birçok şirket için en büyük güvenlik risklerinden biridir. Ayrıcalıklı erişim yönetimi, bu tür tehditlerin en aza indirilmesini sağlar. Örneğin; bir çalışanın kötü niyetli bir şekilde kritik verilere erişmeye çalışması durumunda, PAM erişimi engeller veya izler. Böylece iç tehditlerin neden olduğu veri ihlalleri büyük ölçüde azaltılmış olur.

PAM, farklı sektörlerin güvenlik çözümlerine uyum sağlamada da önemli yer tutar. Çünkü sağlık, finans benzeri sektörlerde, veri güvenliği standartlarını belirleyen düzenlemeler zorunludur. Ancak daha çok bu sektörlerdeki düzenlemeler ayrıcalıklı erişim yönetimini zorunlu kılar. Örneğin; sağlık sektöründe HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act), finans sektöründe ise PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) gibi düzenlemeler, veri güvenliği standartlarını belirleyerek standartlara uyum sağlanmasını ister.

Düzenlemelerin temel amacı, şirketlerin belirli güvenlik önlemlerini almasını ve kritik verilerin korunmasını sağlamaktır. Dolayısıyla PAM, bu tür düzenleyici gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı olur, şirketlerin yasal uyumluluk sağlamasını destekler. PAM'in etkin şekilde uygulanması için ise siber güvenlik çözümleri çeşitliliğinden faydalanmak gerekebilir. Örneğin; şirketler antivirüs programı kullanarak temel güvenlik seviyelerini artırabilir.

Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) ile Sunulan Uygulamalar Nelerdir?

Ayrıcalıklı erişim yönetimi, çeşitli güvenlik uygulamaları sunarak kurumların siber güvenlik stratejilerini güçlendirir. Uygulamalar arasında kimlik ve erişim yönetimi (IAM), oturum izleme, parola yönetimi ve iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) gibi çözümler öne çıkar, ancak bu kadarla sınırlı değildir.

Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM)

IAM, kullanıcıların kimlik doğrulama ve yetkilendirme süreçlerini yönetmek için çalışır. Yetkili olarak sisteme güvenli şekilde erişmenizi sağlar, erişim haklarınızı kontrol eder. IAM, PAM ile entegre çalışarak erişim haklarınızı daha etkili yönetir.

Parola Kasası

Parola kasaları, ayrıcalıklı hesapların parolalarını güvenli şekilde saklayıp yöneten sistemlerdir. Kasalar, güçlü parolalar oluşturacağı için parolanızı yüksek güvenlikli alanlarda depolar. Parola kasaları, parolaların yetkisiz erişimden korunmasını sağlayarak PAM'in etkinliğini artırır.

Oturum İzleme

Oturum izleme çözümleri, ayrıcalıklı kullanıcıların oturumlarını izler, kaydeder. Dolayısıyla sistemde yaptığınız tüm işlemleri kaydederek herhangi bir güvenlik ihlali durumunda kullanılmak üzere saklar. Daha çok güvenlik olaylarının analiz edilmesi, gerektiğinde müdahale edilmesi açısından önemlidir.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA)

Ayrıcalıklı hesaplar için ek bir güvenlik katmanı sağlayan 2FA, kullanıcının kimliğini doğrulamak için iki ayrı doğrulama yöntemini kullanır. Bu sayede güvenliği artırır ve yetkisiz erişim girişimlerini önler. 2FA, PAM'in de güvenlik seviyesini artırarak hesaplarınızın daha güvende olmasını sağlar.

Güvenlik Bilgi ve Olay Yönetimi (SIEM)

Güvenlik olaylarını analiz edip raporlaması için tercih edilen SIEM çözümleri, sistemlerdeki tehditleri, açıkları ve sıra dışı olayları tespit edip hızlı edilmesini sağlar. SIEM, PAM ile entegre edilebilir, böylece güvenlik olaylarının yönetimini daha etkin kılar. Güvenlikle alakalı her durumun merkezi şekilde izlenmesini / yönetilmesini sağlayarak PAM'in etkinliğini artırır.

Siber Güvenlik Operasyon Merkezi

SOC, organizasyonların güvenlik durumunu sürekli izleyen, olayları analiz eden ve gerekli yanıtları koordine eden merkezi yönetim yapısıdır. SOC'ler, genellikle 24/7 çalışan ağ üzerindeki tüm güvenlik olaylarını izleyip, değerlendiren ekiplerden oluşur. Siber güvenlik operasyon merkezi, özellikle büyük ölçekli organizasyonlarda kritik öneme sahiptir çünkü güvenlik tehditlerine hızlı yanıt verebilir, olayları sorunsuz yönetebilir. PAM işle entegrasyonu sayesinde şüpheli aktiviteleri tespit etmeyi ve bu aktivitelerin kaynağını analiz etmeyi kolaylaştırır.

DDoS Önleme Çözümü

DDoS (Dağıtılmış Hizmet Reddi) Önleme Çözümü, bir ağın aşırı yüklenmesini ve hizmetin kesintiye uğramasını önlemeye yönelik teknik / stratejik önlemden oluşur. DDoS saldırıları, sistemleri veya ağları hedef alarak sistemlerin erişimini kapatabilir. DDoS önleme çözümü, saldırılara karşı koruma sağlamak için trafiği analiz etme, şüpheli trafiği filtreleme, saldırılara karşı dayanıklı altyapılar kullanma gibi çeşitli yöntemler kullanır.

PAM çözümleri ile DDoS önleme çözümleri arasındaki entegrasyon, ayrıcalıklı kullanıcıların yetkisiz erişimlerinin önlenmesi açısından ek güvenlik katmanı sağlar. DDoS saldırılarına karşı korunma ise PAM sistemleri tarafından sağlanan erişim kontrolü, kimlik doğrulama süreçleriyle güçlendirilebilir.

E-mail Güvenliği

E-mail güvenliği, e-posta iletişimlerinin gizliliğini / bütünlüğünü koruma amacı güden çeşitli teknolojileri kapsar. E-mail güvenliği çözümleri, spam filtreleme, kötü amaçlı yazılım tarama, şifreleme gibi tekniklerle e-posta tabanlı tehditleri engellemeye çalışır. Böylece e-posta iletişimleri sırasında hassas bilgilerin korunmasını sağlar, olası güvenlik açıklarını minimize eder.

PAM Çözümü Nasıl Seçilmelidir?

Doğru PAM çözümünü seçmeniz şirketinizin siber güvenlik stratejilerini güçlendirmede önemli bir adımdır. Örneğin; öncelikle ihtiyaç analizi yapmanız gerekir. Çünkü şirketinizin ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçlara uygun PAM çözümü seçmeniz hayati önem taşır. Her şirketin farklı güvenlik gereksinimleri olacağından bu gereksinimlere uygun bir çözüm seçmelisiniz. Doğru PAM çözümünü bulmanıza yardımcı olacak diğer kriterler ise şunlardır:

  • Seçilen PAM çözümünün mevcut sistemler ve diğer güvenlik çözümleri ile entegre çalışabilme kapasitesi önemlidir. Entegrasyon özelliklerini değerlendirerek güvenlik altyapısının bütünlüğünü sağlayacak çözüme ulaşabilirsiniz.
  • PAM çözümünün kullanıcı dostu arayüze sahip olması, sistemi kolayca yönetmenizi sağlar. Çözümün etkinliğini artırması açısından pratik arayüze sahip çözüme odaklanabilirsiniz.
  • Ayrıcalıklı erişim yönetimi sağlayıcısının sunduğu destek ve eğitim hizmetleri, çözümün başarılı şekilde uygulanması için önemlidir. Destek / eğitim hizmetlerine önem vererek seçim yapabilirsiniz.
  • Privileged Access Management maliyeti, bütçenize uygun olmalıdır. Ancak, maliyetin yanı sıra çözümün sağladığı faydaları da değerlendirmeyi unutmamalısınız.

Siz de şirketinizin siber güvenliğini güçlendirmek, Privileged Access Management (PAM) çözümlerinden faydalanmak istiyorsanız, Vodafone'un sunduğu kapsamlı siber güvenlik hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Vodafone'un siber güvenlik çözümleri sayesinde Siber Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC), DDoS önleme çözümleri ve e-mail güvenliği gibi önemli bileşenlerle işinizi koruyabilir, ayrıcalıklı erişimlerinizi etkili şekilde yönetebilirsiniz.

 

Vodafone Business PAM ile verilerinizi güvende tutun!