IoT Jargonu Kılavuzu

IoT Jargonu Kılavuzu

IoT, IoE, M2M ve Büyük Veri kafanızı karıştırıyorsa endişelenmeyin. Bu jargon bozan kılavuz, işinizi geleceğe hazır hale getirme ve dönüştürme gücüne sahip bu teknoloji hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

 

7/24 ulaşabileceğiniz size özel müşteri danışmanı ve özel DDOS koruması içeren metro ethernet ile şirketinizin en yoğun olduğu saatlerde bile eşit indirme yükleme hızı ile çalışma motivasyonunu koruyun!

Dijital Tarım, içinde bulunan sensör ve modüller aracılığı ile kurulu olduğu alana özel havadan ve topraktan aldığı verileri analiz ederek size ‘en iyi zamanlama’ önerileri sunar ve erken uyarı sistemisayesinde ürün zaiyatını en aza indirir.

  • IoT (Nesnelerin İnterneti)

IoT cihazları, cihazları ve makineleri birbirine bağlar ve bunları akıllı, birbirine bağlı bir ağa dönüştürür. Bu cihazlar kahve makineniz, ışık sensörleri ve bilgisayarlar gibi şeyleri içerebilir.

Neden önemlidir: Süreçlerin otomatikleştirilmesine, temel iş operasyonlarının takip edilmesine ve hatta enerji kullanımınızı optimize etmenize yardımcı olarak zamandan ve paradan tasarruf etmenize yardımcı olabilir.

  • Büyük Veri

Büyük veri nedir diye merak ediyor olabilirsiniz? Bu, IoT cihazları tarafından toplanan tüm bilgileri ifade eder.

Neden önemlidir: Bu verileri analiz ederek işletmenizin farklı alanlarına ilişkin zengin ve daha derin bir anlayış elde edecek, bilinçli kararlar almanıza ve kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri gibi veriye dayalı stratejiler uygulamanıza yardımcı olacaksınız.

  • M2M (Makineden Makineye)

Bu, makineler arasındaki doğrudan iletişimdir. Esasen birbirleriyle konuşan, insana ihtiyaç duymadan bilgi aktaran cihazlardır.

Neden önemli: Küçük bir işletme için bu, otomasyona yardımcı olur; bu da süreçlerin, bir kişinin her zaman onu gözetmesine gerek kalmadan sorunsuz bir şekilde ilerleyeceği anlamına gelir.

  • GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi)

GPS, kullanıcının dünyanın herhangi bir yerindeki kesin konumunu tespit edebilen bir navigasyon sistemidir. Arabanızda bir tane olabilir ve evet, telefonunuzdaki haritalar uygulaması da önemlidir!

Neden önemlidir: GPS, teslimatları ve değerli kargoları takip etmek gibi navigasyon için faydalıdır.

  • Bulut Bilişim

Bulut bilişim, fiziksel bir sabit disk yerine interneti kullanarak bilgi ve uygulamaları depolamanıza ve bunlara erişmenize olanak tanır.

Neden önemlidir: Bu, altyapıyla ilgili maliyetleri düşürdüğü ve verileri yönetme şeklinizde size esneklik sağladığı için faydalıdır.

  • Firmware

Bu, IoT cihazlarınıza yerleştirilmiş ve her şeyin çalışır durumda kalmasını sağlayan yazılımdır.

Neden önemlidir: Cihazlarınızın düzgün ve güvenli bir şekilde çalıştığını bilmeniz için ürün yazılımınızın her zaman güncel olması gerekir.

  • Ağ Geçidi

Ağ geçidi, cihazlarınız ile bulut arasındaki veri akışını yöneten şeydir.

Neden önemli: Bir işletme içinde sorunsuz veri alışverişi için gerekli olan kolay iletişim kurabilmenizi sağlamak için sağlam ve güvenilir olmalıdır.

  • QoS (Hizmet Kalitesi)

QoS, performansın optimum olduğundan emin olmak için veri akışının yönetimidir.

Neden önemli: İşlerin sorunsuz bir şekilde işlemeye devam etmesi için işletmenize veri iletiminin güvenilir ve tutarlı olması gerekir.

  • RFID (Radyo Frekansı Tanımlaması)

RFID, envanter süreçlerini daha basit hale getirmek amacıyla öğeleri tanımlamak ve izlemek için radyo dalgalarını kullanır.

Neden önemli: Bu, eksik ürünleri aramak için daha az zaman harcanması ve böylece zamanınızın daha stratejik görevlere harcanması anlamına gelir.

  • Ağ Güvenliği

Bunların hepsi IoT cihazlarınızı ve verilerinizi siber tehditlerden korumakla ilgilidir.

Neden önemlidir: Bu, çevrimiçi bilgisayar korsanlarından ve olası veri ihlallerinden mümkün olduğunca korunduğunuz anlamına gelir.

  • Cihaz Yönetimi

Cihaz yönetimi, IoT cihazlarınızı takip etme, birlikte düzgün çalıştıklarından emin olma ve onları güvende tutma yönteminizdir.

Neden önemlidir: Etkili cihaz yönetimi, aksiliklerin önlenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda daha fazla üretkenlik sağlar.

  • Kestirimci Bakım

Tahmine dayalı bakım, veri analitiği yoluyla potansiyel sorunları öngörme gücü verir, böylece işleri daha da kötüleşmeden düzeltebilirsiniz.

Neden önemlidir: Bu, küçük işletmeleri maliyetli onarımlardan ve öngörülemeyen kesinti sürelerinden kurtararak onlara inanılmaz derecede yararlı olabilir.

  • OTA (Kablosuz) Güncellemeleri

OTA güncellemeleri, cihazınızın yazılımını uzaktan yükseltmenize olanak tanır; bu, zorlu manuel güncellemeler gerekmediği anlamına gelir.

Neden önemlidir: Bu, siz ve işletmeniz için minimum düzeyde kesinti yaratacak şekilde cihazlarınızın güncel kalmasına yardımcı olur.

 

IoT jargonunu daha iyi anladığınızda, bu teknolojinin iyi bağlantılı ve verimli bir iş kurmanıza nasıl yardımcı olabileceği konusunda daha fazla bilgi sahibi olursunuz. 

IoT çözümleri ve bunların işinize nasıl fayda sağlayabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız 1-1 desteği için V-Hub Dijital Danışmanlarımızla konuşabilirsiniz.