Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Zamanında ve belirlenen bütçe dahilinde tamamlanamayan inşaat projeleri yüksek maliyetlere, daha da önemlisi güven kaybına yol açabiliyor. Özellikle küçük ölçekli işletmeler, profesyonel bir imaj oluşturmak ve müşteri ilişkilerini iyileştirmek için zamanında teslimat yapmayı kolaylaştıran çözümler ve yaklaşımlardan faydalanarak rekabette öne geçebilir.
İnşaat projelerinde birbirinden farklı çok sayıda görev ve paydaş bulunması, gecikmelerin yaşanmasını genelde kaçınılmaz kılıyor. Örneğin, bu konuda İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, %85’i projelerini zamanında teslim edemediklerini belirtiyor. Halihazırda çok karmaşık ve birden fazla tarafın dahil olduğu proje süreçlerini zamanında tamamlayamamak ise hem maliyetleri hem de müşteri güvenini olumsuz etkileyebiliyor. Bu durum özellikle küçük ölçekli inşaat firmaları için telafisi zor sorunlara yol açabiliyor.
Projelerin zamanında teslim edilememesinin nedenlerine bakıldığında ise yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre yanlış planlamanın ilk sırada geldiği görülüyor. Zayıf planlama yapmayı sırasıyla iş gücü verimsizliği, kaynak yetersizliği gibi sebepler takip ediyor.
Ancak iyi haber, bu nedenlerin çok az bir kısmının kontrol dışında olması ve en önemlilerinin aslında doğru yaklaşımlarla yönetilebilmesi. Zamanın oldukça kritik bir kaynak olduğu inşaat projelerinde gecikmelerin etkilerini en düşük seviyeye indirebilmek için atılabilecek bazı adımlar var. Şirketler, zamanında teslimatı, verimli ekipman yönetimini ve şeffaf iletişimi sağlayacak yaklaşımlarla gecikmeleri azaltabilir, verimliliği ve dolayısıyla kârlarını artırabilir.
Zamanında Teslimat İçin Atılabilecek Adımlar
Gerçekçi Zaman Çizelgeleri Hazırlamak
Projenin başında, işin kapsamı ve mevcut kaynaklar göz önünde bulundurularak gerçekçi bir zaman çizelgesi oluşturulması zamana karşı yarışta en önemli destek olabilir.
Ancak genellikle projelerin başlangıcında, hedeflenen teslim tarihleri biraz fazla iyimser olabiliyor. Bunun nedeni çoğu durumda, işe başlamadan önce proje kapsamı, bütçesi, zaman çizelgesi ve ihtiyaç duyulan kaynakların uygun şekilde değerlendirilmemiş olmasından kaynaklanıyor. Sonuç olarak, proje adımları programın gerisinde kalıyor veya bütçe aşılmış oluyor. Bu öngörü eksikliği birçok projenin gecikmesine veya tamamlanamadan bırakılmasına yol açabiliyor.
Cornerstone tarafından bu konuda yapılan araştırmaya göre, katılımcıların %30’undan fazlası, ilk aşamada yapılan zayıf planları ve gerçekçilikten uzak zaman çizelgelerini proje gecikmelerinin bir numaralı nedeni olarak gösteriyor. Uygun planlama ve gerçekçi zaman çizelgeleri bu sorunların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olabilir. Yüklenicilerin işe başlamadan önce tüm ilgili faktörleri göz önünde bulundurması sağlanarak gecikmelerin önüne geçilebilir ve projeler zamanında tamamlanabilir. Doğru bir zaman çizelgesi, hem ekipler için yol haritası işlevi görür hem de müşteriye net bir taahhüt sunmayı, dolayısıyla müşteri memnuniyetini sağlar.
İş Gücü Yönetimi
İş gücünün verimli kullanılması, inşaat projelerinin zamanında tamamlanmasında kilit faktörlerden biri. Yetersiz ya da eğitimsiz iş gücü, projelerin gecikmesine neden olabiliyor.
İnşaat projelerinde iş gücünün en verimli şekilde çalışmasını sağlama konusunda özellikle eğitimin çok önemli bir rolü bulunuyor. Eğitim, projenin iki farklı ancak birbiriyle bağlantılı iki alanını kapsamalı: manuel ve dijital. Manuel eğitim, çalışanların sahada kullanmaları gereken ekipman, araç ve malzemeler konusunda eğitilmesini ifade ediyor. Eğitim, inşaat sürecinin başlamasından önce gerçekleşmeli ve özellikle güvenlik ve iletişime odaklanmalı. Dijital eğitim ise tüm proje paydaşlarının hem sahada hem de saha dışında kullanmayı planladığı dijital araçların kullanımı konusunda kapsamlı bir şekilde eğitilmesidir. Bu, yatırım yapılan dijital çözümlerden en iyi geri dönüşü sağlamak için önemli.
Eğitimin yanı sıra çalışanların doğru yerlere ve doğru görevlere yönlendirilmesini sağlamak da iş gücü yönetiminin en kritik bileşenlerinden birini oluşturuyor. Çok sayıda farklı görevden sorumlu iş gruplarını verimli bir şekilde yönetebilmek zorlu bir iş ancak Akıllı Ekip Takip Çözümü bu zorlu görevi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. İş gücü ve zaman yönetimini iyileştirmenizi sağlayan Akıllı Ekip Takip Çözümü ile saha ekiplerinizi cep telefonunuzdan anlık olarak yönetebilirsiniz. Hiçbir donanıma ihtiyaç duymadan şirket çalışanlarınızın saha aktivitelerini anlık takip etmenizi sağlayan Vodafone Business Akıllı Ekip Takip Çözümü, mobil uygulama ve web portal üzerinden ekip üyelerinin görev dağılımını ve yoğunluğunu anlık takip ederek iş verimliliğini artırmayı, gün içerisinde anlık iletişim ve iş yoğunluğu takibi ile ekibin iç iletişimini güçlendirmeyi sağlıyor.
Oldukça kolay bir kullanım sunan ve ekibinizin verimliliğini artırarak zaman yönetimini iyileştirmenize yardımcı olan Akıllı Ekip Takip Çözümü hakkında daha fazla ayrıntı ve farklı paket seçenekleri hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Düzenli İletişim
Bir görevin tamamlanması, zaman çerçevesine sıkı bir şekilde uyulmasını gerektirdiğinde, etkili bir zaman yönetimi zorunlu olarak iyi iletişimi gerektiriyor. Hem müşterilerle hem de paydaşlarla açık, zamanında ve şeffaf iletişim kurularak gerekli bilgilendirmelerin yapılması gecikmeleri engellemeye ve gecikmelerin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bunun için müşterilere projedeki ilerleme hakkında düzenli bilgilendirme yapılması önem taşıyor. Herhangi bir gecikme yaşanacaksa bu durumu önceden müşteriye bildirmek ve çözüm önerileri sunmak, müşterinin projeye güven duymasını sağlar. Beklenmedik gecikmeler yaşandığında müşteriye zamanında bilgi verilmesi, olası memnuniyetsizlikleri azaltır.
Doğru Dijital Çözümler
Doğru dijital araçları kullanmak, inşaat projenizi zamanında ve bütçe dahilinde teslim etmek açısından büyük bir fark yaratabilir. Dijital araçların gerçek gücü verilerin kullanımında yatıyor. McKinsey & Company , büyük veriyi üretkenlik artışı, inovasyon ve küresel rekabetin temeli olarak görüyor. Ancak, inşaat sektörünün şu anda tarımın ardından en az dijitalleştirilmiş sektör olduğu ve ortalama ekonomiye kıyasla yaklaşık 1,6 trilyon dolarlık bir üretkenlik açığına sahip olduğu belirtiliyor. Bu durum, tüm sektör için bir paradigma değişiminin gerekli olduğuna işaret ediyor.
İnşaat sektöründeki şirketler, uygun dijital araçları ve verileri kullanarak gecikmeleri veya proje aşımlarını en aza indirebilir. Örneğin, bu konuda inşaat firmalarına önemli avantajlar sunan çözümlerden biri Araç Takip Sistemleri oluyor. İnşaat şirketleri için ekipman ana bileşenlerden biridir ve ekskavatörler, buldozerler gibi araçlara büyük yatırımlar yapan şirketler, bu araçları, gerçek zamanlı ve kesin konumlarıyla izlemek için GPS teknolojisinden faydalanabilir.
Araç Takip Sistemi ile ilgili ekipmanların şantiye genelindeki hareketini izlemek, bunların verimli bir şekilde kullanılmalarını sağlamak, ayrıca ekipmanın yetkisiz kullanımını önleyerek güvenliği artırmaya yardımcı oluyor. Vodafone Business Araç Takip Sistemi sayesinde, şantiyedeki araçlarınızı anlık olarak uzaktan izleyebilir ve tek ekrandan kontrol edebilirsiniz. Olası acil durum veya araç çalıntılarında araca ait lokasyon bilgilerine ulaşabilir, gerçek zamanlı iş yönlendirme gibi uzaktan destek hizmetlerini sağlayarak verimliliği artırabilir ve maliyetleri azaltabilirsiniz. Sunduğu özelliklerle zaman yönetimini iyileştirmeye ve verimliliği artırmaya yardımcı olan Araç Takip Sistemi hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.