Enerji Yönetimi ve Maliyet Azaltmanın Kurumlar için Gerekliliği

Enerji Yönetimi ve Maliyet Azaltmanın Kurumlar için Gerekliliği

Enerji Yönetimi ve Maliyet Azaltmanın Kurumlar için Gerekliliği

Doğal kaynakların hızlı tüketilmesi gibi çevre sorunlarının arttığı günümüzde enerji yönetimi için sürdürülebilir adımlar atılması önemlidir. Hem işletmeler hem de sanayi sektöründe enerji yönetimi ile üretimi azaltmadan kaynakların verimli ve etkin kullanılması mümkündür.

Kurumunuzda yatırım maliyetlerini azaltmak için enerji yönetimi ile kaynak verimliliğini artırabilir. Kurum içinde enerji yönetimi sağlamanız üretimde gerçekleştirdiğiniz toplam kaynak tüketimine bağlı kalem giderlerinin azaltılmasına yardımcı olur. Peki enerji yönetimi nedir? Kurumlar için uygulanabilecek enerji yönetimi çözümleri nelerdir? Enerji yönetimi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara gelin birlikte bakalım!

Enerji Yönetimi Nedir?

Enerji yönetimi üretimde gerekli olan enerjinin verimli ve etkin kullanılması adına planlama, izleme, kontrol ve uygulama faaliyetlerini içeren stratejik hedeflerdir. Enerji yönetimi esasen işletmelerin ve sanayi kuruluşlarının faaliyetlerine bağlı ortaya çıkan çevresel etkilerin minimize edilmesi, kurum içi enerji kullanımının üretimden ödün vermeden azaltılması için uygulanan kararlar ve işlemler bütünüdür.

İşletmeler ve kuruluşlar enerji tüketimini azaltmak adına birtakım sürdürülebilir adımlar ve stratejiler benimser. Enerji yönetimi ile siz de işletmenizde kaynak verimliliğini sağlamak için izlenecek adımları planlayarak uygulayabilirsiniz.

Sürdürülebilir adımlarla işletmenizi sektörde bir adım öne taşımak mümkündür. Enerji yönetimi sürecinde alacağınız kurumsal kararlar ve gerçekleştirebileceğiniz sürdürülebilir uygulamalarla işletmenizde kaynakların verimli kullanıp kullanılmadığını denetleyebilirsiniz. Gerekli prosedürlerle enerji yönetimi kapsamında tüketim üzerine hazırlanan raporlar işletmeniz için bir geri bildirim niteliğindedir. Böylece her yıl veya 6 aylık periyotlarla enerji yönetimi ile işletmenizin hedeflediği tasarrufa ulaşıp ulaşmadığı belirleyebilirsiniz. Raporlama ve analizlerle işletmeniz için enerji tasarrufu veya israfa bağlı kalem giderlerini tespit edebilir, maliyette ortaya çıkan artış ve azalmayı kontrol altına alabilirsiniz.

Enerji Yönetimi Neden Önemlidir?

Küresel çapta enerji sorunlarının baş göstermesi, kaynakların hızlı tüketimi, maliyetlerdeki artış nedeniyle enerji yönetimi hem iş hayatı hem de gündelik yaşam için önemlidir. Nitekim verimli ve etkin kullanılmayan enerji; kaynakların tükenmesine, çevre kirliliğinin artmasına ve karbon ayak izinin yükselmesine neden olabilir. İşletmenizde enerji yönetimi sağlayarak gelecek yıllarda etkisini artırması beklenen küresel ısınma, sera gazı etkisi ve çevre kirliliği gibi sorunlara karşı sürdürülebilir uygulamalara destek olabilirsiniz.

İşletmenizde üretimi azaltmadan israfı önleyerek enerjinin verimli ve etkin kullanması ile ilgili sürdürülebilir adımlar atabilirsiniz. Enerji yönetimi ile kurum içinde kaynaklarını verimli kullanması için birtakım stratejiler geliştirebilirsiniz. Böylece işletmenizde üretime bağlı ortaya çıkan çevresel etkileri de azaltmanız da mümkündür.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına sektörel bazlı sürdürülebilir yaklaşımların artırılması önemlidir. Enerji yönetimi işletmelerin küresel piyasaya uyum sağlaması adına da önemli bir aşamadır. Ayrıca sanayi kuruluşları ile işletmelerin kurumsallaşması açısından uluslararası norm ve standartlara uyum kriterlerinden biri de karşılanmış olur.

Enerji Yönetiminin Kurumlara Getirdiği Avantajlar Nelerdir?

Sürdürülebilir stratejiler geliştirmeden önce enerji yönetiminin faydaları nelerdir diye çoğunlukla merak edilir. Çünkü enerji yönetimi zorlukları da içeren belirli süreçleri kapsar. Enerji yönetimi modern dünyada gerekli olsa da zorlukları kapsamında bazı işletmeler tarafından uygulanmayabilir. Aslında genel kanının aksine enerji yönetimi kurumunuz için maliyetten kaynak verimliliğine kadar pek çok avantaj sağlayabilir. Enerji yönetiminin işletmeniz için faydaları şu şekildedir sıralanabilir:

  • Fazla enerji tüketiminin azaltılmasıyla kalem giderlerindeki masraf ve maliyetten tasarruf edilebilir.
  • Üretime bağlı ortaya çıkan çevresel etkiler minimize edilebilir.
  • Üretimde daha az enerji tüketimi ile karbon salımı azaltılabilir. Böylece sera gazına neden olan emisyonların azaltılması sağlanabilir.
  • Çevresel kaynakların korunması adına kurum içinde enerji tüketimi izlenir ve kontrol altına alınabilir.
  • Kurumun enerji alt yapısında ortaya çıkabilecek olası sorunlar öngörülebilir. Bakım maliyetleri azaltılabilir.
  • Ulusal yönetmelikler ile mevzuat kapsamında yasal normlara kolay uyum ve entegrasyon sağlanır.
  • Çevresel sorumluluk ve bilincin artmasıyla birlikte sürdürülebilir yaklaşımlar izlenmesi hem paydaşlar hem de müşterilerin güvenini kazanma noktasında kurum hakkında olumlu bir imaj oluşmasını sağlar.
  • Yasal düzenlemelerle zorunlu tutulan yükümlülüklere uyum sağlanamadığı takdirde öngörülebilecek cezai yaptırımlar da önlenebilir.

Enerji Yönetim Sistemlerinin Gerekliliği

Enerji yönetim sistemi neden gereklidir sorusuna kısaca yanıt verilecek olursa, hem işletmelerin maliyetlerinin azaltılması hem de doğal kaynakların korunması noktasında bu uygulamanın zaruri olduğu söylenebilir. Enerjiye erişim her geçen gün daha maliyetli hale gelir. Bu nedenle işletmelerin faaliyetlerini çevreye kalıcı zarar vermeden gerçekleştirmesi önemlidir.

Enerji giderlerini azaltmak ve daha sürdürülebilir faaliyetlere imza atmak için uygulayabileceğiniz enerji yönetim sistemi stratejileri uluslararası standart olan ISO 50001’de yer alır. ISO 50001 üretimdeki enerji maliyetlerini düşürme ve çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı olma noktasında birtakım uygulamalar, yönetim, bakım ve kontrol sürecini kapsar. Enerji yönetim sistemi ile hem markanızın prestijini yükseltebilir hem de çevresel sorumluluk ve bilincin artırılması adına gerekli adımları atabilirsiniz.

Enerji Yönetimi Çözümleri

İşletmeler enerji yönetim sürecinde birtakım uygulamalar gerçekleştirir. Ayrıca bu süreçte teknolojik yenilikler ve inovasyondan yararlanarak birtakım enerji yönetim çözümlerini uygular.

Akıllı Fabrika Çözümleri

Enerji yönetiminde tüketimi azaltmak için akıllı fabrika çözümleri, enerji takibi, loT sistemleri gibi çözümlerden faydalanabilirsiniz. Akıllı fabrika çözümleri işletmenizin enerji yönetiminde ihtiyaç duyduğu otomasyon, veri toplama ve entegrasyon süreçlerini kolaylaştırır. Enerji yönetim süreci için gerekli altyapının oluşturulmasını sağlar. Üretim süreçlerindeki operasyonların optimize edilmesiyle işletmeniz için enerjinin verimli ve etkin kullanılmasında görev alır.

Akıllı fabrika çözümü bulut tabanlı bir yazılımdan yararlanır. Uygulama işletmenizde stratejik noktalara kuracağınız akıllı cihazlardan aldığı verileri işleyip analiz ederek web veya mobil üzerinden size erişim imkanı sunar. Ayrıca sistem bulut tabanlı olduğundan olası dijital sorunlar karşısından veri güvenliğinizin korunmasını sağlar. Verileri yedekleyerek koruma altına alır. İstediğiniz her an verilerinize kolay bir şekilde erişebilirsiniz.

Enerji Takibi

Yönetim sürecinin en önemli aşamalarından biri enerji takibidir. İşletmenizde tüketilen toplam enerjinin tespiti edilmesini ve hangi faaliyetler için harcandığının belirlenmesini sağlar. Enerji takibi tüketim verilerinin tek bir platformdan kontrol etmenize ve izlenmenize imkan tanır.

Enerji takibinde bazı loT teknolojilerinden yararlanılır. Takip sistemindeki loT cihazları elde edilen enerji verilerinin analizini yaparak raporlanmasını da sağlar. Enerji takibi ile kurum içinde kaynakların verimli ve etkin kullanılmasını planlayabilirsiniz.

Nesnelerin İnterneti Çözümleri

Nesnelerin interneti çözümleri enerji yönetim sürecinin kolaylaştırılmasında etkilidir. Tasarruf stratejileri oluşturmak için nesnelerin interneti çözümlerinden yararlanabilirsiniz. loT cihazları ile veri toplama, analiz etme, uzaktan kontrol ve erişim, gerçek zamanlı izleme işlemleri gerçekleştirilir.

Wi-Fi, LoRa, Bluetooth gibi ağlar kullanılarak loT cihazları arasında da iletişim kurulur ve veri aktarımı yapılır. Nesnelerin interneti çözümleri ile işletmenizin enerji yönetim süreçlerindeki operasyonlarını ve uygulamalarını kolaylıkla uzaktan, tek merkezden yönetebilirsiniz.

Verimlilik Takibi

Enerji yönetiminde kaynakların verimli kullanılması da gereklidir. İşletmenizin faaliyetleri için verimlilik takibi gerçekleştirerek kullandığınız enerji miktarını azaltmak mümkündür. Ayrıca operasyonel süreçlerde inovasyon ve yenilikçi teknolojilerden yararlanarak firmanızın verimliliğini artırabilirsiniz. Süreçlerin doğru yönetilmesi adına işletmenizde verimlilik takibi gerçekleştirebilirsiniz. Verimlilik takibi şirket kaynaklarını doğru kanallara aktarabilir böylece israf edilen enerjiden tasarruf sağlayabilirsiniz.

İşletmenizde enerji yönetimi sağlayarak gider maliyetlerini azaltmak için Vodafone Business’ın sunduğu akıllı çözümlerden yararlanabilirsiniz.

 

Vodafone Business ile işletmeniz geleceğin dünyasına hazırlansın!