DDoS Nedir? DDoS Saldırısı Nasıl Anlaşılır, Gerçekleştirilir ve Engellenir?

DDoS Nedir? DDoS Saldırısı Nasıl Anlaşılır, Gerçekleştirilir ve Engellenir?

DDoS Nedir? DDoS Saldırısı Nasıl Anlaşılır, Gerçekleştirilir ve Engellenir?

Siber güvenlik alanında, Dağıtık Hizmet Engelleme (DDoS) saldırıları en yaygın ve yıkıcı tehditlerden biri olarak bilinir. Söz konusu saldırılar web sitelerini çökertebilir, hizmetleri kesintiye uğratabilir ve işletmelerde önemli mali kayıplara ve saygınlığın zedelenmesine neden olabilir. DDoS saldırılarını anlamak, belirtilerini tanımak ve nasıl önleneceğini bilmek, sağlam bir siber güvenlik stratejisinin en önemli bileşenleri arasında yer alır.

DDoS Nedir?

Dağıtılmış Hizmet Engelleme saldırısı, hedeflenen bir sunucuyu, hizmeti veya ağı internet trafiği seline boğmak amacıyla yapılan art niyetli bir işlemdir. Hedefe ulaşmak için genellikle tek bir kaynak kullanan Hizmet Engelleme (DoS) saldırısının aksine, DDoS saldırıları genellikle çeşitli coğrafi konumlarda bulunan güvenliği ihlal edilmiş birden fazla cihaz tercih edilir.

DDoS Saldırısı Nedir?

Bir DDoS attack, hedef sistemin bant genişliği, bellek ve işlem gücünü tüketerek web sayfalarını hizmet kesintisine uğratmayı amaçlar. Bu saldırılar web sitelerine, çevrimiçi hizmetlere ve tüm ağlara karşı başlatılabili ve iş akışlarının sekteye uğramasına neden olabilir. Saldırıların asıl amacı, hedef sistemi fidye ya da hedefin itibarına zarar vermek için amaçlanan kullanıcıları için kullanılamaz hale getirmek olarak bilinir. DDoS saldırıları genellikle dikkat dağıtıcı bir taktik olarak sıklıkla kullanılır ve dikkatleri veri ihlalleri veya ağa izinsiz girişler gibi diğer kötü niyetli faaliyetlerden uzaklaştırır. Siber güvenlik çözümleri ile bu saldırılar kolaylıkla tespit edilebilir ve engellenebilir.

DDoS Ne Anlama Gelir?

DDoS, Distributed Denial of Service (Dağıtılmış Hizmet Reddi) anlamına gelir. Dağıtılmış terimi, saldırıyı gerçekleştirmek için birden fazla sistemin kullanılmasını ifade eder, bu da saldırıyı hafifletmeyi daha zor hale getirir. Hizmet reddi ise saldırının meşru kullanıcıların belirli bir hizmete veya ağa erişimini engelleme amacını ifade eder.

DDoS Saldırısı Nasıl Gerçekleştirilir?

Söz konusu saldırılara karşı daha iyi savunma yapabilmek için bu saldırıların nasıl gerçekleştirildiğini anlamak önemli olsa da bu tür faaliyetlerde bulunmanın yasadışı ve etik dışı olduğunu unutulmamalıdır. Öte yandan yaygın yöntemleri bilmek etkili önleme stratejileri geliştirmeye yardımcı olabilir. Saldırganların izledikleri adımlardan bazıları şunlardır:

  • Ddos saldırılarını yapan kişiler, güvenliği ihlal edilmiş bilgisayarlardan veya IoT cihazlarından oluşan ağlar olan Botnet'leri tercih eder.
  • Daha sonrasında saldırganlar, belirli bir sunucu, web sitesi veya ağ hedef olarak seçer.
  • DDos saldırısı yapılırken Botnet'e hedefe büyük miktarda trafik gönderme ve hedefin kaynaklarını zorlaması talimatı verilir.

DDoS Saldırısı Nasıl Anlaşılır?

DDos saldırısı ve benzeri saldırıları erken fark etmek etkisini azaltmaya yardımcı olabilir. DDos ataklarını anlamanın kolay yolları şunlardır:

  • DDos atağı sonucunda web sitelerine veya diğer hizmetlere erişimde yavaşlık gözlemlenebilir.
  • DDos saldırılarından dolayı kullanıcılar mevcut olan web sitelerine veya hizmetlere erişemeyebilir.
  • Özellikle web sayfalarına gelen trafik rastgele görünüyorsa veya alışılmadık konumlardan geliyorsa, bu durum bir siber saldırıya işaret edebilir.
  • Hedef sistem aralıklı olarak kullanılabilir ve kullanılamaz hale gelebilir.

DDoS Saldırı Türleri

Sanal saldırılar, her biri bir ağın alt yapısının farklı yönlerini hedef alan çeşitli biçimlerde gerçekleşir:

  • Hacim tabanlı saldırılar genellikle hedefin bant genişliğini doyurmayı amaçlar. Hacim tabanlı saldırıların iyi örnekleri; ICMP floodları, UDP floodları ve diğer amplifikasyon saldırıları olarak bilinir
  • Protokol saldırıları, sunucu kaynaklarını veya ara iletişim ekipmanı kaynaklarını tüketir. Örnekler arasında SYN taşkınları ve parçalanmış paket saldırıları yer alır.
  • Uygulama Katmanı Saldırıları: Uygulama katmanı saldırıları ise ilgili kaynaklarını tüketmek amacıyla belirli uygulamaları veya hizmetleri hedef alır. Örnek olarak HTTP floodları ve DNS sorgu floodları gösterilebilir.

DDoS Saldırısı Nasıl Önlenir?

DDoS saldırılarının önlenmesi çok katmanlı bir yaklaşım gerektirir. Ddos saldırılarını önlemek için güvenlik duvarları, saldırı önleme hizmetleri ve antivirüs yazılımları gibi farklı önlemler tercih edilebilir.

  • Güvenlik duvarları ve saldırı tespit sistemleri dahil olmak üzere sağlam siber güvenlik önlemleri uygulanmalıdır. Güvenlik duvarı oluştururken antivirüs programıve benzeri programlardan faydalanabilirsiniz.
  • Kötü niyetli trafiği tespit edip engelleyebilen özel DDoS azaltma hizmetleri tercih edilmelidir.
  • Güvenlik tehditlerini gerçek zamanlı olarak izlemek ve bunlara yanıt vermek için bir SOC bulundurulmalıdır.
  • Antivirüs yazılımını düzenli olarak güncellenmeli ve potansiyel giriş noktalarını belirlemek ve düzeltmek için güvenlik açığı taramaları yapılmalıdır.
  • Kötü niyetli trafiği filtreleyebilen güvenlik duvarları kullanılmalıdır. PAM çözümleride kötü niyetli trafiği önlemek için kullanılabilecekler arasında bulunur.
  • E-posta Güvenliği: Botnetleri almak için kullanılabilecek kimlik avı saldırılarını önlemek için e-posta sistemlerini güvenli hale getirmek gereklidir.

DDoS Saldırılarına Karşı Kendinizi Nasıl Korursunuz?

Sanal saldırılara karşı korunmak, ağınızın, sunucuların veya web sitelerinin istikrarını ve güvenliğini korumak için çok önemlidir. DDoS saldırılarından korumaya yardımcı olacak bazı etkili stratejiler bunlardır:

  • Saldırılardan korunmak için güvenlik duvarları, saldırı tespit sistemleri (IDS) ve anti-DDoS cihazları gibi sağlam güvenlik çözümlerini uygulayabilirsiniz. Sözü edilen araçlar, siber saldırıları önemli hasara yol açmadan önce tespit etmeye ve azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Saygın sağlayıcılar tarafından sunulan DDoS koruması için zafiyet taraması gibi güvenlik hizmetlerine yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. DDos azaltma hizmetleri kötü niyetli trafiği filtrelemek ve meşru trafiğin ağınıza ulaşmasını sağlamak için gelişmiş teknikler kullanır.
  • Trafik hacmindeki olağandışı modeller veya ani artışlar için ağ trafiğinizi düzenli olarak izleyebilirsiniz. Trafik davranışındaki anormallikler potansiyel bir DDoS saldırısının erken göstergeleri olabilir.
  • Gelen trafik miktarını kontrol etmek için ağ cihazlarınızda hız sınırlama kuralları oluşturabilir ve takip edebilirsiniz. Hız sınırlaması, saldırganların kullanabileceği bant genişliğini sınırlandırarak DDoS saldırılarının etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Büyük ölçekli saldırıları ağ altyapınıza ulaşmadan önce absorbe edebilen ve azaltabilen bulut tabanlı koruma hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bulut tabanlı çözümler, hacimsel saldırılara karşı ölçeklenebilirlik ve esneklik sunar.
  • Ağ savunmalarınızdaki olası zayıflıkları belirlemek ve ele almak için düzenli olarak kapsamlı güvenlik denetimleri ve güvenlik açığı değerlendirmeleri son derece gereklidir. Güvenlik açıklarının derhal yamalanması, saldırganların saldırılar esnasında bunlardan yararlanmasını önleyebilir. Ayrıca firewall çözümleri de tercih edebileceğiniz önlem arasında yer alır.
  • Çalışanların, kimlik avı girişimlerini ve şüpheli faaliyetleri tanımak da dahil olmak üzere en iyi siber güvenlik uygulamaları konusunda eğitilmesi son derece önemlidir. Hassas sistemlere yetkisiz erişimi önlemek için güçlü kimlik doğrulama önlemleri ve erişim kontrolleri uygulayabilirsiniz.
  • Kurum içerisindeki rolleri ve sorumluluklar iyi tanımlamalı ve iletişim kanalları da açabilirsiniz. Ayrıca e-mail güvenliği konusunu da dikkate almalısınız.

DDos saldırıları, çevrimiçi hizmetlerin istikrarı ve güvenliği için önemli bir tehdit oluşturur. DDoS'un ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve saldırıları önlemek için atılması gereken adımları anlamak, sağlam bir siber güvenlik sağlamak için çok önemlidir. İşletmeler DDoS atak önleme servisi gibi kapsamlı siber güvenlik çözümlerine yatırım yapmalı ve bir siber güvenlik operasyon merkezi aracılığıyla ağlarını sürekli olarak izlemelidir.

Güvenlik duvarı çözümleri ve güvenlik açığı taraması da dahil olmak üzere sayesinde siber güvenlik önlemleri ile işletmenizi en son tehditlerden koruyabilirsiniz. DDOS saldırılarına karşı koruma sağlamak ve siber güvenliğinizi güçlendirmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan tüm hizmetleri Vodafone Business ayrıcalığıyla alabilirsiniz.

 

Vodafone Business ile işletmeniz geleceğin dünyasına hazırlansın!