Akıllı Fabrika ve Akıllı Fabrika Sistemleri Nedir?

Akıllı Fabrika ve Akıllı Fabrika Sistemleri Nedir?

Akıllı fabrika sistemleri, Endüstri 4.0’a yeni bir boyut kazandırırken nesnelerin internetiyle tanışmak, işletmenizde yepyeni bir dönem başlatmak istemez misiniz? Bulut teknolojileri ve robotik teknolojilerin yapay zeka eşliğinde başlattığı yepyeni bir dönemdeyiz. Üretimden AR-GE’ye, dağıtımdan verimli enerji kullanımına akla gelebilecek her aşamada yeni seçenekler sunan akıllı fabrikalar üretim tesisleri bize fabrikalarımızı daha üretken biçimde yeniden tasarlama imkanı veriyor.

 

Tüm dijital sistemlerin birbirleriyle doğrudan iletişim kurmasını ve makine sistemlerinin bağlantılı biçimde çalışmasını öngören Endüstri 4.0’da, sadece ihtiyaç halinde insana haber veren ve birbiriyle haberleşen fabrika sistem ve makineleri yer alıyor. Bu yeni çağın içinde nesnelerin interneti kadar önemli olan yapay zeka uygulamaları ve sensörler elde edilen en karmaşık dataların anlık akışını sağlıyor. Bulut bilişim araçları sayesinde bu dataya uzaktan erişim ve datanın işlenmesi artık çok kolay.

Akıllı Fabrika Nedir?

Akıllı fabrika denilince akla üretime ve planlamaya dair tüm verileri toplayan, bu datayı analiz etme yeteneğine sahip, gerekli kararları bu veriler ışığında verebilen, gelişmiş sensörler ve çok özel yazılımlarla donatılmış, robotların da önemli rol üstlendiği üretim alanları geliyor.

“Akıllı fabrika nedir?” sorusuna verilecek en anlamlı yanıtlardan biri de dijital çağa ayak uyduran fabrikalarda olması gereken tüm veri toplama, işleme, entegrasyon ve otomasyon işlerinin yapay zekanın da yardımıyla yürütülmesi. Üretim süreçleri tümün önceden belirlenmiş senaryolar dahilinde dijital sistemler tarafından kusursuz biçimde idare ediliyor.

Dijitalleşen Bir Dünyada Akıllı Fabrikaların Önemi

Akıllı fabrikalar sadece üretimin tüm safhalarına dair anlık veriler mi sunuyor? Elbette hayır, hem bu veriler analize tabi tutuluyor, hem de atılması gereken adımlar belirleniyor. Birbirlerine entegre olmuş makinelerin oluşturduğu bu endüstriyel ekosistem, verimlilik açısından da kusursuz fırsatlara sahip. Üretim süreçlerinin yaşadığı bu baş döndürücü değişimin zorlu rekabet koşullarında size sağladığı avantajlar bunlarla sınırlı değil.

Tam otomasyonun sağladığı maliyet tasarrufları, esnek üretim biçimlerinin kolayca hayata geçirilebilmesi, kalite standartlarının daha kolay sürdürülmesi gibi avantajlar akıllı fabrika özellikleri arasında. Bu dönüşümü erkenden yakalamak ve başarıyla uygulamak tamamen sizin elinizde. Bu sayede daha yüksek pazar paylarına erişebilir, küresel krizler gibi kırılma anlarını çok kolay atlatabilirsiniz.

Akıllı Fabrikaların Özellikleri Nelerdir?

1)Nesnelerin İnterneti

Akıllı fabrika sistemleri her şeyden önce nesnelerin interneti çözümleri konusundaki dönüşümü sağlamış olmalı. Makineler, üretim bantları, farklı cihazlar, sensörler ve üretimle ilgili tüm mekanizmaların bu entegre sistemin içinde yer alması ve anlık olarak üretim sisteminin buna uygun olarak planlanması zorunlu. Akıllı fabrika çözümleri arasında araç takip sistemi, dijital tarım, motor takip sistemi, temassız geçiş, görüntü işleme ve daha pek çok dijital çözüm var.

2) Büyük Data Akışı ve Analizi

Büyük data trafiğinin doğru ve hızlı biçimde ilerlemesi akıllı fabrikaların diğer bir yönü. Akıllı süreç yönetimi sayesinde fabrikadaki tüm süreçler dijitalleşiyor ve otomasyon sağlanıyor. Hızlı aksiyon almak için üretim sistemlerinden gelen verinin anlık analizi mümkün. Ölçümlenebilir verilere ve bu verilerin yapay zeka algoritmaları tarafından yapılan analizlerine anlık olarak erişebilirsiniz. Bunun sağladığı en önemli avantajlar kaliteyi artırmak, verimliliği yükseltmek ve maliyetleri minimum seviyeye indirmektir. İsterseniz dijital veri kütüphanesi oluşturabilir ya da otomasyonel raporlama yapan sistemleri kurabilirsiniz.

3) Entegrasyon ve Otomasyon

Üretim bandının tam otomasyona sahip olması ve birbiriyle tam entegre makinelerden oluşması da öne çıkan akıllı fabrika özellikleri arasında. Hata oranını düşürmek, verimi artırmak ve esnek yapıda işlevsel üretim senaryoları oluşturmak için insanın rolünü azaltmak şart. Akıllı fabrika çözümleri size ihtiyaç duyduğunuz veriyi ve otomasyonu sağlıyor. Bu sayede üretim süreçlerini en doğru biçimde optimize edebiliyor, üretime dair tüm aşamaları anlık izleyebiliyorsunuz.

4) Enerji Takibi ve Sürdürülebilirlik

Akıllı fabrika sistemleri tarafından sağlanan düşük maliyetleri çözümlerin bir alanı da enerji. Enerji takibi yapmak çok daha pratik ve işlevsel bir boyut kazanıyor. Enerji tüketim datasına tek bir ekrandan ulaşmak ve uzaktan erişim sağlamak mümkün. Üstelik kayıp kaçak kontrolü dahil her türlü kontrol de elinizin altında. Dijital enerji sistemlerinin sağladığı pratik faydalar tasarruf ve maliyetleri düşürmekle sınırlı değil. Ekolojik sürdürülebilirlik bakımından yeşil ve temiz bir çerçeve oluşturmak mümkün. Akıllı fabrika özellikleri sayesinde işletmenizin atık yönetimini daha etkin ve çevre dostu hale getirebilirsiniz.

5) Anlık Yönetim ve Verimlilik

Fabrikanın tüm sisteminin entegre çalışması ve datanın anlık iletiminin sağlanması size uzaktayken bile tam erişim ve kontrol imkanı veriyor. Anlık izleme ve anlık aksiyon alabilmeyi mümkün kılan bu özellik, birim maliyetlerden üretim hızına, aksayan yönlerin çözümünden olası tasarruf kalemlerine pek çok yeni adımı beraberinde getiriyor. Stok takibi yapabilir, tedarik zincirini doğru kurabilir ve üretim sonrası mekanizmalarınızı da bu sisteme kolayca entegre edebilirsiniz. Anlık yönetim sistemlerinin önemli bir özelliği de üretici cihazların ve makinelerin takibi. Üretim bilgisi ile bakım bilgisini tek merkezden kontrol etmeniz sayesinde hem kaza riskini önceden saptayabiliyor hem de zorunlu üretim kesintilerinin en az kayıpla atlatabiliyorsunuz. Verimlilik takibi avantajları insan ve makine uyumunu da önceliyor ve tüm sistemin merkezi kontrolü sayesinde en doğru kararlar hızlıca alınabiliyor.

Akıllı Bir Fabrika Nasıl Çalışır?

Akıllı fabrikaların çalışma sisteminde dijitalleşme ile üretimin tüm aşamalarında otomasyon ve entegrasyon esas. Üretim sistemlerini planlarken eşgüdüm halinde bir optimizasyon öngörüyor ve bulut tabanlı yazılım sayesinde bütün süreçleri tek merkezden kontrol ediyorsunuz. Üretimin ilk aşamalarından başlayarak makinelerden alınan dataları işleyen ve veri analizleri yapan bir sistem var.

Akıllı bir fabrika üretim sayıları, çalışma süreleri ve frekansları gibi doğrudan makine çalışmasına dair veriler anlık olarak işliyor. Sistem uyarıları ve alarmlar aracılığıyla ihtiyaç halinde size mobil bildirimler ulaşıyor ve hızla müdahale etme fırsatınız oluyor. Yapay zeka destekli algoritmalarla hazırlanan raporlarda sadece mevcut durum aktarılmıyor, ek olarak çözüm önerileri ve yeni esneklik tavsiyeleri sunuluyor. İnsan ile uyumlu çalışma perspektifiyle gerektiğinde kullanılmak üzere hazırlanan operatör/teknisyen arayüzleriyle kolayca süreçlere müdahale edebilirsiniz. Ayrıca normal işleyişte görülemeyen hız düşüşü ya da kalite sorunları gibi aksamaları da akıllı fabrika özellikleri sayesinde kolayca görebilirsiniz.

Akıllı Fabrikaların Avantajları Nelerdir?

İşletmenizi akıllı fabrika haline getirerek, dijital teknolojileri, otomasyon sistemlerini ve yapay zekanın üretim planınız için kullanabilirsiniz. Klasik üretim biçimlerine göre elde ettiğiniz avantajlar arasında stabil bir kalite standardı, düşük maliyetler, üretim süreçlerinde esneklik, rekabet gücü artışı var. Anlık data takibinin getirdiği çözümler bakım maliyetlerinde düşüş ve planlamada esneklik olarak da öne çıkıyor. Veri analizi yapabilme ve veriye dayalı karar alma kapasitesi de cabası. Çevre dostu bir üretim ve entegre edilmiş tedarik zinciri de akıllı fabrikaların avantajları arasında başı çekiyor.

Vodafone Business ile siz de işletmenizin üretim süreçlerini hızla dijital hale getirebilirsiniz. Dijitalleşme sürecinde size gereken alt yapıyı sağlayan Vodafone Business’ın kullandığı bulut tabanlı yazılım sayesinde optimizasyon ve planlama süreçlerini kolayca çözebilirsiniz.

 

Vodafone Business ile işletmeniz geleceğin dünyasına hazırlansın!