Data Center (Veri Merkezi) Türleri Nelerdir?

07 Ocak 2025

Data Center (Veri Merkezi) Türleri Nelerdir?

Bir veri merkezi, bilgisayar sistemlerinin ve depolama ve telekomünikasyon sistemleri gibi ilgili parçaların tutulduğu yerdir. Ekipman arızası veya diğer aksaklıklarda sürekli çalışmayı sağlamak için tipik olarak yedekli veya yedek güç kaynakları, yedekli veri iletişim bağlantıları ve çok sayıda başka yedekli bileşen içerir. Kuruluşlar, analiz ve karar verme için gereken bilgiler de dahil olmak üzere büyük hacimli verileri depolamak, işlemek ve yönetmek için veri merkezlerini kullanır.

 

Veri merkezleri, tek bir küçük sunucu odasından geniş bir alana yayılmış büyük bina kümelerine kadar çeşitli boyutlarda olabilir. Yine de hepsinin ortak bir yönü vardır: işletmelerin sıklıkla veri merkezi ağı ya da veri merkezi çözümleri, bilgi işlem ve depolama teknolojilerindeki en son gelişmelere yatırım yaptığı ve bunları uyguladığı temel iş varlıklarıdır. Veri merkezi sınıflandırmaları hakkında bilgi almak için makalenin devamına göz atabilirsiniz.

 

Veri Merkezi Türleri

 

Farklı veri merkezi türleri şunlardır:

 

Geleneksel Veri Merkezleri

 

Veri merkezi çeşitleri arasında yer alanlardan birisi de geleneksel olanlardır. Geleneksel veri merkezleri, sunucuların ve diğer IT donanımlarının barındırıldığı büyük binalardır. Genellikle tek bir şirkete aittirler ve o şirketin bilgi işlem gereksinimlerine hizmet ederler.

 

Bu merkezler sunucular, depolama sistemleri, ağ donanımları, yedekleme ve kurtarma sistemleri gibi çeşitli donanım ve yazılım unsurlarını içerebilir. Genellikle şirket içinde, kuruluş tarafından kontrol edilen bir tesiste yer alırlar. Ayrıca veri merkezinde depolanan ekipman ve verileri korumak için fiziksel güvenlik önlemleri ile güç ve soğutma sistemleri gibi destek sistemleri de içerebilirler.

 

Geleneksel veri merkezleri sıklıkla esnek ve uyarlanabilir hale getirilerek işletmelerin değişen talepleri karşılamak için gerekli kaynakları eklemesine veya çıkarmasına olanak tanır. Ayrıca, bir arıza veya felaket durumunda kullanılabilir ve işlevsel olmalarını garanti etmek için yedek sistemler ve yedek güç gibi özellikler de içerebilirler.

 

Ortak Yerleşim Veri Merkezi

 

Ortak yerleşim veri merkezleri, Data Center türleri arasında yer almaktadır. Ortak yerleşim veri merkezleri, ölçek ekonomilerinden ve üçüncü taraf bir sağlayıcının sektör bilgisinden faydalanmak isteyen ancak kendi IT altyapıları üzerinde kontrol sahibi olmak isteyen şirketler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Buna ek olarak, kendi veri merkezlerini inşa etmek ve işletmek için gerekli fonlara veya bilgi birikimine sahip olmayan ya da kendi IT altyapılarını işletmenin masraflarını ve karmaşıklığını azaltmak isteyen şirketler için cazip bir alternatif olabilirler.

 

Genellikle son derece güvenilir ve güvenli olacak şekilde inşa edilirler. Arıza veya felaket durumunda her zaman kullanılabilir ve işlevsel olmalarını sağlamak için sıklıkla yedek güç ve yedek sistemlere sahiptirler. Ayrıca, şirketlerin IT altyapılarının işletimini veri merkezi operatörüne devretmelerini sağlayan yönetilen barındırma gibi ekstra hizmetler de sunabilirler.

 

Bulut Veri Merkezi

 

Bulut sistemi Data Center çeşitlerinden birisidir. Bir hizmet olarak platform (PaaS), bir hizmet olarak altyapı (IaaS) ve bir hizmet olarak yazılım (SaaS) gibi çok sayıda uygulama ve hizmet, bulut veri merkezleri (PaaS) tarafından desteklenmektedir. Bunlara İnternet üzerinden erişmek için çeşitli protokoller ve API'ler kullanılabilir. İşletmelerin altyapı yatırımı yapmak yerine sadece kullandıkları kaynaklar için ödeme yapmalarını sağlarlar.

 

Kendi IT altyapılarını yönetmenin maliyetlerini ve karmaşıklığını azaltırken bulutun ölçeklenebilir olduğundan ve esnekliğinden faydalanmak isteyen şirketler tarafından sıklıkla kullanılırlar. Ayrıca, değişen veya öngörülemeyen bilgi işlem gereksinimleri olan veya operasyonlarını hızlı ve kolay bir şekilde ölçeklendirmek isteyen şirketler için iyi bir seçim olabilirler.

 

Hibrit Veri Merkezi

 

Şirket içi ve bulut tabanlı altyapı ve hizmetlerin bir arada kullanıldığı veri merkezi, hibrit veri merkezi olarak bilinir. İşletmelerin her iki altyapı türünün avantajlarından yararlanmasını ve her bir iş yükü veya uygulama için en uygun stratejiyi seçmesini sağlar.

 

Hibrit veri merkezinde bir işletme bazı uygulamaları ve iş yüklerini kendi sunucularında ve diğer IT donanımlarında barındırırken diğerlerini bulut altyapısı ve hizmetlerinde barındırabilir. Bu, kuruluşun IT altyapısının bazı unsurları üzerindeki kontrolünü sürdürürken diğer iş yükleri için bulutun ölçeklenebilirliğini ve esnekliğini kullanmasını sağlar. Bu, sunucular, depolama sistemleri, ağ ekipmanları, yedekleme ve kurtarma sistemleri ve diğer sunucular dahil olmak üzere çeşitli donanım ve yazılım bileşenlerini içerebilir. Ayrıca veri merkezinde depolanan ekipman ve verileri korumak için fiziksel güvenlik önlemleri ile güç ve soğutma sistemleri gibi destek sistemleri de içerebilirler.

 

İşletmeler için hibrit veri merkezlerinin temel avantajlarından biri performans, maliyet, güvenlik ve uyumluluk gibi unsurlara bağlı olarak her bir iş yükü veya uygulama için optimum yaklaşımı seçebilme yeteneğidir. Bu, işletmelerin IT altyapılarını optimize ederken ve maliyetleri düşürürken benzersiz ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayabilir.

 

Uç Veri Merkezi

 

Bu merkez, kırsal bir alan veya bir şehrin dış mahalleleri gibi ağın sınırından daha uzağa yerleştirilmiş daha küçük bir veri merkezidir. Verileri işlemek ve depolamak için ihtiyaç duyan kişilerin daha yakınında kullanılırlar, verilerin uzun mesafelere iletilmesi talebini en aza indirir ve uygulamaların ve hizmetlerin işlevselliğini artırır.

 

Bu merkezler mobil ağlar, Nesnelerin İnterneti (IoT) sistemleri ve içerik dağıtım ağları gibi uygulamalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Sunucular, depolama sistemleri, ağ cihazları ve yedekleme ve kurtarma sistemleri dahil olmak üzere çeşitli donanım ve yazılım unsurlarını içerebilirler. Uyarlanabilir ve ölçeklenebilir olacak şekilde üretilirler.

 

Uç veri merkezlerinin verileri yerel olarak işleme ve depolama kapasitesi, uzun mesafeler boyunca taşınması gereken veri miktarını azaltarak uygulamaların ve hizmetlerin performansını artırabilir. Bu, uç veri merkezlerinin bir diğer önemli yönüdür. Bu, özellikle yüksek kaliteli bir kullanıcı deneyiminin düşük gecikme süresine bağlı olduğu video akışı gibi uygulamalar için geçerlidir.

 

Kurumsal Veri Merkezleri

 

Bu veri merkezleri, sahibi olan ve işleten kuruluşun bilgi işlem gereksinimlerini destekler. Genellikle e-posta, dosya sunucuları ve veritabanları dahil olmak üzere şirketin dahili yazılım ve hizmetlerini barındırırlar. Üçüncü taraf bir sağlayıcı, kurumsal veri merkezlerini barındırabilir, yerinde konumlandırılabilir veya işletmeye ait bir tesiste barındırılabilir.

 

Çoğu veri merkezi uyarlanabilir ve ölçeklendirilebilir olup işletmelerin değişen talepleri karşılamak için gerektiğinde kaynak eklemesine veya çıkarmasına olanak tanır. Sunucular, depolama sistemleri, ağ araçları ve yedekleme ve kurtarma sistemleri dahil olmak üzere birçok donanım ve yazılım öğesi içerebilirler.

 

Hiper Ölçekli Veri Merkezleri

 

Hiper ölçekli veri merkezleri, son derece büyük sistemlerin veya kuruluşların bilgi işlem gereksinimlerini karşılamak için oluşturulan devasa veri merkezleridir. Örneğin, sosyal medya siteleri, bulut bilişim kuruluşları ve çok fazla işlem ve depolama alanına ihtiyaç duyan diğer işletmeler sıklıkla bu merkezleri kullanır.

 

Bu merkezler hızlı ölçeklendirme kapasiteleriyle bilinir ve hızlı dağıtımı kolaylaştırmak için sıklıkla konteynerleştirme ve modüler tasarım gibi en son teknolojileri içerirler. Binlerce sunucu ve diğer donanım parçalarının yanı sıra yüksek kapasiteli ağ ve depolama cihazları da dahil edilebilir. Ayrıca son derece güvenilir ve verimli olacak şekilde üretilirler ve olumsuz çevresel etkilerini en aza indirmek için genellikle sıvı soğutma ve enerji tasarruflu sunucular gibi en son teknolojiyi kullanırlar.

 

Ayrıca, arıza veya felaket durumunda kullanılabilir ve işlevsel olmalarını garanti etmek için yedek sistemler ve yedek güç gibi özellikler de içerebilirler.

 

Bu tür merkezlere ek olarak, belirli kullanımlar için özel veri merkezleri de yapılır. Örneğin, araştırma veri merkezleri bilimsel araştırma ve analizleri desteklemek için kullanılırken, felaket kurtarma merkezleri bir felaket durumunda yedekleme ve kurtarma hizmetleri sağlar. Vodafone Toptan Satış Çözümleri ile Bulut Bilişim Çözümleri, CDN Çözümleri, Omurga Metro Ethernet ve dahası için şimdi göz atın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toptan satış hizmetlerimizi incelemek için tıklayınız.

İnceleyin