Data Center (Veri Merkezi) Nedir?

12 Kasım 2024

Data Center (Veri Merkezi) Nedir?

Veri merkezi, sofistike bir ağ, bilgisayar ve depolama altyapısı aracılığıyla programlara ve verilere ortak erişim sunan bir yapıdır. Verilerin yüksek oranda kullanılabilir ve güvenli olmasını garanti altına almak için Data Center altyapılarının ve tesislerinin geliştirilmesine, oluşturulmasına ve bakımının yapılmasına yardımcı olmak üzere endüstri standartları sunulmaktadır. Sonuç olarak, herhangi bir kuruluşun en büyük endişesi veri merkezlerinin ve verilerinin güvenliği ve güvenilirliği olmalıdır. Data Center nedir sorusuna cevap bulmak için makalenin devamına göz atabilirsiniz.

 

Bir veri merkezi (data center) ne işe yarar? Veri merkezi operasyonları, bir veri merkezini çalışır durumda tutan dahili sistemler ve süreçlerdir. Ağ kaynaklarının kurulumu ve bakımı, veri merkezi güvenliğinin garanti altına alınması, güç ve soğutma işlemlerini gerçekleştiren ekipmanlara göz kulak olunması veri merkezi operasyonlarının bir parçasıdır. Değişken boyutlara, güvenilirliğe ve yedekliliğe sahip çok sayıda farklı veri merkezi türü, veri merkezlerine sahip işletmelerin IT gereksinimleri tarafından tanımlanır. Buna ek olarak, bulut bilişimin popülerliği, veri merkezlerini sanallaştırma ve otomasyonu benimsemek de dahil olmak üzere operasyonlarını değiştirmeye zorluyor.

 

Bir veri merkezi nasıl çalışır? Veri merkezleri, dijital bilgileri depolamak, taşımak ve bunlara erişmek için ağ ve iletişim araçlarıyla dahili ve harici olarak birbirine bağlanan fiziksel veya sanal sunucular içerir. Her sunucuda kişisel bilgisayarlar gibi işlemci, depolama ve bellek bulunur ancak daha fazla güce sahiptir. Buna ek olarak, veri merkezleri bilgisayarları kümelemek ve iş yükünü dağıtmak için yazılım kullanır.

 

Dört Veri Merkezi Katmanı

 

Veri merkezlerinin inşası, bir yıl boyunca hizmet kesintisi olasılığını göz önünde bulunduran hizmet seviyesi anlaşmalarına (SLA'lar) dayanmaktadır. Bu nedenle, bir veri merkezi kesinti süresini azaltmak amacıyla daha yüksek güvenilirlik için daha fazla yedek kaynak kullanacaktır (örneğin, tesiste iki yerine coğrafi olarak farklı dört güç devresi olabilir). Çalışma süresi bir yüzde olarak belirtildiğinde, çalışma süresi yüzdesinde 9 rakamının kaç kez göründüğünü belirtmek için sıklıkla "dört dokuz" veya %99,99 olarak adlandırılır.

 

Veri merkezlerini sıralamak için kullanılan dört kademe vardır:

 

- Kademe 1: Yılda 29 saatten fazla olası hizmet kesintisi olmadan %99,671 çalışma süresi.

 

- Kademe 2: 22 saat veya daha az (%99,741).

 

- Kademe 3: 1,6 saat veya daha az (%99,982).

 

- Kademe 4: 26,3 dakika veya daha az (%99,995).

 

Veri Merkezi Bileşenleri

 

Veri merkezlerinin unsurları, büyük miktarda verinin etkin bir şekilde işlenmesini, depolanmasını ve dağıtılmasını mümkün kılar. Bu unsurlar şunlardan oluşur:

 

Sunucular

 

Sunucular, bir veri merkezine işlevsellik kazandıran donanım veya yazılım parçalarıdır. Bilgisayarların verilere erişmesini sağlamak için ağlara bağlanırlar. Sunucu rafları normalde sunucuların tutulduğu yerlerdir.

 

Ağ Oluşturma

 

Anahtarlama, yönlendirme, yük dengeleme, analitik ve diğer ağ teknolojileri kullanılarak uygulamalar ve veriler depolanabilir ve işlenebilir.

 

Depolama

 

Veri ve uygulamaları bir veri merkezi içinde depolamak için birçok teknoloji, program ve donanım kullanılmalıdır.

 

Yazılım

 

Bir bilgisayar sisteminin yazılım olarak bilinen fiziksel olmayan bileşeni, bir bilgisayar sisteminin düzgün çalışması için gereken programları, prosedürleri ve rutinleri içerir.

 

Kablolama Altyapısı

 

Kablo altyapısı, operasyonlar için gerekli olan güç ve veri alışverişine izin verdiği için veri merkezlerinin temelini oluşturur. Bu nedenle, bu sistemlerin yetersiz yönetimi, kesinti süreleri ve önemli maliyetler de dahil olmak üzere ciddi sorunlara neden olabilir.

 

Güç

 

Veri merkezleri, ekipmanın sürekli çalışmasını sağlamak için temiz ve güvenilir elektriğe ihtiyaç duyar. Bir veri merkezinde yedeklilik ve yüksek kullanılabilirlik için çok sayıda güç devresi bulunur. Dizel jeneratörler ve UPS aküleri yedek güç kaynakları olarak hizmet verir.

 

Güç Altyapısı

 

IT ekipmanlarına güç sağlamak için raf PDU'ları, uzak güç panelleri, veri yolları, zemin PDU'ları ve UPS'ler gibi fiziksel altyapı gereklidir. Kesinti süresini azaltmak için yedek güç genellikle bir yakıt jeneratörü aracılığıyla sağlanır.

 

Güvenlik

 

Bilgisayar ekipmanı bir kablo alanında veya güvenlik için açıkça oluşturulmamış başka bir alanda tutulduğunda, özel bir veri merkezi elde edilebileceklerin çok ötesinde bir fiziksel güvenlik katmanı sunar. Ekipman, kapalı kapılar ardında gizlenmiş, amaca yönelik olarak inşa edilmiş bir veri merkezinde yalnızca yetkili çalışanların ekipmana erişebilmesini sağlamak için süreçlere sahip ortamlarda dikkatlice saklanır.

 

Soğutma Altyapısı

 

Bilgisayar odası iklimlendirme (CRAC) ve bilgisayar odası klima santralleri, tesisi her zaman uygun bir sıcaklıkta tutmak ve hayati IT ekipmanlarının aşırı ısınmasını önlemek için kullanılan veri merkezi soğutma ekipmanı (CRAH) ünitelerine örnektir.

 

Veri merkezinin diğer özellikleri

 

- Yedeklilik

 

- Soğutma sistemleri

 

- Ağ Altyapısı

 

- Güç yedekleme

 

- Yangın söndürme

 

- Felaket kurtarma

 

Veri Merkezinin Önemi

 

Neden bir veri merkezine ihtiyacımız var? Veri merkezlerine neden ihtiyacımız var:

 

Büyük hacimli veriler, veri merkezleri tarafından sağlanan güvenilir ve güvenli bir ortamda depolanabilir ve işlenebilir. Bir felaket veya başka bir öngörülemeyen olay durumunda bile verilere sürekli olarak erişilebilmesini ve kullanılabilmesini sağlamak için yedek güç sistemleri, soğutma sistemleri ve diğer özelliklerle donatılırlar.

 

Veri merkezleri ve veri merkezi çözümleri, işletmelerin gerektiğinde işlem ve depolama kaynaklarını artırmalarına olanak tanır. Sonuç olarak, değişen iş yüklerine uyacak şekilde kolayca genişletilebildikleri veya değiştirilebildikleri için, büyük hacimli verileri yönetmesi gereken veya aniden trafikte dalgalanmalarla karşılaşan işletmeler için mükemmel bir seçenektir.

 

Çeşitli IT sistemlerinin ve hizmetlerinin yönetilmesi ve entegre edilmesi için merkezi bir yer veri merkezleri tarafından sağlanır. Sonuç olarak, kuruluşlar IT altyapılarını yönetmeyi ve bakımını yapmayı ve tüm sistemlerin düzgün çalıştığından emin olmayı daha kolay bulabilirler.

 

Bir kuruluşun verilerinin güvenliği ve uyumluluğu veri merkezleri kullanılarak geliştirilebilir. Ayrıca, istenmeyen erişimi önlemek için sıklıkla güçlü fiziksel ve siber güvenlik korumalarına sahip olduklarından, hassas verilerin depolanması ve işlenmesine yönelik yasal gerekliliklere uyma konusunda firmalara yardımcı olabilirler.

 

Veri Merkezinin İşlevleri

 

Bir veri merkezi ne yapar? Bir veri merkezinin ana görevleri arasında çok sayıda veriyi yönetmek, depolamak ve işlemek yer alırken, aynı zamanda önemli uygulama ve hizmetlere güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamak da yer alır. Veri merkezleri aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı görevi yerine getirir:

 

Verilerin depolanması ve yönetilmesi

 

Hem organize hem de yapılandırılmamış büyük miktarda veriyi yönetmek ve depolamak için merkezi bir konum, veri merkezleri tarafından sağlanır. Bir kuruluşun sistemleri tarafından üretilen ve yedekleme veya felaket kurtarma için saklanan veriler buna dahil edilebilir.

 

Veri işleme

 

Veri işleme ve uygulamaları çalıştırmak için gereken sunucular ve diğer bilgi işlem kaynakları sıklıkla veri merkezlerinde bulunur. Bu, basit dosya depolama ve alma işlemlerinden karmaşık veri analizi ve makine öğrenimi projelerine kadar birçok işi kapsayabilir.

 

Hizmet sağlama

 

Bulut bilişim, veri yedekleme ve kurtarma ve hizmet olarak yazılım dahil olmak üzere çok sayıda hizmet, veri merkezleri (SaaS) tarafından sağlanabilmektedir. Hem işletmeler hem de bireyler abone olarak bu hizmetleri alabilirler.

 

Barındırma uygulamaları

 

Web tabanlı uygulamalar, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) sistemleri ve kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri de dahil olmak üzere çok sayıda program veri merkezlerinde barındırılabilir.

 

Ağ ve bağlantı sağlama

 

Anahtarlar, yönlendiriciler ve güvenlik duvarları, veri merkezlerindeki ağ altyapısının ortak bileşenleridir ve içerideki makinelerin birbirleriyle ve dış dünyayla iletişim kurmasını sağlar.

 

Kullanılabilirliğin sağlanması

 

Veri merkezleri, içerdikleri sistem ve hizmetlerin her zaman kullanılabilir ve kullanıcılar tarafından erişilebilir olmasını sağlamak için yapılır. Bu, yedekli soğutma ve güç sistemleri, yedekleme sistemleri ve felaket kurtarma araçları gibi özellikler gerektirebilir.

 

IT sistemlerinin yönetilmesi ve bakımı

 

Donanım, yazılım ve ağ teknolojisi de dahil olmak üzere bir kuruluşun BT sistemlerinin yönetimi ve bakımı bir veri merkezinde tek bir yerde yapılabilir. Bu, bu sistemlerin verimli ve kusursuz çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

 

Ağ oluşturma

 

Veri merkezlerinin içindeki cihazlar, tesisin karmaşık ağ altyapısı sayesinde dış dünyaya bağlanabilir. Bu durum anahtarlar, yönlendiriciler ve diğer ağ donanımları için geçerli olabilir.

 

Vodafone Toptan Satış Çözümleri ile Bulut Bilişim Çözümleri, CDN Çözümleri, Omurga Metro Ethernet ve dahası için şimdi göz atın.

 

 

 

 

 

Toptan satış hizmetlerimizi incelemek için tıklayınız.

İnceleyin