CDN Architecture (CDN Mimarisi) Nedir?

07 Kasım 2024

CDN Architecture (CDN Mimarisi) Nedir?

İçerik dağıtım ağı yani CDN olarak bilinen dağıtılmış bir sunucu ağı, kullanıcılara web sitesi verilerini hızlı bir şekilde gönderebilir. Gecikmeyi azaltmak için CDN'ler verileri müşteri kullanıcılara yakın uç sunucularda önbelleğe alır.

 

Fotoğraflar, stil sayfaları, belgeler, istemci tarafı komut dosyaları ve HTML sayfaları dahil olmak üzere statik içeriğin iletilmesi genellikle içerik dağıtım ağları (CDN'ler) aracılığıyla gerçekleşir. Uygulamanın bulunduğu veri merkeziyle ilgili konumlarından bağımsız olarak kullanıcılara daha düşük gecikme süresi ve daha hızlı içerik teslimi, bir CDN kullanmanın temel faydaları arasında yer alır.

 

Uygulama, CDN tarafından barındırılan içeriğe yönelik talepleri ele almak zorunda olmadığından, CDN'ler bir web sitesi üzerindeki talep yükünü azaltmaya da yardımcı olabilir. CDN mimarisi nedir ve CDN architecture nedir sorularına yanıt bulmak için makalenin devamına göz atabilirsiniz.

 

CDN mimarisi, çeşitli içeriklerin hızlı bir şekilde sunulması gerekliliğini de içeren modern teknolojinin gereksinimlerini karşılayacak şekilde oluşturulmalıdır. Hem içerik sahipleri hem de içerik tüketicileri, kaynak yoğun medya varlıklarının dağıtımından bir web sitesindeki statik dosyaların yüklenme süresinin azaltılmasına kadar çeşitli faktörleri önemser. Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların optimum içerik dağıtımı almasını sağlamak, doğru CDN altyapısını devreye sokarak daha kolay hale gelir.

 

Bir CDN'nin varlık noktaları (POP'lar) altyapısının en önemli bileşenleridir çünkü önbelleğe alma mekanizması bu sunucuların güvenilirliğine ve verimliliğine bağlıdır.

 

CDN Mimari Öğeleri

 

Bir CDN mimarisi, diğer bir deyişle CDN architecture öğeleri, kullanıcıların web bilgilerini görme süresini kısaltmak için birlikte çalışır. Farklı CDN çeşitleri, güvenlik veya performans gibi farklı içerik dağıtım unsurlarına odaklansa da, genellikle aynı altyapıyı kullanırlar. Aşağıdaki açıklamalar, içerik dağıtım ağı mimarisinin başlıca unsurlarına genel bir bilgi vermektedir.

 

İşlem Mimarisi

 

Bir CDN'in birincil hedefi veriye erişirken yaşanan gecikmenin önüne geçmektir. Mimari açıdan bu, mümkün olan en yüksek bağlantılara sahip CDN'lerin oluşturulmasını gerektirir. Bu, gerçek dünyada PoP'ların dünya genelindeki tüm önemli veri akışı noktalarına konumlandırıldığı ve verilerin verimli bir şekilde aktarılmasını sağlamak için ağ merkezlerinin bu mimariyle kesiştiği anlamına gelir.

 

Maksimum CDN performansı, optimum fiziksel tesisler gerektirir. Genel olarak, PoP'lar prestijli veri merkezlerinde konumlandırılmalı ve çekirdek sağlayıcılar eş odaklı bir şekilde hareket etmelidir. Sonuç olarak, büyük veri taşıyıcıları ve diğer CDN satıcıları, CDN sağlayıcıları ile eşleştirme anlaşmaları yapmalıdır. Bu tür anlaşmalar CDN'lerin bant genişliği tüketimini büyük ölçüde artırmasını ve gidiş-dönüş sürelerini kısaltmasını sağlar.

 

Alan Adı Sistemi (DNS) Mimarisi

 

DNS bileşeni, CDN tasarımında istekleri en yakın ve en güvenilir CDN sunucusuna yönlendirir. Bu istekleri işleyen sunucu, CDN'ler tarafından yönetilen alan adları için gelen DNS isteklerine en uygun sunucu grubunu seçer. En temel düzeyde, DNS sunucuları IP adreslerine dayalı coğrafi aramalar gerçekleştirir ve isteği talep edilen konuma en yakın olan sunucuya yönlendirir.

 

Ters Proxy Mimarisi

 

CDN'ler önbelleğe alma, güvenlik duvarı koruması ve web sitesi sunucusu emülasyonu gibi görevler için ters proxy'leri kullanır. Ayrıca web uygulaması güvenlik duvarı (WAF), bot engelleme ve bölünmüş (A/B) test ters proxy katmanının önemli bileşenleri arasında yer alıyor.

 

Süreklilik Mimarisi

 

Çeşitli CDN platformlarında günlük veri akışı ile ilgili sık sık sorunlar yaşanmaktadır. Sonuç olarak, mimarinin CDN performans sürekliliğini sağlaması çok önemlidir. Satıcılar, %+99 hizmet seviyesi taahhütleri (SLA'lar) vermek için sağlam, kolay erişilebilir mimariye yatırım yapar. CDN sağlayıcılarının seçtiği mimari, hiçbir zaman tek bir arıza noktası olmayacağını garanti edecek şekilde inşa edilir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, bakım döngüsü zamanlamasının dikkatlice planlanmasıyla gerçekleştirilir.

 

Duyarlılık Mimarisi

 

Ağ genelindeki ayarlarda yapılan değişikliklerin etkili olması için geçen süre, yanıt verebilirliği ölçmek için kullanılabilir. CDN şirketleri genellikle yanıt verebilirliği en üst düzeye çıkarmak için modern mimariyi kullanır.

 

Ancak, maksimum yanıt verebilirliği garanti etmek, özellikle de dünyaya yayılan ağlar için zor olabilir. Bu nedenle, küresel CDN platformundaki tüm POP'lar en küçük yapılandırma değişikliklerinden bile derhal ve etkili bir şekilde haberdar edilmelidir.

 

CDN Mimarisinden Yararlanma

 

CDN kullanmanın en önemli avantajlarından biri, daha önce de belirtildiği gibi, kullanıcılar için daha hızlı web sitesi yüklenmesine yardımcı olacak daha düşük gecikme süresidir. İçerik dağıtımı için bir CDN'nin altyapısını kullanmanın önemli ek faydaları vardır. Örneğin:

 

Kesinti Koruması ve Güvenilirlik

 

Kaynak sunucu, CDN'ler tarafından önemli bir yükten kurtarılır ve veri akışında beklenmedik bir artış olması durumunda basit ölçeklendirmeye olanak tanır. Ayrıca, CDN mimarisi çok yüksek bant genişliği kullanımını idare edebilecek birçok kaynak ve ağ kapasitesi sunar. Bu, web sitesini ziyaret eden kullanıcı sayısını artırırken kaynak sunucunun aşırı yüklenme olasılığını azaltır. Ek olarak, CDN'ler güvenilirliği artırır çünkü bir POP'un çökmesi durumunda trafik başka bir POP'a yönlendirilerek yedekliliği artırır.

 

Artırılmış Güvenlik

 

CDN kullanan bir web sitesi, CDN'nin sunduğu sunucu sayısı nedeniyle DDoS saldırıları gibi şeylere karşı daha fazla güvenlikten de yararlanır. KeyCDN gibi birçok CDN, saldırı riskini azaltmaya yardımcı olacak altyapıya sahiptir. CDN sunucuları ve son kullanıcı arasında güvenli bir bağlantı için SSL yükleme yeteneği ve Güvenli Belirteçler üretme kapasitesi, CDN'lerin sunabileceği iki ek güvenlik özelliğidir.

 

Geliştirilmiş SEO

 

Daha hızlı veri erişimi sağlayan bir sitenin ek bir avantajı da kullanıcı deneyimini geliştiren daha yüksek SEO'ya katkıda bulunmasıdır. Google, algoritmasında site hızını bir sıralama unsuru olarak kullandığından, hızlı bir site SERP'lerde yükselmenize yardımcı olacaktır. HTTP/2 ve SSD için optimize edilmiş sunucular gibi gelişmeler sayesinde, güvenilir ve çağdaş CDN mimarisi tarafından uygulanan daha hızlı içerik dağıtımı için daha yüksek hızlar mümkündür.

 

Bu ekstra avantajlar, bir web sitesinin birçok özelliğini bir bütün olarak geliştirmeye katkıda bulunur.

 

Sonuç

 

Güçlü bir CDN tasarımı, verimli POP sunucuları ve dayanıklı bir altyapı gerektirir. CDN'ler web materyallerini tüketiciye yaklaştırmanın yanı sıra bant genişliği kullanımını azaltabilir, güvenliği artırabilir ve dünya çapında stratejik olarak yerleştirilmiş sunucularla çok daha fazlasını yapabilir. Bir CDN hizmeti ararken aşağıdaki gibi birkaç temel faktöre dikkat etmekte fayda vardır:

 

  • HTTP/2 desteği
  • 100 SSD ile optimize edilmiş uç sunucular
  • KOK'ların sağlıklı dağılımı
  •  

Bir CDN'nin mimarisini POP'larının konumları ve sunucularının yüksek performanslı olup olmadığı açısından anlamak, CDN'nin güvenilirliği hakkında daha fazla bilgi sağlamaya yardımcı olabilir.

 

 

 

 

Toptan satış hizmetlerimizi incelemek için tıklayınız.

İnceleyin