Ethernet Nedir?

12 Kasım 2024

Ethernet Nedir?

Ethernet nedir? Ethernet ağı, verilerin bir yerel alan ağı (LAN) üzerindeki çeşitli cihazlar arasında iletilmesini sağlayan popüler bir ağ teknolojisidir. Verilerin daha küçük paketlere bölündüğü ve ağ üzerinden hedefine ulaştırıldığı paket anahtarlama üzerine kurulmuştur. Ethernet ağları, bir bina veya kampüs içindeki PC'ler, sunucular, yazıcılar ve yönlendiriciler gibi ekipmanları birbirine bağlayabilir.

 

Anahtarlar, yönlendiriciler ve bilgisayarlar dahil olmak üzere çok sayıda cihazın bağlanmasını kolaylaştıran basit bir kullanıcı arayüzü sağlar. Örneğin, tek bir yönlendirici ve birkaç Ethernet bağlantısı, bağlı tüm cihazlar arasında iletişim sağlayan bir yerel alan ağı (LAN) kurabilir. Bu mümkündür çünkü dizüstü bilgisayarınızda bir kablonun bir ucunu takmak ve diğer ucunu yönlendiriciye takmak için kullanabileceğiniz bir Ethernet konektörü vardır. Ethernet bağlantı noktaları telefon jaklarına benzer ancak biraz daha geniştir.

 

Ethernet nasıl çalışır?

 

Ethernet, Açık Sistemler Ara Bağlantısı (OSI) paradigmasının en alt seviyelerinde bulunur. Fiziksel ve veri bağlantı katmanlarının çalışmasını kolaylaştırır. Yedi seviyesi olan OSI modeli, farklı iletişim protokollerinin nasıl etkileşime girdiğini gösterir.

 

OSI'nin yedi katmanı şunlardır:

 

  • Fiziksel katman
  • Veri bağlantı katmanı
  • Ağ katmanı
  • Taşıma katmanı
  • Oturum katmanı
  • Sunum katmanı
  • Uygulama katmanı

 

Kullanıcılar en üst katman olan uygulama katmanını kullanarak bir tarayıcıdan veya posta istemcisinden veri indirebilir ve bu verilere erişebilir. Uygulama aracılığıyla kullanıcılar sorgularını yazarlar ve bu sorgular daha sonra bir sonraki katmana aktarılır. Son olarak, istek bir "paket" halinde teslim edilir. Paket, gönderici ve hedef web adresi hakkında veriler içerir. Bu veriler gönderenin IP adresini, cihaz modelini ve tarayıcı aracısını içerir.

 

En alt katmana ulaşana kadar paket (artık "Ethernet çerçevesi" olarak bilinir) uygulama katmanından aktarılır. Cihazınıza en yakın katman en alt veya ilk katmandır. Her katman, paket OSI yığınında yukarı ve aşağı hareket ederken inceleme için paketlenir ve açılır.

 

Ethernet Kablosu Türleri

 

Birçok kablo türü Ethernet bağlantısını mümkün kılabilir, ancak en yaygın kullanılan üç çeşit koaksiyel, bükümlü çift ve fiber optik bağlantılardır.

 

Fiber optik kablolar, özellikle yüksek performanslı ağlarda giderek daha fazla kullanılmasına rağmen, bükümlü çift kablolar hala pazarın çoğunu elinde tutmaktadır. Kablolu İnternet bağlantısı için genellikle koaksiyel kablolama kullanılır.

 

Koaksiyel Kablolama

 

Koaksiyel kablonun iç iletkeni kablonun merkezinden aşağıya doğru uzanır. Bu kablolar dış parazitlere karşı bağışıktır çünkü iletken başka bir iletken kalkanla kaplı bir yalıtım tabakası ile çevrelenmiştir.

 

Bu tür kabloların iki çeşidi vardır: thinnet ve thicknet. Her iki tür için de en yüksek iletim hızı 10 Mbps’dir. Bilgisayar ağlarında, çift bükümlü kablolama son yıllarda koaksiyel kablolamanın yerini almıştır.

 

Çift bükümlü kablolama

 

Bükümlü kablo çiftlerinde dört çift tel vardır. Bu teller karışma ve dış paraziti azaltmak için birbirinin etrafına sarılır. Bu kablolar modern LAN'larda sıklıkla kullanılır.

 

Ağ ve telefon kablolamasının her ikisi de bükümlü kablo çiftleriyle yapılabilir.

 

Korumalı Bükümlü Çift (STP) ve korumasız Bükümlü Çift (UTP) (STP'nin) iki çeşididir. İkisi arasındaki fark, bir STP kablosunun, verileri dış dünyadan gelen parazitlere karşı korumak için ek bir yalıtım katmanı içermesidir.

 

Fiber optik kablolama

 

Optik fiberler, verileri ışık sinyalleri olarak iletmek için fiber optik bağlantılarda kullanılır. Kabloların üzerinde kaplama malzemesine sarılmış cam fiberler bulunur.

 

Bu kablolama, diğer tüm kablolama türlerinden daha uzun kablo uzunluklarını destekleyebilir. Kablolar ayrıca elektromanyetik parazitlere karşı da dayanıklıdır. Gördüğünüz gibi, bu kablolama tekniğinin alternatif tekniklere göre çeşitli faydaları vardır ancak önemli ölçüde daha pahalıdır.

 

İki tür fiber optik kablo vardır:

 

Tek modlu fiber (SMF): Bu daha uzun mesafelerde kullanılır ve sadece bir ışık ışını kullanarak veri iletir.

 

Çok modlu fiber (MMF): Bu, SMF'den daha ucuzdur ve veri aktarmak için birçok ışık ışını kullanır.

 

Ethernet Ağlarının Çeşitleri

 

Hızlı Ethernet

 

Bükümlü veya CAT5 kablo genellikle kabaca 100 Mbps hızında veri aktarabilen veya kabul edebilen bu Ethernet protokolünü destekler. Bir kamera, dizüstü bilgisayar veya başka bir cihazla karşılaştırılabilir herhangi bir cihaz bir ağa bağlı ise, bağlantının fiber tarafında 100Base ve 10/100Base'de hizmet verirler. Hızlı Ethernet siparişleri 100BASE- TX, 100BASE- FX ve 100BASE- T4’tür.

 

Gigabit Ethernet

 

Bu tür bir ağ, verileri kabaca 1000 Mbps veya daha da hızlı olan 1 Gbps hızında iletir. Hızlı Ethernet, bir gelişme olan gigabit hızı ile değiştirilmektedir. Bu tür bir ağdaki veri aktarım hızı, bükümlü çift kablodaki dört çiftin her birinden etkilenir.

 

Görüntülü arama sistemlerinde CAT5e veya diğer yüksek teknoloji kabloların kullanılması, bu ağ türünün kapsamlı bir şekilde kullanılmasını sağlar. Ayrıca, çok modlu sistemler için 1000Base SX ve tek modlu sistemler için 1000Base LX fiber kablolar 500 metreden daha uzun ağlar için kullanılabilir. Fiber SFP modüllerinin yardımıyla VERSITRON, Ethernet tarafında 10/100/1000Base hızlarını ve fiber tarafında 1000Base Gigabit hızlarını idare edebilen Gigabit Ethernet Ortam Dönüştürücüleri oluşturur.

 

10-Gigabit Ethernet

 

 Bu, saniyede 10 gigabit veri aktarım hızıyla çok daha hızlı ve sofistike bir ağ olarak kabul edilir. Ayrıca fiber optik hatlar ve bükümlü CAT6a veya CAT7 hatları kullanır. Bu ağ, fiber optik bağlantılar yardımıyla pratik olarak sonsuza kadar genişletilebilir.

 

Ethernet Anahtarı

 

Bu tür bir ağ, her bir iş istasyonunun mevcut bant genişliğini paylaşmak yerine özel bir 10Mbps bağlantıya sahip olmasını sağlayarak hızı artıran bir anahtar veya hub ile geliştirilebilir. Hızlı Ethernet için 10 Mbps ile 100 Mbps'yi ve arkadaki Ethernet için 1 Gbps ile 10 Gbps'yi destekler.

 

 

Ethernet, zaman içinde güvenilir ve güçlü olduğu kanıtlanmış, yaygın olarak kullanılan bir ağ teknolojisidir. Bir LAN üzerindeki cihazlar arasında yüksek hızlı veri aktarımı sağlar, kurulumu ve bakımı kolaydır, çeşitli cihazlar tarafından geniş ölçüde desteklenir ve ölçeklenebilir.

 

Cihazlara veri aktarımı için kullanılan aynı bağlantı üzerinden güç verilmesini sağlayan ve çok yönlülüğünü ve en iyi uygulamalarını artıran Ethernet Üzerinden Güç gibi teknolojilerin piyasaya sürülmesi, bazı sınırlamalarına rağmen onu güvenli hale getirebilir.

 

 

 

 

 

Toptan satış hizmetlerimizi incelemek için tıklayınız.

İnceleyin