Askerde Telefon Kullanımına Dair Bilmeniz Gerekenler

26 Haziran 2024

Askerde Telefon Kullanımına Dair Bilmeniz Gerekenler

 

Vatani görevini yerine getiren veya getirecek asker ve asker adaylarının ihtiyaç listesinin ilk başında telefon kullanımı yer alır. Ülkemizde geçmiş yıllarda askerlik süresince cep telefonu kullanımı yasaktı ve 2015 yılı itibariyle bu konuda bir düzenleme yapıldı. Askerlik yaptığınız birlik ve görev yerine bağlı olarak belirli saatlerde veya belirli alanlarda telefon kullanımına izin verilmektedir. Bazı birliklerde ise cep telefonu kullanımı tamamen yasaktır. Askerlik süresince iletişim ihtiyaçlarınızı karşılamak için tuşlu cep telefonları, sabit telefonlar veya belirli saatlerde açık olan askeri kurumların telefonları kullanılabilir. İnternet ve kamerası olmayan asker telefonları da bu bağlamda çok tercih edilmektedir. Bu konuda daha detaylı bilgiyi askerlik yaptığınız birlikteki yetkililerden alabilirsiniz. Asker telefonu hizmeti konusunda merak edilenlere daha detaylı bir şekilde bakalım.

 

Asker Telefonu Nedir?

Asker telefonları, vatani görevini yapan er ve erbaşların dış dünya ile iletişimlerini sağlayan cihazlardır. Ancak bu telefonlarla video ve fotoğraf çekilmesine, görüntülü konuşma yapılmasına izin verilmez. Dolayısıyla telefonlarda bu donanımlar varsa askeriye sınırları içine alınmaz. Bu bağlamda asker telefonu, fotoğraf ve video çekimi yapılamayan, canlı görüşme yapılamayan, internet bağlantısı olmayan genellikle tuşlu olan cihazlar şeklinde tarif edilebilir. Asker telefonlarının özelliklerine baktığımızda marka ve model kombinasyonuna göre değişmekle birlikte bazı temel niteliklerin yer aldığını görüyoruz. Bu telefonlarda kullanım şekli dokunmatik değil tuşludur. FM radyo, el feneri, kulaklık girişi bulunabilir.  Zengin multimedya özelliği bulunmaz.

 

Askerde Telefon Kullanılır mı?

2015 yılına kadar askerde telefon kullanmak yasaktı. ​​Hatta Askerde telefon kullanmanın ağır cezası da vardı. 2015 yılı itibariyle askeri birliklerde mobil cihaz kullanımı yasağı bazı sınırlamalar olmakla birlikte kaldırıldı. Dolayısıyla askerde telefon kullanılır mı sorusunun cevabı, “evet” şeklinde verilebilir.

 

Askerde Telefon Serbest mi?

Vatani görev öncesinde pek çok kişi, askerde telefonu yasak mı sorusuna cevap arıyor.  Kadrolu er, erbaş, bedelli er şeklinde farklı sınıfları olan askerlik hizmetinde cep telefonu kullanımı 2015’ten beri serbest. Askerde telefon kullanımı bazı sınırlamalar ile 2015 yılında çıkan yasa kapsamında serbest bırakılmıştır. Askerde akıllı telefon kullanımı ise yasak. Güvenlik zafiyetine sebep olabileceği bilgisiyle bakanlık, askerde akıllı telefonları yasaklamıştır.

 

Kısıtlamalar şöyle özetlenebilir:

  • Erbaş ve erler için mesai saatleri içerisinde telefon kullanmak yasaktır.
  • Askeriyeye kameralı, ses veya görüntü kaydı yapabilen, internet bağlantısı olan cep telefonlarının girişi yasaktır. Ziyaretçi olarak girdiğinizde ise telefonunuz alınmasa da çekim yapmanıza izin verilmez.

 

Askerde Telefon Saat Kaçta Serbest?

Askerde sabah 08:00 - 18:00 arasında telefon kullanımı yasaktır. Ancak bu zaman çerçevesi birliğe göre değişebilir.

 

Asker Telefonu Nasıl Olmalı?

Asker telefonu nasıl olmalı sorusunun net cevabı, tuşlu telefon şeklinde verilebilir. Ancak yasa ile belirtilen kriterler doğrultusunda ​​askerde kullanılabilecek telefonlar aşağıdaki gibi açıklanmıştır.

 

  • Asker telefonu kamerasız olmalıdır.
  • Asker telefonlarında internet bağlantısı olmamalıdır.
  • Akıllı telefon modeli kullanılamaz.

 

Asker telefonu alırken bu özellikleri dikkate almanız gerekir. Diğer yandan şarjı uzun süre giden, düşmeye ve ıslanmaya dayanıklı modellerin kullanışlığı olacağını da eklemek gerekir.

 

Askerde Cep Telefonu Kullanma Şartları Nelerdir?

Askerde cep telefonu kullanma şartları yasa ile belirlenmiştir. Buna göre yukarıda da belirttiğimiz üzere akıllı cep telefonu kullanılamaz. Bunun nedeni akıllı telefonların kamera içermeleridir. Bu temel kural dışında her askeri birlikte farklı uygulamalar da olabilir. Örneğin yüksek güvenlikli bölgelerde tamamen telefon kullanımı kısıtlaması da olabilir. Askerde telefon kullanma şartları hakkında en sağlıklı bilgiliyi gideceğiniz birlikten öğrenebilirsiniz. Telefon kullanımına izin veriliyor ise asker için tuşlu telefon araştırması yapabilirsiniz.

 

Vodafone Askerfone Paketleri

Asker telefonu ve asker hattı gibi arayışınızda Vodafone ihtiyacınızı karşılıyor. Vodafone’lu olmak, askerde de büyük kolaylık. Vodafone tarafından geliştirilen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ön şart olarak belirttiği özellikleri sağlayan Askerfone, çok kullanışlı bir seçenek. Askerfone kolay paketleri ile sevdiklerinizle iletişimde olmaya devam edebilir, önemli işlerinizi askerdeyken de çözebilirsiniz. Peki, Vodafone Askerfone tam olarak nedir ve özellikleri nelerdir?

 

Vodafone Askerfone Özellikleri

Asker telefonu arayışında hat kullanımı için Vodafone Askerfone, kullanıcı dostu özellikleriyle öne çıkıyor. Askerfone, askerlik görevini yapan er ve erbaşların telefonla konuşabilmesi için Vodafone tarafından geliştirilmiş bir tarife sistemidir. Sunulan pakete göre bazı detaylar değişir ancak genel kullanım kuralları şöyle özetlenebilir;

 

Öncelikle; İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik paylaşımı sisteminden TCKN ve YKN doğrulamaları yapılmış kişiler yararlanabilir. Askerfone tarifeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ön şart olarak belirttiği özellikleri sağlayacak şekilde optimize edilmiştir. Buna göre hafta içi 08:00 – 18:00 saatleri arasında kullanıcının belirlediği 14 numara da dahil olmak üzere, konuşmaya, SMS atmaya/almaya ve internet kullanımına kapalıdır. Er ve erbaşlar, askerlik görev süresi boyunca tarife değişikliği yapamaz. Er ve erbaşlar bu tarifede oldukları sürece internet servislerini aktive edemezler. Bunun dışında kullanıcı kendi tarifesine özel olarak belirlenmiş olan haklardan yararlanılır. Vodafone Telekomünikasyon A.Ş kara ve gri listelerinde bulunan müşteriler kullanamaz.