Akıllı telefonlar bugün hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri. Akıllı telefonlarımızla sosyal medyada dolaşmaktan dizi ya da film izlemeye, oyun oynamaktan fotoğraf ve video çekmeye kadar birçok şeyi yapabiliyoruz. Günümüzün akıllı telefonlarından önce kullanılan cep telefonları ile bunların birçoğunu gerçekleştirmek mümkün değildi. Fotoğraf ve video kalitesi piksellerle ölçülen hatta hiç kamerası olmayan ya da mesaj yazmak için tuşlara basmaktan parmaklarınızı acıtan cep telefonları bir dönemin en popüler cihazlarıydı. Öyle ki bazı modellerle internete girmek bile mümkün değildi ama o dönemlerde bile belirli modeller satış rekorları kırdı. İşte “nerede o eski telefonlar?” dediğimiz ve bir dönem ortalığı kasıp kavuran o cep telefonu modelleri.
1. Nokia 3210
Nokia bir dönemin en popüler telefon markalarından biriydi. Çıkardığı her model cep telefonu meraklılarının yakın takibine girerdi. Yani bugün iPhone modelleri neyse bir dönem için de Nokia aynı anlama geliyordu. Nokia eski telefonlar arasında en popüler modellerinden biri 3210. Renkli kapakları sayesinde kişiselleştirilebilen ve sosyal ortamlarda daha “havalı” olmamızı sağlayan bu model birçok kişinin ilk telefonlarından biri. 1999 yılında piyasaya çıkan 3210’un en sevilen özelliklerinden biri de saatlerce başından ayrılmadığımız yılan oyunuydu.
2. Nokia 3310
Nokia eski telefon modelleri bu listede en çok yer alacak cihazlardan. Bu modellerden biri de 2000 yılında piyasaya çıkan ve sağlamlığı ile bugün bile dillere destan olan 3310. Günlerce giden şarjı, efsane yılan oyunu ve nice darbelere karşı dayanıklı yapısı ile Nokia 3310 bir dönemin favori karne hediyelerinden biriydi.
3. Ericsson A1018
En eski telefon modellerinden biri olan Ericsson A1018’in popülaritesi sahip olduğu özelliklerden çok ilk cep telefonlarından biri olmasından ileri geliyordu. Neredeyse yeni doğmuş bir bebek boyutlarında olan A1018 sürekli olarak yanınızda taşımak için elverişli bir cihaz olmasa da o dönem için oldukça popülerdi.
4. Nokia 5210
Nokia eski telefon modelleri içerisinde en ilginç olanlardan biri de 5210. Deprem, sel, yangın gibi birçok felakete karşı dayanıklılık konusunda oldukça iddialı olan bu model, bu dayanıklılığı ispat etmek için birçok kişi tarafından futbol topu olarak bile kullanıldı. Ardından kapaklarını değiştirip kullanmaya devam ettiğiniz bu model çok sevilen eski cep telefonları arasında yer alıyor.
5. Nokia 6600
2005 yılına geldiğimizde eski Nokia telefonları içerisinde bir efsane doğdu. O dönem için ciddi bir ücret karşılığında satın alınabilen 6600 kamerası, polifonik zil sesi özelliği ve video oynatma özellikleri ile o dönem için “cep telefonunun geldiği son nokta” olarak nitelendirilmeyi başarmıştı.
6. Nokia N95
Nokia N95 eski model cep telefonları içerisinde yer alan efsanelerden biri. Kızaklı, kameralı ve mp3 çalabilme özelliğine sahip olan N95 o dönemin en havalı cihazlarından biriydi. Günümüz şartlarında neredeyse yok diyebileceğimiz kadar sınırlı hafızasında saklayabildiğimiz müzik, resim ve videolar bize fazlasıyla yetiyordu. Üstelik bu hafıza yetmediğinde 2 ya da 4 GB’lık hafıza kartları ile ek hafızaya sahip olabiliyorduk.
7. Sony K700i
Sony de Nokia gibi bir dönemin efsane cep telefonlarından biri. Eski model telefonlar arasındaki popüler modellerinden biri de 2004 yılının sonlarına doğru piyasaya çıkan K700i. 32 MB dahili hafızası, FM radyo ve mp3 çalma özelliği ile K700i dönemin en havalı modellerinden biriydi.
8. Motorola Razr v3
Motorola da bir dönemin popüler eski telefon markaları arasında yer alıyor. Razr v3 bugünün aksine küçük telefon modasının gittikçe yükselmeye başladığı yıllarda ince yapısı ile büyük bir popülarite kazandı. Eski kapaklı telefonlar arasında yer alan Razr v3 modeli büyük ekranı ve şık tasarımı ile çok sevilen cihazlardandı.
9. Motorola StarTac
Eski motorola telefonlar bugün hala birçok kişi tarafından efsane olarak anılmaya devam ediyor. Motorola StarTac modeli de kapaklı cep telefonları kategorisinde dünyanın en eski telefonları arasında yer alıyor. Motorola StarTac 88 gram ağırlığı ve LED ekranı ile 1996 yılında üretilen bu model 200’li yıllara kadar en çok satılan cep telefonları arasında yer alıyordu.
10. Nokia 8810
Dünyanın en eski telefonu olmasa da ilk kızaklı cep telefonu olma özelliğini taşıyan Nokia 8810 250 adet telefon numarasını rehbere kaydedebilme özelliği ile o dönem için devrim niteliğinde bir cep telefonuydu. Farklı tasarımı sayesinde efsane Matrix filminde de kendini gösteren 8810 uzun yıllar piyasanın favori modellerinden biri oldu.
11. Ericsson GH688
A1018 modelinin pek de ergonomik olmayan yapısından sonra 1996 yılında kullanıcılara sunulan Ericsson GH688, 160 gram ağırlığı ve şık tuş takımı ile birçok kişi için devrim niteliğinde bir modeldir. Anteni ve minik ekranı ile tam bir eski tip telefon olan Ericsson GH688 ülkemizde de çok sevilen modellerden biriydi.
12. Samsung E250
Kızaklı nostaljik cep telefonları içerisindeki efsane modellerden biri de Samsung E250. Özellikle de 90’ların çocukları için ilk akıllı telefon olarak nitelendirebileceğimiz E250 harika (!) kamerası, mp3 çalabilme özelliği ve renkli ekranı ile en popüler eski model Samsung telefon modellerinden biriydi.
13. Blackberry 9270
Blackberry model bir telefona sahip olmak bir dönem için oldukça havalıydı. Özellikle de kendi içerisinde özel bir mesajlaşma uygulamasına sahip olması Blackberry’yi efsane cep telefonu markalarından biri haline getirdi. Blackberry 9270 QWERTY klavyesi ile tuş takımlı telefonlarda mesajlaşmaya bambaşka bir boyut getirdi ve bu da cihazı çok daha popüler bir hale getirdi.
14. Sony Ericsson W800i Walkman
2005 yılında piyasaya çıkan Sony Ericsson W800i Walkman isminden de anlayabileceğiniz gibi cep telefonu ile walkmanin bir araya getirildiği bir modeldi. O dönem için efsanevi bir ses kalitesine sahip olan ve yine o dönemde en iyi mp3 çalan telefonlardan biri olması kendisinden sonra çıkan modellerin ses kalitesinin de yükselmesine neden olmuştu.
15. iPhone
2007 yılında Steve Jobs tarafından tanıtılan ilk iPhone o yılların en popüler telefonuydu. Cep telefonu konusunda bir devrim olan iPhone akıllı telefon kavramının da hayatımıza yavaş yavaş yerleşmesine neden oldu. Yakaladığı popülarite ve ulaştığı kitle ile 1. nesil iPhone bugün kullanılan iPhone’lardan çok daha farklı olsa da o dönem için kesinlikle bir efsaneydi.
16. Nokia 6630
Yine bir efsane cep telefonu ve yine Nokia. Nokia’nın 6630 modeli ilginç tasarımı ve sahip olduğu özellikleri ile dönemin en pahalı cihazları arasında yer alıyordu. Nokia 6630, 10 MB dahili hafızası ve 1.3 MP çözünürlüğündeki kamerası ile birçok kişinin sahip olmak istediği bir modeldi.
17. Siemens SX1
Eski model cep telefonları ile en çok yapılan şeylerden biri SMS atmaktı ve klasik tuş takımı ile bunu yapmak hiç de kolay değildi. Bugün birçoğumuz klavyelerle mesaj yazmaya alışmış olsak da bir harf yazmak için defalarca tek bir tuşa basmak o dönem cep telefonu kullanıcılarının çilesiydi. Siemens SX1’de yanlara yerleştirilmiş tuş takımı ile SMs yazmayı oldukça hızlı hale getiren bir modeldi ve bu nedenle de oldukça popülerdi.
18. Nokia 2100
En sevdiğiniz fotoğrafı ekran arka planı yapmaya alıştığımız bu dönemlerden önce arka kapağında bulunan küçük çerçevesi ile sevdiklerimizin fotoğrafını telefonumuzda taşımamıza imkan tanıyan modellerden biri Nokia 2100’dı. Silikon tuşlarına basıldığında çıkardığı “çıt-çıt” sesi ile yılan oynamak 2100 ile oldukça zevkliydi.
19. Nokia 3200
Nokia’nın en efsanevi modellerinden biri de şeffaf kapağı ile 3200’dı. Şeffaf kapağın içerisinde koyabildiğiniz farklı renkli kağıtlarla dilediğiniz her an farklı bir cihaza sahip olabiliyordunuz. Aynı zamanda kutudan çıkan boş kağıtları kendiniz renklendirerek kendi kapak tasarımınızı da oluşturabiliyordunuz. 3200 elips şeklindeki tuş takımıyla da oldukça dikkat çekiyordu.
20. Ericsson T10
2000 yılında piyasaya çıkan T10 rengarenk çeşitleri ile en sevilen kapaklı telefonlardan biriydi. Antenli olmasına rağmen küçük boyutları hem taşıma kolaylığı sağlıyordu hem de farklı renklere sahip olması onu zamanın en havalı telefonlarından biri haline getiriyordu.
Eski telefon modellerini anlatan bu yazıda, geçmişe bir yolculuk yapıp nostaljik duygulara kapıldınız mı? Peki, ilk telefonunuz hangisiydi? Hatırladınız mı? Belki de tuşlu bir Nokia, belki de kayar kapaklı bir Sony Ericsson... Her ne olursa olsun, ilk telefonumuz her zaman özel bir yere sahiptir.
İlk telefonunuzu anımsarken, o heyecanı ve mutluluğu yeniden hissedin. Arkadaşlarınızla mesajlaşarak saatler geçirdiğiniz, oyunlar oynayarak eğlendiğiniz o güzel günleri hatırlayın. İlk telefonlarımız sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda birer anı deposudur.
Siz de ilk hattınızı alarak bu nostaljiyi yeniden yaşayabilirsiniz!
Vodafone olarak, ilk hattını alacak 7-16 yaş arasındaki çocukların ihtiyaçlarına özel hazırlanan İlk Hattım tekliflerine ve FreeZone çocuk hattına hemen şimdi göz atın, avantajlı fiyatlar, ücretsiz durma özelliği, çocuklara özel markalardan indirimler ve daha fazlasının tadını çıkarın!