Mekanik ve Membran (Normal) Klavye Nedir? Farkları Nelerdir?

23 Ekim 2023

Mekanik ve Membran (Normal) Klavye Nedir? Farkları Nelerdir?

Oyun dünyasında belirli bir süre vakit geçirenler ya da bu dünyaya yeni adım atacakların en çok kullandığı veya kullanacağı ekipmanlardan birisi klavyedir. Gaming dünyasına bomba bir giriş yapmak ya da istediğin tecrübeyi kazanıp bir üst seviyeye geçmek için doğru klavyeyi seçtiğine emin olmalısın. Klavyeni yenilemek istiyorsan ya da ilk kez bir klavye alacaksan klavyeler hakkında en çok merak edilen sorulara yanıt veriyoruz. Gaming klavye nedir, mekanik klavye özellikleri neler ve daha pek çok sorunun cevabı, yazının devamında seni bekliyor!

 

Mekanik, Mekanik Hisli ve Membran (Normal) Klavye Nedir?

 

Oyun ekipmanları söz konusu olduğunda pek çok ürün alternatifi bulunuyor. Klavye için de bu durum geçerli. Oyun dünyasına yeni adım atıyorsan klavye dendiğinde ilk olarak aklına normal klavye geliyor olabilir amma velakin durum pek de öyle değil:) Membran klavye de denilen normal klavyenin yanı sıra mekanik ve mekanik hisli klavye seçenekleri de bulunuyor hatta oyun severler arasında oldukça popüler! Klavyeleri; “Membran klavye nedir?”sorusunu yanıtlayarak, mercek altına alalım.

 

Membran Klavye Özellikleri

 

Hafif tasarıma sahip olan membran klavye; ekonomik ve sessiz olması ile öne çıkan bir seçenek. 3 katmandan oluşan membran klavyeleri kullanırken, esneklik dikkat çekiyor. Katmanlar arasındaki iletken izler, basınç sayesinde temas ediyor ve konforlu şekilde oyun oynamaya imkan veriyor. Şimdi sana membran klavyenin artıları ve eksilerinden bahsedelim, çünkü asıl kararını bunlar belirleyecek. Membran klavyenin artıları arasında; kullanılan materyalden kaynaklı hafif tasarım, uygun fiyat ve sessiz performans yer alıyor. Membran klavyenin en büyük eksisi ise; tuşların özelliğinden dolayı her tuş basımı isabetli olmaması… Tahmin edersin ki bu oyun sırasında istenen bir durum değil:)

 

Mekanik Klavye Özellikleri

 

Şimdi de sıra mekanik oyuncu klavyesinde. Mekanik oyuncu klavyesi bağımsız tuşları ile öne çıkan bir model. Tuşların bağımsızlığının yanı sıra her bir tuşun ayrı bir mekanik anahtarı var. Her tuşun sahip olduğu ayrı anahtarlar, onu farklılaştırıyor. Oyun performansını artırmak isteyen oyuncular, düşük tepki süresi ile performans gösteren bu mekanik klavyeleri tercih ediyor. Mekanik klavye, sahip olduğu switchler sayesinde oyun sırasında avantaj sağlıyor. Hem oyun sırasında rakiplerini silip süpürmek istiyor hem de uzun süre bir daha klavye almayayım diyorsan, mekanik klavye seni mutlu eder. Mekanik klavyelerde 3 tür switch var. Her tuşa bastıktan sonra geri bildirim almak isterim diyenler için Tactile ya da Clicky switch ideal. Ben FPS oyunlarının başından kalkmam diyorsan da Linear switch sana ayak uyduracaktır. Mekanik klavyelerden bahsederken peki “Mekanik hisli klavye nedir?” diye merak edenlere de hemen yanıt verelim. Mekanik hisli klavyelerde switch bulunmuyor, onun yerine mekanik hissi yaratmaya yarayan aparatlara yer veriliyor.

 

Mekanik ve Membran Klavye Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Son olarak mekanik klavye ve normal klavye arasındaki farklara göz atalım. Normal klavye ve mekanik klavye farkı ilk olarak ağırlıkta ortaya çıkıyor. Switchler yüzünden mekanik klavyeler normallere göre ağır. Mekanik klavyelerin teknolojileri daha gelişmiş, ayrıca RGB ya da LED ışıklarla desteklenen modeller oldukça dikkat çekici. Mekanik klavye vs normal klavye dendiğinde kullanım ömrü de oldukça fark yaratıyor. Mekanik klavyeler, normallere göre ortalama 15 kat tuş vurma ömrüne sahip. Mekanik oyuncu klavyeleri, işlevsel tuşları ve yanıt süresi ile de oyunda fırtına gibi esmeyi kolaylaştırıyor:)

 

Vodafone FreeZone oyun severlerin her zaman yanında! Vodafone FreeZone’a gelen oyuncular, sınırsız oyunların tadını çıkarıyor ve internetinden yemeden diledikleri oyunu oynuyor. Vodafone FreeZone'lu olarak tarifene ek; League of Legends: Wild Rift, Free Fire ve PubG Mobile gibi oyunlara sınırsız şekilde ulaşabilirsin. En iyi Vodafone FreeZone tarifeleri için online’a göz atabilir, sınırsız oyun hakkı ile tatilin keyfini çıkarabilirsin.

 

Yüzlerce gaming ekipmanını indirimli alabileceğin FreeZone tarifelerini hemen incele!

 

Teklifleri Gör!