Kendini Geliştirmek İsteyen Gençlere 10 Öneri

31 Ocak 2024

Kendini Geliştirmek İsteyen Gençlere 10 Öneri

Gelişim, her insan için farklı bir anlam ifade eder. Hangi konuda olursa olsun gelişim asla sonu gelmeyen ve sürekli devam eden bir yolculuktur. Her insan mutlaka bir konuya ilgi duyar ve bu konu hakkında kendini geliştirmek için çaba sarf eder. Bu gelişim kimi zaman iş ya da eğitim hayatı için gerekli olabileceği gibi kimi zaman da yalnızca hobi amaçlı ve kişinin kendisi için gerçekleştireceği bir eylem de olabilir. Özellikle gençler, internetin yaygınlaşması ve kişisel gelişim konularına olan ilginin artması ile kendilerini geliştirmek için yoğun bir çaba içerisine giriyor. Eğer sen de kendimi geliştirmek için neler yapabilirim diye merak ediyorsan bu içeriğimizde senin için hazırladığımız 10 öneriye göz atabilirsin.

 

Kişisel Gelişim İçin 10 Öneri

 

“Kendimi geliştirmek için ne yapmalıyım?” sorusu özellikle gençlerin en sık sorduğu sorulardan biri. Daha düzenli bir yaşam sürmek, eğitim hayatlarında daha başarılı olmak ya da yaşamın ilerleyen yıllarına daha iyi hazırlanmak isteyen gençler kendilerini geliştirmenin farklı yollarını arıyor. Eğer sen de bu gençlerden biriysen, bu önerilerimiz tam sana göre.

 

1.İlgi Alanlarını Belirle

 

Kişisel gelişim konusunda yapman gereken ilk şey, gelişime hangi alanda başlayacağını belirlemektir. Hangi alanda bir gelişim yolculuğuna çıkacağını belirlemediğin  takdirde birçok farklı konuya yönelebilir ve gelişim adımlarının daha yavaş ilerlemesine neden olabilirsin. Elbette aynı anda birden fazla konu üzerinde kendini geliştirmen mümkün ancak burada önemli olan nokta bu konuları belli bir sıraya koyup, hangi konu üzerinde ne şekilde çalışacağını belirlemek olacaktır. Bu yolculuk için aynı zamanda hobilerini de gözden geçirmen faydalı olabilir. Yapmaktan hoşlandığın bir hobiyi biraz daha ileri taşımak isteyebilir ve bu konuyu bir hobiden öte profesyoneli olduğun bir konu haline getirebilirsin.

 

2.Gelişim Ajandası Oluştur

 

Hangi konu ya da konular üzerinde kendini geliştireceğine karar verdikten sonra bu konuların her biri için ayrı bir kişisel gelişim ajandası oluşturmalısın. Bu ajanda da kendini geliştirdiğin konu hakkında yaptığın çalışmaları düzenli şekilde kaydederek ilerlemeni takip edebilirsin. Ajandada bu gelişim için günlük ne kadar çalışman gerektiğini, hangi materyallere ihtiyacın olduğunu, online ya da fiziksel olarak sahip olduğun / satın alman gereken kaynakları bu ajandaya yazarak hem daha düzenli bir çalışma imkanı kazanır hem de çalışmaların için bir motivasyon kaynağı elde edebilirsin.

 

3.Kitap Oku

 

Kitap okumak, hayatın her döneminde kişinin kendisini geliştirmesi anlamında atabileceği en sağlam adımlardan biridir. Özellikle zihinsel gelişimine ve dünyaya daha geniş bir perspektiften bakmana yardımcı olacak olan kitaplar kendini geliştirmek isteyen herkesin mutlaka yapması gereken bir aktivite. Hem kendini geliştirmek istediğin konu ile ilgili kitapları hem de beğendiğin tarzdaki romanları ya da hikayeleri okumayı asla bırakmamalısın. Okumak insanı sürekli geliştiren, yeni dünyalar tanımasına yardımcı olan bir olgudur. Bu nedenle kendini geliştirmek istiyorsan kesinlikle kitap okumalısın.

 

4.Düzenli Egzersiz Yap

 

Kişisel ve zihinsel gelişimine katkı sağlayacak eylemlerden biri de egzersiz yapmak. ancak burada önemli olan nokta bu eylemin bir kaç kereye mahsus olmaması yani sürekli olması. Kişinin kendini geliştirmek için yaptığı tüm eylemlerde olduğu gibi bu noktada da önemli olan devamlılık ve düzenlilik. Her gün egzersiz yapmak için 10 dakikanı ayırdığında, çok kısa bir süre sonra yaşadığın olumlu gelişimleri gözlemleyebilecek hale geleceksin. Egzersiz yapmak için spor salonlarına gitmene ye da çok ağır antrenmanlar yapmana da gerek yok. açık havada yürüyüş yapmak ya da ev içerisinde kısa egzersizler yapmak bile yeterli olacaktır.

 

5.Yeni İnsanlarla Tanış

 

Kişisel gelişimin en önemli adımlarından biri de yeni insanlarla tanışmak. Her insanın bir hikayesi ve sana katacağı bir şeyler mutlaka vardır. Ayrıca yeni insanlarla tanışmak sosyal becerilerini geliştirmene ve özellikle ilerleyen yıllarda katılacağın iş yaşamında daha geniş bir çevreye sahip olmana katkı sağlayacak. Bu nedenle yeni insanlarla tanışmaktan ve yeni hikayeler dinlemekten korkma.

 

6.Seni Yoran Kişilerden Uzaklaş

 

Yeni kişilerle tanışmak kendini geliştirmek isteyen gençler için oldukça iyi bir adım. Ancak en az bunun kadar iyi olan bir başka adım da seni yoran, yıpratan ve seni aşağı çekmek isteyen insanları hayatından çıkarman olacaktır. Bu tür insanlar sana ve gelişimine bir şeyler katmak bir yana dursun ilerlemeni yavaşlatabilir. Bu nedenle hayatında bu tür insanlar varsa bunları belirleyip hayatından çıkartmak gelişiminin daha hızlı ilerlemesine katkı sağlayacak.

 

7. Pozitif Düşünce Alışkanlığı Edin

 

Olumsuz düşünceler de tıpkı olumsuz kişiler gibi seni aşağı çeken şeylerden biri. Bu nedenle eğer kendimi geliştirmek için ne yapabilirim diye düşünüyorsan pozitif düşünce alışkanlığı edinebilirsin. Her zaman iyi şeyler düşünmeyi, hayatını bu düşüncelerle yönetmeyi alışkanlık haline getirdiğinde düşündüğün güzel şeylerin gelişimine büyük bir katkı sağladığını göreceksin.

 

8.Günlük Alışkanlıklarını Gözden Geçir

 

Düzenli bir yaşam, kişisel gelişimin en önemli adımlarından biri. Kendimi geliştirmek için yapmam gerekenler neler diye soranlar için verebileceğimiz en iyi önerilerden biri de bu nedenle günlük yaşam alışkanlıklarını gözden geçirmeleri olacaktır. Geç yatmak, az uyumak, sağlıksız beslenmek gibi olumsuz alışkanlıkların varsa bunları düzeltmek için çalışabilir ve bu alışkanlıklarını daha sağlıklı şekilde revize edebilirsin. Örneğin her gün biraz daha erken yatmak, daha sağlıklı beslenmek için günün 1 öğünü için rutin oluşturmak gibi küçük adımlar kısa sürede iyi sonuçlar verecektir.

 

9. Yeni Şeyler Dene

 

“Kendimi geliştirmek istiyorum ne yapmalıyım?” diye soran bir genç için verilebilecek en iyi tavsiyelerden biri de kesinlikle yeni şeyler denemesi olacaktır. Yeni bir hobi edinmek, daha önce hiç denemediğiniz tarzda bir kitap okumak ya da daha önce hiç tatmadığınız bir yemeği yemek gibi yenilikler hayatının pozitif yönde gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Bu yeni deneyimler sayesinde kendin ile ilgili bilmediğin birçok şeyi öğrenebilir, yeni kültürler tanıyabilir ya da farklı şeyler öğrenebilirsin. Bu nedenle yeni şeyler denemekten asla korkma.

 

10.Yeni Bir Dil Öğren

 

Kendini geliştirmek isteyen gençler için verilebilecek en önemli tavsiyeyi sona sakladık. Eğer kendini geliştirmek istiyorsan, atman gereken en öncelikli adımlardan biri kesinlikle yeni bir dil öğrenmek olacaktır. Ne demişler? 1 lisan 1 insan! Özellikle bir üniversite öğrencisi kendini nasıl geliştirirkonusuna verilebilecek en uygun cevap kesinlikle dil öğrenmek. Dil öğrenmek için bir kursa gidebilir, imkanın varsa yurt dışına çıkabilir ya da ev konforunda online derslerle yeni bir dil öğrenebilirsin.

 

FreeZone ile kendini geliştirirken internet keyfini ikiye katlayan güzellikleri kaçırma! FreeZone’a gelenler için 8 GB’lık faturasız tarifene her ay 8 GB hediyeyken, 12 GB’lık faturasız tarifene her ay 12 GB hediye. Red tarifelerini kullanan faturalı FreeZone’lular tarifelerine ek 40 GB'ye kadar, Cebine Uyan tarifeleri kullanan FreeZone’lular tarifelerine ek 24 GB’ye kadar, Süper Kolay Paket kullanan FreeZone'lular ise tarifelerine ek 24 GB’ye kadar internet kazanıyorlar.

 

Aynı zamanda FreeZone’un hediye ettiği bu GB’lar Instagram, Twitter, Facebook, TikTok gibi uygulamalarda ve PubG Mobile, Zula Mobile ve League of Legends gibi oyunlarda geçerli. Üstelik görüntülü konuşmalarda da geçerli WhatsApp FreeZone’lulara sınırsız! Vodafone FreeZone dünyasının diğer tüm avantajlarını hemen inceleyin!

 

Yeme-içme, sinema, otobüs bileti ve daha birçok marka fırsatı FreeZone’da, hemen incele!

Teklifleri Gör!