Kahvenin Az Bilinen Özellikleri

31 Ocak 2024

Kahvenin Az Bilinen Özellikleri

Kahve, günümüzün en popüler içeceklerinden biri. Birçok insan güzel bir güne başlamanın ilk adımı olarak en sevdiği kahve çeşidini tercih ediyor. Yani güne başlamak ya da uyanmak için kahve, çoğu insan için ilk adım. Diğer yandan gün içinde yorgunluğu yenmek, rahatlamak, kafayı toplamak gibi nedenlerle de kahve tüketimi devam ediyor. Peki, dünya genelinde en çok tüketilen içecek türlerinden biri olan kahveyi yeterince tanıyor muyuz? Dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan kahve, gerçek bir kültür mirası gibi. Dondurularak saklanan ilk gıda olması, aslında bir tohum ya da çekirdek değil meyvenin kendisi olması gibi şaşırtıcı bilgiler içeriyor.

 

Nitelikli kahve, soğuk kahve, sağlıklı yaşam içecekleri ve kahve gibi terimleri çok sık duyduğumuz şu günlerde, giderek daha da popüler hale gelen kahveye yakından bakalım…

 

●Kafeinden Gelen Güç!

 

Kahve denince akla hemen onun içerisinde çokça bulunan kafein geliyor. Kafein, sadece kahvede bulunan bir bileşen değil ama en yoğun ve etkili halinde onda bulabiliyoruz. Bu özelliği ile kahve, özellikle günün ilk saatlerinde uyanmak ve daha dinç bir gün geçirmek için insanların sık tercih ettiği içeceklerden biri haline geldi.

 

●Kahve Dükkanları İstanbul’da Doğdu!

 

Çok az insan bilir ama ilk kahve dükkanları İstanbul’da doğmuştur. Türk kahvesi pişirilen bu dükkanlara gelen tüccarlar, hızlı bir şekilde kahvesini içip ayrılırdı. Bu içecek kültürü, Cenevizli tüccarlar aracılığıyla Avrupa’ya yayıldı. Daha sonra bu tüketim şekli yaygınlaştı ve özellikle İtalyanlar, kendi içecek kültürleri ile harmanlayarak çok daha başka bir boyut kazandırdılar.

 

●Önceleri Yeniyordu!

 

Kahve kültürü üzerine çok sayıda akademik araştırma var. Bunların hemfikir olduğu bir konu ise ilk kayıtlara göre kahve çekirdeklerinin yendiğine yani bir içecek olarak değil de baharat ya da çekirdek olarak tüketildiğine dair. Zamanla acımsı tadın içecek olarak daha tüketilebilir olduğu keşfedilmiş. Kahveyi sütle içme fikri ise çok yenidir. Sütle yapılan pek çok sos ve kremanın mucidi olan Fransızlar, 17. yüzyılda sütlü kahveyi icat etmiş.

 

Dünyada En Çok Tercih Edilen Kahveler

 

Dünya genelinde birçok farklı kahve demleme çeşidi bulunur. Kahve çekirdeklerinin çekim şekli, demlenme türü gibi özellikleri kahvelerin farklı şekillerde isimlendirilmesine yol açar. Dünya üzerinde en popüler olan kahve türleri nelermiş gelin birlikte bakalım.

 

Espresso

 

Dünyada en çok tercih edilen kahve türlerinden olan espresso, ince çekilmiş ve koyu kavrulmuş ve basınç ile demlenen bir kahve çeşidi. Kendine özel bir lezzeti olan espresso özellikle İtalya’da oldukça popüler. Basınçlı demleme tekniği sayesinde üzerinde özel bir köpüğü olan espresso, tüketicilerine kendine has lezzeti olan sert bir kahve deneyimi sunar. Zaten “espresso” kelimesinin anlamı da “baskılanmış” ya da “baskıya maruz kalmış” demektir.  Aynı zamanda espresso bilinen birçok kahve türü için de temel olarak kullanılır. Bu arada İtalya’da temel ihtiyaç listesinde un, şeker, tuz, makarna gibi gıdaların yanında espresso da temel ihtiyaç olarak kabul edilir.

 

Cappuccino

 

Yine İtalya’ya özgü bir kahve çeşidi olan cappuccino, espresso ve sütün buluşması ile ortaya çıkmış eşsiz bir lezzet. Espressoya göre daha yumuşak bir içime sahip olan cappuccino dünyada en çok tercih edilen kahve türlerinden biri. Bu arada söylemesi zor olan “cappuccino” kelimesi, manastır keşişlerinin kapşonlu giysilerinden geliyor. Çünkü İtalya’da kahveyi ilk benimseyenler onlar olmuş.

 

Türk Kahvesi

 

Dünyanın en popüler kahve türleri arasında yer alan Türk Kahvesi, Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri. Tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanan Türk Kahvesinin özelliği dünya üzerinde telvesi ile demlenen tek kahve türü olması. Cezvede ya da makinada pişirilebilen Türk Kahvesi, bol köpüğü ve yanında eşlik eden lokum ikramı ile ülkemizde de en çok tercih edilen kahve türlerinden.

 

Filtre Kahve

 

3.nesil kahveciliğin yaygınlaşması ile hayatımızda çok popüler hale gelen kahve türlerinden biri de filtre kahve. Kağıt ya da makine ile filtre edilerek demlenmesi ile bu ismi alan filtre kahve, uzun ve lezzetli bir kahve deneyimi yaşamak isteyenlerin favorisi.

 

Latte

 

Bol sütlü kahve lezzeti sevenlerin favorisi olan latte espresso ve sütün doğru oranlarda bir araya gelmesinden oluşur. Yumuşak içimli olması nedeniyle kahve içme alışkanlığını yeni kazanmaya başlayanlar için oldukça iyi bir seçenektir.

 

Mocha

 

Mocha, yine İtalya’ya özgü bir kahve türü. Adını Mocha limanından alan bu kahve yumuşak içim tercih edenlerin favorisi. Bol süt ile yapılan espresso bazlı bu kahvenin latteden ayrılan yanı ise içerisinde çikolata bulunması. Yani hem süt hem de çikolata tadını seven kahve tutkunlarını ilk tercihi kesinlikle mocha olabilir.

 

FreeZone ile kahveni yudumlarken sosyal medya uygulamalarında rahatça takılabilmen için internet keyfini ikiye katlayan güzellikleri kaçırma! FreeZone’a gelenler için 8 GB’lık faturasız tarifene her ay 8 GB hediyeyken, 12 GB’lık faturasız tarifene her ay 12 GB hediye. Red tarifelerini kullanan faturalı FreeZone’lular tarifelerine ek 40 GB'ye kadar, Cebine Uyan tarifeleri kullanan FreeZone’lular tarifelerine ek 24 GB’ye kadar, Süper Kolay Paket kullanan FreeZone'lular ise tarifelerine ek 24 GB’ye kadar internet kazanıyorlar.

 

Aynı zamanda FreeZone’un hediye ettiği bu GB’lar Instagram, Twitter, Facebook, TikTok gibi uygulamalarda ve PubG Mobile, Zula Mobile ve League of Legends gibi oyunlarda geçerli. Üstelik görüntülü konuşmalarda da geçerli WhatsApp FreeZone’lulara sınırsız! Vodafone FreeZone dünyasının diğer tüm avantajlarını hemen inceleyin!

 

Yeme-içme, sinema, otobüs bileti ve daha birçok marka fırsatı FreeZone’da, hemen incele!

Teklifleri Gör!