Akıllı Telefonlarda Ebeveyn Yönetimi ve Önemi

22 Ekim 2024

Akıllı Telefonlarda Ebeveyn Yönetimi ve Önemi

Çocukların yani 18 yaşından küçük bireylerin akıllı cihazlarla internete erişimi günümüzün normal alışkanlıklarından hatta ihtiyaçlarından biri. Öğrenmek, araştırmak, bilgiye ulaşmak, kaynak taramak, vizyon edinmek üzere yaşadıkları fiziksel dünya ile sınırlı kalmamaları küresel anlamda bir fırsat eşitliği de doğuruyor. Zira, her çocuk melikesinin bir katı kütüphane olan evlerde büyümüyor. Benzer şekilde her çocuk henüz 18 yaşına gelmeden çok sayıda ülkeyi gezip görerek zengin bir vizyon edinemiyor. Bu açıdan bakınca internet, kocaman bir deneyim ve bilgi dünyasını herkes için ulaşılabilir kılıyor. Diğer yandan evlerimizde gözümüzün önünde büyüttüğümüz çocuklarımızı tüm dünyanın kötülüklerine de açık hale getiriyor. İnternetin handikapı tam olarak burada başlıyor. Çoğu zaman ebeveynlerin kontrol edemediği hatta dikkatinden kaçan online gerçekleşen olumsuz etkiler çocuklara kolayca ulaşabiliyor. Bu tedirgin edici durumdan doğan ya da bir ihtiyaçtan doğan çocuk takip uygulamaları ise doğru uygulama ve doğru kullanımla çözüm sunabiliyor. Peki, çocuk takip uygulamaları neden gerekli?

 

Ebeveyn Takip Programı Kullanmak

 

Belirli bir yaşa gelen çocuklara akıllı telefon ve tablet gibi cihazlar sunuluyor. Bu cihazların çocuklara verilme amacı ise çoğunluk eğitim ve iletişim oluyor. Aynı zamanda online oyunlar ve sosyalleşmek ya da dizi veya belgesel gibi içerikleri izlemek üzere de çocuklar bu cihazları kullanıyor. Çocuk takip programları ise ebeveynlerin bu cihazlardaki hareketleri görmesini, çocuğun konumunu izlemesini, çocukla iletişimde olmasını mümkün kılıyor. Bir çocuk takip programı kullanarak aşağıdaki konularda fayda elde edebilirsiniz.

 

●      Canlı Konum Takibi

 

Hemen her çocuk takip uygulaması, canlı konum takibi desteği sunar. Çocuğun anlık olarak nerede olduğunu bilmek, konumdaki hareketini izlemek güvende olup olmadığı ya da yardıma ihtiyacı olup olmadığı konusunda bilgi verir.

 

●      İletişim Kurmak

 

Çocuklarla istediğiniz zaman iletişim kurabilmeniz de değerlidir. Okul yönetimi izin veriyorsa teneffüslerde iletişimde olabilmek, okuldan çıkıp etüte ya da eve giderken iletişimde olabilmek güvenlik açısından büyük önem taşır. Bununla beraber çocuğa bilgi vermek de kolaylaşır. Örneğin terlediyse tişörtünü değiştirmesi, x alanda beklemesi gibi. Çocuğun çözüm üretemediği bazı ekstra durumlara da kolayca çözüm sunabilirsiniz.

 

●      Telefonun Şarj Durumunu Görmek

 

Çocuğun kullandığı cihazın şarjı azaldığında size bir bildirim gelmesi de büyük kolaylıktır. Çocuğunuzu cihazını şarja takması konusunda uyarabilirsiniz. Böylece beklenmedik bir durum yaşanmamış olur.

 

●      Kullandığı Uygulama ve Dolaşım Hareketlerini Görmek

 

Çocuk gün içinde hangi saatlerde hangi programları kullanmış, kimlerle ne gibi konuşmalar yapmış görebilirsiniz. Bu da hem ekran süresi konusunda verimli ilerlemeye destek olur hem de dikkat edilmesi gereken detayları fark etmeye yardım eder.

 

●      Alan Giriş - Çıkış Bilgisi Almak

 

Çocuk okula saat kaçta girdi, ne zaman çıktı, etüte ne zaman başladı, eve ne zaman gitti gibi konularda da size bildirim gelebilir. Buna imkan tanıyan uygulamalar özellikle küçük çocuklara yardımcı olmak bakımından önemlidir.

 

●      Telefon Etrafındaki Sesleri Algılamak

 

Çocuğunuzun okulda ve güvende olduğunu biliyorsunuz ama arkadaşlarının ona neler anlattığını ya da hangi konuda ikna etmeye çalıştıklarını bilmiyorsunuz. Bu noktada da yine ortamdaki sesleri dinleyebilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz.

 

●      SOS Butonuna Sahip Olmak

 

Çocuğunuz isterse tehlikede hissettiğinde SOS butonuna basabilir. Böylece size bir uyarı gelir. Anında müdahale edebilirsiniz.

 

●      Yaklaşan Etkinlik Hatırlatması

 

Çocukların okul etkinlikleri, sınav dönemleri, spor ya da sanatsal katılımları ile takvimleri oldukça hareketli olabiliyor. Arkadaşlarının doğum günleri, sosyal aktiviteler de bu takvimi dolduruyor. Bu etkinlikleri takip etmek üzere de yine çocuk takip uygulaması yardımcı olabilir. Elbette saydığımız özellikler her uygulamada olmayabilir. İşte tam da burada nasıl bir ebeveyn takip programı almalı sorusu gündeme geliyor.

 

Ebeveyn Takip Programı Seçenekleri

 

Ebeveyn takip programları, çocukların hem fiziksel hem de sanal dünyada güvende olması ve onlarla kesintisiz iletişim için konfor sunan uygulamalar. Çünkü “çocuğumun telefonunu nasıl takip ederim” sorusunun cevabı pek çok ebeveyn için önemli. Doğru ebeveyn takip programı seçimi ve kullanımı ile çocukların kişisel alanlarına zarar vermeden ve karar becerilerini olumsuz etkilemeden onların güvenliğini sağlamak mümkün.

 

Tablet & Telefon Ebeveyn Kontrolü Programı Tercihi Nasıl Olmalı?

 

“Çocuğumu cep telefonundan nasıl takip edebilirim” sorusuna cevap ararken çok sayıda ebeveyn takip uygulaması ile karşılaşıyor olmalısınız. Bu uygulamanın her birinin farklı özellikleri olmakla beraber benzer amaçları var. Ancak uygulama tercihinde dikkat edebileceğiniz bazı detayları bilmek uzun vadede daha doğru bir seçimle konforlu bir süreç yönetmenize yardım edebilir. Peki, çocuğumu cep telefonundan nasıl takip edebilirim sorusuna cevap olan ebeveyn takip programlarında nelere dikkat etmelisiniz?

 

Çok sayıda ebeveyn telefon takip programı var. Bu programlar içinden hangisini seçeceğinizi belirlemekte zorlanıyor olabilirsiniz. Burada ebeveyn takip uygulaması arayışında olanlar için uygulamaların özellikleri önemli. Dikkat edebileceğiniz bazı özellikleri şöyle sıralayabiliriz.

 

  • Uygulamanın kolay kullanılabilir olması ilk dikkat edilmesi gereken konudur. Telefonunuza kolayca indirebileceğiniz ve kullanımı kolay bir uygulama seçmek, süreci de daha etkin yönetmenize yardım edecektir.

 

  • Birden fazla fonksiyonu bir arada sunan bir uygulama seçmek de yine süreci yönetmeye yardım eder. Sadece canlı konum takibi ile sınırlı kalmayan çocuğun iletişimde olmasına yardım eden, etkinlik takibi sağlayan ya da SOS çağrı teknolojisi sunan uygulamalar tercih edilebilir.

 

  • Güvenilir olmak ise hemen her online uygulamada gözetilmelidir. Kişisel verilerin korunması konusunda hassas olan ve kendi sistemini de üçüncü şahıslardan koruyan güçlü altyapılar tercih edilmelidir.

 

Find My Kids Uygulaması Nasıl?

 

Bir ebeveyn takip uygulaması olarak çok tercih edilen Find My Kids, çocukların gün içinde güvenle takibine odaklanır. Onların kişisel özgürlüklerini önemseyen bir bakış açısıyla güvenli takip sunan uygulama, Amerika lokasyonlu bir şirkete aittir.  Dünyada 4M aktif kullanıcısı olan Find My Kids hem IOS hem de Android işletim sisteminde kullanılabilir. Alan giriş-çıkış bilgisi, telefon etrafındaki sesleri algılama, çocuk saati entegrasyonu, ekran süresi bilgisi, kalan batarya uyarısı, gerçek zamanlı lokasyon takibi, App içerisinden çocuk ile iletişim kurulabilecek sohbet alanı, SOS butonu, uygulama kontrol sistemi, sesli sinyal uyarısı ile telefon sessizdeyken bile çocuk ile iletişim kurabilme yetisi, yaklaşan Etkinlik hatırlatması gibi özelliklere sahiptir.

 

Ebeveynler kendi telefonlarının içerisine Find My Kids uygulamasını indirirken Pingo uygulamasını da çocuklarının telefonuna indirerek entegrasyonu başlatabilirler. Diğer yandan Find My Kids uygulaması, çocuk hattı arayışında olan Vodafone FreeZone’lu İlk Hattım müşterilerine 1 yıl bedava olarak sunulacak. 2024 Haziran ayı ve sonrasında 16 yaş altı hattını alan gençlere özel fırsatlar dünyasından edinilecek olan kod ile uygulama içerisindeki 12 aylık üyeliği başlatabilirsiniz. FreeZone’lu olmak için şimdi tıkla.