Tarımda Dijital Dönüşüm ve Verimlilik

Tarımda Dijital Dönüşüm ve Verimlilik

Tarım endüstrisinin karşı karşıya kaldığı zorluklar karşısında gerekli çözümlere dijital teknolojilerle ulaşılabilir. Halihazırda uygulamada olan ve gelişmeye devam eden dijital çözümler, tarımın geleceğini şekillendirme konusunda büyük bir potansiyel taşıyor.

 

En eski endüstrilerden biri olan tarım sektöründe geleneksel yöntemlerin çok uzun bir geçmişi bulunuyor. Ancak, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, çiftçiler ve tarım işletmeleri verimliliklerini artırmak, kaynaklarını daha etkin kullanmak ve daha sürdürülebilir üretim yapmak için kaçınılmaz olarak dijital araçlara yöneliyor.

Buna bağlı olarak dünya genelinde dijital tarım hızlı bir şekilde büyüyor. Gıda üretimini, sera ve tedarik zinciri yönetimini iyileştirmek, verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmak, bilgi teknolojisini pratik kullanım için entegre etmek için gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı ve 2023'te 18,11 milyar dolar olan dijital tarım pazarının 2028'de 29,83 milyar dolara yükseleceği beklentisi de bunun en önemli göstergelerinden biri.

 

Tarım Sektöründe Dijital Çözümlerin Sağladığı Avantajlar

 

Tarımda dijitalleşmenin faydaları arasında artan üretkenlik ve operasyonel verimlilik, doğru analizler ve risk yönetimi, ürün ve verim kalitesi ile miktarının iyileştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, çevresel hasarın azaltılması, manuel emeğin hafifletilmesi ve insan faktöründen kaynaklanan risklerin azaltılması sayılabilir.

Örneğin, 2002-2018 yılları arasındaki verilere göre, hassas tarım teknolojisini kullanan Kuzey Amerikalı çiftçiler üretkenliği yüzde 4 artırdı, gübre uygulama verimliliğini yüzde 7 iyileştirdi, herbisit ve pestisit kullanımını yüzde 9 oranında azalttı. Ekim ve hasattan yabani ot kontrolü ve izlemeye kadar görevleri otomatikleştirmek için kullanılan robotik tarım, doğruluğu garanti ederken işgücü eksikliklerini gideriyor ve üretimi artırıyor. Yabani ot ayıklama için "bilgisayar görüşü" kullanmak pestisit kullanımını yüzde 90 oranında azaltabiliyor.

McKinsey verileri, bugün büyük çiftliklerin yaklaşık yüzde 55'inin çiftlik yönetim sistemleri ve yüzde 50'sinden fazlasının da bir tür hassas tarım donanım kullandığını gösteriyor. Küçük işletmelerin ise yaklaşık dörtte biri bu teknolojileri kullanıyor veya önümüzdeki iki yıl içinde kullanmayı planlıyor. Otomasyon, robotik ve elektriklendirme giderek yaygınlaşıyor.

Ancak, özellikle küçük işletmeler için yeni teknolojilerin olası faydaları ile finansal gerçekler arasında bir denge kurmak, bununla birlikte olası riskleri etkili bir şekilde yönetebilmek için güvenilir bir çözüm ortağıyla çalışmak önem kazanıyor.

 

Dijital tarım teknolojilerinden faydalanarak verinin gücünü sürdürülebilir değere dönüştürün

 

Tarımda, toprağın nemi, sıcaklık, hava koşulları gibi verilerin anlık olarak izlenebilmesi, sulama sistemlerinin ve gübre kullanımının daha etkin yönetilmesine yardımcı olur. Vodafone Business, çiftçiler için geliştirdiği dijital çözümlerle meteorolojik veri ölçümlemelerinden erken hastalık uyarılarına kadar pek çok fayda sunuyor. Tarım işletmelerinde, Vodafone Business’ın Dijital Tarım ürünü sayesinde sensörler ve IoT cihazlarıyla toplanan veriler, tasarruf sağlamanın, planlamayı iyileştirmenin ve verimi artırmanın yolunu açıyor.

 

Vodafone Business Dijital Tarım Çözümü nedir?

 

Vodafone Business Dijital Tarım Çözümü tarım arazilerindeki hava sıcaklığı, yağış miktarı, toprak sıcaklığı ve derinliği, nem oranı gibi değerleri ölçerek iklim kaynaklı risklere karşı önceden tedbir alınmasını sağlıyor. Gelişmiş sensör ve modülleri aracılığıyla, kurulu olduğu araziye ait hava ve toprak verilerini toplayan, depolayan ve analiz eden bu çözüm, üreticilere ekim, hasat, gübreleme, ilaçlama ve sulama için ‘en iyi zamanlama’ önerileri sunuyor. Hava durumu, hastalıklar, zararlılar gibi etkenlere ilişkin erken uyarı sistemi sayesinde ürün kaybını en aza indiriyor. Web yazılımı ve mobil uygulama ile verilerin hem anlık olarak hem de geçmişe dönük izlenebilmesine imkân tanıyor. Belirlenen çeşitli eşik değerlere ulaşılması halinde ise gerçek zamanlı bilgilendirme yapıyor. 

 

Vodafone Business uzmanlığıyla sunulan Dijital Tarım Çözümü, zirai üretimde doğru zamanda, doğru kararları almak için destekliyor. Çözüm bileşenlerinden Açık Alan İstasyonu, yüksek hassasiyetli sensörler ile bir tarlanın verimliliğini artırmaya yardımcı olurken Sanal İstasyon bileşeni ise hiçbir donanıma ihtiyaç duymadan, arazinizin bulunduğu bölgeye ait veri ve tahminlere kolaylıkla ulaşmayı sağlıyor. Sera İstasyonu, hasadın yakından takip edilerek korunmasına olanak veriyor.

 

Bu bileşenlere ek olarak sunulan Toprak Nemi Sensörü, Tank Seviyesi Takip Sensörü, Feromon Kamerası, Fenoloji Kamerası, Toprak Nemi Cihazı, Uydu Çözümleri ve Web/Mobil uygulama ile yüzde 40’a varan oranlarda su, elektrik ve gübre tasarrufu elde etmek mümkün oluyor. İhtiyaca özel çözüm bileşenleri ve modüller ile kullanılabilen Vodafone Business Dijital Tarım Çözümü tarım uygulamalarında verinin gücünü sürdürülebilir değere dönüştürme imkanı sunuyor.

 

Bir Bakışta Dijital Tarım Çözümünün Faydaları

 

  • Meteorolojik Veri Ölçümleme

Tarımın öngörülemeyen doğa güçlerine bağımlılığı, çiftçiler için doğru hava tahmininin kritik rolünü vurguluyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre, hava durumu verilerinin ve tahminlerinin kullanımı mahsul veriminde yüzde 30-40'lık bir artışa yol açabiliyor. Ayrıca, Gıda ve Tarım Örgütü, doğru tahminlere dayalı zamanında müdahalelerin mahsul kayıplarında yüzde 10-20 oranında azalmaya yol açabileceğini bildiriyor. Bu rakamlar, tarımsal üretkenliği artırmada ve iklimsel değişkenliğin mahsul üretimi üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmede meteorolojik içgörülerin hayati önemini gösteriyor.

Vodafone Business Dijital Tarım çözümü, hava ve toprak değerlerini bitki özellikleri ile birlikte analiz ederek gübre kullanımı doğru kaynak yönetimi ve etkin planlama yapılmasına imkan veriyor. Aynı zamanda, doğal afetlerde erken uyarı sistemleri ile erken önlem almayı da sağlıyor.

 

  • Sulama ve Gübreleme Zamanı Önerisi

Vodafone Business Dijital Tarım çözümü, toprak sensörlerinin desteğiyle toprak-yaprak yüzey buharlaşması miktarlarını da hesaplayarak bitki özelliklerine göre sulama zamanını öneriyor. Bununla birlikte, hava ve toprak değerlerini bitki özellikleri ile birlikte analiz ederek gübre kullanımları için uygun zamanlama önerisinde bulunuyor.

  • Erken Zararlı ve Hastalık Uyarıları

Tarımsal ürünleri tehdit eden böcek ve haşereler, küresel tarımsal üretimin yıllık olarak yaklaşık yüzde 40’ına zarar veriyor ve en az 70 milyar dolara mal oluyor. Tarım uygulamalarındaki gelişmelere rağmen, yabani otlar ürün veriminde ve kalitesinde önemli düşüşlere neden oluyor. Yaklaşık 1800 ot türü bitki üretimini yaklaşık yüzde 31,5 oranında azaltarak yıllık yaklaşık 32 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açıyor.

 

Zararlıların doğru ve erken tespiti ile kontrolü, ürün hasarını en aza indirmek ve kimyasal pestisitlere olan bağımlılığı azaltmak için önem taşıyor. Hava durumu raporları, geçmiş zararlı aktivitesi, dronlar veya uydular tarafından çekilen yüksek çözünürlüklü görüntüler gibi verilere bugün kolayca ulaşılabiliyor. Makine öğrenmesi modelleri ve bilgisayar görüşü, zararlı istilalarını tahmin etmeye ve tarladaki zararlıları tanımlamaya yardımcı olabiliyor.

 

Vodafone Business Dijital Tarım çözümü, sisteme monte edilen fenolojik gözlem kameraları ile zararlıların popülasyon yoğunlaşmalarını saptayarak önlem alma zamanı uyarısında bulunuyor. Bitkilerden topladığı verileri, bitki hastalıkları konusunda sahip olduğu veri ile karşılaştırabilen bir yazılıma sahip olan çözüm, bu sayede önemli hastalıklara dair veriler tespit ettiğinde, raporlayarak erken önlem uyarısında bulunuyor.

 

Vodafone Business Dijital Tarım çözümü hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve sürdürülebilir tarım yöntemleriyle çiftliğinizde verimliliği artıracak ürünleri keşfetmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Tarım Sektöründe Dijital Dönüşüm: Yeni Teknolojiler ile Verimlilik Artışı
18.04.2025