Enerji İzleme Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Enerji İzleme Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir çevre bırakmak adına işletmeler sürdürebilir adımlar atar. İş dünyasında işletmelerin sürdürülebilirlik açısından kaynakları daha etkin ve verimli kullanmaları adına oldukça yaygın olarak tercih ettiği araçlardan biri de enerji izleme sistemleri. İşletmeler kullandıkları toplam enerjiyi kayıt altına almak için bu sistemlerden yararlanır.

 

Enerji izleme sistemleri sayesinde kurum genelinde harcanan toplam enerjiyi tespit etmeniz ve tasarruf için belirli adımlar atmanız mümkün. İşletmenizin enerji maliyetlerinden tasarruf etmek için izleme sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Peki enerji izleme sistemi nedir? Bu sistemlere neden ihtiyaç duyulur? Enerji izleme sistemleri nasıl çalışır? Enerji izleme sistemleri hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için buyrun yazımıza!

 

Enerji İzleme Sistemi Nedir?

Enerji izleme sistemi; işletmelerin kullandığı toplam enerji tüketiminin belirlenmesini ve tek merkezden takip edilmesini sağlayan araçlar olarak ifade edilebilir. Enerji izleme sistemlerini kurumunuzun toplam enerji tüketimininin tespit etmek, periyodik raporlama, olası arıza tespiti gibi amaçlar için kullanabilirsiniz.

Firmalara sağladığı avantajlar nedeniyle enerji izleme sistemleri yaygın olarak kullanılır. Enerji izleme sistemleri ile tüm bu süreci tek merkezden takip ederek yönetmeniz mümkün olur.

İşletmelerde enerji verimliliği sağlamak ve toplam tüketimi tespit etmek için enerji izleme sistemleri önemli bir araçtır. Enerji tüketiminin gerçek zamanlı olarak kayıt altına alınması açısından oldukça kullanışlı sistemlerdir. İşletmenizde enerji takibi yapmak istiyorsanız bu sistemlerden yararlanabilirsiniz.

 

Enerji İzleme Sistemine Neden İhtiyaç Vardır?

Küresel ısınma, enerji kaynaklarının hızlı tüketilmesi gibi çevre sorunları günden güne artış gösterir. Nitekim küresel çapta enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerekli. Halihazırda işletmeler gerçekleştirdiği faaliyetlerde sürdürülebilir adımlar atmak için birtakım politikalar benimser. İşletme özelinde enerjinin verimli ve etkin kullanılması için de enerji izleme sistemlerine ihtiyaç duyulur.

Enerji izleme ve otomasyonu işletmenizde tüketim giderlerinin azaltılmasını sağlar. Her geçen gün enerji tüketiminin daha maliyetli hale geldiği dikkate alınırsa işletmenizde tasarruf sağlamak için bu sistemlerden yararlanabilirsiniz.

Aktif izleme sisteminden yararlanmayan işletmeler tükettikleri toplam enerji hakkında bir öngörüye sahip olmaz. Dolayısıyla kurum içinde enerjinin verimli ve etkin kullanılmasını sağlayan politikalar geliştirmek daha zor olabilir. Firmanızın faaliyetlerine bağlı olarak ortaya çıkan enerji tüketimini azaltmak, yıllık bütçe ve yatırımlarınızı belirlemek için enerji izleme sistemlerini tercih edebilirsiniz.

Kurumsal yatırımlarınıza karar vermek için enerji izleme sistemlerini kullanabilirsiniz. Kurumsal enerji yatırımlarını izleme sistemlerinin raporlarına göre belirleyerek uygulayabilirsiniz. Ayrıca kurumsallaşmanın önemli bir parçası olan ulusal ve uluslararası standartlara uyum açısından da zaruri bir adım olarak kabul edilen enerji izleme otomasyonunu işletmenize entegre edebilirsiniz.

 

Enerji İzleme Sistemi Nasıl Çalışır?

Enerji izleme sistemleri farklı görevlere sahip ekipmanların koordinasyonu ile çalışır. Sistemi oluşturan her bir ekipman farklı bir görev üstlenir. Elektrik, doğalgaz, su tüketimi için kullanılan akım, debi, frekans gibi çeşitli araçları takip ederek raporlar ve verileri kayıt altına alır. Enerji izleme sistemlerinin çalışma düzeneği şu şekilde ilerler:

  • Enerji takibi: Kurum içinde tüketilen enerji gerçek zamanlı olarak akıllı sayaç ve sensörler aracılığıyla kayıt altına alınır. Stratejik noktalara yerleştirilen bu ekipmanlar akım ve voltajları takip ederek verileri toplar.
  • Veri aktarımı ve analizi: Nesnelerin interneti çözümleri veya başka iletişim araçları ile enerji takibinde elde edilen veriler kayıt sistemine iletilir ve raporlanır. Bunun için enerji izleme sistemleri yapay zeka gibi araçlardan da yararlanır.
  • Kayıt: Enerji takibi sonucunda elde edilen tüm veriler analiz edilerek raporlanır ve bulut sistemli kayıt platformunda depolanır. Böylece istediğiniz her an bu sistemde kayıt altına alınan verileri takip ederek potansiyel verimsizlik, arızalar, enerji kullanım miktarı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Raporlama: Belirli periyotlarla gerçekleştirilen raporlamalar işletmenizin enerji verilerini takip etmenizi sağlar. Ayrıca raporlama sonucuna göre yeni stratejiler benimseyerek olağan dışı fazla tüketimlerden haberdar olabilirsiniz.

Enerji İzlemede Hangi Ekipman ve Cihazlar Kullanılır?

Enerji izleme otomasyonunda farklı ekipman ve cihazlardan yararlanılır. Özellikle akıllı cihazlar, sensörler, yapay zeka, nesnelerin interneti araçları ve dijital platformları enerji izleme sistemine entegre ederek kullanabilirsiniz. Akıllı sayaç ve sensörlerle enerji takibi ve ölçümü yapabilirsiniz.

Akıllı sayaçlar yardımıyla işletmenizde tüketilen toplam su, elektrik ve gaz gerçek zamanlı olarak ölçebilirsiniz. Ayrıca veri toplama terminalleri gibi araçları da işletme genelinde tüketilen toplam enerjinin ölçülmesi için kullanabilirsiniz. Akım ve gerilim transformatörleri de elektrik enerjisinin ölçülmesinde yaygın kullanılan bir diğer ekipmanlar olarak öne çıkar.

Sistemde veri aktarımını ve analizini sağlayan araçlar ise loT cihazları ve yapay zekadır. Dijitalleşmenin getirdiği otomasyon ile bu süreçlerde otomatik olarak veriler iletilir ve kayıt altına alınır. Wi-Fi, LoRa veya Bluetooth gibi çeşitli uzaktan kontrol ağları kullanılarak enerji izlemede akıllı süreç yönetimi otomatik olarak gerçekleştirilir.

Enerji izleme sistemlerinde veri analizi ve raporlamada ise özel yazılımlar, tablet, akıllı telefon ve bilgisayarlardan yararlanabilirsiniz. Yapay zeka algoritmalarını da veri analizi ve raporlama süreçlerinde kullanılabilirsiniz. Enerji yönetimi işletmenizin enerji altyapısı için elde edilen toplam verinin analitik olarak analiz edilmesini ve görselleştirilmesini sağlar. Dilerseniz akıllı fabrika çözümleri de yararlanabileceğiniz seçenekler arasındadır.

İşletmenizde enerji verilerinin depolanması ve saklanması için bulut tabanlı platformlardan yararlanabilirsiniz. Özellikle işletmelerin bilgi işlem sistemlerinde yaşanan sorunlar veya siber saldırılara karşı bulut tabanlı platformlarda büyük avantaj sağlar. Bilgi işlem sistemindeki olası dijital çökmelere karşı bulut tabanlı sistemler ile veri güvenliğinizi artırabilirsiniz.

 

Enerji İzleme Sisteminin İşletmelere Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Enerji izleme sistemleri işletmenize pek çok avantaj sağlar. Maliyetleri düşürmek, enerji verimliliğini artırmak için bu sistemlerden elde edilen verilerden yararlanabilirsiniz. İzleme sistemleri ile işletmenizin enerji altyapısındaki olası arızaları tespit edebilirsiniz. Böylece önleyici bakım ile daha yüksek arıza maliyetleri için tasarruf yapabilirsiniz.

Kurum içi faaliyetlerinizde ve iş takibinin yapılmasında da enerji izleme sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Enerji tüketimindeki olağan dışı azalma eğer kurum genelinde herhangi bir tasarruf söz konusu değilse iş takibindeki sorunlara işaret eder. Bu sistemler verimli iş takibi için de tahmin yürütmenizi sağlayabilir.

Enerji takibi sonucunda ortaya çıkan standart dışı yüksek tüketimler ise üretim veya iş süreçlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadıysa bir arıza işareti olabilir. Makine verimlilik ve üretim takibi açısından yüksek enerji tüketimini tetikleyen arızaları izleme sistemleri ile tespit edebilirsiniz.

İşletmenizin faaliyetlerinde sürdürülebilir uygulamalar gerçekleştirmek için enerji izleme sistemleri önemli bir adım olabilir. İşletmenizde bu sistemlerle enerji verimliliğini artırabilirsiniz. Enerji izleme sistemi aracılığıyla kurum içinde yüksek enerji tüketimini tespit edebilir, bu duruma yönelik bazı tasarruf tedbirleriyle kaynak maliyetlerini de düşürebilirsiniz. Gerekli önlemleri alarak elektrik ve doğalgaz faturalarının maliyetini azaltmanız mümkün.

Ulusal ve uluslararası standart ve yönetmeliklere uyum da kurumsallaşmanın önemli bir parçası. Sektörde alanında öncü ve lider bir firma imajına sahip olmak için işletmenizin karbon ayak izini azaltmak adına enerji izleme sisteminin düzenli raporlarından yararlanabilirsiniz. Siz de yeni nesil teknolojilerden yararlanarak işletmenizdeki iş akışlarını desteklemek için Vodafone’un sunduğu çözümleri inceleyebilirsiniz.

Vodafone Business ile işletmeniz geleceğin dünyasına hazırlansın!