Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Bulut bilişim, günümüzün en yaygın kullanıma sahip teknolojilerinden biridir. Bulut bilişim çözümleri sunduğu avantajlar sayesinde her ölçekten şirket tarafından da tercih edilebilir. Günümüzde geniş kullanım alanlarına sahip olan bu teknolojideki gelişmeler, hiç şüphesiz gelecekte de bulut bilişimin öneminin artış göstererek devam edeceğini gösterir. Bulut bilişim, bulut uygulamaları, bulut hizmetleri, bulutta yer almak gibi kavramlar sıklıkla kullanılır. Peki, bulut bilişim tam olarak nedir? Gelin bu soruya beraber yanıt arayalım.
Bulut Bilişim Nedir?
Bulut kavramı en basit tanımıyla herkesin bildiği internete verilen isimlerden biridir. Ancak bulut bilişim, internet üzerinden kişi ve şirketlerin erişimine sunulan bilişim altyapısı, platform ve uygulamaları kapsayan alanı tanımlamak için kullanılır. Bilgi işlem altyapılarını oluşturan sunucular, depolama birimleri, ağ altyapısı ve çeşitli uygulamaların internet aracılığı ile sunulması bulut bilişim olarak adlandırılır.
Bilgisayar sistemlerinin iş süreçlerinin ayrılmaz birer parçası haline gelmeye başladığı ilk günlerden bu yana bilişim altyapıları ve uygulamalarının kullanımı şirketler için vazgeçilmez bir hale geldi. Şirketler kendi BT ekiplerini kurarak, bilişim altyapılarını oluşturmaya başladı. Son derece pahalı donanımlar, eğitimli personel ihtiyacı, yazılım lisansı gibi masraf kalemlerine sahip BT süreçleri ile teknoloji ihtiyaçlarına yanıtlar arandı. İnternetin birçok alanda hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle birlikte BT ihtiyaçlarını karşılamak için de yenilikçi bir çözüm olan bulut bilişimin temelleri atıldı.
Sadece bir kaç basit adım ile ihtiyaç duyduğunuz teknoloji altyapısına ve uygulamalara ulaşmanızı sağlayan bulut çözümleri, sağladığı avantajlar ile şirketler için en iyi seçenek halini aldı. Gelin bulut bilişim sisteminin avantajlarına yakından göz atalım.
Bulut Bilişimin Avantajları
Bulut bilişimin en büyük avantajı, teknoloji ihtiyaçlarınıza uygun maliyetler ile yanıt bulabilmenizdir. Üstelik bulut çözümleri size ölçeklenebilir ve esnek seçeneklere hızlı bir şekilde ulaşma imkanı verir. Şirketler için bulut bilişim sisteminin avantajları arasından öne çıkanlar şöyledir:
Bulut bilişim ile şirketlerin teknoloji ihtiyaçlarını son derece basit ve hızlı bir şekilde karşılayabilmesi, bulut bilişimin avantajları içerisinde ilk sırada yer alır. Sadece birkaç adımda sunucular, depolama sistemleri veya ağ oluşturulup kullanıma hazır hale getirilebilir. Geleneksel yöntemde altyapıyı oluşturan donanımların edinilmesi, kurulması ve yapılandırılması gerekir. Bulut bilişimde ise ihtiyaçlar belirlenerek sağlayıcı tarafından sunulan en uygun çözümler tercih edilerek kullanıma başlanır.
Şirketlerin bulut bilişim çözümlerine yönelmesinin en büyük nedenlerinden biri de geleneksel çözümlere kıyasla maliyetlerin büyük oranda azaltılmasına katkı sağlamasıdır. Bulut bilişim çözümleri birkaç farklı açıdan maliyetlerin aşağı çekilmesine yardımcı olur.
Bulut bilişim ile teknoloji altyapısına yatırım yapmanıza gerek yoktur. Şirketlerin sunucu, depolama üniteleri, güç kaynakları gibi donanım ve bu donanım üzerinde çalışacak yazılım lisansı için yapması gereken harcamalar, bulut bilişim ile ortadan kalkar. Üstelik geleneksel çözümler ile oluşturulan altyapının işletme maliyetleri de son derece yüksektir. Oluşturulan sistemin 7/24 çalışması gerekir. Bakım ve işletme sürecinde ortaya çıkan masraflar ve harcanan iş gücü şirketler için oldukça büyük bir mali yük haline gelebilir. Bulut bilişim çözümlerinde ise çoğunlukla kullanılan hizmet kadar ödeme yaparsınız. Böylelikle maliyetleriniz kontrol altına alınırken olabilecek en düşük seviyede tutabilirsiniz.
Şirketlerin ölçeklenebilir çözümlere erişimini sağlaması, bulut bilişim sisteminin avantajları arasında yer alan bir diğer özelliktir. Şirketlerin teknoloji ihtiyaçları zaman içerisinde veya belirli dönemlerde değişiklik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse, yılın belirli dönemlerinde gerçekleştirdiğiniz satış ve web sitenizi ziyaret eden müşteri sayısında artış yaşanabilir. Dolayısıyla bilişim altyapınız aracılığı ile gerçekleşen işlem sayısında da artış yaşanır. Geleneksel çözümlerde söz konusu bu dönemsel artışı yönetebilmeniz oldukça zor ve maliyetlidir. Ek donanımların tahsis edilmesi, altyapının yeniden yapılandırılması gibi zorlu süreçler ile ilgilenmelisiniz.
Bulut bilişim çözümleri ise kolaylıkla ölçeklenebilir. İhtiyaç anında sahip olduğunuz kaynaklar, basit işlemlerle veya otomatik olarak artırılabilir. Böylelikle yaşanan talep artışını kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Yoğunluğun ardından sistem yeniden aşağı ölçeklenir ve kullanılmayan kaynaklar için gereksiz ödeme yapmanızın önüne geçilir.
Bulut bilişim çözümleri şirketlere esneklik sağlar. Geleneksel çözümlerde teknoloji altyapısı, yazılım ve uygulama tercihleri şirketlerin uzun süreli olacak şekilde yaptığı yatırımlardır. Bulut altyapıları ve bulut uygulamalarının kullanımı, bağlayıcı olmadığı için şirketlere büyük oranda esneklik sağlar. Bulut altyapısını tercih ettiğinizde ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamadığı veya aldığınız hizmetin yetersiz kaldığını düşündüğünüzde başka bir sağlayıcıya geçmeniz mümkündür. Benzer bir durum bulut uygulamaları için de geçerlidir. Deneme süreleri sonucunda veya söz konusu uygulamanın yeteneklerinin ihtiyaçlarınızı karşılamadığı durumlarda farklı alternatiflere kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz.
Şirketler için dijital ortamda mevcut olan en büyük tehdit hiç şüphesiz siber saldırılardır. Şirketleri hedef alan siber saldırılar, iş süreçlerini olumsuz etkilemenin yanı sıra veri kaybı ve veri ihlallerinin yaşanmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar şirketler için oldukça yıkıcı sonuçlara yol açabilir.
Bulut hizmetleri ise alanında uzman profesyonel ekipler tarafından yönetilir. Bu durum gerçekleşebilecek siber saldırılara karşı alınabilecek en güncel önlemlerin alınmasını sağlar. Aynı zamanda felaket durumları için kurtarma senaryoları bulunur. Bu amaçla bulut ortamında barındırdığınız verileriniz düzenli olarak yedeklenir. Veri merkezleri sundukları bulut hizmetlerinin olası felaketlerden en az şekilde etkilenmesi için çalışmalar yürütür. Veri merkezi yönetiminin temelinde yaşanabilecek olağanüstü senaryolarda bile minimum kesinti ve veri kaybı olmadan hizmet verme amacı yer alır.
Bulut bilişim sistemleri, kesintisiz çalışma üzerine geliştirilir. Profesyonel veri merkezlerinde barındırılan bulut bilişim sistemleri, yedekli olarak çalışmasından dolayı minimum kesinti ile hizmet verir. Bu durum iş sürekliliğinizi sağlamanıza yardımcı olur.
Birçok bulut uygulaması ortak çalışmaya uygundur. Belirli bir ekibin üyeleri veya farklı ekipler aynı dosya ve proje üzerinde ortak olarak çalışabilir. Projenin tüm paydaşlarının, eş zamanlı olarak proje üzerinde çalışabilmesi ve iletişimin sağlanması iş süreçlerini daha verimli bir şekilde yürütmenize katkı sağlar. Üstelik söz konusu personel veya ekiplerin aynı lokasyonda bulunmasına dahi gerek yoktur. Çalışanlar, internet üzerinden bulut servislerine erişim sağlayarak beraber çalışabilir.
Bulut uygulamaları API ve çeşitli bağlantı yöntemleri kullanarak beraber çalışmaya yatkındır. Şirketler farklı departman ve süreçlerde kullandıkları bulut bilişim uygulamalarını birbirlerine bağlayarak iş süreçlerini ihtiyaçları doğrultusunda özel bir biçimde şekillendirebilir. Örneğin, bulut tabanlı insan kaynakları yönetimi yazılımını, muhasebe departmanının kullandığı bulut tabanlı yazılımlar ile bağlayabilirsiniz. Personel bilgileri, maaş ve ödeme verileri gibi her iki departmanı da ilgilendiren verilerin paylaşımı arka planda gerçekleştirilir. Böylelikle bu verilerin paylaşımı için gerçekleştirilecek gereksiz iletişim süreci ile zaman kaybı yaşanmasının önüne geçebilirsiniz.
Bulut bilişim hizmetlerine internet üzerinden erişilmesi, her an ve her yerden bu hizmetleri kullanabilmenizi sağlar. Farklı lokasyonda çalışan ekipler veya mobil olarak çalışan saha birimleri, internet bağlantısı ile bulut uygulamalarını aynı anda kullanabilir. Çalışanlar masaüstü, laptop, tablet veya akıllı telefonları aracılığı ile uygulamalara erişim sağlayarak işlem gerçekleştirebilir. Bu durum özellikle sahada satış gerçekleştiren şirketler için son derece önemlidir. Sahada bulunan personelin merkezdeki ekipler ile sürekli olarak iletişim halinde kalması sağlanır.
Vodafone, bulut (cloud) çözümleri ile iş yükünüzü bulut altyapısına taşıyarak bulut bilişimin tüm avantajlarından faydalanmanıza yardımcı olur. Güncel teknolojiler ile donatılmış ve uzman ekipler tarafından yönetilen Vodafone Veri Merkezlerinde bulunan bulut altyapısı ve red bulut çözümleri ile işinizi bir sonraki aşamaya taşıyın. Vodafone bulut çözümlerini işinizde nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için hemen ücretsiz dijital danışmanlık formunu doldurun, size ulaşalım.
Kullandığı ürünler