Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Teknolojik gelişmelerle beraber, cihaz kullanımı artık pek çok alanda aktifleşmiştir. Kullanıcı sayılarındaki artış ve verilerin korunması ihtiyacı, bulut bilişim teknolojisinin daha da gelişmesine yol açmıştır. Siz de bulut bilişim teknolojisinin avantajlarından yararlanarak internet üzerindeki vericiler sayesinde birçok belgenizi, videonuzu ve fotoğrafınızı kolaylıkla saklayabilirsiniz. Özellikle yüksek boyutlu belgelerinizi, videolarınızı ya da fotoğraflarınızı cihazınızda depolamakta zorlanabilirsiniz. Bu aşamada da bulut teknolojisini kullanarak verilerinizi yüksek boyutlarına rağmen istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz.

Hem verilerinizi depolamak hem de birden fazla kullanıcı ile bu verileri rahatlıkla paylaşabilmek adına bulut çözümleri geliştirilmiştir. Teknolojinin yaygınlaşmasından dolayı da birçok kişi tarafından “Bulut bilişim nedir?” sorusunun cevabı fazlasıyla merak konusudur. Yazının devamını inceleyerek bulut bilişim teknolojileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir, verilerinizi çok daha güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz.

Bulut Bilişim Nedir?

Teknolojik gelişmeleri takip eden birçok işletmenin en merak ettiği konulardan biri “Bulut bilişim teknolojisi nedir?” sorusunun cevabıdır. Cloud Computing olarak da bilinen bulut bilişim, bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlar üzerinde yer alan verilerin güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayan teknolojidir. Bu teknoloji ile istediğiniz cihaz üzerinden gün ve zaman farketmeksizin verilere erişebilirsiniz.

Sanal sunucular tarafından yüksek kalitede saklanan veriler, kurulum ya da ekstra indirme işlemi gerektirmez. Platform ya da internet sitesi üzerinden hızlı bir şekilde tüm verilere ulaşabilirsiniz. Özellikle iş yerlerinde fiziksel sunucu bulundurma gereği duymadan gerekli Word, PDF ya da Power Point verilerinizi çalışanlarınız ile kolaylıkla paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra bulut bilişim teknolojisinin alandan ve zamandan tasarruf etme gibi birçok farklı faydası vardır. Siz de hem günlük hayatınızda hem de büyük ya da küçük işletmelerinizde bulut bilişim sistemleri avantajlarını deneyimleyebilirsiniz.

Bulut Bilişimin Getirdiği Yenilikler ve Avantajlar

Bulut bilişim teknolojileri birbirinden farklı avantajları ile her alanda kullanılabilir. Avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Sanal sunucu bulundurma teknolojisi sayesinde, fiziki veri merkezi oluşturmanıza gerek olmadığından maliyet açısından daha ekonomiktir.
  • Bulut bilişim teknolojileri, verilere her yerden ve her zaman hızlı bir ulaşım olanağı sağlar. Böylelikle de birçok işinizin sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • Bulut bilişim kullanabilmek için herhangi bir bilişim teknoloji uzmanına ihtiyaç duymazsınız. Dolayısıyla kurumunuzdaki ekstra iş gücü ihtiyacınız da ortadan kalkar.
  • Verilerin boyutları ne kadar yüksek olursa olsun, depolama konusunda zorlanmazsınız.
  • Bulut bilişim sistemleri gerekli yazılımlar sayesinde 7/24 güvenli bir şekilde çalışır. Verilerinizin paylaşımı hakkında herhangi bir kaygıya kapılmadan, tüm belgelerinizi, fotoğraflarınızı ya da videolarınızı rahatlıkla depolayabilirsiniz.

Avantajlardan faydalanmak için hemen kendinize en uygun bulut bilişim teknolojisine geçiş yapabilirsiniz.  

Bulut Bilişimin Özellikleri

“Bulut teknolojisi nedir?” sorusunu yanıtlayabilmek için özelliklerini detaylı şekilde inceleyebilmek önemlidir. Donanımı ve yazılımı sanallaştırması bu teknolojinin en önemli özelliğidir. Tüm verilerinizin internet üzerinden kolaylıkla depolanıp paylaşılması sayesinde iş gücünüzü hizmet kalitenize odaklayabilirsiniz. Bulut teknolojisi sayesinde uzaktan kontrol edilebilen veri merkezi otomatik bir şekilde boyutlandırılır ve yapılandırılır.

Bulut bilişim sisteminiz sürekli olarak güncellendiğinden depolanan verilerin kaybolması sorunu ile karşılaşmanız mümkün değildir. Çok büyük bir aksaklık olmadığı sürece verilerinizi istediğiniz süre zarfı boyunca bulut içerisinde saklayabilirsiniz. Bulut bilişim teknolojisinin en sevilen özelliklerinden biri de güvenliğidir. Ayrıca herhangi biri tarafından verilerinizin hacklenme ihtimali de söz konusu değildir. Bulut bilişim teknolojisi herkes için pratik bir kullanıma sahiptir. Bundan dolayı çalışanlarınızın bu sürece adapte olması hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Bulut Bilişim Türleri

Bu teknolojiyi kullanmak isteyen herkesin karşısına birden fazla bulut bilişim türü çıkabilir. “Bulut bilişim türleri nelerdir?” ve “ne işe yararlar?” gibi soruların cevaplarını merak edenlerdenseniz sistemin dört farklı türü şu şekilde sıralanabilir:

  • Public Cloud (Genel Bulut): Bu türde gerekli altyapı, üçüncü parti bir şirkettedir. Siz internet üzerinden gerekli veri hizmetini satın alabilirsiniz. Veri yedekleme çözümleri arasında ilk sırada yer alan genel bulut türü, gerekli şekilde otomatik olarak güncellenir.
  • Private Cloud (Özel Bulut): En üst düzey güvenlik sistemi sağlayan özel bulut türü, belirli kullanıcılar için kısıtlamalara sahiptir. Özel kontrol ve özelleştirme ayarları sayesinde tüm verilerinizin en yüksek derecede korur. Eğer büyük işletme sahibiyseniz özel bulut sistemini tercih edebilirsiniz.  
  • Hybrid Cloud (Melez Bulut): Genel ve özel bulut türlerinin birleşmesi ile ortaya çıkan hybrid cloud, hem küçük hem de büyük ve orta işlevli şirketler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Hybrid cloud sayesinde markanız satış, maliyet ya da iş durumları alanında değişiklik gösterdikçe, genel ve özel bulut arasında rahatlıkla geçiş yapabilirsiniz.
  • Community Cloud (Çoklu Bulut): En az tercih edilen bulut türlerinden biridir. Çoklu bulut teknolojisi ile aldığınız hizmeti ve verileri, birkaç şirkete aynı anda paylaşabilirsiniz. Community Cloud bulut teknolojisi holding ya da grup şirkeniz varsa kullanıma uygundur.

Bulut Bilişim Hizmetleri

Bulut bilişim kurulum modelleri üç farklı hizmet türüne sahiptir. Bunlar yazılım, platform ve altyapıdır. SaaS olarak da adlandırılan yazılım hizmeti için herhangi bir uygulamaya sahip olmanız gerekmez. İnternet tarayıcısı üzerinden gerekli bulut tabanına erişim sağlayarak hizmet alabilirsiniz. Diğer hizmetlere göre daha hızlı çalışabilen SaaS, otomatik işlem özelliği sayesinde büyük şirketler için fazlasıyla avantajlıdır.

PaaS olarak adlandırılan platform hizmeti ise mobil ya da web uygulamaları üzerinden verileri yönetlemeye olanak sağlar. Altyapı ve orta katman sağlayıcı tarafından korunurken, siz de verilerinize web tarayıcısı ya da platform üzerinden ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda PaaS hizmetlerine çok sayıda kullanıcı tarafından kolaylıkla erişilebilir.  

IaaS olarak bilinen altyapı hizmeti ise “bulut bilişim kurulum modelleri nelerdir?” sorusuna verilebilecek bir diğer cevaptır. IaaS seçeneğinde gerekli altyapı hizmetlerine talebe bağlı olarak internet üzerinden erişilebilir. IaaS hizmetinde donanım satın alınmaz. Sadece talep edilen kaynağı satın alabilirsiniz.

Bulut Bilişimin Kullanım Alanları

“Bulut bilişim sistemleri nelerdir?” sorusuna verilen cevap sonrasında, bu teknolojilerin nerelerde ve nasıl kullanılacağı hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Bulut bilişim günümüzde pek çok alanda aktif olarak yararlanılan bir teknolojidir. Özellikle e-posta, yazılım geliştirme, veri kaybı ve büyük veri analizi gibi birçok alanda etkilidir.

Bu alanlarda etkili olan bulut bilişim sistemleri, küçük işletmelerde, devlet kurumlarında, büyük holdinglerde ve ticari kuruluşlarda yaygın olarak tercih edilebilir. Kurum ya da kuruluşlar bulut bilişim teknolojisini; veri depolama, şirkete ait siteleri saklama, veri analizi yapma, yapay zekâ teknolojisinden yararlanma ve ürün görsellerini güçlendirme amacıyla kullanabilir.  

Bulut Bilişimin Zorlukları

Bulut bilişim hizmetleri birçok farklı faydası ile ön plandadır. Fakat bulut bilişim teknolojisinin bazı zorlukları da bulunur. Hizmeti kullanabilmek için her zaman internetin bulunması zorunludur. İnternetin olmadığı yerlerde ve zamanlarda verilerinize ulaşmanız mümkün değildir. Aynı zamanda birçok bulut bilişim hizmeti olduğundan eğer kalitesiz bir tercih yaparsanız, verilerinizin güvenliği de tehlikeye girebilir. Bundan dolayı hizmet sağlayıcının güvenlik politikaları konusunda emin olmalısınız. Hizmet sağlayıcıya bağlı olarak kimi zaman sistemde yavaşlama ya da çökme gibi sorunlarla da karşılaşabilirsiniz.

Fakat alanında uzman bulut hizmeti sağlayıcılar ile çalışarak zorlukları geride bırakabilirsiniz. Vodafone red bulut çözümleri teknolojisinden yararlanarak, işletmenizin tüm verilerini en güvenli şekilde koruyabilirsiniz. Web sitesi barındırma, bulut santral, akıllı ekip takip ve ön muhasebe gibi hizmetlerden en güvenli şekilde yararlanarak işletmenizin her alanda çok daha fazla gelişmesini sağlayabilirsiniz.