Blokzincir kullanılarak üretilen aracısız, merkeziyetsiz ve güvenilir akıllı sözleşmeler milletlerarası ticaretin birçok farklı sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla akıllı sözleşmelerden doğabilecek uyuşmazlıklara uygulanacak hukukun tespiti önem arz etmektedir. Çalışmada blokzincir üzerinden kurulan akıllı sözleşmeler milletlerarası özel hukuk perspektifinden, uygulanacak hukukun tespiti bakımından ele alınmıştır. Akıllı sözleşmeleri anlayabilmek için önce kurulmasını mümkün kılan teknolojiyi anlamak gerekir bunun için , birinci bölümde blokzincirin tanımı, türleri, blokzincire ilişkin temel kavramlar, blokzincir işlemlerinin şekli ve temel özellikleri detaylandırılmıştır.
İkinci bölümde, blokzincir üzerinden kurulan akıllı sözleşmelerin amacı ve türleri ile milletlerarası özel hukuk açısından önem arz eden temel özellikleri üzerinde durulmuştur. Ek olarak akıllı sözleşmelerin avantaj ve dez avantajları, işleyişi, Türk Borçlar Kanunu uyarınca öneri-kabul aşamalarının gerçekleşmesi ve hukuken kurulduğu an ile hukuki niteliği incelenmiştir. Ayrıca akıllı sözleşmeye çevrilebilen sözleşme türlerine örnekler verilmiştir.
Son bölümde ise akıllı sözleşmelere uygulanacak hukukun tespiti için mevcut kanunlar ihtilafı kurallarının düzenlediği bağlama noktaları, farklı ülke hukukları ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Konu genel olarak MÖHUK madde 24 üzerinden açıklanmış, kanunda özel olarak düzenlenen sözleşme türlerine de yer verilmiştir. Bu kapsamda, genel olarak coğrafi konumu esas alan mevcut bağlama noktalarının, merkeziyetsiz ve yeri tespit edilemeyen akıllı sözleşmeler açısından uygulanabilirliği tartışılmıştır.
Bu İlan ENTEGRA Entegrasyon Sistemleri ile Listelenmiştir