Köyceğiz Balı Çam Balı Ve Köyceğiz Balı Çiçek Balı
Köyceğiz Balı Çam Balı
Dünyada üretiminin çoğunluğu Köyceğiz ve çevresinde yapılan çam balını arılar çiçek poleninden değil, Köyceğizimizin ve çevresinin iklimine özgü bazı çam ağacı türlerinde yaşayan çam pamuklu böceğinin (halk arasında basra böceği) salgısını kullanarak üretir. Dünya çam balı üretiminin %90’ı Ege bölgesinde arıcılarımız tarafından özenle işlenerek siz lezzet tutkunlarının sofralarını süslüyoruz.
Çam balının yolculuğu basra böceklerinin çam ağacı öz suyunu emmesiyle başlar. Arılar bu böceklerin oluşturduğu renksiz salgıyı, çam ormanlarımızda dolaşarak alırlar. Kovana gidene kadar bünyelerindeki salgıyı kendinden kattığı enzimlerle işleyen arılar, peteklerde suyunu uçurarak olgunlaştırır ve bunun sonucunda mineral bakımından oldukça zengin olan Köyceğiz Balı Çam Balı elde edilir.
Arıcılarımızın özenle hazırlayarak bizim de titizlikle laboratuvarımızda kontrol ederek sofralarınıza sunduğumuz Köyceğiz Balı Çam Balı’nın rengi çoğu Köyceğiz Balı Çiçek Ballarından daha koyudur. Kristalleşmeden uzun süre saklanabilmesiyle birlikte tadı ve kokusuyla da eşsiz bir özelliğe sahiptir. Boğazda yakıcı bir his bırakmaz, daha az tatlıdır. Sindirim sistemine ve solunum yollarına olan yararları da tıpta kabul görmüştür. Köyceğiz Balı Çiçek ballarından daha fazla mineral, enzim ve aminoasit içerir. Demir eksikliği ve benzeri durumlarda çocukların sağlıklı gelişimi için Köyceğiz Balı Çam Balı tüketmesinde yarar vardır. Her sabah bir bardak ılık su ile karıştırılarak içildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Saçları besler, yorgunluk ve halsizliğe iyi geldiği söylenmektedir.
Egenin eşsiz kızıl çamlarından gelen kendine has reçinemsi tadı, hoş kokusu ve enfes tadıyla harmanlanmış, alanında uzman ekibi ve kalitesi ile Köyceğiz Balı Çam Balını, Köyceğiz Balı ayrıcalığı ile sizlere sunuyoruz.
Analiz Sertifikalarımız
Köyceğiz Balı, arılarımızın çalışkanlıkları ve arıcılarımızın büyük özverileriyle döneminde sağılan ballardan numune alınır. Tüm ballarımız düzenli periyotlarla akredite olmuş, Türkiye’nin önde gelen bal alanında uzmanlaşmış hocalarımızın gözetiminde olduğu üniversitelerinde (Hacettepe üniversitesi, Muğla üniversitesi) analiz edilir.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ni esas alarak yaptırdığımız saflık analizlerimizin tümü ürünlerin yanında mevcuttur. Baldaki bu parametreleri ayrı ayrı ele alırsak;
Prolin değeri Köyceğiz Balı Çam Balı’mızda dominant bulunan bir amino asittir. Bunun miktarı Köyceğiz Balı Çam Balı’nın kalite kriteridir. Prolin değerinin yüksek veya düşük olması arının Köyceğiz Balı Çam Balı yapma döneminde doğadan nektar alıp almadığının bir göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çam Balı’mızda olması gereken Prolin değeri en az300mg/kg’dır. Buna göre; Köyceğiz Balı Çam Balı’mızdaki oran 635,01mg/kg’dır.
Diastaz değeri Köyceğiz Balı Çam Balı’mızda en fazla bulunan enzimdir. Bu enzim arıların Köyceğiz Balı Çam Balı’nı olgunlaştırması sırasında midelerinden salgılayarak oluşturduğu ve Köyceğiz Balı Çam Balı’na aktardığı bir enzimdir. Bu enzimin değeri Köyceğiz Balı Çam Balı’nda ısıl işlem uygulanıp uygulanmadığının göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde Diastaz değeri en az “8” olmalıdır. Buna göre; Köyceğiz Balı Çam Balı’mızdaki değer “8.40”tır.
Nem değeri Köyceğiz Balı Çam Balı’nın içerisindeki su miktarını ifade etmektedir. Köyceğiz Balı Çam Balı’nın olgunluğu ve raf ömrünün belirlenmesinde önemli rol oynar. Köyceğiz Balı Çam Balı petek gözlerinde arılar tarafından konulduğunda nem oranı yaklaşık %30-35 civarlarındadır. Arılar kovan sıcaklığını dengelemeleri ve kanat çırpışları ile bu nem oranını %20’nin altına indirirler. %20’nin üzerinde olan Köyceğiz Balı Çam Balı arıcılar tarafından erken hasat edildiğinin göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde nem değeri en fazla %20’dir. Köyceğiz Balı Çam Balı’mızda bu oran %17.12’dir.
Elektriksel iletkenlik, Köyceğiz Balı Çam Balı’ndaki mineral ve asit içeriğini belirlemek için ölçülür. Köyceğiz Balı Çam Balı içerisinde bulunan organik asitler, mineral maddeler ve protein miktarına göre elektriksel iletkenlik değişebilir ve bunun sonucunda Köyceğiz Balı Çam Balı’nın Salgı veya Çiçek Balı ayrımına ulaşılır. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Salgı Ballarında elektriksel iletkenlik en az 0.8mS/cm olmalıdır. Köyceğiz Balı Çam Balı’mızda elektriksel iletkenlik değeri 1.24mS/cm’dir.
Serbest Asitlik ve Ph değeri, Köyceğiz Balı Çam Balı içerisinde bulunan organik asitler, mineral maddeler, protein ve karbonhidrat miktarına göre belirlenen başlıca elementlerdir. Bu uygulama Köyceğiz Balı Çam Balı’nın fermantasyonu ve Salgı Balı’nın belirlenmesinde önemli rol oynar. Köyceğiz Balı Çam Balı’nda bulunan asitler yalnızca balın tat ve lezzetine etki etmezler aynı zamanda Köyceğiz Balı Çam Balı’nda mikroorganizma gelişmesini de önlerler. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çam Balı’nda serbest asitlik değeri en fazla 50meq/kg olmalıdır. Köyceğiz Balı Çam Balı’mızda serbest asitlik değeri 1.28meq/kg’dır.
Hidroksimetilfurfural (HMF), Köyceğiz Balı Çam Balı içerisindeki HMF oranı Köyceğiz Balı Çam Balı’nın ısıl işlem görmesi, uzun süreli kötü koşullarda depolama gibi parametrelerin etkisi ile HMF miktarı artar. HMF; Köyceğiz Balı Çam Balı’ndaki indirgen şekerlerin karbonil grupları ile aminoasitlerin ve proteinlerin amin grubunun kondenzasyonu ile oluşmaktadır. HMF değeri Köyceğiz Balı Çam Balı’nın tazeliğinin bir göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çam Balı’nda HMF oranı en fazla 40mg/kg olmalıdır. Köyceğiz Balı Çam Balı’nda HMF oranı 11.57mg/kg’dır.
Köyceğiz Balı Çam Balı’nda C4 ve Delta C13 değeri; Köyceğiz Balı Çam Balı’nda C13 analizi başta kamış şekeri, mısır bazlı şeker ve Glukoz bazlı şekerin ispatı için kullanılan en yaygın yöntemdir. Bitkilerin farklı fotosentez döngülerini ele alarak Köyceğiz Balı Çam Balı’nın ve bal proteininin izotop atomların arasındaki orandan yola çıkarak Köyceğiz Balı Çam Balı’nda tağşiş yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi verir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çam Balı’nda C13 bal ve protein fraksiyonları arasındaki işlem sonucunda C4 şeker oranı en fazla %7 olmalıdır. Köyceğiz Balı Çam Balı’nda C4 şeker oranı %1.25’dir.
Köyceğiz Balı Çam Balı’nda şeker profili analizi; Köyceğiz Balı Çam Balı karbonhidratlı bir gıda olmasından dolayı kuru madde oranının yaklaşık %95-99. Bunun %85-95’ini Fruktoz ve Glukoz oluşturur. Köyceğiz Balı Çam Balı’na tadını veren bu 2 monosakkarit bitkilerin nektarlarından veya bitkiler üzerinde yaşayan böceklerin salgılarında bulunan sakkarozun invertaz enzimi ile inversiyona uğraması sonucu meydana gelmektedir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde Salgı Ballarında şeker profili miktar ve oranı en az 100g’da 45g ve Fruktoz/Glukoz oranı 1,0-1,4 arasındadır. Köyceğiz Balı Çam Balı’mızda Fruktoz+Glukoz 56.78 ve oranı 1.3’tür.
Köyceğiz Balı Çam Balı’nda Sakkaroz olmamalıdır. Arı topladığı nektardan tamamını inversiyona uğratarak hiç Sakkaroz kalmayıncaya kadar Fruktoz ve Glukoz olarak parçalar. Köyceğiz Balı Çam Balı’nda Sakkaroz varlığı tağşiş yapıldığının bir göstergesidir.
Polen Analizi; Köyceğiz Balı Çam Balı’nın kaynağı olan ballı bitkiler türleri ülkemizde büyük bir kaynağa sahiptir. Türkiye’de yöresine göre değişmekte olup yaklaşık 450 bin farklı bitki çeşitliliği bulunmaktadır. Köyceğiz yöresi de Çam Balı’na ev sahipliği yapan önemli bir lokasyondur. Ballar üzerinde gerçekleştirilen polen analizleri, onların coğrafik ve çiçek kökenlerinin bulunmasında yararlı bilgiler sunar. Polen analizi sonucunda o yöredeki nektarlı bitkilerin tayini, Köyceğiz Balı Çam Balı’nın isimlendirilmesi, Köyceğiz Balı Çam Balı’nın kalitesi ve verimi belirlenmektedir.
Köyceğiz Balı Çam Balı’nda Fenolik ve Antioksidan analizi; Antioksidanlar vücutta serbest radikallerin oluşumunu engelleyerek hücrenin zarar görmesini önleyen bileşiklerdir. Bu reaksiyonlar yiyeceklerde toksik olabilmekte ve sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Kısaca antioksidan aktivite vücuttaki oksidatif reaksiyonları azaltabilmektedir. Köyceğiz Balı Çam Balı’nın enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidanlarca zengin olduğu bilinmektedir. Köyceğiz Balı Çam Balı’nın bileşiminde bulunan flavonoidler ve fenolik asitler ile bunun yanında tokoferoller, alkaloidler, askorbik asit gibi antioksidan etkiye sahip bileşiklerce zengindir. Köyceğiz Balı Çam Balı’nın rengi genel olarak içeriğinde bulunan karotenoid ve flavonoidlere bağlıdır. Koyu renkli balların antioksidan madde içeriği fazladır. Kısaca bal antioksidan yönünden zengin bir gıda olup yöre ve mevsime göre değişkenlik gösterebilir. Köyceğiz Balı Çam Balı’mızda fenolik bileşiklerin oranı mgGAE/kg cinsinden 664,005’dir.
Köyceğiz Balı Çiçek Balı
Baharın gelişi ile Anadolu’nun yaylalarında hiçbir parfümde bulamayacağınız kokulara sahip renk renk çiçekler açar. Arıcılarımız en güzel yaylara kovanlarını bırakırlar. İşte Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın hikayesi de bu şekilde başlar.
Arılar çiçeklerin salgıladığı ve balın ana kaynağı olan nektarı toplayıp bal midelerinde saklarlar. Sonrasında peteklere bırakılan bu nektarları işçi arılar tekrar içer ve bırakırlar. Bu sayede balı kendi enzimleri ile birleştirerek besin içeriği yüksek bir lezzet ortaya çıkarırlar. İşçi arıların kanat çırpmasıyla da peteklerdeki nektarların suyu uçurulur ve olgunlaştırılır.
İşlenmiş bal, ısıltıdığı ve ardından soğutulduğu aynı zamanda filtrasyon işlemi yapılarak poleninin alındığı bir prosesten geçer. Bu işlem normalde kristalize olan balı önlemek için yapılır ve rengi berrak homojen hale getirilir. Bununla birlikte yüksek ısı vitamin, mineral, enzim ve amino asitlerin çoğunu öldürerek sağlıklı olan tarafını kaybetmesini sağlar.
Bu nedenle Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın kristalize olması doğal bir durumdur.
Arıcılarımızın özenle hazırladığı bizim de titizlikle laboratuvarımızda kontrol etiğimiz en doğal haliyle sofralarınıza taşıdığımız Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın ise bilinen birçok faydası mevcuttur. Cilt sağlığı için uzun yıllardır kullanıldığı gibi içerdiği antioksidan bileşikler nedeniyle de yaşlanma karşıtı bir özelliğe olduğu bilinir. Yaraların iyileşmesine ve bakteri oluşumunu önlemeye yardımcı olduğu. Bunun yanı sıra Tüketildiğinde kandaki şeker oranını arttırmayan bir miktar çiçek balını, bir bardak suyla karıştırıp içtiğinizde bağırsaklarda toksin birikmesini, damar tıkanıklığını engellediği söylenir. Antibiyotik özelliğe sahip olmasıyla da bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizde fayda sağlar.
Köyceğiz Balı’nın sunduğu çiçek balı kovandaki gibi en doğal haliyle bir tık mesafenizde!
Analiz Sertifikalarımız
Köyceğiz Balı, arılarımızın çalışkanlıkları ve arıcılarımızın büyük özverileriyle döneminde sağılan ballardan numune alınır. Tüm ballarımız düzenli periyotlarla akredite olmuş, Türkiye’nin önde gelen bal alanında uzmanlaşmış hocalarımızın gözetiminde olduğu üniversitelerinde (Hacettepe üniversitesi, Muğla üniversitesi) analiz edilir.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ni esas alarak yaptırdığımız saflık analizlerimizin tümü ürünlerin yanında mevcuttur. Baldaki bu parametreleri ayrı ayrı ele alırsak;
Prolin değeri Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızda dominant oranda bulunan bir amino asittir. Bunun miktarı Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın kalite kriteridir. Prolin değerinin yüksek veya düşük olması arının Köyceğiz Balı Çiçek Balı yapma döneminde doğadan nektar alıp almadığının bir göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızda olması gereken Prolin değeri en az300mg/kg’dır. Buna göre; Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızdaki oran 442,69mg/kg’dır.
Diastaz değeri Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızda en fazla bulunan enzimdir. Bu enzim arıların Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nı olgunlaştırması sırasında midelerinden salgılayarak oluşturduğu ve Köyceğiz Balı Çiçek Balı’na aktardığı bir enzimdir. Bu enzimin değeri Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda ısıl işlem uygulanıp uygulanmadığının göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde Diastaz değeri en az “8” olmalıdır. Buna göre; Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızdaki değer “10.68”dir.
Nem değeri Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın içerisindeki su miktarını ifade etmektedir. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın olgunluğu ve raf ömrünün belirlenmesinde önemi rol oynar. Köyceğiz Balı Çiçek Balı petek gözlerinde arılar tarafından konulduğunda nem oranı yaklaşık %30-35 civarlarındadır. Arılar kovan sıcaklığını dengelemeleri ve kanat çırpışları ile bu nem oranını %20’nin altına indirirler. %20’nin üzerinde olan Köyceğiz Balı Çiçek Balı arıcılar tarafından erken hasat edildiğinin göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde nem değeri en fazla %20’dir. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızda bu oran %17.28’dir.
Elektriksel iletkenlik, Köyceğiz Balı Çiçek Balı’ndaki mineral ve asit içeriğini belirlemek için ölçülür. Köyceğiz Balı Çiçek Balı içerisinde bulunan organik asitler, mineral maddeler ve protein miktarına göre elektriksel iletkenlik değişebilir ve bunun sonucunda Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın Salgı veya Çiçek Balı ayrımında kullanılır. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Çiçek Ballarında elektriksel iletkenlik en fazla 0.8mS/cm olmalıdır. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızda elektriksel iletkenlik değeri 0.45mS/cm’dir.
Serbest Asitlik ve Ph değeri, Köyceğiz Balı Çiçek Balı içerisinde bulunan organik asitler, mineral maddeler, protein ve karbonhidrat miktarına göre belirlenen başlıca elementlerdir. Bu uygulama Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın fermantasyonu ve Salgı Balı’nın belirlenmesinde önemli rol oynar. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda bulunan asitler yalnızca Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın tat ve lezzetine etki etmezler aynı zamanda Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda mikroorganizma gelişmesini de önlerler. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda serbest asitlik değeri en fazla 50meq/kg olmalıdır. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızda serbest asitlik değeri 21.92meq/kg’dır.
Hidroksimetilfurfural (HMF), Köyceğiz Balı Çiçek Balı içerisindeki HMF oranı Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın ısıl işlem görmesi, uzun süreli kötü koşullarda depolama gibi parametrelerin etkisi ile HMF miktarı artar. HMF; Köyceğiz Balı Çiçek Balı’ndaki indirgen şekerlerin karbonil grupları ile aminoasitlerin ve proteinlerin amin grubunun kondenzasyonu ile oluşmaktadır. HMF değeri Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın tazeliğin bir göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda HMF oranı en fazla 40mg/kg olmalıdır. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda HMF oranı 17.55mg/kg’dır.
Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda C4 ve Delta C13 değeri; Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda C13 analizi başta kamış şekeri, mısır bazlı şeker ve Glukoz bazlı şekerin ispatı için kullanılan en yaygın yöntemdir. Bitkilerin farklı fotosentez döngülerini ele alarak Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın ve bal proteininin izotop atomların arasındaki orandan yola çıkarak Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda tağşiş yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi verir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda C13 bal ve protein fraksiyonları arasındaki işlem sonucunda C4 şeker oranı en fazla %7 olmalıdır. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda C4 şeker oranı %0.83’dir.
Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda şeker profili analizi; Köyceğiz Balı Çiçek Balı karbonhidratlı bir gıda olmasından dolayı kuru madde oranının yaklaşık %95-99. Bunun %85-95’ini Fruktoz ve Glukoz oluşturur. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’na tadını veren bu 2 monosakkarit bitkilerin nektarlarından veya bitkiler üzerinde yaşayan böceklerin salgılarında bulunan Sakkarozun invertaz enzimi ile inversiyona uğraması sonucu meydana gelmektedir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde Çiçek Ballarında şeker profili miktar ve oranı en az 100g’da 60g ve Fruktoz/Glukoz oranı 0,9-1,4 arasındadır. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızda Fruktoz+Glukoz 64.16 ve oranı 1.28’dür.
Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda Sakkaroz olmamalıdır. Arı topladığı nektardan tamamını inversiyona uğratarak hiç Sakkaroz kalmayıncaya kadar Fruktoz ve Glukoz olarak parçalar. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda Sakkaroz varlığı tağşiş yapıldığının bir göstergesidir.
Polen Analizi; Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın kaynağı olan ballı bitkiler türleri ülkemizde büyük bir kaynağa sahiptir. Türkiye’de yöresine göre değişmekte olup yaklaşık 450 bin farklı bitki çeşitliliği bulunmaktadır. Köyceğiz yöresi de Çam Balı’na ev sahipliği yapan önemli bir lokasyondur. Ayrıca yöremizde bulunan arıcılarımız gezginci olduklarından dolayı bahar ayı geldiği zaman Türkiye’nin dört bir yanına kovanlarını bırakırlar. Artık arılar bu bitki zenginliğinin keyfini çıkararak bal yaparlar. Sağımı yapılan bu ballar üzerinde gerçekleştirilen polen analizleri, onların coğrafik ve çiçek kökenlerinin bulunmasında yararlı bilgiler sunar. Polen analizi sonucunda o yöredeki nektarlı bitkilerin tayini, Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın isimlendirilmesi, Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın kalitesi ve verimi belirlenmektedir.
Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nda Fenolik ve Antioksidan analizi; Antioksidanlar vücutta serbest radikallerin oluşumunu engelleyerek hücrenin zarar görmesini önleyen bileşiklerdir. Bu reaksiyonlar yiyeceklerde toksik olabilmekte ve sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Kısaca antioksidan aktivite vücuttaki oksidatif reaksiyonları azaltabilmektedir. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidanlarca zengin olduğu bilinmektedir. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın bileşiminde bulunan flavonoidler ve fenolik asitler ile bunun yanında tokoferoller, alkaloidler, askorbik asit gibi antioksidan etkiye sahip bileşiklerce zengindir. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’nın rengi genel olarak içeriğinde bulunan karotenoid ve flavonoidlere bağlıdır. Koyu renkli balların antioksidan madde içeriği fazladır. Kısaca bal antioksidan yönünden zengin bir gıda olup yöre ve mevsime göre değişkenlik gösterebilir. Köyceğiz Balı Çiçek Balı’mızda fenolik bileşiklerin oranı mgGAE/kg cinsinden 482.46’dir.
Bu İlan ENTEGRA Entegrasyon Sistemleri ile Listelenmiştir