Köyceğiz Balı Çaltı Balı
Balıkesir’in bitki örtüsünde bulunan çaltı dikeninin yaygın görüldüğü ovalara arıcılarımız kovanlarını bırakır. Mayıs ayının başlarında çaltı dikeni çiçeklerini doğayla buluştuğu vakit Köyceğiz Balı Çaltı Balı hasatı başlar. Arıların çaltı çiçeklerinden topladığı nektarlar ile bu enfes lezzeti sofralarınızda buluşturuyoruz.
Ürünlerimizde pastörizasyon işlemi uygulamıyoruz.
İşlenmiş bal, ısıltıdığı ve ardından soğutulduğu aynı zamanda filtrasyon işlemi yapılarak poleninin alındığı bir prosesten geçer. Bu işlem normalde kristalize olan balı önlemek için yapılır ve rengi berrak homojen hale getirilir. Bununla birlikte yüksek ısı vitamin, mineral, enzim ve amino asitlerin çoğunu öldürerek sağlıklı olan tarafını kaybetmesini sağlar.
Köyceğiz Balı Çaltı Balı'nı Petekten süzdükten sonra dinlendirme işleminin ardından paketleyerek 100% doğallığını koruyoruz.
Bu nedenle Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın kristalize olması doğal bir durumdur.
Hızlı bir şekilde kristalize olmamakla birlikte birçok yararı da bünyesinde barındırır. Asetilkolin bakımından zengin olduğu için kan dolaşımını canlandırdığı. Kalp-Damar sistemini desteklediği. Kolesterolü düşürmek için kullanıldığı bilinir. Bunun yanı sıra Bağışıklık sistemini güçlendirdiği. Çeşitli kötü huylu hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu da bilinir.
Çekici rengi ve hafif tadıyla Köyceğiz Balı Çaltı Balı, Köyceğiz Balı ile sofralarınızı süslesin!
Analiz Sertifikalarımız
Köyceğiz Balı, arılarımızın çalışkanlıkları ve arıcılarımızın büyük özverileriyle döneminde sağılan ballardan numune alınır. Tüm ballarımız düzenli periyotlarla akredite olmuş, Türkiye’nin önde gelen bal alanında uzmanlaşmış hocalarımızın gözetiminde olduğu üniversitelerinde (Hacettepe üniversitesi, Muğla üniversitesi) analiz edilir.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ni esas alarak yaptırdığımız saflık analizlerimizin tümü ürünlerin yanında mevcuttur. Baldaki bu parametreleri ayrı ayrı ele alırsak;
Prolin değeri Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızda dominant oranda bulunan bir amino asittir. Bunun miktarı Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın kalite kriteridir. Prolin değerinin yüksek veya düşük olması arının Köyceğiz Balı Çaltı Balı yapma döneminde doğadan nektar alıp almadığının bir göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızda olması gereken Prolin değeri en az 300mg/kg’dır. Buna göre; Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızdaki oran 345.51mg/kg’dır.
Diastaz değeri Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızda en fazla bulunan enzimdir. Bu enzim arıların Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nı olgunlaştırması sırasında midelerinden salgılayarak oluşturduğu ve Köyceğiz Balı Çaltı Balı’na aktardığı bir enzimdir. Bu enzimin değeri Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda ısıl işlem uygulanıp uygulanmadığının göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde Diastaz değeri en az “8” olmalıdır. Buna göre; Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızdaki değer “9.23” dür.
Nem değeri Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın içerisindeki su miktarını ifade etmektedir. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın olgunluğu ve raf ömrünün belirlenmesinde önemli rol oynar. Köyceğiz Balı Çaltı Balı petek gözlerine arılar tarafından konulduğunda nem oranı yaklaşık %30-35 civarlarındadır. Arılar kovan sıcaklığını dengelemeleri ve kanat çırpışları ile bu nem oranını %20’nin altına indirirler. %20’nin üzerinde olan Köyceğiz Balı Çaltı Balı arıcılar tarafından erken hasat edildiğinin göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde nem değeri en fazla %20’dir. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızda bu oran %16.97’dir.
Elektriksel iletkenlik, Köyceğiz Balı Çaltı Balı’ndaki mineral ve asit içeriğini belirlemek için ölçülür. Köyceğiz Balı Çaltı Balı içerisinde bulunan organik asitler, mineral maddeler ve protein miktarına göre elektriksel iletkenlik değişebilir ve bunun sonucunda Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın Salgı veya Çiçek Balı ayrımına ulaşılır. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Çiçek Ballarında elektriksel iletkenlik en fazla 0.8mS/cm olmalıdır. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızda elektriksel iletkenlik değeri 0.73mS/cm’dir.
Serbest Asitlik ve Ph değeri, Köyceğiz Balı Çaltı Balı içerisinde bulunan organik asitler, mineral maddeler, protein ve karbonhidrat miktarına göre belirlenen başlıca elementlerdir. Bu uygulama Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın fermantasyonu ve Salgı Balı’nın belirlenmesinde önemli rol oynar. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda bulunan asitler yalnızca Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın tat ve lezzetine etki etmezler aynı zamanda Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda mikroorganizma gelişmesini de önlerler. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda serbest asitlik değeri en fazla 50meq/kg olmalıdır. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızda serbest asitlik değeri 11.93meq/kg’dır.
Hidroksimetilfurfural (HMF), Köyceğiz Balı Çaltı Balı içerisindeki HMF oranı Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın ısıl işlem görmesi, uzun süreli kötü koşullarda depolama gibi parametrelerin etkisi ile HMF miktarı artar. HMF; Köyceğiz Balı Çaltı Balı’ndaki indirgen şekerlerin karbonil grupları ile aminoasitlerin ve proteinlerin amin grubunun kondenzasyonu ile oluşmaktadır. HMF değeri Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın tazeliğinin bir göstergesidir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda HMF oranı en fazla 40mg/kg olmalıdır. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda HMF oranı 1mg/kg altı olduğu için gözlemlenmemiştir.
Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda C4 ve Delta C13 değeri; Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda C13 analizi başta kamış şekeri, mısır bazlı şeker ve Glukoz bazlı şekerin ispatı için kullanılan en yaygın yöntemdir. Bitkilerin farklı fotosentez döngülerini ele alarak Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın ve bal proteininin izotop atomların arasındaki orandan yola çıkarak Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda tağşiş yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi verir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda C13 bal ve protein fraksiyonları arasındaki işlem sonucunda C4 şeker oranı en fazla %7 olmalıdır. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda C4 şeker oranı %1.16’dir.
Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda şeker profili analizi; Köyceğiz Balı Çaltı Balı karbonhidratlı bir gıda olmasından dolayı kuru madde oranının yaklaşık %95-99. Bunun %85-95’ini Fruktoz ve Glukoz oluşturur. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’na tadını veren bu 2 Monosakkarit bitkilerin nektarlarından veya bitkiler üzerinde yaşayan böceklerin salgılarında bulunan Sakkaroz’un invertaz enzimi ile inversiyona uğraması sonucu meydana gelmektedir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde Çiçek Ballarında şeker profili miktar ve oranı en az 100g’da 60g ve Fruktoz/Glukoz oranı 0,9-1,4 arasındadır. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızda Fruktoz+Glukoz 57.33 ve oranı 1.41’dir.
Bir Bal'da Sakkaroz olmamalıdır. Arı topladığı nektardan tamamını inversiyona uğratarak hiç Sakkaroz kalmayıncaya kadar Fruktoz ve Glukoz olarak parçalar. Bal'da Sakkaroz varlığı tağşiş yapıldığının bir göstergesidir. Köyceğiz Balı Çaltı Balı'mızda Sakkaroz bulunmamaktadır.
Polen Analizi; Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın kaynağı olan ballı bitkiler türleri ülkemizde büyük bir kaynağa sahiptir. Türkiye’de yöresine göre değişmekte olup yaklaşık 450 bin farklı bitki çeşitliliği bulunmaktadır. Köyceğiz yöresi de Çam Balı’na ev sahipliği yapan önemli bir lokasyondur. Ayrıca yöremizde bulunan arıcılarımız gezginci olduklarından dolayı bahar ayı geldiği zaman Türkiye’nin dört bir yanına kovanlarını bırakırlar. Artık arılar bu bitki zenginliğinin keyfini çıkararak bal yaparlar. Sağımı yapılan bu ballar üzerinde gerçekleştirilen polen analizleri, onların coğrafik ve çiçek kökenlerinin bulunmasında yararlı bilgiler sunar. Polen analizi sonucunda o yöredeki nektarlı bitkilerin tayini, Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızın isimlendirilmesi, Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızın kalitesi ve verimi belirlenmektedir.
Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nda Fenolik ve Antioksidan analizi; Antioksidanlar vücutta serbest radikallerin oluşumunu engelleyerek hücrenin zarar görmesini önleyen bileşiklerdir. Bu reaksiyonlar yiyeceklerde toksik olabilmekte ve sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Kısaca antioksidan aktivite vücuttaki oksidatif reaksiyonları azaltabilmektedir. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidanlarca zengin olduğu bilinmektedir. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın bileşiminde bulunan flavonoidler ve fenolik asitler ile bunun yanında tokoferoller, alkaloidler, askorbik asit gibi antioksidan etkiye sahip bileşiklerce zengindir. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’nın rengi genel olarak içeriğinde bulunan karotenoid ve flavonoidlere bağlıdır. Koyu renkli balların antioksidan madde içeriği fazladır. Kısaca bal antioksidan yönünden zengin bir gıda olup yöre ve mevsime göre değişkenlik gösterebilir. Köyceğiz Balı Çaltı Balı’mızda fenolik bileşiklerin oranı mgGAE/kg cinsinden 943.984’tür.
Bu İlan ENTEGRA Entegrasyon Sistemleri ile Listelenmiştir