MIZIKALAR VE TARİHÇESİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
1821 yılında bulunmuştur. Özellikle 20. yyda usta yorumcuların da katkısıyla zengin ses olanaklarına kavuşan bu çalgı ağız orgu adıyla klasik müzik orkestralarında yer almaya başladı.
Ağız mızıkası, üflemeli çalgılar ailesinden uzun ve yassı kutu biçiminde küçük bir müzik aletidir. Bütün üflemeli çalgılarda olduğu gibi ağız mızıkasında da üflenen havanın etkisiyle titreşerek değişik tonlarda ses veren bir dizi metal levhacık bulunur. Bu levhacıklar ağaçtan yapılmış kutunun içindeki ayrı ayrı oluklara yerleştirilmiş kutunun alt ve üst yüzü ayrıca koruyucu metal levhalarla kaplanmıştır. Ağız mızıkasını çalacak olan kişi dudaklarını çalgının ön yüzündeki deliklere doğru bastırır ve havayı üfleyerek ya da içine çekerek kutunun içinde bir hava akımı yaratır. Bu hava akımı da metal levhacıkları iterek iki yana doğru serbestçe titreşmelerini sağlar.
Ağız mızıkasının günümüzdeki en basit örnekleri sadece yedi nota üzerinden gam yapar. Oysa daha gelişmiş olan kromatik ağız mızıkaları diatonik gamın diyez ve bemollü yarım tonlarını da verebilir. Elle çalışan bir pistonu olduğu için pompalı ağız mızıkası da denen bu kormatik mızıkalarda pistona basılmadığı zaman yedi notalı gam, basıldığı zaman ise yarım ton aralıkla akort edilmiş 12 notalı gam elde edilir.
RESİMDE GÖRÜLEN SATIŞTA OLAN HM0310 KODLU MIZIKA 10 DELİKLİ, MODEL: PROFESSIONAL HARMONICA LEXINGTON MODEL
Özel muhafaza kutusu ve silme bezi ile birlikte.
Bu İlan ENTEGRA Entegrasyon Sistemleri ile Listelenmiştir