Yönetilen Hizmet Sağlayıcısı Nedir?

Yönetilen Hizmet Sağlayıcısı Nedir?

Bir işi yürütmek, IT yönetiminin getirdiği karmaşıklıklar olmadan da yeterince zordur. Siber güvenlik tehditleri, uyumluluk düzenlemeleri ve sistem bakımı gibi işler zaman alıp odağı kaçırmaya yol açabilir. İşte bu noktada yönetilen hizmet sağlayıcısı (MSP) yardımcı olabilir. Bir MSP, IT yönetimini basitleştirerek size rekabetçi kalmanız için çeviklik ve güvenlik sağlar.

Farklı yönetilen hizmet sağlayıcı türlerini, işletmelerin bunları neden kullandığını ve MSP'lerin IT altyapınızı, siber güvenliğinizi ve daha fazlasını yönetmek için “tek bir çatı” yaklaşımını anlatıyoruz.

 

Yönetilen Hizmet Sağlayıcıları

 

Yönetilen hizmet sağlayıcısı (MSP) IT altyapınızı abonelik temelinde uzaktan yöneten ve izleyen bir şirkettir. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olarak, ağ bakımından 7/24 teknik desteğe, siber güvenliğe ve uyumluluk yönetimine kadar her şeyi tek bir çatı altında karşılayabilirler.

Özellikle kaynak sıkıntısı çekebilecek KOBİ'ler için fayda sağlarlar. Şirket içi bir ekip kurmak veya pahalı dış desteğe güvenmek yerine, uzman hizmetlere ve en son teknolojiye maliyetin çok altında erişebilirsiniz.

   

MSP’ler Ne İçin Kullanılır?

 

MSP'ler çok çeşitli hizmetler sunar ve bu da onları farklı iş ihtiyaçları için çok yönlü bir çözüm haline getirir:

  • BT altyapısının yönetimi

MSP'ler sunucular, veritabanları, ağlar, veri yedekleme ve kurtarma ve daha fazlasını kapsayan BT altyapınızı denetleyip bakımını yapar, işlerin sorunsuz çalışmasını sağlar ve zaman kaybını azaltır.

  • Teknik destek

Günün her saati destek sunan MSP'ler, oturum açma sorunları, bağlantı hataları veya yazılım aksaklıkları gibi günlük sorunları çözerek şirket içi kaynakları rahatlatabilir.

  • Siber güvenlik

MSP'ler, işletmenizi siber tehditlere karşı güvende tutmak için güvenlik duvarları, antivirüs yazılımı ve izinsiz giriş tespit çözümleri kurmak ve yönetmek gibi önemli siber güvenlik önlemlerini üstlenirler. Ayrıca sistemleri şüpheli faaliyetlere karşı izler ve siber güvenlik uygulamalarınızın yasal güvenlik standartlarını karşıladığından emin olurlar.

KOBİ’ler için en iyi siber güvenlik ipuçları hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Kullanıcı erişimi yönetimi

MSP'ler kullanıcı erişim hesaplarıyla ilgilenerek kişilerin doğru izinlere sahip olmasını sağlar, hassas verileri korur ve şirket içinden kaynaklanabilecek güvenlik risklerini önler.

  • Tedarikçi ve sözleşme yönetimi

Üçüncü taraf ilişkilerini ve sözleşmelerini yönetmek zor olabilir. MSP'ler sözleşmelerin güncel olup olmadığını, tedarikçilerin ve hizmet sağlayıcıların söz verdikleri şekilde çalışıp çalışmadıklarını kontrol edebilir.

  • Uyumluluk ve risk yönetimi

MSP'ler, mevzuat uyumluluğunu sağlamanız için sektörünüze özel düzenlemelere göre hareket etmenize yardımcı olur. Ayrıca uyumluluk risklerinin belirlenmesine ve azaltılmasına yardımcı olarak para cezalarını ve yasal sorunları önlerler.

  • Finansal hizmetler

Bazı MSP'ler bordro yönetimi ve finansal takip gibi ekstra hizmetler sunarak şirket içi operasyonları daha da kolaylaştırmaya yardımcı olur.

 

Yönetilen Hizmet Sağlayıcıların Faydaları Nelerdir?

 

Neden yönetilen BT hizmeti sağlayıcısıyla çalışmalısınız? Size sağlayacağı temel faydalara göz atalım:

 

      1. Maliyet Verimliliği

 

Öngörülebilir aylık abonelik ücretleri bütçelemeyi kolaylaştırır. MSP'ler ayrıca BT altyapısına ve çalışanlara yönelik maliyetli yatırım ihtiyacını da ortadan kaldırır. 

 

      2. Talep Üzerine Uzmanlık

 

Pahalı danışmanlara veya ek personel işe almaya ihtiyaç duymadan, karmaşık görevlerin üstesinden gelebilecek uzmanlara anında erişebilirsiniz.

 

      3. 7/24 İzleme

 

7/24 izleme, iş yeriniz kapalıyken bile sistemlerinize göz kulak olur ve maliyetli kesinti sürelerini önlemek için sorunları hızla tespit edip çözer.

 

      4. Ölçeklenebilirlik

 

İşiniz büyüdükçe MSP’lerden aldığınız hizmetler de büyüyebilir. İster BT altyapınızı güçlendiriyor ister siber güvenlik süreçlerinizi genişletiyor olun, MSP'ler değişen ihtiyaçlarınıza uyum sağlayabilir.

 

      5. Gelişmiş Güvenlik ve Uyumluluk

 

Siber suçlular sürekli olarak siber zırhınızdaki zayıf noktalardan yararlanmanın yollarını geliştirir. MSP'ler en yeni çözümleri kullanarak tehditlere karşı koruma sağlar ve işletmenizi tehditlerin yasal ve finansal sonuçlarından korur.

 

      6. Proaktif Sorun Çözümü

 

MSP'ler sorunların artmasını beklemek yerine, küçük sorunları büyük sorunlara dönüşmeden önce proaktif olarak tespit edip çözümler.  

 

MSP Türleri

 

Her biri belirli iş ihtiyaçlarını karşılayan çeşitli MSP türlerini bulabilirsiniz:

  • Temel hizmet (Pure-play) MSP’leri

Pure-play (veya daha düşük seviyeli) MSP'ler, donanım satışı veya yazılım geliştirme dallarına da yayılmak yerine yalnızca yönetilen BT hizmetleri sağlamaya odaklanır. Ana işleri ağ yönetimi, siber güvenlik, bulut hizmetleri ve günlük BT desteği gibi görevleri yerine getirmektir, bu da onları küçük ve orta ölçekli işletmeler için ideal hale getirir.  

  • Personel sağlayan MSP’ler

Personel sağlayan (staffing legacy) (ya da orta düzey) MSP’ler genellikle daha büyük ölçekli işletmelere hitap edebilecek ekstra bir hizmet katmanı sağlar. Genellikle kökleri BT hizmetleri veya insan kaynaklarına dayanır, ancak sistem izleme ve raporlama ile yazılım kurma ve yükseltme gibi MSP hizmetlerine doğru genişlemişlerdir. 

  • Üst düzey MSP'ler

Üst düzey MSP'ler bulut altyapısı yönetimi, veri analitiği ve gelişmiş siber güvenlik gibi daha gelişmiş ve stratejik hizmetler sunar.  Genellikle daha karmaşık BT ihtiyaçları olan daha büyük ölçekli şirketlerle çalışırlar.

Yönetilen hizmet sağlayıcısı sadece bir BT ortağı değildir. Esnek, uygun maliyetli, “tek çatı altında” bir kontrol noktası ile operasyonları kolaylaştırmanıza, güvenliği artırmanıza ve mevzuat uyumluluğu sağlamanıza yardımcı olabilecek stratejik bir varlıktır.

      MPS'lerin işletmenize nasıl fayda sağlayabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Birebir destek için V-Hub Dijital Danışmanlarımızdan biriyle görüşün.