Çıkış Yap
Vodafone Yanımda İnternet sayfasından çıkmak üzeresiniz. Oturumunuzu sonlandırmak istediğinize emin misiniz?
Siber korsanlar, sistemlerinizdeki güvenlik açıklarından yararlanıp hassas verilerinizi çalmak için çeşitli taktikler kullanır.
En yaygın 9 siber saldırı türünü gelin birlikte inceleyelim.
Kötü amaçlı yazılım, virüsler, solucanlar, Truva atları ve casus yazılımlar dahil olmak üzere verileri çalmak, sistemleri ele geçirmek veya gelecekteki saldırılar için arka kapılar oluşturmak üzere tasarlanmış yazılımları ifade eden genel bir terimdir. Kötü amaçlı yazılımlar virüslü ekler, web siteleri veya güvenliği ihlal edilmiş programlar aracılığıyla ağınıza sızabilir. Dosyalara zarar vererek, verileri çalarak veya sistemlerinize erişiminizi engelleyerek çeşitli hasarlara neden olabilir.
Kimlik avı ya da oltalama saldırıları son derece aldatıcıdır. Siber korsanlar güvenilir kuruluşlar gibi davranarak sizi kandırır ve hassas bilgilerinizi ifşa etmenizi sağlar. Genellikle inandırıcı ve meşru görünen sahte e-postalar veya web siteleri aracılığıyla size ulaşırlar. Bunlara kanmak mali kayba, kimlik hırsızlığına veya yetkisiz erişime yol açabilir.
En yıkıcı siber saldırı türlerinden biri, siber korsanların verilerinizi şifreleyip serbest bırakılması için sizden fidye talep etmesini içerir. Bu noktada ya onlara parayı ödeyip verilerinizi geri almayı umar ya da kalıcı olarak kaybetmeyi göze alırsınız. Her iki durumda da fidye yazılımları işinizi durma noktasına getirebilir.
Algoritmaların çalınan kullanıcı adları veya şifrelerden yararlanarak parolaları tahmin etmesine yönelik kaba kuvvet saldırıları gibi teknikler yaygındır. Birden fazla platformda tekrar kullanılan ve zayıf parolalar güvenlik açığınızı artırır.
DoS ve DDoS saldırıları sistemlerinizi trafiğe boğarak ağınızı veya web sitenizi çökertir. DoS saldırısı tek bir kaynaktan başlatılırken, DDoS saldırısı birden fazla kaynağın birlikte çalışmasıyla gerçekleştirilir. Her ikisi de çalışmanın kesilmesine, gelir kaybına ve itibarın zedelenmesine yol açabilir.
SQL (Structured Query Language) veritabanlarıyla konuşan özel bir programdır. SQL enjeksiyonu, formlara veya arama alanlarına kötü amaçlı kod ekleyerek saldırganların verilere erişmesine, verileri değiştirmesine veya silmesine ve hassas müşteri bilgilerini açığa çıkarmasına olanak tanır.
MitM saldırıları, aktarılan verileri gizlice dinlemek veya manipüle etmek için, genellikle de güvenli olmayan ağlarda, iki taraf arasındaki iletişimi keser. Özellikle oturum açma bilgileri veya finansal veriler gibi hassas bilgiler söz konusu olduğunda tehlikelidir.
Tüm güvenlik tehditleri dışarıdan gelmez. İçeriden saldırılar, genellikle para için, çalışanlar veya iş ortaklarının erişimlerini kötüye kullanmasıyla da gerçekleşir. Meşru erişime sahip oldukları için tespit edilmeleri ve önlenmeleri daha zordur.
Sıfırıncı gün açıkları, sağlayıcının henüz farkında olmadığı yazılım açıklarını hedef alır. Mevcut bir yama olmadığında, saldırganlar avantaj sağlayabilir ve bu da onları son derece tehlikeli hale getirir.
Siber saldırılar verilerinizi çalarak, sistemlerinizi çökertip itibarınızı yok ederek işinizi bir anda sekteye uğratabilir. Ancak düzenli güncellemeler, güçlü parolalar, çalışan eğitimi ve proaktif ağ izleme gibi doğru önlemleri alarak gelişen tehditlerin önüne geçebilir ve riskinizi azaltabilirsiniz.
Bir sonraki adıma hazır mısınız? Birebir, kişiselleştirilmiş siber güvenlik desteği için bugün V-Hub Dijital Danışmanlarımızla konuşun.
Kullandığı ürünler
Diğer haberler